Comunicat ANOSR - Legea Învățământului Superior – atât s-a vrut!

Legea Învățământului Superior – atât s-a putut vrut!

 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că, deși proiectul Legii învățământului superior, adoptat ieri de Parlamentul României, aduce și noi măsuri pozitive pentru studenții din România, acesta cuprinde o serie de prevederi problematice, asupra cărora federația își exprimă reticența, precum soluțiile alese de legiuitor în privința normelor de etică și integritate academică, sau în ceea ce privește prelungirea mandatelor rectorilor și neincluderii studenților într-o pondere semnificativă în procesul electiv. Credem că aceste probleme ar fi trebuit rezolvate cu ocazia legii menite să operaționalizeze proiectul „România Educată” și criticăm indiferența parlamentarilor din cadrul dezbaterilor care vizau subiectele anterior menționate.

Suntem dezamăgiți de lipsa de interes a parlamentarilor față de problemele semnalate de studenți. Posibilitatea prescrierii plagiatului în tezele de doctorat în termen de un an de la momentul acordării titlului de doctor nu a atras atenția acestora, propunerea ANOSR în acest sens fiind respinsă fără a fi analizată în detaliu, în urma unei confuzii generale cu privire la aplicabilitatea soluției. Totodată, solicitarea de a acorda studenților o pondere de 25% în procesul de alegere a rectorului a fost complet ignorată, fiind evidențiată încă o dată „importanța” principiului participării studenților în luarea deciziilor în viziunea decidenților. Nu în ultimul rând, în momentul argumentării amendamentului privind păstrarea taxelor de școlarizare nemodificate pe durata unui ciclu de studiu, pentru aceeași promoție de studenți, unu dintre răspunsurile primite din partea senatorilor sugera că studenții care nu au posibilitatea financiară de a-și achita taxele de școlarizare nu ar trebui să urmeze studii universitare. Acestea sunt doar câteva dintre situațiile în care solicitările beneficiarilor primari ai învățământului superior au fost ignorate cu desăvârșire, fapt pentru care condamnăm atitudinea superficială a parlamentarilor față de opiniile studenților, atitudine care denotă o neînțelegere a nevoilor sistemului.

Atragem atenția, de asemenea, că unele discuții din Comisia pentru învățământ a Senatului României au fost consemnate diferit în Raportul asupra proiectului legislativ, chestiune ce poate pune o problemă de neconstituționalitate a proiectului, cu ocazia controlului efectuat de CCR.

Totodată, reamintim amendamentele ANOSR care au fost integrate în proiectul legii, în urma dezbaterilor parlamentare:

  • recunoașterea principiilor transparenței instituționale și participării studenților;
  • obligativitatea publicării tuturor hotărârilor organelor de conducere pe site-urile instituțiilor;
  • dezbaterea obligatorie a raportului privind respectarea drepturilor și obligațiilor studenților în senatul universitar sau, după caz, consiliul facultății, precum și publicarea acestuia și a măsurilor asumate pentru remedierea eventualelor deficiențe identificate, pe site-ul universității;
  • menținerea taxelor de școlarizare anunțate pe toată durata normală a unui ciclu de studii, putând fi indexate cel mult cu rata inflației pentru aceeași promoție de studenți;
  • includerea în codurile de etică și deontologie universitară a unor mecanisme de raportare și protecție a victimelor;
  • creșterea cuantumului bursei pentru studenții români de pretutindeni astfel încât să fie cel puțin egal cu cuantumul minim al bursei sociale;
  • clarificarea privind cumulul bursei sociale cu alte tipuri de burse, atunci când studenții îndeplinesc condițiile necesare.

 

Având în vedere faptul că parcursul legislativ al principalelor acte normative menite să implementeze proiectul „România Educată” a ajuns aproape de final, urmând să fie supuse controlului Curții Constituționale a României și, ulterior, să fie promulgate de Președintele României și să intre în vigoare începând din toamnă, cel mai probabil odată cu noul an universitar, ANOSR își propune să prezinte și să explice, în perioada următoare, în detaliu, revendicările federației care au fost integrate în legislație și impactul acestora asupra studenților din România.

La finalul unui proces legislativ care durează de aproape doi ani, menit să pună în aplicare un proiect demarat în urmă cu opt ani, sperăm ca, în noul cadru legislativ, autoritățile să acorde importanța cuvenită educației și să își îndeplinească asumările financiare făcute cu ocazia adoptării acestor legi. Fără alocările necesare de buget, legile vor deveni o formă fără fond, cu impact nul asupra sistemului educațional din România. ANOSR accentuează importanța asigurării acestor alocări bugetare pentru noul an universitar, încă de la o viitoare rectificare bugetară. De asemenea, ANOSR își exprimă deschiderea de a colabora cu Ministerul Educației în vederea elaborării legislației secundare care va pune în aplicare Legea învățământului superior, având ca prioritate maximizarea impactului pozitiv pe care legislația de resort o are asupra studenților și sistemului educațional.

 

Read more...

DELEX, companie din Alba, a înregistrat o cifră de afaceri de 5 mil. €, după extinderea în domeniul energiilor regenerabile

DELEX, unul dintre cei mai mari furnizori de încălzire electrică din România, a înregistrat o cifră de afaceri de 5 mil. € în 2022 după extinderea în domeniul energiilor regenerabile

 

Delphi Electric, cunoscută acum sub brandul DELEX, este o companie creată în anul 2005 pentru a oferi soluții de independență energetică pentru clădiri. Ca urmare a creșterii interesului românilor pentru energia verde și extinderea activității companiei în domeniul energiilor regenerabile, DELEX a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 5 milioane de euro, având doar 16 angajați în România și 3 în sucursala din Belgia.

 

Am început cu sisteme de încălzire electrice și ne-am extins în domeniul energiilor regenerabile (sisteme fotovoltaice, pompe de căldură, sisteme de ventilație). Suntem printre puținele societăți românești care și-au extins activitatea în afara țării, având din 2019 o sucursală în Belgia (DELEX Belgium BV). Pe lângă distribuția de produse de calitate, la un preț competitiv, în domenii precum energie electrică, încălzire radiantă și degivrare, dar și energie regenerabilă, oferim servicii de design și suport tehnic la nivel național.”, spune Dorin Fleșeriu, CEO și owner DELEX.

 

Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” și Arena Națională, dotate cu sisteme de degivrare furnizate de DELEX

 

Anul 2018 a reprezentat un an important în strategia de dezvoltare a companiei, DELEX devenind unic reprezentant în România al celui mai mare producător european de încălzire electrică - holdingul Fenix. În prezent, firma cu sediul în Alba Iulia are în portofoliu peste 3000 de locuințe încălzite electric.

 

Ulterior, DELEX și-a extins activitatea în domeniul încălzirii radiante și de degivrare pentru sisteme industriale, printre proiectele de anvergură gestionate fiind acoperișul stadionului Arena Națională, termocentrala de la Borzești sau Aeroportul Internațional “Henri Coandă”. De asemenea, cel mai mare sistem de degivrare din România, de peste 600kW, este instalat la Arad, prin partenerii regionali ai firmei DELEX.

 

Compania are o rețea de peste 130 de parteneri în țară, cărora le oferă întregul suport tehnic pe partea de proiectare, dar și în ceea ce privește strategia de pre și post vânzare a produselor.

 

Fiind o firmă în domenii de avangardă, este foarte greu să găsim experți pe piața din România. În acest sens, am decis că trebuie să investim în proiecte de training pentru partenerii noștri, care pot fi firme de instalații electrice, de panouri fotovoltaice sau termice, dar și firme mari de distribuiție sau DIY. Astfel, am amenajat în sediul nostru din Alba Iulia o sală de curs unde partenerii primesc toate informațiile necesare pentru a ne asigura că sistemele de încălzire și energie verde sunt instalate și întreținute corect.”, a precizat Dorin Fleșeriu, CEO și owner DELEX.

 

Românii, din ce în ce mai interesați de beneficiile independenței energetice


Interesul în creștere al românilor pentru energia verde și soluțiile de independență energetică au condus la o diversificare a portofoliul companiei DELEX, care și-a concentrat activitatea în domeniul energiei regenerabile. În 2022, firma a devenit unic distribuitor al sistemelor de fixare marca ALLIMEX (Belgia), dar și al panourilor solare Eurener (Spania).

 

Interesul românilor pentru energie regenerabilă s-a mărit foarte mult de când prețul gazelor a crescut în contextul războiului din Ucraina. Un aspect important a fost reprezentat și de faptul că s-a creat un cadrul legislativ favorabil prosumatorilor români, pe care îl așteptam de mulți ani. Acum, putem vinde sau compensa energia produsă din panouri, este o perspectivă nouă și benefică pentru a încuraja această tranziție de la combustibilii fosili la pompe de căldură și panouri solare. Noi am început să comercializăm convectoare și panouri radiante sub marca DELEX, iar de curând avem propria marcă de pompă de căldură. De asemenea, ne numărăm printre puținele companii care oferă panouri solare cu 30 de ani garanție europeană.”, a declarat Bogdan Frățilă, director executiv și administrator al companiei.

 

Sediul DELEX din Alba Iulia – un exemplu că ”Viitorul este electric”

 

Respectând sloganul companiei „Viitorul este electric”, reprezentanții DELEXau decis să transforme sediul companiei din Alba Iulia într-un exemplu de utilizare a soluțiilor de independență energetică oferite, clădirea devenind astfel una "pozitivă", deoarece produce mai multă energie decât consumă. Practic, întreaga clădire însumează toate soluțiile DELEX de energie verde, de la încălzire, răcire, pompe de căldură, sisteme termodinamice și de ventilație, precum și sisteme solare.

 

În acest fel, noul sediu bazat pe conceptul “Nearly Zero Energy Building“ a devenit o clădire care „produce bani” în loc să genereze costuri de întreținere.

 

Am renunțat la gaze și ne încălzim și răcim cu pompa de căldură alimentată din energie solară. Clădirea are câteva facilitați unice pe plan regional, posibil și național: fațada clădirii este din panouri solare, apa caldă este preparată cu un sistem solar termodinamic cu pompa de căldură, iar sistemul de ventilație asigură recuperarea căldurii din aerul evacuat. Practic, după un an de utilizare, clădirea produce bani, deoarece am primit mai mulți bani decât am cheltuit de la furnizorii de energie. Cred că este visul oricărui proprietar. Suntem extrem de mândri că sediul nostru din Alba Iulia reprezintă un exemplu că pot fi construite și în România clădiri auto-sustenabile, care nu poluează și care produc bani în loc să consume”, a explicat Bogdan Frățilă, director executiv DELEX.

 

Read more...

Studiu: Comerțul, motorul economiei românești

Programul "Generating New Clients" lansat de EBW Club pentru a accelera dezvoltarea afacerilor românești

 

Potrivit unui studiu recent realizat de KeysFin, în anul 2018 activau 1.577.647 de entități în România, dintre care cele mai multe contribuții la realizarea PIB-ului și la exporturi au fost aduse de cele 11.111 societăți pe acțiuni și aproximativ 40.000 de SRL-uri. Studiul anual "Condiţiile de business din România" analizează 673.000 de companii care și-au depus bilanțul pe anul 2018, evidențiind că sectorul comercial este cel mai mare sector economic al României, cu o cifră de afaceri de 564 miliarde de lei (38,9% din total).

Din cele 673.000 de companii analizate, 658 sunt companii mari (cifră de afaceri mai mare de 50 milioane de euro), 8.400 sunt companii medii (cifră de afaceri între 10 milioane și 50 milioane de euro), 44.600 sunt companii mici (cifră de afaceri între 2 milioane și 10 milioane de euro), iar restul de 619,2 mii sunt microîntreprinderi (cifră de afaceri sub 2 milioane de euro).

 

Crearea unei rețele de investitori privați și VC funds pentru a sprijini dezvoltarea IMM-urilor

Bianca Tudor, fondator EBW Club și Agenția ELITE Consulting & Communication, subliniază potențialul incredibil al companiilor românești de a scala, dacă sunt investite resurse în educație pentru antreprenori și instrumente de dezvoltare de business. Clubul EBW aduce împreună peste 13.000 de companii și lucrează cu sute de afaceri, oferind sesiuni de Mastermind, consultanță 1to1 și creând un ecosistem de dezvoltare de business 360.

“În plină pandemie, Clubul de Afaceri feminin cu prezență internațională, Elite Business Women Club, și-a extins operațiunile în Emiratele Arabe Unite și Franța, creând o rețea de investitori privați și VC funds pentru a ajuta IMM-urile să acceseze finanțare pentru dezvoltare. În 2022, EBW Club a organizat Dubai Investors Round Table și Conferința Women Global Alliance Paris. Pe plan local, EBW Club se concentrează pe organizarea de evenimente de business networking lunare, crearea de campanii de PR pentru femeile antreprenor, consultanță de business și dezvoltarea afacerilor în domenii precum IT & Blockchain, HORECA, Health & Fitness, Beauty & Fashion, Imobiliare & Arhitectură”, declară Bianca Tudor.

 

Campania "Generating New Clients" pentru creșterea afacerilor românești

Pentru trimestrul 2 din 2023, EBW Club își propune să creeze o campanie unică de creștere a afacerilor românești numită "Generating New Clients", prin intermediul unor instrumente de vânzare și promovare online și offline. Agenția de Consultanță ELITE Consulting & Communication propune și implementează următoarele acțiuni de dezvoltare accelerată în cadrul acestei campanii:

 

• Redefinirea procesului de vânzare;

• Elaborarea unei strategii de comunicare online și social media;

• Crearea de linii noi de business;

• Stabilirea de parteneriate strategice cu branduri complementare pentru promovarea în cross;

• Acțiuni de activare de brand offline & online;

• Campanii de vânzare adaptate la sezonalitatea în business;

• Campanii de imagine pentru companie sau fondator.

 

„Deși România este adesea criticată, țara noastră înregistrează a doua cea mai mare creștere economică din Europa, iar în 2021 companiile românești au obținut un total de 160 de milioane de euro finanțare externă. EBW Club dă startul înscrierilor în Programul "Generating New Clients" pentru trimestrul 2 de business. Antreprenorii interesați de Programul "Generating New Clients" pot aplica prin email la adresa contact@ebw.business. Participarea la acest program oferă oportunitatea de a beneficia de expertiza și resursele oferite de EBW Club și Agenția ELITE Consulting & Communication, accelerând astfel dezvoltarea afacerilor și sporind succesul pe piața românească și internațională. Această inițiativă demonstrează angajamentul EBW Club față de dezvoltarea mediului antreprenorial românesc și internațional, punând în valoare potențialul companiilor românești și sprijinind antreprenorii în demersul lor de a-și dezvolta afacerile într-un mod sustenabil și eficient”, conchide Bianca Tudor, fondator EBW Club și Agenția ELITE Consulting & Communication.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686