Items filtered by date: Monday, 27 April 2020 - Like - stiri Alba Iulia

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 10 din 27.04.2020

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 2 și art. 3 alin. (3) din Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României,

ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 21 din 27.04.2020,

pentru punerea în aplicare a dispozițiilor pct. 3 și 4 din anexa nr. 2 la Decretul nr. 240/2020, în temeiul art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea

Ordonanță militară

Art.1 - (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos.

(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art.1 alin.(1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (2) și (3), se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

(5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 - (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.3 - (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(4) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.4 - (1) Pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poșta Română S.A. prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișare la adresa destinatarului, cu excepția actelor de procedură.

(2) C.N. Poșta Română S.A. îi revine obligația stabilirii cadrului instituțional și răspunderea pentru modul în care se desfășoară activitatea prevăzută la alin.(1).

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.5 - La data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, își încetează aplicabilitatea:

a) prevederile art. 2 și art. 3 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020;

b) prevederile art. 1 și art. 2 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

Art.6 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1;

b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2;

c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art.7 - (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne

Ion Marcel Vela

 

 

 

Read more...

Iohannis: Școlile nu se redeschid până la toamnă. Ce se întâmplă cu vârstnicii

Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații după ce, astăzi, la ora 12, a avut, la Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela,și șeful DSU, Raed Arafat, relatează Știripesurse.ro.

"Am finalizat o discuție în care am evaluat câteva teme foarte importante. Prima temă școlile. Aici o mică întroducere în temă. În momentul de față activitatea fizică la școli și grădințe e suspendată pe durata stării de urgență. Trebuie să fim foarte constienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la muliți că e cazul să ne ralxăm  că vremea e frumoasă și ecpidemia va dispărea.

Dacă elevii s-ar duce la școală există două riscuri mari: să ducă boala la școlă, și să ducă boala acasă. (...) S-a decis astăzi ca pentru majoroiatea elevilor în acest a școlar grădinițele școlile să nu se  mai deschidă. Nu se va întoarce elevul fizic la cursuri. Anul șolar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de  învărțământ la distanță până pe 12 iunie elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum", a declarat Iohannis.

„Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua cursurile la distanță, mediile vor fi încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale se pot face re-evaluări. Sunt câteva excepții: Elevii din clasele terminale – a VIII-a, a XII-a sau a XIII-a vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Normele de distanțare pot fi respectate: vor fi maximum 10 elevi într-o clasă. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte: vor sta la distanță mare unii de alții, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, vor avea intrări și ieșiri separate. Așadar, nu se deschid școlile și universitățile! Situația școlară se încheie cu mediile încheiate. Așa evităm riscuri majore”, a mai spus Klaus Iohannis.

O nouă ordonanță, pentru vârstnici

Legat de vârstnici, președintele a anunțat că se pregătește o nouă Ordonanță Militară, prin care persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale: de la 7 la 11 și de la 19 la 22, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru mișcare în jurul locuinței.

„O a doua temă foarte importantă se referă la persoanele peste 65 de ani, care acum pot ieși doar între anumite ore.

Având în vedere ca vremea se încălzește, începând de azi, tot prin Ordonanță Militară, se va schimba acest inverval.

Persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale: dimineața, de la 7 la 11, și  seara, de la 19 la 22, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru mișcare în jurul locuinței.” a anunțat Iohannis.

Video pe Știripesurse.ro

 

 

 

 

Read more...

Informare COVID – 19 – Grupul de Comunicare Strategică, 27 aprilie

Până astăzi, 27 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 11.339 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.141 au fost declarate vindecate și externate.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate

1.

Alba

165

2.

Arad

522

3.

Argeș

131

4.

Bacău

172

5.

Bihor

416

6.

Bistrița-Năsăud

158

7.

Botoșani

431

8.

Brașov

416

9.

Brăila

22

10.

Buzău

17

11.

Caraș-Severin

87

12.

Călărași

51

13.

Cluj

308

14.

Constanța

233

15.

Covasna

179

16.

Dâmbovița

96

17.

Dolj

82

18.

Galați

354

19.

Giurgiu

127

20.

Gorj

38

21.

Harghita

19

22.

Hunedoara

472

23.

Ialomița

154

24.

Iași

230

25.

Ilfov

246

26.

Maramureș

70

27.

Mehedinți

58

28.

Mureș

407

29.

Neamț

435

30.

Olt

36

31.

Prahova

66

32.

Satu Mare

55

33.

Sălaj

30

34.

Sibiu

259

35.

Suceava

2.650

36.

Teleorman

96

37.

Timiș

443

38.

Tulcea

40

39.

Vaslui

91

40.

Vâlcea

24

41.

Vrancea

245

42.

Mun. București

1.190

43.

-

18

                                       TOTAL

11.339

Totodată, până acum, 631 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 303 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 227 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.906  persoane. Alte 23.012 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 143.834 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 425 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.197 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.217 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 168 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 490 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 5.406  persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.239.120 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 1.518 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.157 în Italia, 226 în Spania, 26 în Franța, 16 în Germania, 67 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 3 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 75 de cetățeni români aflați în  străinătate, 19 în Italia, 16 în Franța, 24 în Marea Britanie, 8 în Spania, 3 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 26 aprilie 2020, au fost raportate 1.070.956 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA

 

CAZURI CONFIRMATE

DECEDAȚI

 

VINDECAŢI*

 

Italia

195.351 (+2.357)

  26.384 (+415)

     64.928   (+1.808)

Spania

219.764         -

  22.524       -

   117.727  (+22.019)

Franţa

124.114 (+1.537)

  22.614 (+369)

     45.683      (+311)

Germania

154.175 (+1.737)

    5.640 (+140)

   114.500   (+4.700)

Regatul Unit

148.377 (+4.913)

  20.319 (+813)

         778          (+8)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en

 

  SITUAȚIE GLOBALĂ LA 26 APRILIE 2020

 

CAZURI CONFIRMATE

DECEDAȚI

 

VINDECAȚI*

 

  2.844.712  (+99.968)

 201.315  (+5.928)

869.548 (+46.872)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE - https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 25-26 aprilie 2020

 

 

 

 

Read more...

Cine va plăti şomajul tehnic după ce va trece starea de urgenţă

ANOFM afirmă că, după starea de urgenţă, angajatorii care vor dori să-şi menţină angajaţii în şomaj tehnic va trebui să suporte costurile, scrie Ziarul Financiar.

  • Vineri, 24 aprilie, erau aproape 1 milion de angajaţi în şomaj tehnic

  • Cele mai multe contracte suspendate erau în industria prelucrătoare, urmată de comerţ şi de hoteluri şi restaurante.

În perioada de urgenţă decretată din cauza pandemiei de COVID-19, statul sprijină com­paniile locale prin decontarea şomajului tehnic pentru angajaţi, o valoare care reprezintă 75% din salariul mediu brut pe economie. După ce starea de urgenţă va trece, angajatorii fie vor reactiva contractele de muncă, fie vor plăti din buzunarul lor dacă aleg să ţină angajaţii în şomaj tehnic.

„După încheierea stării de urgenţă, angajatorii pot alege să reactiveze contractele de muncă. Cei mai mulţi dintre români se vor întoarce astfel la vechile locuri de muncă. Şomajul tehnic este asigurat în mod normal de către angajator. Doar în cazul de faţă s-a hotărât ca pe perioada stării de urgenţă, şomajul tehnic să fie suportat de către stat. În momentul în care vom depăşi această situaţie excepţională, angajatorii care vor dori să-şi menţină angajaţii în şomaj tehnic va trebui să suporte costurile acestei măsuri”, a spus pentru ZF Victor Picu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

El adaugă că guvernul pregăteşte o serie de măsuri active pentru perioada de după 15 mai şi va veni în întâmpinarea celor care au nevoie de ajutor. Victor Picu spune că există informaţii despre companii care cheamă angajaţii la muncă deşi sunt în şomaj tehnic şi îndeamnă salariaţii să sesize Inspecţia Muncii, dacă angajatorii nu respectă legea. „Avem informaţii despre cazuri în care angajaţii sunt presaţi să-şi realizeze în continuare îndatoririle de la locul de muncă, deşi au contractele suspendate şi sunt în şomaj tehnic. Este important ca angajatorii să respecte legea, iar cea mai mare parte dintre aceştia o fac. În cazurile specifice unde avem semnale că angajatorii nu respectă legea, îi încurajăm pe salariaţi să nu accepte situaţia nedreaptă în care sunt puşi, ci să sesizeze ITM. Aceste sesizări pot fi depuse online”, a adăugat preşedintele ANOFM.

Vineri, 24 aprilie, erau 997.937 de contracte suspendate, adică angajaţi trimişi în şomaj tehnic. Din acest punct de vedere, cea mai afectată industrie a fost industria prelucrătoare, cu  299.567 de contracte suspendate, urmată de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autove­hiculelor şi motocicletelor – 188.387 de contracte suspendate şi de hoteluri şi restaurante cu 113.212 de angajaţi trimişi în şomaj tehnic.

„Cererile au fost cu precădere din industria pre­lucrătoare şi din HoReCa. Judeţele care au pro­cesat cele mai multe cereri pentru şomajul teh­nic au fost Cluj, Iaşi, Braşov, Hunedoara şi Pra­hova. Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Bucureşti a fost de departe agenţia care a primit cel mai mare număr de solicitări – peste 100.000 de angajaţi”, a declarat Picu în cadrul unei conferinţe organizate de Ministerul Muncii.

Ziarul Financiar

 

 

 

 

Read more...

Propuneri pentru întoarcerea la școală

Inspectoratul General Școlar a transmis vineri Ministerului Educației câteva propuneri pentru revenirea în unitățile de învățământ și încheierea anului școlar, potrivit unui document care a ajuns și în atenția părinților, scrie Hotnews.ro.

O propunere este ca în primele două săptămâni să revină doar elevii de la clasele a VIII-a și a XII-a, în grupe de câte maxim 15, în baza unui nou orar, astfel încât să fie respectate regulile de distanțare fizică. Vezi care sunt propunerile pentru elevii de la celelalte clase.

În acele două săptămâni, elevii de la clasele a VIII-a și a XII-a ar urma să dea teze, să fie ascultați pe baza recapitulărilor, să li se încheie medii, să le fie completate foi matricole și să depună cereri pentru examene (evaluarea națională și bacalaureat).
În următoarele două săptămâni vin elevii din clasele V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, în două schimburi, iar între schimburi are loc dezinfectarea spațiilor. La fel, elevii învață în grupuri de câte 15. Se dau teze se ascultă pe baza recapitulărilor, se încheie medii.

Clasele I-IV încheie anul școlar online, cu calificative, se arată în document.

Va fi făcută dezinfectare zilnică în școli.

În privința Bacalaureatului, ISMB propune ca examenele scrise să se dea în săli de clase dotate cu camere audio video, cu câte 10 elevi în clasă, puși în ordine alfabetică. Elevii vor depune contestațiile online, iar acestea vor fi corectate de alți doi profesori decât cei de la evaluarea inițială.

Pentru Evaluarea Națională, ISMB propune ca în fiecare clasă de examen să fie câte 10 elevi, puși în ordine alfabetică. Toate documentele se depun la școala de proveniență a elevului, iar contestațiile se depun online. Elevii nu vor mai putea vizualiza lucrările.

HotNews.ro

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686