Items filtered by date: Thursday, 13 March 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Casa de vacanta a lui André Breton, subiect de controversa

 

 

 

Saint-Cirq-Lapopie a fost declarat recent satul preferat al francezilor. In aceasta localitate, situata pe faleza stancoasa a raului Lot, se afla si Casa lui André Breton, pusa acum in vanzare pentru suma de 770.000 de euro, informeaza Cotidianul.ro.

Structurata pe diferite niveluri, pentru a profita de denivelarile terenului, locuinta are in partea cea mai de jos un spatiu partial deschis, in care se ajunge printr-o straduta.

Inscrisa in “Invenarul Suplimentar al Monumentelor Istorice”, constructia este compusa dintr-un turn din secolul al XII-lea si o locuinta din veacul al XIII-lea, fiind una dintre cele mai vechi posesiuni ale Cavalerilor care formau in Evul Mediu puternica aristocratie din Saint-Cirq-Lapopie.

Cel mai inalt nivel este constituit dintr-o curte mica, inchisa de ziduri, in fata unei constructii apatinand locuintei principale, ridicate peste o veche cisterna boltita, din piatra. Ea cuprinde o singura incapere, de aproximativ 12 metri patrati, o bucatarie ce se deschide catre terasa superioara.

Aceasta din urma formeaza al treilea palier, de 70 de metri patrati. Acoperita cu dale de piatra, terasa este legata de curte printr-o scara ce ajunge la intrarea principala, care are pe prag simbolurile Yin si Yang, pe care scriitorul le-a compus asambland placi albe si negre.

Decorul este infrumusetat de urmele unei foarte vechi contructii, ce se mai vad inca pe stanca din apropierea casei.

Corpul de locuit are doua niveluri ce se ridica peste parterul strapuns de o mare arcada, transformat acum intr-un atelier. La primul etaj, ce era initial un spatiu de depozitare a materialelor si marfurilor, se afla o camera de baie si grupuri sanitare. In prelungirea terasei superioare, cel de al doilea etaj este format dintr-o sala mare ce se distinge la exterior prin doua ferestre gemene, subliniate de o mulura ce se continua pe intreaga fatada. In ea se afla un semineu din piatra si o imensa masa monahala in jurul careia, alaturi de André Breton, se asezau artisti ca Man Ray, Dali sau Benjamin Péret, ca si adeptii lui dintr-un al doilea val, ca Juliette Gréco sau Léo Ferré.

Turnul de paza, conceput pentru apararea locuintei, apartinea uneia dintre cele trei familii de cavaleri ce stapaneau, in secolele al XII-lea si al XIII-lea Saint-Cirq-Lapopie. Lipit de stanca, acest donjon medieval are, la randul lui, trei niveluri. Cel superior este luminat de mari ferestre, prin care se poate admira vederea spectaculoasa a tinutului Lot. Fatada lui nordica, vizibila de pe vechiul drum de steaja, are doua intrari in arc frant, practicate in frumosul apareiaj din blocuri de calcar.

La vest, un mic drum comunal, in trepte, urmeaza contururile proprietatii, legand diferitele niveluri care compun constructia.

In varful stancii, straduta formata din vechiul drum de straja duce la intrarile inalte ale locuintei si la turn.

André Breton, celebrul “Papa” al Suprarealismului, a cumparat aceasta casa de la pictorul Henri Martin, in 1951, ca resedinta de vara in care sa-si primeasca prietenii, poeti si artisti.

“Am incetat sa-mi doresc sa mai fiu in alta parte. Cred ca secretul poeziei ei se inrudeste celui din unele «Illuminations» de Rimbaud, care este rezultatul celui mai rar echilibru in cea mai perfecta denivelare de planuri. (…) In fiecare zi, cand ma trezesc, mi se pare ca deschid fereastra spre «les très riches heures», nu numai ale artei, ci ale naturii si Vietii”, scria Breton.

Intre disparitia lui André Breton, in 1966 si achizitionarea cladirii de catre actualul proprietar, edificiul a avut mult de suferit. Simpla si complexa totodata, rudimentara si rafinata, asemenea lui Breton, cladirea are nevoie de o restaurare competenta.

Elisa, sotia poetului, s-a ocupat putin de ea. La moartea ei, in 2000, casa a revenit unicei fiice a lui André Breton, Aube Elléouët-Breton, care a vandut-o unui cuplu de artisti.

Vanzarea preconizata acum a agitat mediile literare, ridicand, in acelasi timp, delicate probleme de patrimoniu. Cu atat mai mult cu cat proprietarul actual intentioneaza sa o vanda unui foarte bogat colectionar american.

Mai multe site-uri fac apeluri pentru pastrarea “Conacului pescarilor”, cum se numeste Casa lui André Breton.

Pasionatii de suprarealism au creat o asociatie, numita “La Rose impossible”, in amintirea descrierii pe care Breton a facut-o satului: “Saint-Cirq, invapaiat de focuri bengale, mi-a aparut ca un trandafir imposibil in noapte”.

Grupul de sustinere, caruia i s-au alaturat poetii Michel Deguy si Christian Viguié, ar dori transformarea resedintei intr-o “Casa a Poeziei si a cetatenilor lumii”. Apelul pune o intrebare incomoda: “Utima locuinta a lui André Breton va disparea si ea la zece ani de la vanzarea apartamentuui-atelier din 42, rue Fontaine? Nu, daca un numar destul de mare de indragostiti de opera si de viata sa, ca si de stralucirea lui locala, nationala si internationala se va impotrivi si se va uni”.

Gérard Amigues, presedintele Consiliului General din Lot, a afirmat ca administratia comunei nu poate furniza suma ceruta si a apelat la sustinerea unor institutii cum ar fi “consiliul general, regiunea Midi-Pyrénées, Statul si, desigur, comuna Saint-Cirq-Lapopie. Si, de ce nu, o subscriptie publica”. Pentru Gérard Amigues, salvarea edificiului-simbol ar fi un bun prilej de a-si atrage bunavointa locuitorilor din Saint-Cirq, mai ales ca va candida la alegerile viitoare, din aceasta comuna aflata la 30 de kilometri de Cahors. El va incerca sa obtina sprijin de la ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, cu care are stabilita o intrevedere in cursul acestei luni.

 

 

 

Read more...

Obama, un nou avertisment pentru Putin in cazul Ucrainei

 

 

 

Barack Obama l-a amenintat miercuri pe Vladimir Putin cu "costuri" daca nu renunta la anexarea Crimeii, informeaza Cotidianul.ro, citand AFP.

Obama si-a exprimat miercuri sustinerea fata de Ucraina, primindu-l pe premierul Arseni Iateniuk la Casa Alba si adresandu-i un avertisment lui Vladimir Putin, odata cu apropierea referendumului prevazut duminica privind alipirea Crimeei la Rusia.

Presedintele Statelor Unite a repetat ca interventia Moscovei in Crimeea violeaza dreptul international si ca Washingtonul sprijina integritatea teritoriala a Ucrainei, in timp ce Iateniuk a dat asigurari ca Kievul "nu se va preda niciodata".

"Vom continua sa spunem Guvernului rus ca, in cazul in care continua pe drumul actual (...) vom fi obligati sa impunem un pret pentru incalcarile dreptului international de catre Rusia in Ucraina", a declarat Obama dupa ce l-a primit la Iateniuk in Biroul Oval.

Insa, cu patru zile inainte de referendumul din Crimeea, nimic nu pare sa impiedice intrarea peninsulei sub tutela rusa.

 

 

 

Read more...

Basescu: Initiativa Parlamentului din Crimeea privind declaratia de independenta, ilegitima

 

 

 

Romania considera ilegitima initiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaratie de independenta fata de Ucraina, in perspectiva referendumului anuntat pentru 16 martie, a declarat, miercuri, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu, informeaza Mediafax.

El a susinut declaratie cu privire la situatia din Ucraina, precizand ca Romania ii sustine fara rezerve independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea si recunoaste noile autoritati ucrainene drept reprezentanti legitimi ai tarii.

"Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au raspuns provocarilor, evitand, astfel, escaladarea situatiei. In aceste conditii, consideram ilegitima initiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaratie de independenta fata de Ucraina, in perspectiva referendumului anuntat pentru data de 16 martie. In fundamentarea acestui act, Parlamentul a invocat precedentul Kosovo si interpretarea trunchiata a deciziei Curtii Internationale de Justitie in cazul Serbia versus Kosovo", a spus Basescu.

El a adaugat ca Romania atentioneaza ca aparitia unui nou conflict inghetat, localizat in Crimeea, dupa cele din Nagorno-Karabakh, Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria, este de natura sa accentueze instabilitatea regionala.

"Am subliniat pericolul destabilizator al perpetuarii conflictelor inghetate in mod repetat inca de acum 10 ani, inclusiv in formatul Consiliului European si NATO. In nenumarate ocazii am invocat exemplul Kosovo drept precedent pentru noi scenarii secesioniste. In acelasi timp, Romania a sustinut fara rezerve acordarea statutului de MAP (Planul de actiune pentru aderare), Ucrainei si Georgiei inca din aprilie 2008, cu ocazia Summitului de la Bucuresti. Am fost convins ca mesajul pe care NATO l-ar transmite printr-o astfel de decizie ar fi avut un impact puternic asupra intregii regiuni. Ar fi incurajat o comunitate extinsa de valori si certitudinea ca democratia si stabilitatea sunt protejate. Din pacate, nu toti membrii NATO au inteles, la acea data, ca nu doar vecinii nostri au nevoie de o astfel de certitudine, ci intreaga comunitate transatlantica", a spus Basescu.

El a adaugat ca in acest moment, constata ca situatia de risc s-a agravat, cu impact direct asupra securitatii europene.

"Romania considera ca, prin masurile luate de fostul presedinte Ianukovici, autorizarea deschiderii focului cu munitie de razboi impotriva populatiei, precum si parasirea teritoriului national intr-un moment dificil pentru tara, il pun pe presedinte in situatia de a-si fi pierdut legitimitatea, astfel incat acesta trebuie sa-si prezinte demisia. Romania asteapta de la noile autoritati de la Kiev sa depuna toate eforturile pentru calmarea situatiei si sa actioneze pentru organizarea la standarde europene a viitoarelor alegeri. In acelasi spirit, partea romana asteapta crearea unui sistem de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, care sa reflecte normele europene si tratatele internationale in materie", a spus seful statului.

El a mentionat ca Romania se va alatura demersurilor euroatlantice in vederea restabilirii ordinii de drept.

"Consiliul European din 6 martie, dedicat situatiei din Ucraina, a adoptat o abordare etapizata a sanctiunilor care ar putea fi aplicate Federatiei Ruse in cadrul raporturilor directe. Elementul decisiv pentru trecerea la cea de-a doua etapa de sanctiuni, precum interdictiile de calatorie, inghetarile de active si anularea Summitului UE - Rusia, il constituie modul in care Federatia Rusa se va conforma apelului UE de a intra rapid in negocieri cu Guvernul Ucrainei. Este imperativ ca Moscova sa recunoasca autoritatile legitime de la Kiev, ca unic partener de dialog (referinta o constituie evaluarea ca trebuie evitata repetarea scenariului Transnistria, in care autoritatile autoproclamate de la Tiraspol au fost recunoscute ca partener de dialog in solutionarea conflictului)", a spus presedintele.

Basescu a mentionat ca etapa cea mai severa de sanctiuni prevede masuri cu implicatii vaste pentru "relatiile dintr-o gama larga de domenii economice" dintre UE si Federatia Rusa (relatii financiare, energie, comert, exporturi de armament).

"In acelasi timp, Romania va continua sa sprijine toate actiunile autoritatilor de la Chisinau in procesul de aderare la Uniunea Europeana si in asigurarea unui spatiu de stabilitate si securitate in Republica Moldova", a declarat Basescu.

Parlamentul din Crimeea a adoptat marti o Declaratie de independenta a regiunii proruse, in perspectiva referendumului pe tema unirii cu Rusia. Moscova a anuntat imediat ca Declaratia de independenta este "absolut legala".

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a binecuvântat astăzi pe copiii cu dizabilităţi severe din Alba Iulia

 

 

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei s-a aflat astăzi, 13 martie, în mijlocul copiilor cu dizabilităţi severe ocrotiţi în casele de tip familial „Sfânta Ana” şi „Sfânta Maria” din Alba Iulia. Angajaţii celor două case de tip familial i-au prezentat Înalt Prea Sfinţitului Irineu serviciile oferite copiilor şi activităţile pe care aceştia le desfăşoară în cadrul aşezămintelor. Ierarhul nostru le-a pus la suflet copiilor şi angajaţilor caselor de tip familial un cuvânt de binecuvântare şi mângâiere. La finalul vizitei, Înaltpreasfinţitul Irineu a precizat că Postul Mare este timpul potrivit pentru rugăciune, meditaţie şi ajutorarea celor săraci şi bolnavi. Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat preţuirea pentru angajaţii celor două aşezăminte sociale care le oferă acestor copii un zâmbet, un cuvânt bun şi speranţă: „Postul Mare este timpul potrivit în care suntem chemaţi să ne consacrăm rugăciunii, meditaţiei şi ajutorării celor săraci şi bolnavi. Iubirea şi slujirea noastră trebuie să aibă o adresă orizontală, precum ne învaţă Mântuitorul nostru, marele filantrop şi slujitorul prin excelenţă al tuturor. Eu îmi exprim preţuirea mea pentru cei ce se ostenesc în acest aşezământ, acordând un zâmbet celui trist, oferind un cuvânt bun celui disperat şi infuzând speranţă în inima zdrobită de durere. Aici locuieşte Hristos care ne arată semnele cuielor din trupul Său şi ne asigură că pe calea Crucii ne sfinţim şi apoi ajungem la ţinta mântuirii” a mărturisit Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.

La rândul lor, copiii l-au primit pe Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu cu rugăciuni şi cântece învăţate la Biserică. „Ne-am bucurat să-l avem astăzi în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu. Este o mare bucurie pentru casele de tip familial „Sfânta Ana” şi „Sfânta Maria” întrucât Înaltpreasfinţitul a poposit din nou în mijlocul nostru, toţi copiii bucurându-se de prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale. Este o adevărată binecuvântare şi mângâiere în sufletul acestor copii care l-au răsplătit pe Înaltpreasfinţitul nostru cu rugăciuni şi cântece, exprimându-şi dorinţa ca şi pe viitor să revină alături de noi” a precizatpărintele Teofil Slevaş, protopop de Alba Iulia şi coordonatorul celor două case de tip familial.

În cele două aşezăminte sociale sunt ocrotiţi 30 de copii cu dizabilităţi multiple şi severe, cu vârste cuprinse între 2 luni şi 18 ani. Aceştia primesc  hrană, îmbrăcăminte, asistenţă medicală şi terapie specială.

Casele de tip familial „Sfânta Ana” şi „Sfânta Maria” funcţionează în cadrul unui parteneriat încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Totoi, Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

 

 

 

 

Read more...

Vizita oficială a Primului ministru Victor Ponta în Republica Moldova si Georgia

 

 

 

Primul-ministru al României Victor Ponta va efectua, în perioada 14-15 martie 2014, o vizită oficială în Georgia. Este prima vizită oficială la nivel de Prim-ministru al României în Georgia.

Vineri, 14 martie, înainte de deplasarea în Georgia, domnul Victor Ponta va merge la Chișinău, unde va avea o întrevedere cu domnul Iurie LEANCĂ, Prim-ministru al Republicii Moldova, moment urmat de declarații comune ale celor doi premieri.

In ceea ce priveste Georgia, Primul-ministru va fi primit de Președintele Georgiei Giorgi Margvelaşvili și va avea convorbiri cu omologul său georgian Irakli Garibaşvili. De asemenea, va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului David Usupaşvili.

Vizita se înscrie în dialogul politic româno-georgian la cel mai înalt nivel şi reprezintă o expresie a interesului României de consolidare a relaţiilor de cooperare cu Georgia în toate domeniile, cu accent pe cooperarea comercială, în domeniul energiei şi a transporturilor. Georgia este principalul partener comercial al României din Caucazul de Sud, schimburile comerciale dintre cele două ţări  înregistrând o creştere constantă în ultimii trei ani.

Vizita Primului-ministru al României se constituie, de asemenea, într-un mesaj clar de sprijin pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, având în vedere și contextul dat de evoluțiile actuale din regiune. Vor fi abordate cu oficialii georgieni modalitățile concrete de sprijin de către România în ceea ce privește parcursul european al Georgiei.

În perioada 2013-2014, Ambasada României la Tbilisi desfăşoară mandatul de Ambasadă Punct de Contact (CPE) NATO în Georgia. România este principalul contributor, cu 38 de persoane dislocate în teren, la activitatea Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene Georgia, care monitorizează implementarea Acordului de Încetare a Focului, încheiat în august 2008.

 

 

Programul oficial al prezenței premierului în Republica Moldova și Georgia (orele sunt cele locale):

Vineri – 14 martie

REPUBLICA MOLDOVA

09.35-10.05            Întrevedere tête-à-tête cu domnul Iurie LEANCĂ,Prim-ministru al Republicii Moldova

10.05-10.15            Declaraţii de presă

 

GEORGIA

14.45                      Aterizare pe Aeroportul Internaţional Tbilisi

(ora locală)             

15.00                        Deplasarea delegaţiei oficiale spre sediul Guvernului, în vederea pregătirii pentru ceremonia oficială de primire

15.30 - 15.40           Ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare

15.45 - 16.15           Întrevedere tête-à-tête cu domnul IrakliGARIBASHVILI,

Prim Ministru al Georgiei

16.55 - 17.10           Conferinţă comună de presă a celor doi premieri

17.15 - 17.45           Întrevedere cu domnul Giorgi Margvelashvili, Preşedintele

Georgiei

18.30 - 19.00           Întrevedere cu domnul David Usupashvili, Preşedintele

Parlamentului

20.00 - 21.30           Dineu oficial oferit de domnul Irakli GARIBASHVILI, Prim Ministru al Georgiei, în onoarea domnului Victor PONTA, Prim   Ministru al României

 

 

 

Read more...

Prins la volan fara permis de conducere

 

 

 

La data de 12.03.2014, orele 1145, poliţiştii din Vinţu de Jos, l-au depistat pe B.I., de 38 de ani, în timp ce conducea o autoutilitară pe raza localităţii Valea Vinţului, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că autoturismul, care aparţine soţiei lui B.I., i-a fost încredinţat de către aceasta, pentru a fi condus pe drumurile publice, cu toate că ştia că bărbatul nu deţine permis de conducere.

Faţă de conducătorul auto cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis iar faţă de soţia sa cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii  de încredințarea unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice, de către o persoană care nu deţine permis de conducere.

 

 

 

Read more...

60 kg carne de manzat confiscata de politistii din Alba Iulia

La ora 17:00, poliţiştii rutieri din Alba Iulia au oprit, pentru control, pe strada Tudor Vladimirescu din Alba Iulia, o autoutilitară condusă de A.B., de 64 de ani, din Alba Iulia.

Cu ocazia controlului efectuat, s-a constatat că bărbatul nu a putut prezenta documente legale de provenienţă şi transport pentru cele 60,6 kg de carne de mânzat ce erau transportate cu autoutilitara.

Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional, conform art. 1 lit. e  din  Legea 12/1990 iar ca şi măsură complementară, întreaga cantitate de carne a fost ridicată, în vederea confiscării.

Read more...

Ieri, 12 martie a.c., pe raza întregului judeţ au fost organizate şi desfăşurate acţiuni în sistem integrat, în scopul asigurării unui climat de siguranţă civică

 

 

 

Ieri, 12 martie 2014, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, au continuat activităţile pe linia prevenirii, descurajării şi combaterii fenomenului infracţional şi menţinerii unui climat de ordine şi linişte publică, organizând şi desfăşurând acţiuni cu efective mărite, în întreg judeţul.  

În cadrul acţiunilor au fost controlate 62 de unităţi comerciale şi 206 autovehicule, au fost aplicate 468 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 118.873 lei, din care 44 la Legea 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială şi a liniştii publice, 25 la Legea 12/1990 privind activitatea de comercializare a bunurilor şi 374 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Au fost confiscate bunuri în valoare de 47.510 lei şi au fost constatate 15  infracţiuni, din care două de natură judiciară, două de natură economico-financiară, 3 la regimul silvic, 4 le regimul circulaţiei rutiere şi 4 la regimul armelor. 10 dintre infracţiuni au fost constatate în flagrant.

De asemenea au fost reţinute 14 permise de conducere şi au fost retrase 18 certificate de înmatriculare. 

Exemple: La ora 15.20, poliţiştii Postului de Politie Ighiu, au oprit pentru control,  pe raza localităţii Şard, o autoutilitară condusa de un tânăr de 26 de ani, din comuna Ighiu care transporta cantitatea de 1.710 kg cereale (porumb, tărâţă de grâu) precum mi 80 kg de făină de grâu, pentru care nu a putut prezenta documente legale de provenienţă şi transport.

În urma verificărilor efectuate împreună cu poliţiştii de investigare a fraudelor din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, s-a stabilit că produsele cerealiere erau destinate comercializării, motiv pentru care faţă de conducătorul auto a fost luată măsura sancţionării contravenţionale, conform art. 14, alin. 1, lit. e din OUG nr. 12/2006 iar, ca şi măsură complementară s-a dispus indisponibilizarea, în vederea confiscării, a întregii cantităţi de cereale precum şi a autospecialei cu care erau transportate în mod ilegal.

 

 

 

Read more...

Minotarurul lui Dalí și boii lui Grigorescu în aceeași încăpere la Artmark

 

 

 

Timp de 5 ani, cel mai sofisticat eveniment artistic din primul trimestru al anului a strălucit prin valoarea incontestabilă a creației autohtone, dar și prin pasiunea iubitorilor de frumos pentru arta românească. Anul acesta, Artmark înnoiește conceptul Licitației de Primăvară prin adăugarea unei secțiuni de Artă Europeană în dorința de a sublinia faptul că arta românească a marilor maeștri poate fi pusă pe același piedestal cu cea a artiștilor universali. Astfel, publicul se întâlnește cu ocazia rară de a admira o operă semnată de Salvador Dali, care, de altfel, nu este prezent în colecțiile permanente ale muzeelor din România.

București, 13 martie 2014

"În fiecare dimineața înainte de a mă trezi, trăiesc cea mai mare plăcere: aceea de a fi Salvador Dalí", spunea artistul devenit icon-ul suprarealismului. Deși cunoscut în mare parte pentru picturile sale, Dalí s-a implicat în toate artele vizuale, dar și în propria publicitate. Cu o personalitate excentrică și cu un simț de auto-promovare rar întâlnit, Dalí s-a propulsat în fruntea mișcării avandgardiste, adesea supranumindu-se unicul suprarealist adevărat. Recordul de autor în cazul lui Dalí este de 15 milioane de euro pentru pictura "Paul Eluard" în 2011 și de 535.600 de euro pentru sculptura în bronz "Elefant de Triumf" în 2014.

Într-o luptă perpetuă cu propriile tenebre, în creația sa, pictură ori sculptură, Dalí deschide cele mai ascunse sertare ale psihicului uman, opera sa fiind puternic influențată de psihanaliști (Freud, Adler). Sculptura în bronz "Minotaurul" (preț de pornire sub € 4.000), o ocazie unică în expoziția Artmark, respectă subtilitatea și jocul cu simbolurile timpului, specifice operei artistului. Sculptura este inventariată în catalogul "Dalí. The hard and the soft. Sculptures & Objects", de Robert & Nicholas Descharnes.

Remarcabilă este și prezența lui Pierre Bonnard, cofondator al grupării avangardiste "Les Nabis", prin litografiile "Maternitate" și "Viața Sfintei Monica" (preț de pornire sub € 200). O altă piesă importantă a expoziției provine din colecția dr. Iosif Dona și se numește "Aeneas salvându-și tatăl" (preț de pornire sub € 900), cu o compoziție complexă, realizată prin unirea a două viziuni artistice, François Girardon și Pierre Lepautre. Opera de față cunoștea la începutul secolului al XVIII-lea o prima sa variantă monumentală, astăzi regăsindu-se în patrimoniul Muzeului Louvre.

Despre celelalte secțiuni de curente artistice ale expoziției dintre care se remarcă artiști precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ștefan Dimitrescu, Ion Theodorescu-Sion, Samuel Mützner, Ion Pacea sau Ștefan Câlția, se va vorbi în comunicatele viitoare. Astfel, timp de 7 zile Palatul Cesianu-Racoviță devine principala atracție a bucureștenilor în materie de artă românească importantă și artă europeană. Acestea pot fi vizitate începând cu sâmbătă, 8 martie și până miercuri, 19 martie, la sediul Artmark, iar pe 20 martie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, unde, la ora 19:00, va începe Licitația de Primăvară 2014.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.

Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.

Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.

 

 

 

Read more...

Jandarmeria Alba va asigura măsurile de ordine pe timpul manifestărilor comemorative organizate la Blaj, Lopadea Nouă şi Presaca Ampoiului

 

 

 

La sfârşitul acestei săptămâni Jandarmeria Alba va asigura măsurile de ordine pe timpul manifestărilor comemorative organizate la Blaj, Lopadea Nouă şi Presaca Ampoiului, cu ocazia aniversării a 166 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Maghiare de la 1848 şi sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Sâmbătă, 15 martie, echipajele de jandarmi vor asigura buna desfăşurare a  „ Alba Iulia City Race ” , competiţie de semi-maraton şi cros, organizată în municipiul Alba Iulia. Totodată, sâmbătă, 15 martie şi duminică, 16 martie, instituţia va asigura măsurile de ordine pe timpul meciurilor de baschet feminin din cadrul turneului Final Four al Ligii Europei Centrale. Conform programului oferit de organizator, în fiecare dintre cele două zile se vor desfăşura câte două partide, începând cu ora 15.00, respectiv 18.00. Jocurile sportive vor fi găzduite de sala de sport “ Universitatea 1 Decembrie 1918”.

Pentru prevenirea incidentelor, recomandăm celor care vor participa la aceste manifestări să respecte normele de convieţuire socială,  indicaţiile jandarmilor şi ale reprezentanţilor organizatorului, să nu consume alcool în exces, să nu deţină arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente. În plus, readucem în atenţie că se impune supravegherea îndeaproape a comportamentului copiilor şi acordarea unei atenţii sporite modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale. Totodată, indicăm ca pentru aplanarea unor incidente să se apeleze cu încredere la ajutorul jandarmilor prezenţi la evenimentele amintite. Intervenţia acestora poate fi solicitată şi la numărul unic de urgenţe - 112.

Având în vedere evenimentul sportiv organizat la sala de sport “ Universitatea 1 Decembrie 1918” şi necesitatea asigurării  unui climat de normalitate pe timpul celor 4 jocuri sportive, aducem la cunoştinţa celor interesaţi câteva aspecte privitoare la prevederile Legii 4/2008, modificată,  privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Spectatorilor le este interzis:

- să pătrundă în arena sportivă, în stare vădită de beţie, manifestată prin vorbire incoerentă, mers sinuos şi dificultăţi de orientare temporal-spaţială. Legea prevede ca sancţiune amenda de la 250 la 750 de lei, sau prestarea a 100-150 de ore de muncă în folosul comunităţii, la care se adaugă sancţiunea complementară de interzicere a accesului pe stadioane pe o perioadă de 6 luni.

-  să provoace ori să participe efectiv la scandal în incinta bazei sportive. În acest caz cuantumul amenzii este cuprins între 500-1500 lei sau prestarea a 120-200 de ore de muncă în folosul comunităţii, la care se adaugă sancţiunea complementară de interzicere a accesului pe stadioane pe o perioadă de 1 an.

Pătrunderea pe suprafaţa de joc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare  de la şase luni la un an şi interzicerea accesului pe stadioane pe o perioadă de la 1 an la 2 ani.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani, deţinerea, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie.

Organizatorul competiţiei sportive are obligaţia să stabilească şi să aducă la cunoştinţa spectatorilor locurile unde este permisă amplasarea materialelor de publicitate vizuală. În caz de nerespectare a acestei prevederi, organizatorul riscă o amendă între 10.000 şi 30.000 lei.

Interzicerea accesului sau participării la unele competiţii sau jocuri sportive este  o măsură de siguranţă, inclusiv provizorie, dispusă de instanţa de judecată sau de către procuror, ori sancţiune contravenţională complementară, dispusă de către agentul constatator, prin care se impune unei persoane interzicerea accesului/participării la unele competiţii sau jocuri sportive, desfăşurate în ţară ori în străinătate, de genul celor la care aceasta a săvârşit fapte de natură contravenţională sau penală.

În cazul în care o persoană, cu ocazia desfăşurării unei competiţii sau a unui joc sportiv ori în legătură cu acesta, a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, instanţa de judecată sau, după caz, procurorul ia faţă de aceasta măsura de siguranţă a interzicerii accesului la competiţiile sportive de genul celor la care fapta a fost săvârşită.

Pe parcursul urmăririi penale, măsura de siguranţă a interzicerii accesului la competiţiile sportive de genul celor la care fapta a fost săvârşită se ia faţă de făptuitor în mod provizoriu în momentul începerii urmăririi penale.  Durata măsurii de siguranţă dispuse în cursul urmăririi penale este de până la 6 luni. Termenul curge de la data primirii/comunicării rezoluţiei de către/către învinuit, iar dacă la împlinirea acestui termen dosarul penal nu a fost soluţionat, procurorul dispune prelungirea măsurii de siguranţă cu un nou termen.  Luarea măsurii de siguranţă pe parcursul urmăririi penale este obligatorie pentru organul de urmărire penală, indiferent de gravitatea faptei, de pedeapsa aplicabilă în cazul acestei infracţiuni sau de comportamentul ori atitudinea învinuitului faţă de fapta săvârşită sau faţă de urmărirea penală.Persoanele faţă de care s-a dispus măsura interzicerii accesului sub forma măsurii de siguranţă de natură penală au obligaţia ca, pe timpul desfăşurării jocurilor sportive pentru care s-a dispus măsura, să se prezinte la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră. Neprezentarea la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră pe timpul desfăşurării unui joc sportiv pentru care s-a dispus măsura interzicerii accesului, precum şi identificarea celui în cauză într-un alt loc decât cel comunicat monitorului de securitate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 120-200 de ore activităţi în folosul comunităţii.

Interzicerea accesului sau participării la unele competiţii ori jocuri sportive, indiferent dacă a fost dispusă sub forma unei măsuri de siguranţă sau sub forma unei sancţiuni contravenţionale complementare, se aplică atât competiţiilor şi jocurilor sportive desfăşurate în ţară, cât şi celor desfăşurate în străinătate.

De remarcat că, la această dată, nicio persoană din Alba nu este interzisă pe stadioane, ca măsură complementară stabilită de agentul constatator sau ca  măsură de siguranţă dispusă de instanţa de judecată sau de procuror, în condiţiile Legii 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei în sport.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686