Items filtered by date: Tuesday, 29 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

"Tezaure Dacice", la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

Patru brățări dacice din aur și câteva sute de monede de tip koson și lysimach recuperate de statul român după ce au fost traficate de braconieri arheologici pe piața neagră internațională fac parte din expoziția "Tezaure Dacice" vernisată marți la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, unde pot fi admirate până duminică.

Nu este pentru prima dată când brățările dacice sunt expuse la muzeul din Alba Iulia, cea mai recentă astfel de manifestare având loc în iunie anul trecut. De altfel, cele 13 brățări dacice de aur recuperate până în prezent de statul român au fost expuse toate, în premieră națională, la muzeul din Alba Iulia, în 2011. În anii anteriori, locuitorii municipiului Alba Iulia au putut admira, în diverse expoziții, 12 dintre piesele de aur.

Brățările dacice de aur au fost cel mai probabil folosite într-un context sacru, ca ofrandă adusă zeilor, lucru care ar explica de ce bijuteriile nu poartă urme de uzură, susțin unii specialiști, care sunt de părere că acestea erau produse pe baza unei comenzi foarte înalte, probabil regalitatea, cu scopul de a le dedica zeilor sau a le oferi altor regi din provinciile vecine.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Până în prezent, statul român a reușit să recupereze 13 din cele 15 brățări, care se află acum în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

Read more...

"Moartea din Carpati" vs. "Hercule"

  • Published in Sport

Luptătorul Cătălin Moroșanu afirmă că nu îi va da nicio șansă grecului Giannis "Hercule" Stoforidis, meciul dintre cei doi urmând să fie capul de afiș al galei Superkombat World Grand Prix IV, ce va avea loc sâmbătă 2 august, în Sala Sporturilor din Constanța, anunță un comunicat remis AGERPRES.

"I se spune Hercule? O să vadă el când stă față în față cu urmașul lui Ștefan cel Mare! Îl demolez! M-am antrenat în ultima perioadă și vreau să îl fac KO", a anunțat Moroșanu, care s-a pregătit alături de Sebastian "Fiul lui Dracula" Ciobanu, la rândul său anunțat în programul galei de la malul mării.

Cu o rată de 60% a victoriilor înainte de limită, Moroșanu s-a impus prin KO în majoritatea meciurilor încă din prima repriză, așa cum își dorește să facă și împotriva grecului care anul trecut a ajuns până în finala circuitului Superkombat. În vârstă de 25 de ani, Stoforidis a adunat 15 victorii din 19 posibile în cariera sa, fiind unul dintre sportivii cu cea mai rapidă ascensiune la nivel european.

Patru sportivi din Constanța, gemenii Alin și Costin Mincu, Mădălin Crăciunică și Alex Filip, vor lupta în cadrul galei, ultimul fiind prezent pe cardul principal, transmis în direct de Sport.ro și Eurosport. De asemenea, Amansio Paraschiv, Cristi Milea, Claudiu Bădoi, Alexandru Popescu și Vlad "Dracul" Grigore vor participa la cel de-al patrulea World Grand Prix al anului.

Programată să înceapă de la ora 21,00, gala Superkombat va fi transmisă în România de Sport.ro, iar la nivel internațional de Eurosport.

 

Read more...

Belfast: Manifestari rasiste impotriva imigrantilor romani

O serie de agresiuni care vizează imigranţi români au avut loc luni seară în oraşul nord-irlandez Belfast, cazul fiind anchetat de autorităţile locale, relatează Daily Mail.

Persoane rămase neidentificate au spart geamurile unui vehicul, pe care apoi l-au stropit cu vopsea, pe strada Rosebery din Belfast. Pe un gard din apropiere a fost scris mesajul "Românii, afară!", iar geamurile unei clădiri au fost sparte. De asemenea, o altă maşină staţionată în apropiere a fost stropită cu vopsea. Incidentele au fost semnalate luni seară, în cartierul East Belfast, unde s-au mai întregistrat incidente cu caracter rasist. "Ancheta continuă şi se caută o legătură între aceste incidente", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei nord-irlandeze. În urmă cu câteva luni, un imigrant român care se deplasa pe bicicletă a fost atacat cu o pungă cu excremente, în zona Newtownards din Belfast.

 

Read more...

Site-ul PDL, suspendat pentru neplata

PDL se află într-o situaţie jenantă pentru un partid politic de asemenea dimensiuni. Marţi, 29 iulie, democrat-liberalii s-au trezit fără site web. La adresa www.pdl.org.ro mai există doar un mesaj care anunţă că site-ul a fost suspendat şi că problema se poate rezolva la departamentul “Facturi” al firmei de hosting. Reprezentanţii firmei Hostway, pe serverele căreia se află site-ul PDL, au declarat că este într-adevăr vorba de neplata facturii la serviciile de găzduire web. De partea cealaltă, responsabilii din partea PDL au promis firmei de hosting că îşi vor achita datoriile în cursul zilei de azi.

stiripesurse

Read more...

Cristiano Ronaldo a primit, pentru a treia oara, trofeul Goal 50

  • Published in Sport

Atacantul portughez Cristiano Ronaldo, vedeta echipei de fotbal Real Madrid, a câștigat pentru a treia oară trofeul Goal 50, oferit de portalul Goal.com, pentru cel mai bun jucător al sezonului, și l-a egalat astfel pe rivalul său Leo Messi (FC Barcelona), la numărul de trofee.

Cristiano Ronaldo este considerat cel mai complet fotbalist din toate timpurile de către fostul atacant englez Michael Owen.

Lusitanul a reușit în sezonul trecut să înscrie 51 de goluri pentru Real în toate competițiile, cucerind cu echipa madrilenă Champions League și Copa del Rey.

''Este o mare onoare să fiu ales din nou cel mai bun'', a declarat Ronaldo, când a primit trofeul, în cantonamentul echipei Real Madrid de la Los Angeles.

''Am spus mereu că echipele, coechipierii și suporterii sunt cei care ne fac să fim buni fotbaliști. Sunt convins că nu aș fi putut câștiga acest premiu fără susținerea constantă a coechipierilor'', a adăugat fotbalistul lusitan.

Ronaldo i-a devansat în ierarhia Goal.com pe olandezul Arjen Robben (Bayern Munchen), medaliat cu bronz la CM 2014, și pe Leo Messi, vicecampion mondial cu Argentina.

AGERPRES 

Read more...

Gaza:Televiziunea si radioului Hamas, bombardate de aviatia israeliana

Avioane israeliene au bombardat stațiile de televiziune și de radio ale Hamas din orașul Gaza, fără să se înregistreze însă victime, potrivit martorilor, relatează marți agenția turcă de presă Anadolu.

Un atac a vizat sediul canalului de televiziune prin satelit Al-Aqsa din cartierul Nasr, în vestul orașului Gaza, distrugând total clădirea și avariind casele situate în apropiere.

Un alt raid a vizat birourile stației de radio Al-Aqsa din clădirea turn Al-Shorouk, în vestul orașului, provocând întreruperea funcționării stației.

Anadolu precizează că nu este prima dată când aviația militară israeliană atacă sediile media din Gaza aparținând Hamas. În 2008 a fost bombardat sediul televiziunii Al-Aqsa. În 2010, doi dintre cameramanii canalului au fost uciși într-un raid aerian israelian împotriva vehiculului lor.

De la lansarea operațiunii israeliene Protective Edge pe 8 iulie, Fâșia Gaza este supusă unor bombardamente feroce ale aviației și artileriei în scopul opririi atacurilor cu rachete lansate dinspre teritoriul palestinian asupra Israelului.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, peste 1.100 de palestinieni au fost uciși și alți peste 6.500 răniți.

De partea israeliană, 48 de militari au murit, precum și trei civili, de la declanșarea ofensivei, cea de-a treia mare operațiune a Israelului din ultimii șase ani în Fâșia Gaza, dens populată, cu circa 1,8 milioane de locuitori.

La operațiunea israeliană din 2008-2009, denumită ''Cast Lead'' și care a durat trei săptămâni, peste 1.500 de palestinieni au fost uciși.

AGERPRES

 

Read more...

Ce salarii au romanii care fac haine pentru Kate Middleton si D&G

Se știe de foarte multă vreme că marile case de modă ale Europei, și nu numai, își fac hainele în fabrici din România. Mâna de lucru ieftină şi calitatea superioară a muncii i-au pus pe români pe harta industriei modei.

Hainele care se vând în magazinele de lux din întreaga lume au trecut mai întâi prin mâinile croitoreselor din România. Astfel, la Moda Arad s-au făcut haine pe care Ducesa de Cambridge le-a purtat în nenumerate rânduri.

Tot la Arad au venit şi italienii de la D&G şi au produs colecţii pe care le-au vândut apoi peste tot în lume. Deşi salariile sunt cuprinse între 1000-1500 de lei pe lună, nu se înghesuie prea multă lume să se angajeze la Moda Arad, și asta pentru că “nimeni nu poate trage chiulul”, spune Monica Fufezan, directorul general al Moda Arad. Astfel, tinerii care abia au ieşit de pe băncile liceului preferă să se angajeze în centre comerciale, unde salariile sunt mult mai mici, dar “programul este lejer”.

De-a lungul timpului, firma arădeană a lucrat pentru germanii de la Betty Barclay, Bernd Berger, Hensel&Mortensen, Hauber, Marc Cain, Lodenfrey şi Windsor. În prezent, în fabrică se croiesc paltoane, jachete şi impermeabile pentru nemţoaice.

Read more...

MH17: Expertii internationali nu au putut ajunge la locul catastrofei nici din a treia incercare

Echipa de experți olandezi și australieni însărcinată cu ancheta asupra accidentului aerian din 17 iulie din estul Ucrainei a renunțat marți, pentru a treia oară în ultimele zile, să se deplaseze la locul prăbușirii avionului din cauza luptelor care au loc în apropiere, a anunțat Ministerul Justiției olandez, informează AFP.

Grupul de experți nu a părăsit Donețkul pentru a merge la fața locului. Sunt prea multe confruntări pe drumul și în zona care duce spre locul unde au căzut fragmente ale avionului de linie malaezian, a indicat ministerul într-un comunicat.

Acești experți și polițiști au fost obligați luni să se întoarcă din drum spre Donețk, în timp ce încercau să ajungă la locul unde se află fragmente ale aparatului Boeing-777, al companiei Malaysia Airlines, a cărui distrugere în zbor la 17 iulie s-a soldat cu 298 de victime. 
Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei declarase luni la prânz că armata ucraineană duce lupte în mai multe localități situate la câțiva kilometri de locul tragediei. 
În acest context, ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Ucraina că vrea să preia controlul asupra locului prăbușirii avionului ce efectua zborul MH17, în pofida rezoluției 2166 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, într-o tentativă de a influența ancheta. 
AGERPRES

Read more...

MAE preocupat de situatie din Cernauti

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea faţă de situaţia care a generat protestele etnicilor români din regiunea Cernăuţi din Ucraina, în contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetăţeni ucraineni, declanşat de autorităţile de la Kiev.

Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape modul în care acest proces se desfăşoară, în contextul nemulţumirilor exprimate de etnicii români, care generează îngrijorare atât în familiile acestora, cât şi la nivelul opiniei publice din România.

De la începutul protestelor din regiunea Cernăuţi, MAE este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare.

În cadrul dialogului constant cu partea ucraineană, preocuparea autorităţilor române a fost transmisă ambasadorului Ucrainei la Bucureşti. Au fost cerute elemente suplimentare şi clarificări referitoare la procedurile de mobilizare în curs a tinerilor, înţelegând raţiunile fireşti ale oricărui stat privind necesitatea asigurării securităţii şi apărării integrităţii teritoriale şi a fost exprimată, în acest context, aşteptarea părţii române ca aceste proceduri să nu aibă un caracter selectiv, care să introducă o abordare discriminatorie pe criterii etnice.

Mesaje similare au fost transmise autorităţilor centrale ucrainene prin Ambasada României la Kiev.

Ministerul român al Afacerilor Externe exprimă deplina înţelegere şi solidaritate cu familiile tinerilor etnici români, cetăţeni ucraineni, care ar putea fi mobilizaţi în regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, în continuare, operaţiuni militare împotriva separatiştilor.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că procedurile specifice, promovate de către autorităţile ucrainene în contextul crizei de securitate din Ucraina de est şi a operaţiunilor militare împotriva responsabililor pentru acţiunile de încălcare a suveranităţii statului ucrainean se vor desfăşura cu luarea în considerare de către autorităţile de la Kiev a preocupării exprimate de proprii cetăţeni, de familiile etnicilor români din regiunea Cernăuţi şi cu respectarea unui necesar principiu al nediscriminării etnice.

Read more...

ANM: Codul Galben de ploi torentiale si vijelii, prelungit

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică, valabilă până la ora 22,00, în opt județe.

Conform meteorologilor, între orele 10,00 — 22,00, vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată la nivel local, îndeosebi în Oltenia, Muntenia și Transilvania, precum și în zonele montane.

De asemenea, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantitățile de apă vor mai depăși, local, 20 — 25 litri/metrul pătrat și, izolat, 30 — 40 litri/metrul pătrat.

Județele vizate sunt: Cluj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Olt, Argeș, Dâmbovița și Teleorman.

ANM precizează că instabilitatea atmosferică se va manifesta trecător și în regiunile estice și nord-vestice, dar pe arii restrânse, iar în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice atenționarea va fi actualizată.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686