Exponatul lunii Iunie – Harta României, 1918, de generalul Constantin Teodorescu

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia propune pentru luna iunie, în cadrul manifestării expoziționale „Exponatul lunii", Harta României, 1918, de generalul Constantin Teodorescu.

Manifestarea marchează împlinirea a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon. Alături de harta României, în care este prezentat teritoriul revendicat de România în ajunul Conferinței de Pace de la Paris, vor mai fi expuse și alte piese legate de acest moment. Este vorba despre o fotografie a delegației care a reprezentat România la Conferința de Pace, delegație condusă în prima fază de prim-ministrul Ion I.C. Brătianu. De asemenea, expoziția mai propune un set de 10 vederi maghiare cu conținut anti-Trianon.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

Copil bogat, copil sărac, proiect de educație financiară, într-o nouă ediție la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

COMUNICAT DE PRESĂ

„Semințe pentru viitor” este tema proiectului 1.24. Copil bogat, copil sărac ce se va desfășura în data de 6 martie 2020 la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, începând cu ora 10:00. Proiectul face parte din programul 1 USERS al bibliotecii și are ca scop derularea unor ateliere de educație financiară prin care cei prezenți vor deprinde tehnici de muncă în echipă și tehnici de economisire și investire a banilor personali, pentru că învățând să lucrăm în echipă și să economisim și să reinvestim banii azi, mâine vom avea un viitor liniștit și o viață prosperă.

Activitatea care va dura o oră, va debuta cu un joc prin intermediul căruia cei prezenți vor avea prilejul să se cunoască între ei și cu coordonatorul proiectului, consultantul financiar Claudiu Simedru – voluntar al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Scurta prezentare a proiectului și cunoașterea reciprocă va fi urmată de un dialog între consultantul financiar și copii, în cadrul căruia, cei din urmă, vor învăța termeni de specialitate și modalități de organizare a muncii astfel încât, în timp, să se vadă roadele muncii în economiile făcute.

În cea de-a doua parte a proiectului va avea loc un atelier cu titlul „Culegem ce semănăm!”, în care beneficiarii proiectului vor planta un brăduț în ghiveci, concomitent vorbinduli-se despre personalități și mentori din diverse domenii, care au influențat viețile celor din jur prin puterea exemplului personal.

Având în vedere că proiectul 1.24. Copil bogat, copil sărac se adresează în principal copiilor, aceștia vor fi informați de către bibliotecarele de la Secția pentru copii asupra serviciilor oferite de bibliotecă, cum să devină utilizatori ai bibliotecii, ce acte au nevoie pentru a primi permis de bibliotecă și la ce folosește acesta. Deasemenea vor fi făcute recomandări de lectură, atât la tematica activității cât și pentru petrecerea timpului liber sau pentru îmbogățirea cunoștințelor generale.

Proiectul 1.24. Copil bogat, copil sărac, este un proiect organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și vine în sprijinul celor ce doresc îndrumare în modul cum să-și gestioneze bugetul, în stabilirea priorităților în cheltuirea banilor, în folosirea metodelor adecvate de a economisi bani pentru a avea un viitor liniștit, etc.

 

 

 

Read more...

Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, gazda Caravanei literare scriitori în școală a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

COMUNICAT DE PRESĂ

Ediția lunii februarie a proiectului 4.10 Caravana literară scriitori în școală este o ediție festivă dedicată aniversării a 101 ani de la înființarea la Alba Iulia a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”. Activitatea face parte din programul amplu de manifestări dedicate acestui eveniment și se vrea a fi o întâlnire de suflet între foști și actuali profesori și elevi ai colegiului. Vor fi prezenți în mijlocul aniversaților scriitoarele Sonia Elvireanu și Rodica Chira, membre ale Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Evenimentul cultural va avea loc în data de 5 martie 2020, cu începere de la ora 12:00, la Sala Multimedia a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și este coordonat de Lucreția Bârz din partea colegiului și de Daniela Floroian din partea bibliotecii.

Programul va debuta cu un mesaj aniversar rostit de Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și fost elev al colegiului. Va urma lansarea volumului „Le Souffle du ciel” semnat de scriitoarea, traducătoarea și criticul literar Sonia Elvireanu. Volumul va fi prezentat de Rodica Chira, traducător, critic literar și cadru didactic universitar.

Volumul „Le Souffle du ciel” a fost editat la Paris de către editura L′Harmattan și a primit în acest an Premiul Jacques Viesvil din partea Societății Poeților Francezi din Paris. Același volum a fost premiat anul trecut cu Premiul Naji Naaman de creativitate, din partea Fundației pentru Cultură Naji Naaman din Liban. De reamintit că traducătoarea Sonia Elvireanu a mai fost premiată în anul 2019 de către Academia Poetică și Literară din Provence, Franța cu Premiul Monde Francophone pentru cartea sa Tăcerea dintre zăpezi/ Le silence d′entre les neiges.

După lansarea cărții mai sus amintite, evenimentul va continua cu un moment literar – artistic prezentat de elevii colegiului îndrumați de profesorii Lodoabă Liviu, Bălan Anca, Busuioc Carmen, Crișan Alina, Gligor Liliana, Moldovan Dumitru, Pleșa Delia, Rusu Sofica, Secară Alina și Luciu Gabriela.

Proiectul 4.10 Caravana literară scriitori în școală este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și are ca scop intermedierea unor întâlniri culturale între scriitori și generația tânără de cititori.

Read more...
Subscribe to this RSS feed