"Happy Independence Day!"

"Happy Independence Day!"

Ziua națională SUA, sărbătoritî la 4 iulie și cunoscută ca Ziua Independenței, marchează aniversarea declarației de independență din 1776, față de Marea Britanie, semnată de 13 colonii de pe continentul nord-american ( Virginia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Georgia, Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey, New York, New Hampshire, Massachusets, Rhode Island si Connecticut).

Declaratia, redactata de Thomas Jefferson, afirma, pe langa independenta statelor respective, faptul ca toti oamenii sunt creati egali, fiind prima oara cand intr-un document de acest tip apare ideea ca oamenii au drepturi prin simplul fapt ca sunt oameni.
Totodata, in acest moment se naste si doctrina drepturilor omului, statuandu-se ideea contractului social si dreptul oamenilor la revolutie.
De atunci, ziua de 4 iulie a ramas in istoria Statelor Unite ale Americii ca simbol al democratiei si al unitatii in diversitate.

"Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii şi organizandu-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță şi Fericire" se afirmă în Declaraţia de independenţa a Statelor Unite ale Americii, documentul semnat la Philadelphia, în Pennsylvania, şi ratificat de Congresul Continental în 4 iulie 1776.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686