Items filtered by date: Wednesday, 08 January 2014 - Like - stiri Alba Iulia

HAINELE DE LUX ALE TOVARĂȘEI. Prin GARDEROBA Elenei CEAUŞESCU, de ziua ei de NAŞTERE

  • Published in Monden

  "La mulţi ani, mult stimată şi iubită tovarăşă Elena Ceauşescu!"... Este urarea pe care "întâia femeie a ţării" o auzea din plin la fiecare 7 ianuarie din anii dictaturii comuniste. O urare cu care se obişnuise acest personaj căruia prezentul i-a adăugat, cu arc peste timp, şi alte valenţe.
  Născută pe 7 ianuarie 1917 (ulterior biografia a fost rescrisă şi data naşterii a devenit 1919),  Elena Ceauşescu ar fi împlinit ieri 97 de ani, dacă nu exista „episodul Târgovişte”....
  Când vine vorba despre copilăria şi adolescenţa Elenei, oamenii din comuna ei natală Petreşti (judeţul Dâmboviţa), tac, lasă capul în jos, nu pentru că nu vor să vorbească, dar pentru că n-au ce spune, nu ştiu mare lucru, viaţa ei s-a plasat mereu pe tărâmul speculaţiilor.
  Şi oricum, s-a scris şi s-a vorbit atât de mult despre „eroina, mama, omul de ştiinţă, academician doctor inginer Elena Ceauşescu”, „cabinetul 2”, "dictatoarea", şi aşa mai departe, încât poate doar unele frânturi din viaţa acestui personaj pot constitui, oarecum, o „pată de culoare”.  
  Cum ar fi, spre exemplu, garderoba ei! "Pe 7 ianuarie 1989, de ziua ei, când a împlinit 70 de ani, era îmbrăcată în deux pieces de culoare bej”, îşi aminteşte cineastul Pantelie Tuţuleasa, fost operator de film al familiei Ceauşescu.
  În Mircea Eliade nr.50 – colţ cu Primăverii, acolo unde se află vilă care reprezenta odihna Ceauşeştilor, dăinuie o vastă garderobă. În dressing - o cameră cam cât un apartament, plină cu dulapuri ”băgate” în perete, se află garderoba comună a soţilor Ceauşescu (sau, mai bine zis, ce a mai rămas din ea). ”Acea garderobă, cât ar părea de absurd, e istorie", subliniază cineastul.
  ”Majoritatea hainelor Elenei Ceausescu erau facute în România, la APACA, erau replici după mari branduri, în special Chanel, dar să ştiţi că avea şi unele piese vestimentare originale, de brand! Să stiţi că nu era chiar atât de necioplită, îi mergea mintea şi era pasionată de ce se poartă în Occident. Doar că nu o arăta…”, mai spune Pantelie Tuţuleasa

1.000 de feţe
  "Camera Cucilor, sau La cuci, aşa-i spune", subliniază personalul administrativ care continuă încă să se mire, după atâţia ani, de bizareria acestei case. În dulapul cu pălării – vizibil nepurtate, vedetă este pălăria Dior (se pare că Elena Ceauşescu nu a purtat nici măcar o dată această pălărie). În dulapul cu pantofi,  aproximativ trei perechi cu tălpile aproape tocite... În rest, haine amestecate, al cărui rost nici nu se mai ştie, având parcă 1.000 de feţe.
  "Întocmai ca şi ea, spune Tuţuleasa. "Probabil istoria va rezolva cumva problema celor 1.000 de feţe ale acestei femei, de fapt ale acestei familii...”.

Epilog

  Ziua de naştere a Elenei Ceauşescu părea la fel în fiecare an: o aniversare pregătită din timp, telegrame si scrisori de felicitare, cadouri extravagante... De fapt, ziua de 7 ianuarie era mult mai mult, era precum un film rar şi de colecţie, sau precum o piesă de teatru bună pentru un public restrâns.
  "Elena Ceauşescu a fost cea mai bună actriţă a mea", îşi aminteşte cineastul Pantelie Tuţuleasa.
  Decorul în care s-a filmat la 7 ianuarie 1989 era cam acelaşi ca în fiecare an: "Un birou cu un maldăr de dosare, dar un birou foarte ordonat. Cred că avea o vază cu flori. Îi plăceau lăcrămioarele, oricum avea tot timpul flori proaspete de la Codlea, plus cele pe care le primea".
  "Întotdeauna ea avea grijă cu îmbrăcămintea...De fapt, garderoba lor vorbeşte clar despre timpul parcurs de ei. Se poate spune, însă, că acea garderobă este chiar ea, Elena Ceauşescu!“...
Sursa:www.evz.ro

Read more...

Ponta nu renunţă la ideea taxei de solidaritate şi vrea să convingă PNL, pentru 2015

  Liderul PSD, premierul Ponta a declarat că nu a renunţat la ideea introducerii unei taxe de solidaritate şi că va încerca în continuare să îşi convingă partenerii de guvernare asupra necesităţii acestei măsuri, care să poată fi aplicată anul viitor.
  "Pentru 2015, eu în continuare cred şi o să încerc să-mi conving şi partenerii de guvernare că trebuie să găsim acel sistem corect, echitabil, prin care pensiile mari să rămână pe loc şi pensiile mici să crească. În acest moment, noi le mărim pe toate la fel, şi cel care are 700 de lei, şi cel care are 7.000 de lei, le mărim procentual la fel, în sumă netă de fapt îi dăm mai mult celui care are mai mult. Varianta - pentru că nu ai voie, prin decizia Curţii Constituţionale, să indexezi diferit - varianta este de fiecare dată, sigur, un gen de taxă de solidaritate pe care la un moment dat am discutat-o, după care a căzut. Poate o să reuşim", a spus Ponta la România TV.

  El a precizat totodată că nu a abandonat absolut deloc ideea de a avea trei trepte de impozitare, de 16%, 12% şi 8%, lucru care se poate face însă în măsura în care de la persoanele cu venituri foarte mari este colectat mai mult decât în prezent.
  Ponta a adăugat însă că nu există în acest moment un consens pentru o astfel de decizie politică şi că Guvernul nu va adopta această decizie până nu există un consens în cadrul USL.
Sursa:www.capital.ro

Read more...

Joi, 9 ianuarie, de la ora 09.00, reprezentanţii asociaţiilor de producători agricoli din Alba sunt aşteptaţi la o întâlnire de lucru la sediul Consiliului Judeţean Alba

   Aceştia sunt aşteptaţi în sala Mihai Viteazul a Consiliului Județean Alba, unde va avea loc o întâlnire de lucru. Au fost invitați să participe reprezentanții Asociației Județene a crescătorilor de bovine Alba, Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba, ai filialei județene Alba a Asociației „Amicii Rozelor” din România, cei ai Asociației județene a cultivatorilor de cereale și plante tehnice, reprezentanții Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice Alba-Transilvania, ai Asociației Copard, ai Asociației Franco-Române de dezvoltare agricolă „Alba AFRODA”, ai Asociației „Țara Vinului”, precum și reprezentanții Camerei Agricole Județene Alba.
  „Am convocat această întâlnire, la început de an, pentru a discuta cu reprezentanții agricultorilor din Alba despre modul în care Consiliul Județean Alba se implică în sprijinirea lor și în dezvoltarea rurală a județului Alba.
  Având în vedere și discuțiile din ultima perioadă privind descentralizarea, vrem să știm, direct de la agricultori, ce își doresc ei de la Direcția Agricolă, de la Camera Agricolă și de la Consiliul Județean. Folosind și discuțiile pe care   le-am avut anul trecut cu domnul Dacian Cioloș, Comisarul European pentru Agricultură, vrem să stabilim un mod eficient de lucru și un calendar de acțiuni.
Vom mai avea și alte întâlniri cu agricultorii, în perioada următoare.” – a declarat Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Read more...

Torpila sacrosancta

Mare polemica in societatea romaneasca. A atentat sau nu premierul Victor Ponta la independenta Justitiei atunci cand, dupa un verdict, cel in cazul lui Adrian Nastase, a afirmat, cu subiect si predicat, ca acesta a fost un proces politic? Nu putini sunt cei care il atacat din directia unor partide politice rivale. Ca sa nu mai vorbesc de presedintele Romaniei care l-a avertizat ritos ca trebuie sa inceteze. Sa nu mai violeze, cu alte cuvinte, Justitia. Dar chiar si personalitati din propriul partid s-au grabit sa se delimiteze de presedintele PSD. Ei bine, toata aceasta polemica, relansata ieri si azi, ma determina sa pun o intrebare abrupta. Admitand ca Justitia, in intregul ei, ar fi fost pusa sub semnul intrebarii, este Justitia o institutie sacrosancta?

 

Din capul locului fac precizarea ca nu am auzit nici macar o opinie a vreunui om politic, fie el si cel mai activ pe aceasta tema, Victor Ponta, care sa se constituie intr-un atac impotriva Justitiei. Ar fi si stupid. Pentru ca Justitia face parte din ceea ce numim treimea obligatorie a democratiei. Pe langa puterea legislativa si puterea executiva, Justitia reprezinta si ea o putere fundamentala din cele trei ale statului. Prin urmare, oricine ataca Justitia in ansamblul ei se abate in mod grav de la regulile democratice. Demonstreaza ca nu le intelege pe deplin. Tot ce am auzit insa si tot ce si eu insumi am scris si am spus reprezinta critici la adresa unor judecatori si chiar a unor sentinte judecatoresti in materie penala. De asemenea, am intalnit suficiente atentionari referitoare la faptul ca procurorii reprezinta avocati ai statului si nu sunt parte a Justitiei. La fel cum nu sunt nici aparatorii cetatenilor, avocatii. Iar in cazul Nastase ce este, pana la urma, atacat? Imixtiunea presedintelui Traian Basescu in aceasta cauza care, in repetate randuri, in mod public, s-a exprimat in legatura cu ea, influentand in orice caz in acest fel modul in care s-a desfasurat atat cercetarea, cat si procesul, inexistenta unor probe solide, care au condus la cele doua condamnari, precum si compozitia discutabila daca nu cumva chiar scandaloasa a completelor. Dar nu Justitia ca institutie a fost pusa la zid.

Sa admitem insa, de dragul demonstratiei pe care ma straduiesc sa o fac, ca ar exista persoane publice si in primul rand oameni politici care ar afirma raspicat faptul ca Justitia in Romania nu face nici doua parale. Ca in ansamblul ei este alcatuita din magistrati corupti, neprofesionisti sau rau intentionati si ca de multe ori acestia sunt mana in mana cu avocatii statului. Adica cu procurorii care ancheteaza samavolnic, incalcand normele procedurale, drepturile procesuale si drepturile omului si care fac rechizitorii dupa ureche. Ei bine, daca s-ar intampla asa – si nu se intampla asa –, nu as avea motive sa ma mir prea mult, chiar daca nu as fi sub nicio forma de acord cu asemnea luari de pozitie. De ce nu as fi de acord am explicat. Dar de ce nu m-as mira? Pentru ca si celelalte doua puteri in stat sunt facute harcea-parcea. Nu este zi de la Dumnezeu in care sa nu aud pe unul sau pe altul, in special politicieni, spunand ca Parlamentul este corupt, lenes, cel mai adesea inutil. Si ca Guvernul, reprezentand Executivul, cealalta putere fundamentala a democratiei, este la fel ca si Parlamentul. Deci doua puteri in stat sunt zi de zi demonizate. Cel mai adesea chiar de presedintele tarii. Iar cea de-a treia putere a statului, daca este criticata nu in integrealiatea ei, ci pentru ceea ce nu functioneaza, respectiv Justitia, aceasta reprezinta un fel de crima de lezmaiestate.

Daca Parlamentul nu este sacrosanct ca institutie, si nu este, motiv pentru care toata lumea are dreptul sa-l mitralieze in mod critic din toate pozitiile, daca nici Executivul nu este sacrosancat, ma intreb si intreb: De ce ar fi Justitia o institutie care sa nu poata fi pusa in discutie atunci cand reprezentati ai ei gresesc in mod flagrant?

Numai cateva articole din Codul Penal, cum s-a incercat in martea denumita neagra din decembrie anul trecut, urmau sa fie schimbate in mare viteza si intr-un mod netransparent, dar totusi la capatul unei dezbateri in Parlament si patru Coduri: Penal, de Procedura Penala, Civil si de Procedura Civila au fost scrise pe picior si trantite in obrazul natiunii de catre regimul Basescu sub forma unei asumari de raspundere. Ce este mai grav? Peste cateva zile va intra in vigoare un Cod Penal care cuprinde si dispozitii bune si aberatii. Si vom vorbi atunci despre modul in care regimul Basescu a sabotat Justitia.

Pe buna dreptate USL este criticata sub motiv ca nu a procedat la o reformarea a Justitie, acolo unde era necesar, intr-un mod democratic si transparent. In definitiv, a trecut un an de cand o majoritate de peste 70 la suta domina Parlamentul. Si tot pe bune dreptate este criticata USL pentru ca nu a instituit reguli, prin intermediul Parlamentului, care sa-i oblige pe procurori si pe judecatori sa raspunda administrativ, disciplinar, financiar si, daca este cazul, penal in situatiile in care au fost comise erori grave sau abuzuri constatate ca atare de instantele superioare sau de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care incarca statul roman cu amenzi pe care, in loc sa le plateasca cei vinovati, le platesc cetatenii, intre acestia aflandu-se, culmea, si victimele unor procurori si judecatori. Asemenea fapte ale unor procurori si judecatori torpileaza nu numai Justitia, ci si sistemul democratic. Reperezinta acestia o Justitie sacrosancta?

Read more...

Efectul devastator al noptilor albe asupra organismului

  • Published in Monden

Un studiu prezentat de cercetatori suedezi arata cu mai multa claritate efectele nocive pe care le are o noapte alba - adica nedormita - asupra creierului, ceea ce ar trebui sa-i determine pe petrecaretii de revelion sa mearga la culcare mai devreme, informeaza Realitatea.net.

Specialistii in neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sange prelevat dimineata de la 15 barbati tineri, cu o stare generala buna de sanatate, dintre care unii dormisera peste noapte opt ore, iar ceilalti deloc. La acestia din urma, s-a constatat o crestere cu circa 20% a concentratiei a doua molecule, enolaza specifica neuronala siproteina S-100B, scrie Agerpres

Or, 'numarul acestor molecule creste de regula in sange cand apar leziuni cerebrale', a notat intr-un comunicat coordonatorul studiului, Christian Benedict.

Cu alte cuvinte, 'privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescenta', iar 'o noapte cu un somn bun poate fi de importanta critica pentru mentinerea sanatatii creierului', a adaugat cercetatorul suedez.

Studiul ce urmeaza sa fie publicat in revista Sleep vine dupa ce un altul publicat in octombrie in revista americana Science a conchis ca somnul accelereaza eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizeaza dezvoltarea bolii Alzheimer, conform cercetatorilor de la universitatea Rochester.

Read more...

Bogdan Popovici: Bucurosi le-om duce toate

Asta despre Marina si mine. Ceea ce va dorim si voua, tuturor prietenilor nostri „vii”.

Noi suntem in plin razboi si „veseli luptam pentru pace” 

Indemnandu-ne mereu sa nu ne lasam, sa luptam pentru adevarul nostru, sa citim, sa scriem, sa observam cu atentie, sa ascultam suferintele si bucuriile cu atentie (ceea ce si facem) sa avem rabdare, energia uriasa care ne viziteaza, care ne hraneste cu dulceata si ne aduce ciorapi de lana, ne reconecteaza mereu la caldura omeneasca sublima este Elisabeta Bostan. Sa ne traiesti si sa sti ca te iubim cu asupra de masura. Si suntem ascultatori, cu cartile, cu scenariile, cu frumosul…

Un loc special in zilele luminoase din aceste optsprezece luni de Calatorie spre Centrul Pamantului il ocupa in viata noastra Adrian Constantinescu. Iti multumim pentru curajul, forta si pragmatismul sustinerii tale. Sa ne traiesti intru multi ani!

Trebuie sa le multumim celor cativa incredibili ambasadori romani si straini care ne-au sustinut cumare diplomatie si curaj in tot acest an si jumatate atat pe noi cat si pe familia noastra. Sa aveti toate implinirile diplomatiei oamenilor. La multi ani!

Manuela si Ion, ne face bine sa va avem alaturi. E mult mai usoara rabdarea si „reabilitarea”… si mai placute vor fi „reinsertia” si timpurile care vin. Ne pregatim cu sarguinta!

Imbarbatandu-ne continuu, vorbind public despre noi, scriind despre noi, vizitandu-ne si ajutandu-ne sa descoperim adevarul sunt inepuizabili Zexe si Sorin. Cum reusesc oamenii astia sa-si creasca minunea de copii ai lor, sa fie alaturi de prietenii lor, sa fie prezenti public, cu toate meandrele drumului social intens, sa administreze casa, cariera, familia mare, sa ne dea si noua din caldura prieteniei lor e adanca invatatura pentru Marina si mine. La multi ani, sanatosi si fericiti!

Radule, Radule mandre surprize ne-ai facut si vorba cantecului oricand „ti-am da haina de pe noi”. Sa ti se-nplineasca toate gandurile bune in tot ce ti-ai propus. La fel de Etice si tot mai Estetice sa-ti fie biruintele culturale pentru oameni!

Vesel, pozitiv si mai pragmatic decat oricand, Dinu ne-a incarcat cu energie buna, ne-a ajutat sa „survolam” toate noutatile lumii. Mai mult inca, a reusit sa ne faca sa credem in multe proiecte viitoare si-n succes. Sa primesti inmiit si sa ne bucuram impreuna!

Cum sa banuim noi ca vom vedea atatea bijuterii si opere de arta la propriu in aceasta stranie Calatorie? Iti multumim Irina Wagner pentru „scrieri”, vizita, superbul catalog despre arta nelinistita atat de linistitoare. Noi si multi altii ne bucuram de culorile pe care le-ai sadit intr-una in jurul nostru.

Spiridus inteleptit de vieti surprinzatoare, Simona ne-a fost Marinei si mie vesela prelungire. Sa ai caldura sufletesca la fel inca o suta de ani, ca meriti multe aventuri minunate. Bine sti sa descurci oamenii!

Multi altii au ganduri bune pentru noi, iar noi ne gandim cu drag, comunicam cu Anca, Dan, Mircea, Costica, Lucian, Emilia, Mariana, Robert si ceilalti.

Mirati pentru coerenta neobisnuita la romani si respectuosi fata de efortul continuu, bucurosi ca exista sansa pentru adevar si curaj am urmarit impreuna cu voi toti materialele jurnalistice lamurind situatia noastra. Sunt si jurnalisti lucizi in Romania: Cornel Nistorescu, Adina Anghelescu, Razvan Savaliuc, Mihai Gadea, Dan Constantin. Va multumim pentru rabdare.

Ne-a emotionat profund Premiul pentru cele mai bune interviuri ale anului 2013 acordat lui Mihai Gadea pentru interviurile cu Marina la Targsor si cu mine la Rahova de catre cei mai buni profesionisti de televiziune din Romania. Dan Pita, Irina Hossu-Longin, Manuela Cernat si ceilalti membrii ai juriului, care au validat forta si talentul lui Mihai Gadea, sunt autoritati profesionale, culturale si morale in fata carora ne bucuram ca ne-am destainuit. Ne bucuram din toata inima.

Familiei noastre nu-i putem multumi indeajuns pentru dragoste si rezistenta. Putem doar sa o iubim tot mai intens si sa o asiguram ca sufletele noastre si mintile noastre sunt la fel de libere ca intotdeauna! Daca a explodat minciuna cu comunismul si Ceausescu o sa explodeze si minciuna cu Basescu si cele cateva unelte dezaxate ale lui. Rabdare avem!!

Dragi „ai nostri si prieteni”,

Sa stiti ca nu va facem de rusine! Incercam amandoi, si Marina si eu, in doua azile de saraci supraaglomerate inutil, denumite puscarii-penitenciare-inchisori-locuri de detentie, sa-i ajutam pe cei mai amarati ca noi, sa tinem cursuri, sa facem reviste, sa scriem carti si lucrari stiintifice, sa insufletim dezbateri si cenacluri, sa aducem culoare locului si sa comunicam unul cu altul cat mai intens, descoperind intensitatea unica a iubirii pe care o primim si careia ii raspundem la fel de intens.

Cred ca respectul castigat din partea ofiterilor, educatorilor, gardienilor – neasteptat de greu truditori – si a miilor de nefericite si nefericiti mutilati sufleteste inutil in aceste „azile” ne intareste si ne valideaza efortul. Carpe diem.

Am castigat si „recompense” si avem si atatea „credite” pe calculator incat ne-am fi calificat si pentru zile libere acasa, dupa …LEGE. Dar fiind „exemple de pedeapsa” de care avea nevoie Romania si napraznic „de periculosi” – asa cum voi ne stiti – datorita excesului „de scoala” si „educatie” – nici n-am cerut zilele libere. Cei care ne-au trimis in inchisoare fara probe au grija sa nu iesim prea repede.

Cu cat ne tin mai mult „ascunsi” spera sa se uite „cum” si „de ce” ne-au trimis aici.

Pare insa ca 2014 vrea sa aduca frumoase surprize tuturor.

Fiecaruia dupa cum merita! Un an bun tuturor celor buni! La multi ani! 

P.S. – Pentru Anais si Araxi, Simina, Sabin si ceilalti copii minunati din viata noastra promitem sa pornim din nou la vanatoare de comori si … ciocolata.

Read more...

Adrian Nastase: Cateva ganduri, despre sentinta

 Dragi prieteni,

Nu mi-am inchipuit ca razbunarea politica poate merge atat de departe si ca ea poate imbraca forme atat de perverse.

Aveam informatii, din zona Cotroceni, cu cateva zile inaintea Anului Nou, ca se luase “hotararea” ca sentinta in dosarul Zambaccian sa fie de inchisoare cu executare, atat pentru mine, cat si pentru sotia mea.

in final, probabil pentru ratiuni legate de eventualele reactii ale opiniei publice, pedeapsa pentru sotia mea a fost modificata.

In declaratia sa de Anul Nou, Basescu anunta ca justitia trebuie sa castige batalia cu politicul. Oare puterile statului sunt in razboi? Eu credeam ca sunt, intr-adevar, separate, doar ca trebuie sa coopereze. Ce inseamna insa justitie pentru Basescu? Inseamna, in principal, cele doua complete de recurs de la ICCJ, cele care decid fara sa mai existe alte cai de atac.

Unul din complete este condus de judecatoarea Livia Stanciu, presedinta ICCJ, numita si reconfirmata de Basescu, dupa ce a judecat recursul in dosarul “Trofeul Calitatii”, iar celalalt – cel care m-a judecat pe mine – este condus de judecatorul Ionut Matei, vicepresedinte al ICCJ, de asemenea numit de catre Basescu. Recent, de altfel, Basescu, atunci cand l-a numit, l-a laudat spunand ca este “extrem de puternic” si “tare pe picioarele lui”.

Oare de unde il stia Basescu? Poate din decizia pe care judecatorul Matei o pronuntase, pe fond, in dosarul afiselor electorale, cel care acceptase 972 de martori ai DNA, contra cinci martori ai apararii?

In completul care s-a pronuntat pe 6 ianuarie figurau, de altfel, toti cei trei judecatori de la fond din Dosarul afiselor… Intre ei si Ioana Bogdan, fosta consiliera a lui Daniel Morar. Am cerut recuzarea lor dar, evident, cererea mi-a fost respinsa. Aceasta a fost JUSTITIA care a dat sentinta din 6 ianuarie.

Notele scrise ale avocatilor nostrii (peste 100 de pagini) au fost depuse pe 19 decembrie si, apoi, dupa Craciun. Credeti ca ele au fost citite de catre cei cinci judecatori de Anul Nou? Le-am adaugat in anexa si puteti judeca singuri cum a fost cu numirea Irinei Jianu, sau daca se poate vorbi de luare de mita sau de santaj in acest dosar. Au contat argumentele pentru acest complet (nu pentru justitie!). Eu cred ca nu.

Decizia fusese luata, probabil, dinainte si nu au contat probele din dosar.

Va reamintesc si faptul ca, initial, completul de judecata, in toamna, a fost condus de judecatoarea Aida Popa – vicepresedinta, atunci, a ICCJ. Probabil pentru ca ea condusese completul ce ma achitase in Dosarul “Matusa Tamara”,candidatura ei pentru un nou mandat a fost invalidata de CSM (recititi va rog, dialogul de la CSM, cu acel prilej, intre Livia Stanciu si Aida Popa!) iar urmatoarele doua sedinte au fost conduse de presedinta sectiei penale. Unul din martorii din proces – Cristina Popa – a fost tinuta in “rezerva” (desi fusese convocata de patru ori) pentru a se implini termenul de numire ca vicepresedinte al ICCJ a lui Ionut Matei si pentru preluarea de catre acesta a conducerii completului. Astfel incat, Ionut Matei a participat doar la audierea unui singur martor (acest lucru era necesar pentru ca altfel nu ar fi putut intra in dezbaterea judecatoreasca) si la ascultarea pledoariilor avocatilor, in proces. Misiunea sa era, evident, si aceea de a incerca sa “acopere” decizia din Dosarul “afiselor electorale”, in care scrisese ca eu reprezint “simbolul coruptiei”. Or, cum in dosarul Zambaccian, la fond, toti cei trei judecatori infirmasera acuzatiile de coruptie, obiectivul lui a fost acela de a le reintroduce, pentru a-si justifica pozitia anterioara.

Nu consider ca cele doua complete de recurs de la ICCJ, conduse de judecatorii cenzurati de Basescu (va aduceti aminte de refuzul sau de a o numi ca presedinta a ICCJ pe judecatoarea Barbulescu?) pot fi identificate cu “justitia din Romania”. Ele reprezinta, din pacate, justitia politica a lui Basescu, un instrument de lupta, sub aparenta justitiei, impotriva adversarilor politici.

Sigur, nu ma astept ca unii jurnalisti, cum ar fi Cristian Tudor Popescu – cel care ar trebui sa-si aroge unele merite in alegerea, ca presedinte, a lui Basescu, in 2004 – sau Ion M. Ionita care, dupa 9 ani, inca nu a aflat ca in blocul din Zambaccian eu am un singur apartament primit in contrapartida cu terenul pus la dispozitia constructorului, iar acesta, Sergiu Sechelariu, a avut trei apartamente, pe care – de altfel, le-a si vandut, nu ma astept, deci, sa citeasca notele scrise ce cuprind explicatiile avocatilor pe aceste subiecte. O vor da inainte cu “justitia”, cu “valorile”, cu “independenta”, cu “oamenii politici”, mentinand confuzia dintre conceptul de justitie, pe de-o parte, si sentintele concrete date de unele complete configurate politic, pe de alta parte. Sper, insa, ca voi sa aveti mai multa rabdare sa descoperiti ce inseamna efectele “dictaturii judiciare”, pentru a-l cita pe premierul Turciei.

In ceea ce ma priveste, in noaptea care a trecut, mi-am limpezit gandurile si am tras mai multe concluzii. Cand va fi cazul vi le voi impartasi pe toate.

In orice caz, de data asta nu voi mai putea spune ca este exclusiv vina lui Basescu. Raul poate fi facut nu doar prin actiune, ci si prin inactiune. Faptul ca actuala coalitie a consolidat mecanismele prin care Basescu controleaza sistemul judiciar la varf, aplicand, in continuare, reguli aberante, este o mare neimplinire.

In loc sa se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constitutiei, actuala coalitie se ocupa, nejustificat de mult, in opinia mea, de conflictele locale din teritoriu.

Ca sa dau un singur exemplu, este oare normal ca judecatorii din aceeasi sectie – cea de penal – colegi de birou, sa formeze si completele de fond si cele de recurs la ICCJ? Nu ar fi mai potrivit ca fondul sa fie judecat la curtile de apel si doar recursurile la ICCJ, cum considera profesorul Viorel Ciobanu? Sau, nu ar fi necesar sa se revina, prin lege, la configuratia de noua judecatori (de la toate sectiile) pentru completele de recurs – actualmente formate exclusiv din colegi de sectie (si de birou) ai judecatorilor de la fond?

In ceea ce priveste “confiscarea” aberanta a unei sume de bani, decisa de complet, va voi spune, cu un alt prilej, care este in opinia mea, substratul acestei decizii.

In finalul acestor randuri, va rog, dragi prieteni, sa nu ne mai prefacem: nu a fost vorba de o decizie a JUSTITIEI, ci de o razbunare politica, realizata prin intermediul unui complet condus de un judecator numit de Basescu si care a avut o misiune de indeplinit.

Subliniez, eu nu atac JUSTITIA ca atare – am dovedit ca jurist, ca profesor de drept, dar si prin adoptarea unor reglementari importante ce guverneaza si astazi activitatea in domeniul justitiei, ca respect valorile justitiei. Eu ma refer la o anumita sentinta, data de un anumit complet, in anumite conditii. Si consider ca aceasta sentinta nu poate fi subsumata JUSTITIEI independente, ci doar unei activitati politice partizane. Din pacate …

Dar va raspunde, oare, cineva, pentru raul facut, pentru suferintele si pentru proiectele neimplinite?

Nu stiu inca. Probabil ca nu… Sau?

P.S. Fara indoiala, ati observat si un alt “obiectiv” al sentintei – extinderea la cinci ani a interzicerii drepturilor mele politice, fata de cei doi ani – in procesul afiselor electorale!

SURSA: Blog Adrian Nastase

Read more...

Ce se intampla cu Prima Casa in 2014 - modificare importanta privind bancile

  Programul Prima Casa va continua si in 2014, fiind stabilit un plafon de garantii de 1,2 miliarde de lei pentru acest an, prag similar celui din 2013.
  O modificare importanta vizeaza posibilitatea inscrierii in program si a altor banci.
  Conform Hotararii pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casa, aprobate marti de Guvern, este prevazuta utilizarea cu prioritate a sumelor din plafonul pe 2013, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice-
  Astfel, au prioritate sumele care nu au fost alocate din plafonul pe 2013, respectiv 22 de milioane de lei si 196 de milioane de lei pentru Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), cat si de sumele alocate bancilor, dar neutilizate, respectiv 158 de milioane de lei si 301 milioane de lei pentru ANL.
  De asemenea, actul normativ prevede posibilitatea inscrierii in program si a altor banci.
"Avand in vedere solicitarile repetate ale unor banci de a intra in programul Prima casa precum ING, Banca Comerciala Feroviara, Banca Marfin ca si ale unor IFN - uri, Credit coop, Imocredit, se propune largirea sferei imprumutatorilor," se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.
  Acestia trebuie sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei - Directia supraveghere.
  Programul Prima Casa a fost lansat in 2009 si presupune acordarea unei garantii de stat pentru accesarea unui credit imobiliar cu dobanda redusa.
Sursa: ziare.com

Read more...

Basescu respinge legea privind cumpararea de terenuri

  Motivele cererii, prezentate intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale:
"1. Titlul legii transmisa promulgarii face referire la „unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice”. Aceeasi mentiune se regaseste si in Art. 1 lit. b) din lege. In acelasi timp, Art. 2 alin. (2) prevede ca legea se aplica atat persoanelor fizice, cat si „persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene”. In consecinta, consider ca aceste prevederi contradictorii pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi.
2. De asemenea, Art. 2 alin. (2) din legea supusa reexaminarii stabileste ca „prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)…” si „persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)”. Aceasta reglementare nu este clara intrucat trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea romana sau numai persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decat cele romane. Precizarea este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil. Totodata, asa cum prevede Art. 2 alin. (2), aceasta lege ar urma sa fie aplicabila persoanelor juridice care au nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene si, implicit, si Agentiei Domeniilor Statului (agentie care urmeaza a fi preluata de Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare), persoana juridica ce se incadreaza in aceasta categorie, mentionata in prezentul act normativ. Vanzarea terenurilor agricole extravilane care se afla in patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului trebuie sa se realizeze exclusiv printr-o procedura de licitatie publica si nu prin parcurgerea procedurii de vanzare-cumparare reglementata de prezenta lege.
3. In Art. 4 din lege se reglementeaza dreptul de preemptiune in cazul instrainarii, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan. Printre persoanele titulare ale dreptului de preemptiune sunt mentionate si persoanele care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii. In aceasta situatie, legea nu ofera criteriile prin care aceste persoane pot face dovada calitatii de agricultor, Art. 25 din lege prevazand ca se vor elabora norme metodologice pentru aplicarea legii. Apreciez oportun ca aceste criterii sa fie prevazute in cuprinsul legii, iar nu intr-un act normativ inferior legii.
4. In conformitate cu Art. 9 - 13 din lege se infiinteaza Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (Autoritatea). Potrivit Art. 9 alin. (5) aceasta Autoritate preia atributiile Agentiei Domeniilor Statului. Conform Art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, aceasta entitate (ADS) exercita in numele statului prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinatie agricola apartinand domeniului privat al statului. In consecinta, Autoritatea, avand un drept de preemptiune, potrivit Art. 4, va putea cumpara, in numele statului roman, terenurile agricole extravilane. In conformitate cu Art. 13 din legea supusa reexaminarii, Autoritatea indeplineste si atributii cu privire la verificarea exercitarii dreptului de preemptiune, cat si a conditiilor legale de vanzare-cumparare de catre potentialul cumparator. Drept urmare, aceasta autoritate, pe de o parte, are un drept de preemptiune similar persoanelor prevazute la Art. 4 (coproprietarii, arendasii, proprietarii vecini, persoanele care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii, precum si statul roman), iar, pe de alta parte, verifica si indeplinirea procedurii referitoare la exercitarea dreptului de preemptiune. Consider oportun ca aceasta verificare a procedurii sa fie conferita prin lege unei alte autoritati, iar nu celei implicate efectiv in desfasurarea procedurii, in calitate de beneficiar al dreptului de preemptiune.
5. Totodata, potrivit Art. 13 lit. d) din lege, Autoritatea emite avizul incheierii contractului de vanzare-cumparare al terenurilor cu destinatie agricola de catre persoanele fizice prevazute la Art. 2 alin. (2) si (3). Aceasta reglementare este deficitara sub doua aspecte: I. avizul se emite numai persoanelor fizice, nu si persoanelor juridice, ceea ce ar conduce la o reglementare discriminatorie; II. emiterea avizului de catre o autoritate centrala va duce, inevitabil, la ingreunarea procedurilor privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole din extravilan. Astfel, se impune instituirea unei proceduri de verificare si conformitate a respectarii dreptului de preemptiune clara, flexibila si apropiata de interesele persoanelor ce intentioneaza sa instraineze terenuri agricole in extravilan.
6. In ceea ce priveste aplicarea legii trimisa spre promulgare, Art. 25 prevede ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vor elabora, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, normemetodologice. In acest context, pentru a se evita un blocaj in ceea ce priveste tranzactiile care au ca obiect vanzarea-cumpararea de terenuri agricole extravilane, consider ca ar trebui sa se prevada ori ca legea va intra efectiv in vigoare la data aprobarii prin hotarare a Guvernului a normelor metodologice, ori ca, in intervalul de timp de la data intrarii in vigoare a legii pana la data aprobarii normelor metodologice, urmeaza a se aplica legislatia civila, de drept comun, in materia dreptului de preemptiune.
7. Invederez faptul ca legea trebuie sa prevada si procedura de urmat in cazul in care dreptul de preemptiune nu este exercitat de catre beneficiarii legali (coproprietarii, arendasii, proprietarii vecini, persoanele care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii, precum si statul roman), iar vanzatorul terenului, pe piata libera, primeste o oferta de pret mai mica decat cea din oferta de vanzare a terenului agricol extravilan facuta la momentul declansarii procedurii de vanzare.
Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, luand in considerare aspectele mentionate in prezenta cerere de reexaminare".
Sursa: corectnews.com

Read more...

Doi bărbaţi riscă să intre la "răcoare" după ce au furat 300 de lei de la un bătrân

  Poliţiştii Postului de Poliţie Meteş au fost sesizaţi în după amiaza zilei de marţi, 7 ianuarie, de către un bărbat în vârstă de 77 de ani, din localitatea Tăuţi, comuna Meteş, cu privire la faptul că în noaptea precedentă, în jurul orelor 04,00, în timp ce dormea, două persoane au pătruns în locuinţa sa şi după ce l-au imobilizat i-au sustras din buzunarul hainei suma de 300 de lei.
  La scurt timp au început cercetările de identificare a infractorilor în baza datelor şi informaţiilor primite. La cercetări au participat poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos împreună cu poliţiştii Postului de Poliţie Meteş,  astfel că în după amiaza zilei de ieri, s-a reuşit identificarea principalilor suspecţi.
  Aceştia sunt  Călin Vasile M., de 30 de ani, din comuna Meteş şi Marin Ionuţ D., de 17 ani, din Zlatna. În urma cercetărilor efectuate, s-a aflat că în baza unei înţelegeri prealabile, în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, cei doi suspecţi s-au deplasat cu trenul, din Pătrângeni în halta Tauţ după care au mers pe jos până la locuinţa izolată a victimei, cu scopul de a-i sustrage banii.
  Aceştia au pătruns în locuinţa vârstnicului care dormea şi l-au imobilizat iar din buzunarul unei haine cu care era îmbrăcat, i-au sustras suma de 300 de lei.
  Ulterior cei doi suspecţi s-au deplasat în orașul Zlatna unde au cheltuit banii.
  Faţă de Călin Vasile M. şi Marin Ionuţ D., poliţiştii au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie. Cercetările sunt în desfăşurare.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686