Items filtered by date: Monday, 10 May 2021 - Like - stiri Alba Iulia

LUCA: Un nou film marca Horațiu Mălăele pe ecrane

Vineri, 21 mai, va avea loc premiera – online – a filmului LUCA, de Horațiu Mălăele. Filmul va rula și în cinematografele deschise la această dată, preciezează un comunicat de presă.

Dacă v-ați “ospătat în tăcere” la Nunta Mută, dacă ați “gustat” cireașa de pe colivă la Funeralii Fericite, urmează să vedeți un nou film marca Horațiu Mălăele, un thriller psihologic, desfășurat între București și New York City.

Așa cum ați anticipat, pe eroul filmului îl cheamă Luca. Un imigrant român care-și trăiește Visul American la New York, locul unde coșmarurile devin realitate cât ai zice Freeze! Un alt șofer de taxi care visează să ajungă star de cinema. Până acum a jucat doar roluri de figurant în filmul propriei sale vieți de perdant profesionist. Dar, odată ajuns cu spatele la zid… Cum zicea și împăratul Napoleon I – că nu degeaba a ajuns împărat: “Curaj nu înseamnă să ai puterea să continui, ci să continui când nu mai ai putere. Film care s-ar putea intitula: “În locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”.

După terminarea difuzării filmului, va urma o sesiune de Q&A, cu participarea lui Horațiu Mălăele și a actorilor principali. Sesiunea va fi moderată de Irina Margareta Nistor.

Va fi o premieră ca pe vremea când pandemia era doar un cuvânt rătăcit prin DEX. Sau pe-aproape… Sigur că va lipsi șampania în pahare de plastic, dar răspunsurile echipei creative la întrebările voastre vor fi cel puțin la fel de spumoase și de calde. Cât despre pișcoturi, vor fi la discreție: simțiți-vă ca acasă, help yourselves! În fond, chiar sunteți la voi acasă: nu degeaba ați cumpărat bilete la o premieră online pe platforma https://streamerse.net/event/luca.

Din distribuție fac parte: Istvan Teglas, Andi Vasluianu, Mădălina Craiu, Horațiu Mălăele, Rodica Mandache, Liana Mărgineanu, Bogdan Mălăele, Giulia Nahmany și mulți alții.

Trailerul filmului il găsiți aici: https://youtu.be/epil6vC0vJ0

„Luca”este o co-producție Fundația Teatru Contemporan și MovieProduction Entertainment. Producători Adrian Lustig și Cristina Dobrițoiu.

Tania Furnea

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Românii vor avea mai multe zile libere în iunie

Anul 2021 are 15 zile libere legale pentru români, dar multe cad în weekend. În Europa, Elveția este printre statele cu cele mai multe zile libere, 28. Ne depășesc și Belgia, Lituania sau Cipru, cu câte 17-18 zile libere.

În prima lună de vară, românii, fie că lucrează la stat sau în companii private, vor avea parte de o zi liberă în timpul săptămânii şi un weekend prelungit de 3 zile, ca urmare a faptului că urmează Ziua Copilului şi Rusaliile – duminică şi luni.

Astfel, ziua de 1 iunie, care cade într-o zi de marţi, va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii zilei copilului, potrivit România TV. De asemenea, tot în luna iunie se sărbătoresc şi Rusaliile în data de 20 şi 21 iunie, respectiv duminică şi luni.

Deşi data de 20 iunie cade într-o zi de dumină, ziua de 21 cade într-o zi de luni şi astfel le aduce salariaţilor un weekend prelungit de 3 zile.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

ÎPS Teodosie a fost reclamat la CNCD pentru declaraţia referitoare la femeie. Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

ÎPS Teodosie a început să aibă probleme cu instituţiile statului, după declaraţiile sale controversate privind femeia şi rolul ei biblic.

Teodosie, Arhiepiscopul Constanţei, a fost reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Asociaţia Vedem Just a judecătorului clujean Cristi Danileţ a sesizat Consiliul, în legătură cu afirmaţiile înaltului prelat despre femei, informează Ştirile TVR.

Reprezentanţii societăţii civile consideră că declaraţiile sunt discriminatorii şi aduc atingere demnităţii umane a femeilor.

„Aceasta e condiția femeii. Nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă. De aia naște în dureri”.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a făcut aceste afirmații la un post de radio local. A încercat să explice de ce femeile nu pot fi preoți în ortodoxie.

Asociația Vedem Just consideră însă că afirmațiile Arhiepiscopului de la Constanța sunt discriminatorii, aduc atingere demnității umane a femeilor și încurajează violența domestică. Așa că asociația a sesizat Consiliul pentru combaterea discriminării.

Afirmațiile lui Teodosie au fost taxate indirect şi în Biserică. Arhiepiscopul Calinic al Argeșului consideră că femeia este un înger. Şi le-a dedicat predica de vineri, când a fost Izvorul Tămăduirii.

După sesizarea Consiliului, pe internet a fost postat un fragment dintr-o predică în care Înalt Prea Sfințitul Teodosie laudă femeile.

„Afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei”, se arată într-un comunicat transmis Digi24, de Arhiepiscopia Tomisului.

„Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declarațiile IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei”, scrie în comunicat.

Potrivit acestuia, IPS Teodosie doar a explicat care este poziția teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, „explicație din care presa a decupat afirmații interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii”.

„1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoșilor Adam și Eva în păcat, textul descriind cum șarpele a amăgit inițial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.

2. Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune: <Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.> Aceasta este o constatare a Sf. Pavel și nu o acuză la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere. Astfel, Sf. Pavel expune învățătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii”, se mai arată în document.

Conform acestuia, IPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române.

„Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române”, se mai arată în comunicat.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Preşedintele Biden ia parte la summitul de la Bucureşti, prin videoconferinţă

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi secretarul de stat american Antony Blinken participă luni, prin videoconferinţă, la Summitul Formatului Bucureşti (B9) găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, potrivit agendei postate pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Conform sursei citate de Agerpres, cei doi înalţi oficiali americani vor participa de la Casa Albă, la ora locală 10.30.

Summitul Formatului Bucureşti este organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui Republicii Polone, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Regele Mihai I, omagiat la Londra la 100 de ani de la naştere

Centenarul Regelui Mihai I (1921-2017) va fi marcat la Institutul Cultural Român din Londra, care găzduieşte un eveniment omagial, dedicat personalităţii şi moştenirii extraordinare ale acestuia.

Cu prilejul sărbătorii naţionale de 10 Mai, Andrew Popper, şeful Casei Regale a României, va susţine o prelegere amintind momentele importante din viaţa Regelui subliniind rezilienţa, demnitatea şi angajamentul său neclintit faţă de valorile democratice şi faţă de ţară. Evenimentul va fi difuzat începând cu ora 18.00 (ora Londrei), pe reţelele de socializare ale reprezentanţei.

Într-un tribut emoţionant dedicat Regelui Mihai, Andrew Popper oferă un portret complet menţionând câteva elemente biografice rare, menite să releve profunda sa umanitate:

„Am fost norocos să fi avut privilegiul de a fi în slujba Regelui Mihai şi de a-l cunoaşte. Regele nu a fost doar un model pentru mine, ci eroul meu. Era modest şi curtenitor, trata pe toată lumea cu bunătate şi respect, indiferent de rang şi poziţie socială şi era cu adevărat interesat de viaţa celor care lucrau pentru el”.

ICR Londra va prezenta o expoziţie cu imagini rare ale Regelui Mihai, curatoriată de Arhivele Naţionale ale României, informează News.ro.

De la ora 19.00, prestigioşii muzicieni Nelly Miricioiu, Alexandra Dariescu şi Remus Azoiţei, decoraţi cu „Ordinul Coroana României”, vor susţine un concert extraordinar, înregistrat la sediul ICR Londra. În deschiderea concertului, MS Margareta, Custodele Coroanei române, va transmite un mesaj.

Program: Regele Mihai al României: Elegie, J. S. Bach: Gavotte en Rondeau din Partita pentru vioară No. 3, G. Puccini: Vissi d’arte din Tosca, F. Chopin: Preludiu nr. 15, G. Enescu: Lăutarul din Impressions d’enfance, A. Lara: Granada, V. Filip: Capriciu No. 3, J. Massenet: Méditation din opera Thaïs. Pianista Hanna-Liisa Kirchin va asigura acompaniamentul pentru Puccini şi Lara.

Nelly Miricioiu este o artistă completă, extrem de apreciată pentru calităţile sale vocale şi pentru talentul actoricesc. Repertoriul său vast variază de la Mozart şi bel canto la Verdi, Puccini şi opera italiană modernă, trecând prin compozitori ruşi şi francezi. Performanţa ei în Tosca rămâne de neuitat, alături de Jose Carreras, Jose Cura, Neil Schicoff, Mimi, cu Placido Domingo şi Violetta, cu Franco Bonisolli şi Roberto Alagna.

Alexandra Dariescu este o pianistă cunoscută şi apreciată în întreaga lume. A susţinut numeroase recitaluri apreciate de critici şi este prima femeie pianistă de origine română care a cântat la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale, în prezenţa Familiei Regale a României. De la Carnegie Hall New York la Concertgebouw Amsterdam, Royal Festival Hall până la Konzerthaus Viena, Tokyo, Shanghai, Beijing, Dariescu a lansat 8 CD-uri, cea mai recentă colaborare fiind cu Angela Gheorghiu.

Remus Azoiţei este apreciat în presa internaţională drept „un violonist subtil şi sensibil” – The Strad, având o „tehnică sclipitoare” – The Washington Post. Rezident la Londra, a susţinut concerte în locuri recunoscute precum Carnegie Hall din New York, Konzerthaus Berlin, Bozar din Bruxelles, Kennedy Center din Washington DC, Salle Gaveau din Paris şi Wigmore Hall din Londra. Şi-a finalizat studiile la Juilliard din New York şi la Royal Academy of Music din Londra unde predă din 2001, fiind pe atunci cel mai tânăr profesor de vioară din istoria Academiei. Remus Azoiţei este directorul artistic al Societăţii Enescu din Marea Britanie.

Andrew Popper este economist, manager şi strateg global. S-a născut la Bucureşti şi este absolvent al Academiei de Ştiinţe Economice. După mutarea la New York, şi-a continuat studiile în economie la Universitatea din New York. La începutul carierei sale, Andrew Popper a lucrat ca economist la Banca Rezervei Federale din New York. Ulterior, a ocupat funcţii de conducere la mai multe bănci importante din SUA şi Londra. În 2006, Regele Mihai l-a numit Şef al Casei Regale, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi al Familiei Regale a României.

Florin Budescu

magnanews.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686