Items filtered by date: Thursday, 20 June 2019 - Like - stiri Alba Iulia

Avram Iancu sărbătorit la el acasă de către Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al comunei Avram Iancu și Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” România organizează vineri, 21 iunie 2019, începând cu ora 17:00, o activitate culturală prilejuită de lansarea cărții Moții și Marea Unire și a revistei Iancule Mare. Evenimentul are loc în contextul manifestărilor menite să-l omagieze pe Avram Iancu, unul dintre cei mai reprezentativi eroi ai Munților Apuseni și o personalitate marcantă a istoriei României.

Activitatea culturală va avea loc la biblioteca documentară din incinta Complexului Muzeal „Avram Iancu” din comuna Avram Iancu iar programul va cuprinde lansări și prezentări de cărți și reviste dedicate Crăișorului Munților și înmânări de diplome pentru oameni de cultură ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală a acestei minunate zone a județului Alba. Alături de oameni de cultură, de istorici și de membrii unor asociații și fundații culturale, vor lua parte la eveniment Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Sandu Heler – primarul comunei Avram Iancu, Tiberiu Groza – președintele Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” România, Ioan Viorel Sicoe – președintele Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” – filiala Câmpeni și Silvan Stâncel – managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Activitatea face parte din Programul – 4.ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.9Lansări de carte, program dedicat evenimentelor culturale dezvoltate de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba cu scopul de a defini biblioteca drept un centru multicultural, în vederea satisfacerii cerințelor exprimate de membrii comunității.

Complexul Muzeal ”Avram Iancu” este adăpostit în casa construită în jurul anului 1800 de către părinţii lui Avram Iancu, Alexandru şi Maria. Este o casă tipic moţească, cu acoperiş ţuguiat şi terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite în anul 1924 de către Asociaţia ASTRA din Sibiu. Până în 1972 anexele casei au servit ca săli de clasă pentru şcoala primară din satul Inceşti. În 1972, la centenarul morţii lui Avram Iancu, muzeul s-a reorganizat, realizându-se într-o anexă expoziţii de istorie şi etnografie. La inițiativa Consiliului Județean Alba și a Primăriei comunei Avram Iancu, complexul a fost reabilitata cu fonduri de la Ministerul Culturii și a fost redeschis pentru public la 1 septembrie 2013, moment în care s-a dat în folosință și o bibliotecă documentară realizată la inițiativa Societății Cultural – Patriotice ,,Avram Iancu” România, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și cu alte organizații patriotice din zonă.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686