Items filtered by date: Thursday, 17 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Cursa TAROM Bucuresti - Moscova va respecta orarul de zbor, ocolind spatiul aerian al Ucrainei

Cursa TAROM București - Moscova de la ora 13,05 va respecta, vineri, orarul de zbor, însă nu va zbura prin spațiul aerian al Ucrainei, a declarat, joi seară,  Georgeta Dinu, directorul de comunicare al companiei aeriene.

Potrivit acesteia, evitarea spațiului aerian ucrainean este o măsură survenită în urma accidentului aviatic ce s-a produs în Ucraina, joi, în care au murit 295 de persoane — 280 de pasageri și 15 membri ai echipajului.

"Cursa TAROM funcționează în orarul normal, însă se va evita spațiul aerian ucrainean, care oricum este închis. Este o comisie la ROMATSA care a decis redesenarea acestor rute și funcționăm în parametri normali. Pasagerii pot să vină la avion, dar cursa nu va mai zbura prin spațiul aerian ucrainean'', a precizat Georgeta Dinu.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul companiei, zborurile de vineri, 18 iulie, dinspre și către Moscova RO 241/2, vor opera pe o rută deviată pentru ocolirea Ucrainei. Decolarea din București este menținută la orele 13,05, însă aterizarea la Moscova va fi la 17,05, cu 30 de minute întârziere față de ora planificată (16,35).

Decolarea din Moscova va avea loc la orele 18,50, cu 30 de minute întârziere față de ora programată (17,20), iar aterizarea la București va fi la orele 19,30.

Autoritățile ucrainene au închis toate rutele aeriene care survolează estul țării după prăbușirea, joi, a unui avion al companiei Malaysia Airlines, a anunțat Eurocontrol, potrivit AFP.

Acesta este al doilea dezastru aerian în mai puțin de cinci luni în care este implicat un avion al companiei Malaysia Airlines. Pe 8 martie, un avion Boeing 777 având 239 de persoane la bord a dispărut în timpul unui zbor Kuala Lumpur — Beijing. În pofida operațiunilor ample de căutare în Oceanul Indian, până în prezent nu a fost găsită vreo urmă a aeronavei.

AGERPRES

Read more...

Ucraina acuza ofiteri rusi de implicare in doborarea avionului malaezian

Șeful securității de stat din Ucraina, Valentin Nalivaicenko, a acuzat joi doi ofițeri ai serviciilor militare de informații ruse de implicarea în doborârea avionului de pasageri malaezian în estul Ucrainei și a spus că aceștia trebuie pedepsiți pentru "crima" lor, transmite Reuters.

Nalivaicenko a declarat că își bazează acuzația pe interceptarea unor conversații telefonice între cei doi ofițeri.

"Acum știm cine a comis această crimă. Vom face tot posibilul ca armata rusă care a comis această crimă să fie pedepsită", a spus el jurnaliștilor.

Potrivit publika.md, Serviciul ucrainean de Securitate a interceptat o discuţie telefonică între doi ofiţeri ruşi din Estul Ucrainei. În cadrul discuţiei, cei doi, supranumiţi “Maiorul” şi “Grecul”,recunosc faptul că au doborât aeronava.

MAIOR – “Ei, ce se întâmplă?”
GREK – “E un avion civil.”
MAIOR – “Sunt mulţi oameni la bord?”
GREK “Foarte mulţi! Rămăşiţele au ajuns până în curţi”
GREK: “Sunt părţi din interiorul navei, fotolii şi corpuri omeneşti”
MAIOR: “Armament este?”
GREK: “Nimic. Haine, medicamente, prosoape, hârtie igienică.”
MAIOR: “Acte sunt?”
GREK: “Da, ale unui student din Indonezia. De la Universitatea Thompson.”

Totodată, ofiţerii ruşi au declarat că au găsit cutia neagră a aeronavei şi o vor trimite la Moscova pentru a fi examinată. Anunţul a fost făcut de militanţii din Doneţk.

sursa: publika.md

Read more...

Dupa prabusirea avionului malaezian: Rebelii sunt sa accepte un scurt armistitiu

Rebelii proruși care dețin controlul asupra zonei din estul Ucrainei unde s-a prăbușit joi un avion al companiei Malaysia Airlines sunt dispuși să accepte un armistițiu pe termen scurt pentru a permite evacuarea corpurilor, a anunțat unul dintre liderii acestora, citat de AFP.

"Premierul" autoproclamatei "Republici Populare Donețk", Aleksandr Borodai, a confirmat acest lucru unui corespondent al AFP, joi seară, în satul Grabove, unde avionul malaezian, probabil lovit de o rachetă, s-a prăbușit în cursul după-amiezii.

Rebelii proruși și autoritățile ucrainene se acuză reciproc că poartă responsabilitatea tirului ce a provocat prăbușirea avionului având 295 de persoane la bord.

AGERPRES

Read more...

Avionul prabusit in Ucraina se afla intr-un spatiu aerian fara restrictii

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunțat, joi, că avionul malaezian prăbușit în Ucraina ar fi zburat deasupra unui spațiu aerian deschis la momentul accidentului, transmite Reuters.

"Pe baza informațiilor valabile în acest moment, se pare că spațiul aerian traversat de aeronavă nu era subiect al restricțiilor", arată IATA într-o declarație de presă.

Pe de altă parte, mai multe companii aeriene au anunțat că vor evita zborurile deasupra spațiului aerian al Ucrainei.

Cea mai mare companie aeriană germană, Deutsche Lufthansa AG, a anunțat joi că a decis să evite spațiul aerian din estul Ucrainei după ce un avion de pasageri Boeing-777 al unei companii aviatice malaeziene s-a prăbușit pe teritoriul Ucrainei, transmite Reuters.

"Lufthansa a decis să evite spațiul aerian din estul Ucrainei cu efect imediat", a arătat un purtător de cuvânt al companiei.

Operatorul aerian german a precizat că va continua să deservească aeroporturile din Kiev și Odessa.

De asemenea, operatorul aerian rus Aeroflot și compania Turkish Airlines au anunțat că nu vor mai efectua zboruri deasupra teritoriului Ucrainei.

Avionul companiei Malaysia Airlines zbura pe ruta Amsterdam — Kuala Lumpur. Prăbușirea s-a produs în apropierea satului Gabovo, la circa 50 de kilometri de orașul Donețk, unde se desfășoară lupte între armata ucraineană și separatiștii proruși.

Echipele de intervenție sosite în zona prăbușirii avionului malaezian Boeing 777 în Ucraina au găsit resturile în flăcări ale aparatului împrăștiate pe o rază de circa 15 kilometri, împreună cu cadavrele a circa o sută dintre cele 295 de persoane aflate la bord.

AGERPRES

Read more...

Celula de criza activata la MAE

Ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a anunțat, joi seara, într-o intervenție telefonică la RTV, că a fost activată celula de criză la nivelul MAE în legătură cu avionul Boeing prăbușit în estul Ucrainei.

''Evident că ne interesează dacă au fost români în acest avion. Am transmis instrucțiuni ambasadelor noastre din Olanda, Ucraina și Malaezia pentru a face toate demersurile rapide ca să avem acces la lista de pasageri. Am activat celula de criză la Ministerul de Externe în urmă cu jumătate de oră pentru a monitoriza permanent evoluțiile. Așteptăm aceste elemente și evident că vom informa opinia publică", a afirmat Corlățean.

El a subliniat însă că, până când circumstanțele nu vor fi clarificate cu certitudine în privința a ceea ce s-a întâmplat, va fi reținut în a face precizări cu privire la situația în cauză.

Autoritățile ucrainene au închis toate rutele aeriene care survolează estul țării după prăbușirea joi a unui avion al companiei Malaysia Airlines, a anunțat Eurocontrol, potrivit AFP.

Totodată, liderii Uniunii Europene, Jose Manuel Barroso și Herman Van Rompuy, s-au declarat șocați de tragedia aviatică din Ucraina și au făcut un apel pentru o anchetă imediată și amănunțită a acesteia.

AGERPRES

Read more...

CEDO: Romania, condamnata in dosarul unui tanar decedat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă statul român la plata a 35.000 de euro în dosarul unui tânăr decedat în 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, dosar în care a fost stabilită încălcarea dreptului la viață și la un remediu efectiv prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, România va trebui să achite 10.000 de euro Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care a intentat procesul în numele tânărului Valentin Câmpeanu, și 25.000 de euro organizației Interights, care au acționat ca și consilier al CRJ în fața CEDO.

Curtea a considerat că, în cazuri excepționale și având în vedere seriozitatea acuzațiilor, o organizație nonguvernamentală putea acționa ca reprezentant al lui Valentin Câmpeanu, deși ONG-ul nu a fost victimă a nerespectării Convenției Europene a Drepturilor Omului.

CEDO a stabilit că Valentin Câmpeanu a fost plasat în instituții medicale care nu erau echipate să furnizeze îngrijire corespunzătoare pentru condiția sa, că a fost transferat de la o unitate la alta fără o diagnosticare adecvată și că autoritățile nu au reușit să îi ofere tratamentul adecvat cu medicație antiretrovirală.

Conștiente de situația dificilă — lipsa personalului, mâncare insuficientă, lipsa încălzirii — autoritățile din spitalul de psihiatrie i-au pus viața în pericol. Mai mult, nu a avut loc o investigare efectivă a circumstanțelor decesului acestuia, este de părere Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

"Valentin Câmpeanu a fost orfan, a fost infestat cu HIV într-un centru de protecție a copilului, a fost transferat abuziv dintr-un loc într-altul fără a-i fi cerut consimțământul ori fără a se fi putut ține cont de nevoile lui și mai apoi el moare fără ca cineva din partea statului să se autosesizeze. Curtea observă că centrul nu a fost echipat pentru a se îngriji de un pacient cu probleme de sănătate mintală. Avem pe rolul Curții un alt dosar pentru alți 18 pacienți care au murit în aceeași perioadă cu el acolo, se numește Malacu și ceilalți împotriva României", a declarat joi managerul de program la CRJ, Georgiana Pascu, într-o conferință de presă.

La rândul său, expertul CRJ Horațiu Rusu a spus că CEDO a extins noțiunea de victimă.

"Câmpeanu nu avea reprezentanți, nu avea rude, era în grija statului încă de la naștere, astfel încât, conform procedurii Curții, a prevederilor CEDO, nimeni nu putea să aducă un astfel de caz împotriva României. În acest moment, Curtea vine și extinde această noțiune de victimă, astfel încât în mod excepțional și o organizație nonguvernamentală poate aduce un astfel de caz în fața Curții când nu există rude sau alte persoane care să aducă cazul în fața Curții și să asigure de fapt dreptul efectiv protejat prin Convenție", a adăugat Rusu.

CRJ amintește că în februarie 2004 Valentin Câmpeanu, un tânăr orfan de 19 ani cu dizabilități intelectuale și infectat cu HIV, murea "în condiții suspecte" la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

AGERPRES

 

Read more...

Manuale noi pentru clasa I și a II-a

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat joi că la începutul anului școlar viitor copiii din clasele I și a II-a vor avea manuale noi, care vor fi însoțite și de format digital.

"Miercuri a fost termenul pentru depunerea manualelor noi, care au și componenta digitală. M-am uitat pe o listă. Pentru manuale de clasa I cred că sunt aproximativ 10 ofertanți, pentru manualele de clasa a II-a cred că am văzut 6-7 ofertanți. Toată discuția despre manuale, că nu vor fi ofertanți, că nu este timp, că nu este legal... Evident că la 15 septembrie vom avea cărți pentru clasa I și clasa a II-a. Și cu varianta electronică", a afirmat demnitarul.

Pricopie a menționat că de joi va începe procesul de evaluare a dosarelor depuse.

"Deocamdată de joi începe procesul de evaluare", a spus ministrul Educației.

AGERPRES

 

Read more...

Supusii reginei la numarat de lebedele de pe Tamisa

În Marea Britanie, regina este comandantul armatei, șeful Bisericii, dar și proprietara tuturor lebedelor din regat. Și, ca să știe exact câte lebede are, o dată pe an, își trimite supușii să le numere.

E vorba de o tradiție care a început acum 9 secole. În a treia săptămână din iulie, zeci de oameni pornesc într-o călătorie de 5 zile pe Tamisa. Vâslesc pe râu în niște bărci de lemn împodobite cu blazonul reginei și steaguri roșii pe care sunt brodate lebede. Scopul acestei procesiuni este număratul lebedelor sălbatice.

Altădată, inventarul se desfășura în tot regatul și avea scopul de a însemna lebedele care puteau fi servite la banchetele somptuoase date de rege sau regina. În zilele noastre, Elisabeta a II-a se mulțumește cu lebedele de pe o porțiune de 125 de kilometri de pe Tamisa.

De-a lungul traseului, o mulțime de curioși se aduna să-i privească la treabă pe "numărătorii de lebede", iar cei mai încântați sunt turiștii străini.

În zilele noastre, regina nu mai dă ospețe cu lebede sălbatice, iar număratul se face pentru conservarea speciei.

Read more...

Kelemen Hunor candideaza la Presedintia Romaniei, Rozalia Biro propusa vicepremier si ministru al Culturii

Consiliul Permanent al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a decis, joi, ca președintele Uniunii, Kelemen Hunor, să candideze la funcția de președinte al României la alegerile din noiembrie.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat propunerea pentru postul de vicepremier și ministru al Culturii. Propunerea UDMR este senatorul Biro Rozalia, care îl va înlocui pe Kelemen Hunor, care va demisiona la 1 august. 

De asemenea, UDMR a decis să-l susțină pe Kelemen Hunor drept candidat la alegerile prezidențiale.

În legătură cu coaliția de guvernare, Kelemen Hunor a explicat că el se retrage doar din Guvern, dar va conduce în continuare negocierile cu PSD, în calitate de lider UDMR.

 

Read more...

Monica Gabor, desfiintata de presa internationala

  • Published in Monden

Monica Gabor este desființată de presa britanică, din cauza unui băiețel pe care a vrut să îl adopte.

De când a plecat în America, viața Monicăi Gabor părea că s-a schimbat radical. Vedeta s-a transformat peste noapte și, din tânăra care mai avea încă multe de învățat, a devenit o adevărată doamnă peste Ocean. Din păcate, însă, fantomele trecutului se încăpățânează să nu îi dea pace și, din când în când, lucruri din anii petrecuți pe plaiurile mioritice ii zdruncină lumea de basm în care trăiește acum.

Așa s-a întâmplat și acum, când fosta doamnă Columbeanu s-a trezit în mijlocul unui scandal de proporții, după ce numele ei a apărut în cotidianul “Daily Mail”. Publicația britanică o desființează, iar motivul se pare că ține de un gest pe care aceasta l-a făcut în urmă cu ani buni.

În perioada în care locuia încă la Izvorani, se pare că Monica ar fi făcut toate formalitățile pentru a înfia un băiețel în vârstă de trei ani pe care, spun cei de la “Daily Mail”, l-ar fi dus înapoi după doar o singură noapte. Conform jurnaliștilor englezi, se pare ca vedeta nu a putut suporta plânsul micuțului, așa că ar fi decis că este mai bine să îl lase de unde l-a luat.

“Monica a vrut să petreacă un weekend cu băiețelul pe care voia să-l adopte, dar el nu s-a putut adapta. Seara, când l-a dus la culcare, acesta a început sa plângă și nu a putut dormi. A doua zi l-a adus înapoi la orfelinat. Apoi, toată adopția a fost oprită dintr-o dată, pentru că pur și simplu nu l-a mai vrut sub nicio formă”, a declarat Mihaela Cristofor managerul Asociație pentru copii instituționalizați, citată de Daily Mail.

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686