Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Tuesday, 31 May 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Activitatile dedicate Zilei Internaţionale a Copilului, organizate de IPJ Alba, continua

Activităţile organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, dedicate zilei de 1 Iunie, ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COPILULUI, au continuat azi, 31 mai, la Aiud.

Astfel, continuând tradiţia ultimilor ani, în cadrul Proiectului Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă, la Grădinița „Primii Pași” din municipiul Aiud, a avut loc concursul de colaje „Atenție! Circul și eu!”.

La competiţie au participat 80 de preşcolari din grupele mari de la toate grădiniţele din municipiul Aiud. Aceştia şi-au exprimat cunoştinţele în domeniul circulaţiei rutiere, au creat desene şi colaje, iar un juriu format poliţişti ai structurilor de rutieră şi prevenire precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba i-au premiat pe cei mai talentaţi dintre participanţi.

În final, câştigătorii au fost răsplătiţi cu diplome, medalii, cupe, jocuri şi rechizite.

Activităţile dedicate Zilei Internaţionale a Copilului, organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba continuă, mâine, 1 Iunie, când preşcolarii şi şcolarii din Zlatna se vor întrece în concursul de desene pe asfalt, intitulat „O lume de copii – o lume sigură!”, organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba,  iar cei din Alba Iulia sunt aşteptaţi de poliţişti, în Piaţa Cetăţii, pentru a participa la concursuri cu tematică rutieră şi activităţi recreative ce vor fi organizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

Cod Portocaliu de inundatii pe raurile Geoagiu si Galda

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o avertizare Cod Portocaliu de inundații, valabilă până la ora 22,00, în bazinele superioare ale râurilor Geoagiu și Galda,(afluenți ai râului Mureș), județul Alba.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE.

Avertizările au fost transmise către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A. și Administrațiile Bazinale de Apă Mureș.

Read more...

SPECTACOL GRATUIT DE 1 IUNIE LA PRICHINDEL

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia are plăcerea de a oferi un spectacol gratuit publicului său fidel. Astfel micii spectatori sunt așteptati miercuri, 1 iunie, ora 10.00, la sediul teatrului de păpuşi pentru a vedea spectacolul CINCI BĂIEȚI, TOȚI ISTEȚI, regia Radu Hăprian Dan.

„ Spectacolul are o puternică latură educativă și se bazează pe ideea centrală că orice succes sau realizare în viață nu se pot realiza fără efort individual și studiu. Talentul și pasiunea trebuie dublate de foarte multă muncă pentru a conduce la reușită. Este un spectacol curat, clar, care prezintă realități din viața de zi cu zi și, prin intermediul artei teatrale, încearcă să îl conecteze și să îl conștientizeze pe copil de aceaste realități. Muzica antrenantă, care îi captează pe spectatori încă de la început, dublează foarte bine cursul întregului spectacol. La mulți ani dragi copii, vă așteptăm cu drag la teatru !!! ”                                                                                      Ioana Bogățan, manager

Echipa spectacolului este formată din: regia: Radu Hăprian Dan, adaptarea: Aurel Crăciun, versuri: Ion Sângereanu, muzica: Nicolae Ionescu,  George David, orchestrația muzicală: Levente Szöcs, scenografia: Eustațiu Gregorian, distribuţia: Radu Hăprian Dan, Anca Hăprian Dan, Ramona Mincu Benchea, Viorica Boda, Teodora Popa, maestru sunet: Florin Andrea, maestru lumini: Ovidiu Tămășan.

COMUNICAT DE PRESĂ Teatrul de Papusi PRICHINDEL Alba Iulia 

Read more...

De 1 iunie copiii sunt invitati la Cetatea Copiilor

Evenimentul ajuns la a 9 a ediție este un prilej de bucurie pentru cei mici, dar şi pentru cei care încă nu au uitat ce înseamna joaca. Într-un spaţiu generos (Piata Cetății și platoul de pe str. Militari) vor fi amplasate corturi, miniterenuri de sport, piste, parcuri gonflabile şi alte echipamente adecvate jocului, spectacolului şi competiţiei. Întreaga zi va însemna un tur de forță cu jocuri şi concursuri susţinute de voluntari şi animatori profesionişti, pe tot parcursul zilei: jocuri gonflabile, baloane, înghețată, face painting și orice altceva își mai pot imagina cei mici. Nu vor lipsi nici cadourile și premiile pregătite pentru cei mai activi și talentati dintre puști. Unul dintre cele mai asteptate momente va fi întâlnirea cu polițiștii de la rutieră și provocările unui traseu de concurs pe teme de circulație. IPJ Alba va fi prezent și cu echipe de luptători mascați, mașini și tehnică specifică, în deplină interacțiune cu curiozitatea copiilor. Evenimentele se desfășoară începând cu ora 10.00, în Piața Cetății.

 În jurnalul zilei de 1 iunie este notată și întâlnirea de la ora 10.00 – cu artiștii de la Opera Națională Română Cluj-Napoca, care vor pune în scenă spectacolul "Fata babei și fata moșului", la Casa de Cultură a Sindicatelor.

De asemenea, tot în ziua de 1 iunie, se pune în mișcare "Caravana cu înghețată". Itinerariul cuprinde toate școlile, grădinițele și centrele speciale din Alba Iulia, unde se va împărți înghețată. Și în acest an sponsorul acestei acțiuni derulată prin intermediul Direcției de Asistență Socială este Alpin 57 Lux.

 

 

 

Read more...

RECITAL NICO & CONCERT SPITALUL DE URGENTA LA ALBA IULIA

Recital NICO şi Concert SPITALUL DE URGENŢĂ la Alba Iulia în cadrul FESTIVALULUI NAŢIONAL CONCURS DE MUZICĂ UŞOARĂ <VOICES>, ajuns la a IV-a ediţie. 10 concurenţi se vor întrece pentru câştigarea TROFEULUI de 2000 lei, care se va desfasura  în perioada 2 – 3 iunie 2016. Vor participa cele mai bune voci din următoarele centre universitare: Cluj-Napoca, Braşov, Piteşti, Petroşani şi Alba Iulia. Festivalul este singurul de gen din ţară, şi urmăreşte EVALUAREA CALITĂŢILOR VOCALE ŞI PROMOVAREA TINERILOR ŞI STUDENŢILOR TALENTAŢI IN DOMENIUL MUZICII UŞOARE.
Juriul concursului îl are ca preşedinte pe Viorel Gavrilă, compozitor şi dirijor, preşedintele juriului Selecţiei Naţionale Eurovision 2015 şi vicepreşedintele UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor. Membrii juriului vor fi : cântăreaţa de muzică POP și vedetă de televiziune, NICO, Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena" Alba, Claudiu Marean, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia şi Constantin Şalapi, directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga" Sebeş. Premiile concursului constau în: TROFEU: 2000 lei, Locul I: 700 lei, Locul II:  500 lei, Locul III: 300 lei.
                PROGRAM:
 Joi, 2 iunie, ora 20:00, PUB SKIT" 77  
Concurs naţional de interpretare muzică uşoară pentru tineri şi studenţi
Recital Gabriel Cîndea, câştigătorul ediţiei 2015
Recital NICO
Vineri, 3 iunie, ora 20:00, MIRA SUMMER-Şanţurile Cetăţii
DJ-SETMOVING ELEMENTS
Gala Laureaților
Concert DAN HELCIUG & SPITALUL DE URGENŢĂ
Prezintă: Andreea Bogdan şi Dan Lungu
Intrarea este liberă în ambele seri
 

 

 

 

Read more...

Ziua mondiala fara tutun

Ziua Mondială fără Tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an pe 31 mai.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat această zi, "Ziua Mondială fără Tutun"(WNTD) în anul 1987 într-o inițiațivă de a atrage atenția asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.

Din 1990, sloganul acestei zile diferă în fiecare an.

Tema de anul acesta promovează introducerea ambalajelor integral standardizate (''Get ready for plain packaging''), măsură ce are rolul de a nu le mai permite producătorilor din domeniu să folosească ambalaje care să încurajeze folosirea acestor produse. Folosirea pachetelor standardizate va face aceste produse mult mai puțin atractive și va reduce, totodată, folosirea lor în scopuri promoționale, crescând, în același timp, eficiența avertismentelor asupra sănătății, notează site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), www.who.int.

Potrivit OMS, consumul de tutun duce la decesul a aproximativ 6.000.000 de persoane în fiecare an, notează site-ul www.cancer.org, fiind responsabil de numeroase forme de cancer, de boli cardiovasculare sau pulmonare, cât și de alte afecțiuni asociate.

Se apreciază că în secolul 20 tutunul a omorât circa 100 de milioane de oameni. Dacă se continuă în acest ritm, în secolul 21 numărul deceselor va ajunge la un miliard!

Statisticile legate de efectele nocive ale fumatului sunt cutremuratoare:

  • La fiecare 8 secunde cineva moare din cauza a cel puțin unei boli cauzate de fumat.
  • 5 din 10 fumători mor în urma uneia dintre bolile cauzate de tutun (cancerul este pe primul loc, dar nu uitați ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale…)
  • 2 din 10 fumători se îmbolnavesc de cancer (cancerul la plămâni este pe primul loc, dar nu uitați cancerele cu localizare bucală, cancerele esofagiene, cancerele uterine…)
  • 2 din 10 fumători sufera de afecțiuni ale inimii, cauzate de fumat
  • 9 din 10 fumători care au fost diagnosticați cu cancer pulmonar vor muri din această cauză
  • 1 din 10 fumători sufera de emfizem pulmonar
  • 1 din 5 decese sunt provocate de boli cauzate de fumat

Ţara noastră, în care se fumează curent la nivelul 27% (un procent peste media UE), nu are pentru moment un plan concret privind ambalarea neutră a tutunului. Experţilor, agenţiilor guvernamentale şi societăţii civile din România le revine misiunea de a atrage sprijin politic şi parlamentar în favoarea acestui nou pas în favoarea sănătăţii publice, în continuarea realizării majore reprezentate de Legea 15/2016.

Read more...

Donald Tusk critica "iluziile" utopice ale Europei unite

Liderii europeni promovând "iluziile" utopice ale unei Europe unite au pierdut contactul cu popoarele lor și riscă să piardă în favoarea populiștilor eurosceptici care sunt hotărâți să dezmembreze UE, a afirmat luni, la Luxemburg, președintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite Agerpres, citand Reuters.

Donald Tusk, care va prezida un summit al liderilor din UE luna viitoare după referendumul din Marea Britanie în legătură cu retragerea din UE, a făcut o critică deschisă într-un discurs adresat colegilor conservatori din țările Uniunii, printre care mulți susținători ai unei Europe mai federale.

"Noi suntem responsabili astăzi pentru confruntarea cu realitatea a tot felul de utopii — utopia unei Europe fără state naționale, utopia unei Europe fără interese contradictorii și ambiții, utopia unei Europe care își impune propriile valori lumii exterioare", a spus fostul premier polonez.

"Obsedați de ideea unei integrări imediate și totale, nu am reușit să observăm că oamenii de rând, cetățenii Europei, nu împărtășesc euro-entuziasmul nostru. Deziluzionați de marile viziuni ale viitorului, ei ne cer să facem față realității actuale mai bine decât am făcut-o până acum... Euroscepticismul a devenit o alternativă la toate aceste iluzii", a subliniat Donald Tusk.

O mare parte a campaniei britanice de a părăsi UE în urma referendumului organizat pe 23 iunie s-a concentrat pe temerile legate de o mai mare integrare în detrimentul suveranității naționale — temeri care sunt, de asemenea, puternice în Polonia natală a președintelui Consiliului European, unde partidul său de centru-dreapta a pierdut anul trecut alegerile în favoarea adversarilor eurosceptici de dreapta.

Donald Tusk nu a făcut nicio mențiune explicită a dezbaterii despre Brexit în discursul său de la Luxemburg, în prezența cancelarului german, Angela Merkel, și a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o reuniune a Partidului Popular European, o alianță care este cel mai mare bloc din Parlamentul European.

Cu toate acestea, Donald Tusk, care a apărat mult timp drepturile statelor împotriva forțelor centralizatoare de la Bruxelles, a subliniat că retragerea Marii Britanii reprezintă un risc major pentru UE. El le-a cerut liderilor să schimbe tactica în confruntarea cu forțele anti-UE, care includ puternice mișcări în Franța, Olanda, Ungaria și alte câteva țări.

"Spectrul unei dezmembrări bântuie Europa", a spus el. "O viziune a unei federații nu mi se pare cel mai bun răspuns la aceasta", a ținut să adauge președintele Consiliului European, Donald Tusk.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

BNR: Bancile au inasprit conditiile pentru creditele ipotecare destinate populatiei

Băncile au înăsprit standardele de creditare pentru creditele ipotecare destinate populației în primul trimestru al acestui an, iar această tendință va continua și în trimestrul doi din acest an, reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației publicat luni de Banca Națională a României (BNR), transmite Agerpres.

'În T1/2016, standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri s-au înăsprit semnificativ, în timp ce în cazul creditelor de consum, dar și al împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, acestea au fost păstrate constante', se menționează în sondajul BNR.

Pentru trimestrul doi din acest an, băncile estimează o accentuare a înăspririi condițiilor de creditare pentru creditele ipotecare și, într-o măsură mai mică, a creditelor de consum acordate populației.

În același timp, la nivelul companiilor nefinanciare, băncile autohtone prognozează o menținere constantă a standardelor de creditare în următoarele trei luni.

În schimb, cererea de credite s-a majorat, în T1/2016, atât în cazul companiilor nefinanciare, cât și al creditelor ipotecare acordate populației, în timp ce pentru împrumuturile de consum cererea a rămas relativ constantă.

'În perioada următoare (T2/2016), băncile anticipează creșteri ale cererii de credite pe segmentele companiilor, precum și ale creditelor de consum destinate populației, însă în cazul creditelor ipotecare este preconizată o reducere a acesteia. Această dinamică, coroborată cu faptul că analizele privind performanța economică, financiară și managerială a firmelor indică un potențial de creditare sustenabil semnificativ la nivelul companiilor nefinanciare, sunt argumente în favoarea unei creșteri a activității de creditare către acest sector', mai reiese din documentul citat.

Totodată, din datele BNR mai reiese faptul ca ponderea creditelor solicitate de către populație și respinse de către instituțiile de credit a fost moderat mai scăzută în cazul creditului de consum și moderat mai mare în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri comparativ cu trimestrul anterior.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Riscurile pe care le poate avea consumul redus de sare

Aportul mare de sare poate creşte tensiunea şi produce probleme cardiace. O nouă cercetare însă susţine că consumul redus de sare poate avea efecte la fel de dăunătoare, scrie Descopera.ro, citand Medical News Today.

Studiul publicat în publicaţia The Lancet susţine că un aport scăzut de sare sau sodiu poate creşte riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, în comparaţie cu un aport mediu de sare.

Echipa a analizat datele a aproximativ  130.000 de persoane din 49 de ţări, verificând în ce măsură aportul de sodiu are legătură cu bolile de inimă în rândul celor cu şi fără probleme de tensiune arterială crescută.

Rezultatele cercetării indică faptul că numai oamenii cu tensiune arterială crescută care mămâncă foarte sărat ar trebui să reducă consumul de sare, nu şi celelalte persoane, susţine Andrew Mente de la Universitatea de Medicină McMaster din Canada, coordonatorul cercetării.

S-a constatat astfel că ratele de infarct miocardic sau accident vascular cerebral sunt mult mai mari în rândul celor cu aport redus de sare faţă de oamenii cu un aport de sare mediu, indiferent dacă au probleme cu tensiunea arterială sau nu.

Andrew Mente susţine că rezultatele echipei sunt "extrem de importante" pentru persoanele cu tensiune arteriala crescuta.

Mai mult, aceştia sugerează că recomandările actuale privind consumul ar putea fi stabilite “prea jos”.

Americanilor li se recomandă un consum zilnic de 2.300 de miligrame de sodiu, echivalentul unei linguriţe de sare. Cu toate acestea, un raport al Centrului de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA a arătat, la începutul acestui an, că aproximativ 90% dintre americani consumă cantităţi de sare peste limita recomandată.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686