Items filtered by date: Thursday, 06 May 2021 - Like - stiri Alba Iulia

România, exclusă din cel mai mare proiect de cercetare din UE

România a fost oficial exclusă din cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană, ELI-ERIC.

Astfel, laserul de la Măgurele este exclus din proiectul care a fost inițiat de România, alături de Ungaria și Cehia.

„Comisia Europeană a luat mult așteptata decizie de a stabili ca proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) să devină un European Research Infrastructure Consortium (ERIC).

Infrastructura ELI este formată din cele mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume. Țările gazdă, Cehia și Ungaria, au aplicat pentru asta în luna mai 2020. Decizia de a aproba aplicația vine după ani de negocieri”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul eli-laser.eu, citat de Digi24.

„Această decizie înseamnă că amplasamentul laboratorului poate funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație.

Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este puternic”, spune Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium, citat în comunicat.

Decizia vine după ce, anul trecut, partenerii din Ungaria și Cehia au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare si mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Cunoscut sub numele de „Laserul de la Măgurele”, proiectul românesc este constituit din două mari infrastructuri: două brațe laser și o sursă de raze gama. Doar această sursă valorează în jur de 66 de milioane de euro.

Florin Budescu

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Untold și Neversea ar putea fi organizate în jurul datei de 1 august

Premierul Florin Cîțu a declarat joi, la Constanța, că evenimentele mari, de genul Untold sau Neversea nu vor putea fi organizate de la 1 iunie, ci doar „mai aproape de 1 august sau după 1 august”.

Premierul Florin Cîțu a spus că Untold și Neversea ar putea fi organizate în jurul datei de 1 august.

Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie. Putem să vorbim de o fază ulterioară. Eu cred că, atunci când vorbim de aceste evenimente mari, va trebui să ne gândim că nu se vor întâmpla de la 1 iunie, ele vor avea loc mai aproape de 1 august sau după 1 august”, a spus Cîțu.

Cîțu a mai declarat că o decizie privind organizarea de nunți și botezuri va fi luată vineri.

R. S.

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

VIDEO Pentagonul, îngrijorat de racheta chineză care urmează să cadă pe Pământ

Pentagonul urmăreşte racheta chineză care urmează să facă o intrare necontrolată în atmosferă în acest weekend, cu riscul de a se prăbuşi într-o zonă populată, scrie Agerpres, preluând AFP.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, „a fost informat şi ştie că, în orice moment, Comandamentul Spaţial urmăreşte aceste resturi de rachetă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

China a lansat joi primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei va reintra în atmosferă și urmează să aterizeze în următoarele zile, dar nimeni nu ştie unde.

„Este aproape întreg corpul rachetei, dacă am înţeles corect. Este aproape intact”, a adăugat Kirby, precizând că reintrarea în atmosferă va avea loc „în jurul zilei de sâmbătă”.

După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze Pământul pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, punctul său de cădere.

Este posibil ca acesta să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, lăsând doar resturi limitate să se prăbuşească. Iar dacă rămâne întreagă, planeta fiind compusă din 70% apă, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în mare, dar nu este sigur.

S-ar putea prăbuşi într-o zonă locuită sau peste o navă.

Întrebat despre posibilitatea ca resturile spaţiale să fie distruse dacă sunt ameninţate zone terestre, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns că este „prea devreme” pentru a spune asta.

O urmărim. O urmărim cât de aproape putem”, a spus el. „Dar este prea devreme pentru a şti unde va merge şi dacă este ceva de făcut”, a adăugat John Kirby.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ.

În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.

R. S.

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

SURSE - Măsurile de relaxare care vor fi adoptate de la 1 iunie: super avantaje pentru cei vaccinați

Guvernul urmează să adopte o serie de măsuri de relaxare, de la 1 iunie, iar persoanele vaccinate vor avea foarte multe avantaje, inclusiv posibilitatea de a renunța la mască sau participarea la evenimente, relatează Știripesurse.

La nivel guvernamental se iau în calcul măsuri în 4 domenii extrem de importante: HORECA, organizare de evenimente, turism și evenimente publice private (inclusiv evenimente sportive), informează Digi24.

Astfel, în cazul industriei HORECA, dacă personalul și clienții sunt vaccinați se va permite accesul 100%. În caz contrar, accesul va fi limitat la 70%.

De asemenea, la evenimentele private, cum ar fi și meciurile de fotbal, dacă oamenii vor fi vaccinați vor avea acces neîngrădit pe stadion sau alte evenimente de acest tip.

Una dintre măsurile cele mai așteptate ar fi renunțarea la mască, la munte și la plajă, dacă este posibilă respectarea distanțării.

Și la serviciu, atât în sectorul public, cât și în cel privat, ar urma ca persoanele vaccinate cu ambele doze să nu mai fie obligate să poarte mască.

Ședința comitetului interministerial va avea loc vineri, 7 mai, la ora 11:00.

 

 

 

 

Read more...

Pfizer vrea să solicite autorizarea unui vaccin pentru copiii de 2-11 ani

Pfizer va solicita autorizaţie de urgenţă pentru vaccinul său anti-Covid pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 11 ani, începând din septembrie, informează Le Figaro.

Anunţul vine la două zile după ce autorităţile americane au anunţat că și copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani ar putea primi doze de vaccin Pfizer / BioNTech încă de săptămâna viitoare.

Joe Biden a lansat în aceeaşi zi o nouă etapă a campaniei de vaccinare Covid-19 în Statele Unite, care trebuie să integreze adolescenţii şi să vizeze americanii mai reticenţi, cu un nou obiectiv ca cel puțin 70% dintre americani să fie imunizați cu cel puțin o doză, până la sărbătoarea naţională din 4 iulie.

Preşedintele SUA a anunţat, de asemenea, o ţintă de 160 de milioane de americani complet imunizaţi până la aceeaşi dată.

O cerere de prelungire a autorizaţiei de urgenţă a vaccinului Pfizer / BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani a fost depusă la începutul lunii aprilie în Statele Unite, iar decizia Agenţiei Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) este aşteptată până la începutul săptămânii viitoare.

„Vreau ca părinţii americani să ştie că atunci când va veni acest anunţ, vom fi gata să acţionăm imediat”, a spus Joe Biden, conform Digi24.

20.000 de farmacii vor putea vaccina imediat adolescenţii, iar dozele vor fi apoi trimise pediatrilor, a spus el. FDA a asigurat că va studia cererea de autorizare „cât mai repede şi cât mai transparent posibil.”

 

 

 

Read more...

Presa rusă atacă aşa-zisa românizare a Republicii Moldova

Un articol despre influenţa României în Republica Moldova a fost publicat în presa rusă. Materialul face referire la românizarea Republicii Moldova și acuză acest proces, împreună cu unionismul, ca principal factor al sângerosului război din Transnistria, din 1992.

Publicația rusă Vzglyad, cunoscută pentru poziția sa și materialele sale pro-Kremlin, pleacă de la analiza celor spuse de președintele Maia Sandu, cu privire la intenția de a modifica Constituția și a reveni la limba română.

Publicația rusă susține că politizarea limbii române de către președintele Maia Sandu e un „pas important spre românizarea Moldovei”, lucru denunțat într-un interviu acordat jurnaliștilor ruși de Vlad Batrîncea, vicepreşedintele Parlamentului de la Chișinău, secretar executiv în Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon.

„Pentru unioniști, schimbarea limbii moldovenești în limba română ar fi un pas important către românizarea Moldovei”, precizează Batrîncea. Socialistul acuză președinția că încearcă această modificare în Parlament și nu printr-un referendum unde nu ar avea sorți de izbândă.

„Majoritatea cetățenilor noștri consideră că limba lor este cea moldovenească și se vor opune” limbii române, mai spune deputatul socialist.

În continuarea materialului, jurnaliștii ruși alimentează această teorie artificială despre limba moldovenească. „Limba vorbită de majoritatea populației din Republica Moldova este departe de limba română literară”, se arată în textul citat de Defense România.

Rușii spun că moldovenii au dezvoltat un fel de dialect alimentând astfel teoria limbii moldovenești. În ciuda acestei teorii, evidențele sunt greu de negat. Publicația afirmă doar că „limba română și limba literară modernă moldovenească e de fapt una și aceeași”.

Jurnaliștii ruși spun că în Basarabia așa-zisa limbă moldovenească a preluat nenumărate slavisme prin care, insinuează aceștia, s-a modificat și desprins de limba română.

Anca Apostol

magnanews.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686