Elevii cu Skepsis reprezintă Alba Iulia la două evenimente internaționale organizate în Bulgaria și Austria destinate promovării trupelor formate din copii și adolescenți!

Încă din 2012, Grupul Skepsis a inițiat programul SKEPSIS STUDIO – un program continuu de inițierere și formare în arta actorului pentru elevii din Alba Iulia și din județul Alba.

Dincolo de educație și dezvoltare personală prin artă, rezultatele acestui program s-au concretizat printr-o serie de profesioniști care îmbrățișează acum cu cinste profesia de actor sau actriță, prin frumoase spectacole create și prin participări răsplătite cu premii și distincții la festivaluri naționale dedicate elevilor.

 

”Trupa de teatru Skepsis a luat ființă acum 22 de ani ca o tânără trupă studențească. Nu am uitat niciodată de unde am plecat și nici scopul pe care îl urmărim. Am susținut și a promovat mereu arta nu doar ca spectacol dar și ca o formă de educație. Alături de noi se pregătesc în prezent 39 de elevi de la școli generale și licee din Alba Iulia, Sebeș și Zlatna. O parte dintre aceștia își vor reprezenta acum orașul la nivel internațional asumându-și misiunea de a promova teatrul tânăr din Alba Iulia și de a onora potențialul creativ pe care îl avem.”

 

În perioada 01.06.2023-05.06.2023, Skepsis Studio va reprezenta Alba Iulia și România la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret ”ARLEKIN”, care se va desfășura la Pernik, în Bulgaria. Elevii cu  Skepsis vor prezenta în cadrul programului evenimentului ”Un Accident Scenic”, un spectacol original creat de Viorel Cioflică și prezentat în limba engleză.

Festivalul a ajuns la cea de-a IX-a ediție, este organizat de Municipalitatea Pernik și Teatrul Municipal ”Boyan Danovski”Complexul Uniunea Copiilor – Centrul de Suport pentru Dezvoltare Personală, fiind un eveniment care urmărește promovarea organizațiilor de tineret și trupelor de elevi care activează în cadrul acestora pe diverse ramuri artistice: teatru, dans, animație, muzică.

”Skepsis a fost prezentă și la ediția trecută și spectacolul lor a fost foarte bine primit, de aceea am ținut să fie din nou alături de noi și în acest an. Suntem curioși să vedem ce surpriză ne rezervă acum.” – Vanya Mihova – Organizator.

 

La finalul lunii Iunie, în perioada 27.06.2023- 30.06.2023, Skepsis Studio va participa la Festivalul de Teatru pentru copii și Tineret ”Brucklinn”, organizat la Innsbruck, Austria, un eveniment care urmărește promovarea dezvoltării relațiior dintre culturi și generații.

”Organizăm prima ediție cu participare internațională și așteptăm cu nerăbdare să întâlnim echipa Skepsis, a cărei propunere suntem siguri că va fi bine primită aici.” – echipa de organizare a festivalului.

De această dată spectacolul cu care vor participa elevii cu Skepsis este ”Farmacia” – un spectacol după un text scurt de semnat de Eugen Ionescu, un spectacol care subliniază absurdul vremurilor pe care le-am trăit recent, deasemnea prezentat în limba engleză.

Read more...

Zilele Filmului Românesc la TIFF.22 - 9 mai 2023. 9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22

Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

Printre lungmetrajele selecționate se numără comedia neagră Oameni de treabă (r. Paul Negoescu), marele câștigător al Galei Premiilor Gopo de anul acesta, dar și thrillerul Spre nord, debutul în ficțiune al lui Mihai Mincan, care a avut premiera mondială la Veneția. Lista continuă cu Boss, un film noir semnat de Bogdan Mirică, regizorul câștigător al Trofeului Transilvania la TIFF.15 (pentru filmul Câini), și cu premiera națională a filmului Tigru, debutul lui Andrei Tănase selecționat anul acesta la Rotterdam. 

La limita dintre documentar și ficțiune se află noul film al lui Vlad Petri, Între revoluții, distins cu premiul FIPRESCI în secțiunea Focus de la Berlin. Dana Bunescu recidivează în regie alături de antropologul Cătălina Tesar, dezvăluind tradițiile de căsătorie din comunitățile de cortorari în Pocalul. Despre fii și fiice, iar tandemul de jurnaliști Adina Popescu și Iulian Ghervase semnează cel de-al treilea lor documentar, Vulturii din Țaga, povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante. Ambele filme au fost premiate în 2022 la Festivalul Astra.

În competiție sunt și două documentare în premieră mondială, ambele regizate de cineaști clujeni: Soțul meu musulman, o poveste despre dragoste și prejudecăți în România contemporană semnată de cuplul Daniel și Alexandra Bărnuți, și  Planeta albastră de Daniel Sărăcuț, cronica dulce-amară a trupei rock Dio Family care se reunește pentru înregistarea piesei din titlu. 

Unele dintre cele mai așteptate filme ale anului vor avea premiera mondială în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22, în afara competiției. Nasty (r. Tudor Giurgiu), documentarul despre viața tenismenului Ilie Năstase va fi proiectat în Piața Unirii, în prezența protagonistului. Alexandru Solomon revine la TIFF cu Arsenie. Viața de apoi, avanpremiera mult-așteptatului film despre călugărul Arsenie Boca și uriașa lui popularitate. Cel de-al treilea documentar prezentat în afara competiției este Ultima transhumanță de Dragoș Lumpan, un ambițios proiect artistic și etnografic filmat de-a lungul a zece ani în șase țări. Programul mai include comedia Încă două lozuri (r. Paul Negoescu), continuarea hitului de box-office de acum șapte ani Două lozuri, Visul (r. Cătălin Saizescu), povestea unor deținuți care joacă într-un spectacol de teatru, și drama montană de familie Castelul Crăiței (r. Liviu Marghidan), filmată în Munții Piatra Craiului. Cele două surprize din programul de lungmetraje sunt Tinerețea unui dictator (r. Andi Lupu), docudramă retro-radicală despre tinerețea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, și criptic intitulatul S.B.C.R.D.F., inspirat de o piesă cehoviană și semnat de Iura Luncașu, cunoscut pentru filmele sale comerciale, aflat aici la prima sa producție de autor.

Selecția competitivă de scurtmetraje românești include 16 titluri, alese din peste 100 de filme  înscrise și grupate în trei programe. Nu mai puțin de 50 de lungmetraje s-au înscris anul acesta pentru Zilele Filmului Românesc, marcând un record în istoria TIFF-ului.

Programul complet TIFF.22 va fi anunțat în curând. Biletele pentru primele proiecții și evenimente au fost puse în vânzare online - https://tiff.eventbook.ro/ 

 

Zilele Filmului Românesc

Lungmetraje

Boss (r. Bogdan Mirică)

Între revoluții (r. Vlad Petri) 

Oameni de treabă (r. Paul Negoescu)

Planeta albastră  (r. Dani Sărăcuț) – premieră mondială

Pocalul. Despre fii și fiice (r. Cătălina Tesar, Dana Bunescu)

Soțul meu musulman (r. Daniel Bărnuți, Alexandra Bărnuți) – premieră mondială

Spre nord (r. Mihai Mincan)

Tigru (r. Andrei Tănase)

Vulturii din Țaga (r. Adina Popescu, Iulian Ghervase) 

 

Scurtmetraje

Acolo unde bărcile nu ajung (r. Vlad Buzăianu)

Alibaba (r. Vlad Popa)

Antrenamentul de noapte (r. Bogdan Alecsandru)

B 777 ADF (r. Vlăduț Iosef)

Berliner Kindl (r. Lucia Chicoș)

Crochiu de natură moartă (r. Vlad Popa)

Două vorbe, trei minciuni (r. Ioachim Stroe)

Educație sentimentală (r. Alma Buhagiar)

Exercițiu de concediu (r. Laura Ionescu)

Iorgu! (r. Matei Preda)

Între marginile zilei (r. Andreea Lăcătuș)

Roz (r. Liviu Marghidan)

Sasha (r. Serghei Chiviriga)

Suruaika (r. Vlad Ilicevici, Radu C. Pop)

Toate neamurile (r. Alexandra Diaconu)

Venus (r. Carina-Gabriela Dașoveanu)

 

În afara competiției

Arsenie. Viața de apoi (r. Alexandru Solomon) - premieră mondială

Castelul Crăiței (r. Liviu Marghidan) – premieră mondială

Încă două lozuri (r. Paul Negoescu) – premieră mondială

Nasty (r. Tudor Giurgiu) – premieră mondială

S. B. C. R. D. F. (r. Iura Luncașu) - premieră mondială

Tinerețea unui dictator (r. Andy Lupu)

Ultima transhumanță (r. Dragoș Lumpan) - premieră mondială

Visul  (r. Cătălin Saizescu) – premieră mondială

 

***

Ne puteți urmări pe:

tiff.ro | Facebook| Instagram | Youtube | TikTok

 

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Insitutul Cultural Român, Europa Creativă – MEDIA, Scandinavian Films

Sub-egida: UNESCO City of Film

 

Read more...

Marți, 23 mai 2023, ora 13.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată Expoziția foto-documentară, Copilăria în Gulag.

Marți, 23 mai 2023, ora 13.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată Expoziția foto-documentară, Copilăria în Gulag.

Expoziția prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și excizare forțată din propriile familii în perioada 1940-1941 și 1944-1953. Urmare a politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească și deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951, din RSS Moldovenească au fost deportați circa 20.000 de copii; doar în al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 fiind deportați 11.899 de copii. Unii copiii au murit în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați. La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, condițiilor vitrege din instituțiile de plasament pentru copiii ”dușmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au născut departe de locurile natale ale părinților și bunicilor.

Expoziția reunește circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al MNIM, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie

Expoziția este realizată în cadrul proiectului „Consolidarea culturii europene a memoriei prin diseminarea cunoștințelor istorice și promovarea valorilor democratice: schimbul și implementarea bunelor practici între Lituania și Republica Moldova”, susținut de Programul Dezvoltării Cooperării  și Democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Evenimentul de la Alba Iulia este organizat de Consiliul Județean Alba, Ambasada Republicii Lituania din Republica Moldova, Muzeul Național de       Istorie a Moldovei din Chișinău și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

            Alți parteneri instituționali sunt: Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, Centrul de Excelență Institutul ProMemoria, Institutul de Istorie, MEC, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Asociația Obștească „Doorluk”, Muzeul Ținutului Edineț și Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca.

            Expoziția va fi găzduită de muzeul albaiulian în perioada 23 mai – 25 iunie 2023.

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686