Items filtered by date: Friday, 21 June 2019 - Like - stiri Alba Iulia

Cea mai lungă zi din an

Ziua de 21 iunie este cea mai lungă a anului 2019 şi marchează debutul verii astronomice. Un moment semnificativ al anului, solstiţiul de vară este asociat cu diverse tradiţii populare în toată lumea, de sorginte păgână şi creştină, scrie Mediafax.

Solstiţiul de vară marchează cea mai lungă zi a anului, de obicei pe 21 iunie (20 iunie, în anii bisecţi).

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru, fenomenul se materializează pe sfera cerească prin mişcarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27' distanţa unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

Denumirea de solstiţiu ("Soarele stă") este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute. Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopţi albe".

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Un moment semnificativ al anului, solstiţiul de vară este adesea asociat cu tradiţii populare care marchează noi începuturi. Oamenii din toată lumea sărbătoresc această zi cu petreceri, picnicuri, cântece, dansuri şi focuri uriaşe.

În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.

În China antică, solstiţiul de vară era asociat cu energiile feminine - yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang.

În vechea Galie, actuala Franţă, avea loc sărbătoarea Eponei, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe. În America de Nord, băştinaşii aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri şi post alimentar.

Ziua de 21 iunie reprezintă o ocazie pentru druizii din timpurile moderne să se adune la complexul megalitic Stonehenge din Marea Britanie, pentru a participa la diverse ritualuri păgâne. Stonehenge ("pietre în picioare", în engleza veche), inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1986, reprezintă cel mai important complex de menhire din lume. Cele 17 blocuri de piatră ale sale, care cântăresc până la 45 de tone, ce susţin alte bârne de piatră, sunt aliniate în direcţia de unde răsare Soarele în timpul solstiţiului de vară, alimentând astfel teoriile potrivit cărora complexul de la Stonehenge ar fi un observator astronomic preistoric sau un templu al Soarelui.

După răspândirea creştinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstiţiul de vară a fost în continuare sărbătorit, dar s-a suprapus peste sărbătoarea Naşterii Sfîntului Ioan Botezătorul - 24 iunie.

În România, solstiţiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele "Cap de vară".

Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi "Amuţitul cucului". Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Potrivit etnologului Marcel Lutic "sub numele Sânziene se ascund trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, zâne extrem de harnice în noaptea de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor; al doilea este reprezentat de florile galbene ce înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, flori având importante atribute divinatorii şi apotropaice, aceste flori fiind substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume. Ultimul element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie, sărbătoare numită, mai ales în sudul României, şi Drăgaica".

 

 

 

 

Read more...

Femeia în alb, cartea de debut a Marcelei Vîlcan va fi lansată la Alba Iulia

Marți, 25 iunie 2019 va fi lansată la Alba Iulia cartea de debut a poetei Marcela Vîlcan, un eveniment editorial organizat de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia au pregătit pentru publicul albaiulian un eveniment cultural care va marca debutul editorial al poetei  Marcela Vîlcan. ,,Femeia în alb” este titlul cărții de poezii ce se va lansa marți, 25 iunie 2019, la secția Museikon a Muzeului Național al Unirii,  unde începând cu orele 17,00 publicul se va întâlni atât cu autoarea care va oferi autografe tuturor celor prezenți cât și cu rude, prieteni și cu toți cei care au crezut în tânăra poetă și au susținut-o și încurajat-o pentru a ieși în lume cu povestea sufletului ei revărsată în versuri. Printre aceștia se numără Diana Mârza – manager la Spitalul Județean Alba, Maniu Corina Liana - medic Șef secția Boli infecțioase, Olimpia Candrea – medic primar de medicină generală la Direcția de Sănătate Publică Alba, Grațiela Indreica – președinte al Ordinului Asistenților Medicali Generali, Moașelor și Asistenților Medicali, filiala Alba și medicul Flavius Miclea, dânsul fiind și cel care semnează grafica din cadrul volumului.

Cartea ,,Femeia în alb” este primul volum semnat de Marcela Vîlcan, de profesie asistent medical la Spitalul Județean Alba. Versuri din volum vor fi recitate, în cadrul evenimentului, de actrița Cătălina Mihăilă.

În deschiderea evenimentului vor vorbi din partea organizatorilor și partenerilor Silvan Stâncel- manager la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Ana Dumitran – șef secție Museikon.

Activitatea este parte din Programul 4.ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.9Lansări de carte și face parte din seria de evenimente pe care Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba le organizează cu scopul de a defini biblioteca drept un spațiu multicultural aflat în slujba comunității pe care o deservește.

 

 

 

Read more...

Despre liniște și tăcere. Dialoguri, muzică și carte la Seratele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Eseistul și filosoful englez William Hazlitt considera liniștea ca fiind „una dintre formele perfecte ale artei conversației” iar celebrul violinist și dirijor American Yehudi Menuhin spunea că „Liniștea este cea care naște ceea ce este viu și durează. De fapt, liniștea este cea care ne conectează la univers și la infinit. Este rădăcina existenței și echilibrul vieții. Ce mai înseamnă astăzi liniștea, când zgomotul pare o calamitate ecologică pentru lumea contemporană? Dar tăcerea?

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba vă invită vineri, 21 iunie 2019, începând cu orele 18:00 la o nouă întâlnire a Seratelor Bibliotecii, având ca temă Liniștea. Dialoguri deschise, momente muzicale, oameni, cărți și idei, într-o atmosferă pe cât de plăcută, pe atât de incitantă, sunt ingredientele unuia dintre cele mai reușite și mai frecventate proiecte culturale ale bibliotecii județene, proiect derulat în parteneriat cu Asociația „Sfânta Magdalena” din Oarța de Sus.

Seratele Bibliotecii se desfășoară în cadrul proiectului 4.15 Seratele Bibliotecii care are ca scop încheierea de parteneriate și colaborări cu entități culturale (instituții publice de cultură, ONG, instituți de învățământ, mass media etc.) din Proiectul de management 2017-2020 al instituției.

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686