Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Wednesday, 04 May 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Gheorghe Feneser invita toti candidatii sa stabileasca impreuna masuri punctuale pentru sebeseni care sa fie puse in practica de viitorul primar

Fostul prefect de Alba, omul de afaceri Gheorghe Feneser cere public ca toti cei noua candidati la functia de primar al Sebesului sa se intalneasca si sa stabileasca, de comun acord, care sunt cele mai stringente masuri ce urmeaza a fi puse in practica, pentru sebeseni si familiile lor, care sa revigoreze vechiul burg medieval, in asa fel incat acesta sa redevina unul dintre cele mai frumoase orase din tara. ,,Ii invit pe toti contracandidatii mei, sa analizam impreuna toate propunerile, sa cadem de acord asupra celor mai importante, sa ni le asumam, sub semnatura, apoi, indiferent cine va fi primar, sa le puna in practica. Sunt sigur ca astfel vor avea de castigat toti alegatorii nostri din Sebes, Petresti, Lancram si Rahau”- a declarat Gheorghe Feneser.

Initiativa ni se pare deosebit de interesanta si credem ca va fi un exemplu si pentru restul localitatilor.

Ela Stan

Read more...

Finalizarea lucrarilor pentru proiecte de imbunatatire a infrastructurii de apa/apa uzata in zonele Zlatna si Copsa Mica

Două obiective de investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă/apă uzată în județele Alba și Sibiu, cuprinse într-un Program-pilot pentru reabilitarea zonelor Zlatna și Copșa Mică, vor fi finalizate după ce Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Este vorba de  obiectivul de investiții "Reabilitare și extinderea rețelei de canalizare în orașul Zlatna" și la obiectivul "Sistem zonal de alimentare cu apă și canalizare ape uzate menajere în orașul Copșa Mică și localitățile limitrofe – Axente Sever, Agârbiciu, Valea Viilor Motiș, Târnava".

Proiectele inițiale au fost întocmite în anul 2006, investițiile având valori totale de  62,49 milioane lei (reabilitare Zlatna), respectiv  68,53 milioane lei (alimentarea cu apă și canalizare în orașul Copșa Mică și localitățile limitrofe).

În urma analizei situației privind stadiul implementării acestora, au fost constatate mai multe aspecte ce justifică necesitatea revizuirii studiilor de fezabilitate întocmite în anul 2006. Astfel, se impun modificări ale soluțiilor tehnice ca urmare a modernizărilor anumitor străzi (asfaltări, pavări, dublări de conducte, modificări trasee, etc.),  a modificărilor rezultate datorită situațiilor neprevăzute și a extinderii rețelei în zone dezvoltate ulterior anului 2006, dar și a apariției pe piață a unor tehnologii noi și mai accesibile. Acesta este motivul pentru care Guvernul a adoptat astăzi actualizarea indicatorilor-tehnico-economici ai acestor obiective de investiții, etapă care va conduce la finalizarea lucrărilor acestor proiecte.

Pentru obiectivul de investiții „Reabilitare și extinderea rețelei de canalizare în orașul Zlatna" au mai rămas de executat investiții în valoare de 22,34 milioane lei, cu o durată de realizare de 10 luni, iar pentru obiectivul "Sistem zonal de alimentare cu apă și canalizare ape uzate menajere în orașul Copșa Mică și localitățile limitrofe – Axente Sever, Agârbiciu, Valea Viilor Motiș, Târnava" – investiții în valoare de 33,62 milioane lei, cu o durată de 18 luni.

Finanțarea obiectivelor de investiții se va face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, bugetul local, precum și din alte surse legal constituite.

Read more...

Bancile majoreaza avansul la ipotecare

Tot mai multe bănci anunță majorarea avansului pentru creditele ipotecare, ca urmare a publicării Legii privind darea în plată, iar una dintre ele, respectiv BRD Groupe Societe Generale introduce oferta diferențiată, cu avans mai mic pentru credite de peste 250.000 de euro, plafonul peste care nu se aplică darea în plată, relateaza Agerpres.

Astfel, banca a publicat pe pagina proprie de internet cele două variante de împrumut, una cu avans de 35% pentru creditele în valoare de până la 250.000 de euro, și alta cu avans de 15% pentru împrumuturi peste acest plafon. "Valoarea maximă finanțată din valoarea imobilelor aduse în garanție poate fi de 65%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mică de 250.000 de euro (echivalent în lei), sau 85%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei)", menționează banca.

În același timp, din oferta băncii a dispărut varianta de împrumut în euro pentru cumpărarea de locuințe.

La rândul său, Alpha Bank a publicat noile condiții pentru împrumuturile pentru locuințe, cu avans de 30% pentru creditele în lei și de 40% pentru cele în euro, indiferent de suma împrumutată.

Tonul majorării avansului pentru creditele ipotecare a fost dat deRaiffeisen Bank, încă din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru împrumuturile în lei și la 40% la euro.

Ulterior, Bancpost, Garanti Bank și Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile condiții de creditare ipotecară, din care reiese creșterea avansurilor pentru aceste împrumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele în lei și 43% pentru cele în valută, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a menținut la 15% pentru lei, iar Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 25%.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 28 aprilie, și urmează să intre în vigoare la 15 zile de la publicare, respectiv pe 13 mai.

sursa: corectnews.com

Read more...

Calendarul inscrierilor si reinscrierilor la gradinite

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), reînscrierile copiilor la gradiniță vor începe miercuri si se vor încheia pe 20 mai, iar înscrierile vor începe pe 23 mai.

Într-un comunicat de presă, ministerul anunță că a solicitat inspectoratelor școlare să asigure toate măsurile necesare și să respecte toate etapele calendarului înscrierii în gradiniță, astfel încât întregul proces să fie finalizat până la data de 29 iulie 2016.

Astfel, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani se derulează, succesiv, următoarele etape la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ: reînscrierea copiilor care frecventează unitatea de învăţământ preşcolar în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2016-2017, respectiv înscrierea copiilor nou-veniţi. Reînscrierile se vor desfăşura în perioada 4 - 20 mai, iar înscrierile în două etape:  23 mai - 17 iunie, respectiv 27 iunie - 29 iulie.
Orarul reînscrierilor şi al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există), şi pe site-ul inspectoratelor şcolare.
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 3 ani). În baza HG nr. 1252/2012 şi în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.
În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale (stabilite de Ministerul Educaţiei) şi criterii de departajare specifice (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de Oficiul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 20 mai).
Cererile respinse fie ca urmare a opţiunilor insuficiente din fişa de înscriere, fie din cauza absenţei locurilor la unitatea de învăţământ dorită, vor putea fi redepuse şi aprobate în etapele imediat următoare sau în etapa de ajustări, programată în perioada 1 - 31 august.
Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor  afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:
  • capacitatea instituţiei (număr de copii pentru care a fost proiectată);
  • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
  • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;
  • numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.
Menţionăm ca unităţile de învăţământ au obligaţia afişarii la loc vizibil a informaţiilor privind statutul grădiniţei, respectiv dacă este acreditată, autorizată să funcţioneze provizoriu, cu atestat de calitate emis de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

În premieră, comparativ cu anii anteriori, monitorizarea fluxului de reînscrieri şi înscrieri se va realiza informatizat, prin intermediul Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), dezvoltat de Ministerul Educaţiei. Pe toată durata acestui proces, inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti asistă unităţile de învăţământ în activitatea de înscriere şi confirmă finalizarea colectării cererilor aferente etapelor de înscriere/reînscriere.

Read more...

Programul romancelor de la Madrid

  • Published in Sport

Patru tenismene din România s-au calificat în optimile de finală ale turneului WTA Premier de la Madrid, dotat cu premii totale de 4.771.360 dolari.

Potrivit organizatorilor, cele patru sportive din România aflate încă în cursă vor intra pe teren miercuri în faza optimilor de finală după cum urmează:

Irina Begu - Christina Mchale (SUA), primul meci pe terenul 3, ora 13.00.

Simona Halep - Timea Bacsinszky (Elveția), al doilea meci pe terenul principal, nu înainte de ora 15.00.

Sorana Cîrstea - Laura Siegemund (Germania), al doilea meci pe terenul 3, in jurul orei 19:00.

Patricia Ţig - Madison Keys (SUA) , ultimul meci pe terenul 2, nu înainte de ora 22.30.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686