Romania a incheiat anul 2013 cu cea mai mica inflatie din 1990 incoace: 1,55%

Romania a incheiat anul 2013 cu cea mai mica inflatie din 1990 incoace: 1,55% Sursa imagine: finantistii.ro

Romania a reusit dupa 24 de ani de capitalism sa intre in Occident din punctul de vedere al inflatiei. La indicatorul PIB per capita este insa la 22% fata de Franta sau Germania, informeaza Ziarul Financiar.ro.

Productia agricola foarte buna si reducerea TVA la produsele de panificatie au dus inflatia la 1,55% in decembrie 2013, nivelul minim al ultimilor 24 de ani, inflatia incadrandu-se la limita inferioara in intervalul tintit de BNR pentru anul trecut, de 1,5-3,5%.

Banca centrala a mai atins tinta de inflatie in anii 2006 si 2011. Este pentru prima data cand Romania are o inflatie anuala de sub 2%, adica limita uzuala in tarile occidentale, la care visa in anii de hiperinflatie si inflatie galopanta din perioada 1990-2000.

Pe de alta parte, PIB per capita in Ro­ma­nia este de doar 7.000 de euro, fata de 32.000 de euro in zona euro, deci de patru ori mai redus, iar salariile sunt de 7-10 ori mai mici decat in Franta, Germania sau Olanda.

In lipsa reducerii TVA la produsele de panificatie si a anului agricol exceptional rata anuala a inflatiei din 2013 s-ar fi situat undeva in intervalul 3-3,5%, deci la limita superioara a tintei BNR, considera Eugen Sinca, analist - sef la BCR.

De altfel, cresterea anuala a preturilor marfurilor nealimentare a fost de 3,6%, iar cea a serviciilor de 3,4%, in timp ce preturile la produsele alimentare au scazut cu 1,8%.

Cu o rata anuala a inflatiei de aproape 1,6% in 2013, la limita inferioara a tintei BNR, Romania completeaza tabloul unei inflatii foarte scazute in Europa Centrala si de Est.

In Cehia inflatia a fost de 1,4% la finalul anului trecut (la o tinta a bancii centrale de 2%±1pp), in Polonia este estimata la 0,7% in decembrie (cu o tinta a bancii centrale de 2,5%±1pp), iar in Ungaria estimarile indica o rata a inflatiei in jurul valorii de 0,4% (fata de o tinta a bancii centrale de 3%).

Stabilizarea inflatiei la aceste niveluri joase este o performanta in conditiile in care pana in 2004 Romania avea rate anuale ale inflatiei exprimate prin doua cifre, mai spune Sinca.

Pentru 2014 analistii anticipeaza ca inflatia va continua sa oscileze in primele luni in jurul pragului minim de 1,5%, insa, ulterior, va creste spre 3-4%.

Trendul descendent al inflatiei din prima parte a anului 2014 si cererea de consum inca slaba ar putea incuraja BNR sa continue ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii-cheie si diminuarea graduala a ratelor rezervelor minime obligatorii, masuri care vor putea antrena scaderea dobanzilor la credite si relansarea creditarii, cu impact favorabil asupra economiei. De altfel, BNR a inceput anul cu o reducere a dobanzii-cheie de la 4% la 3,75%, masura acompaniata de diminuarea ratelor rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12%  si la valuta de la 20% la 18%.

Cum au evoluat preturile dupa 2005

In 2005, in primul an de tintire a inflatiei, preturile de consum au inregistrat o crestere anuala de 8,6% fata de tinta de 7,5%, in anul 2006 inflatia anuala a coborat spectaculos la 4,9%, sub tinta de 5%, iar in anul 2007 a urcat inapoi la fel de spectaculos pana la 6,6%, peste tinta de 4%.

Nici in perioada 2008-2010 inflatia anuala nu a reusit sa ajunga in intervalul tintit de BNR. Lupta cu preturile a devenit mult mai dura pe fondul crizei financiare internationale, al scumpirii explozive a petrolului si a altor materii prime.

In anii de criza, angajamentul de tintire a inflatiei a intrat in conflict cu posibilitatea ca BNR sa contribuie la contracararea recesiunii. Pe langa tinta de inflatie, BNR a avut de acomodat obiective uneori contradictorii legate inclusiv de politica de curs de schimb si de reglementarile in domeniul creditarii – adica a trebuit sa controleze cursul si sa tina in frau creditarea.

Anul 2011 s-a incheiat cu o inflatie de 3,14%, in tinta, in timp ce in 2012 Romania a ajuns la o rata a inflatiei de 4,95%, in afara intervalului tintit, in urma productiei agricole slabe, a scumpirii energiei, a gazelor si a petrolului, precum si din cauza deprecierii leului. Cererea slaba din economie nu a putut contrabalansa o serie de cresteri de preturi.

Ce a influentat inflatia in 2013

BNR a atins anul trecut tinta de inflatie, fiind pentru a treia oara cand banca centrala reuseste sa atinga acest obiectiv de cand a adoptat strategia de tintire a inflatiei ca principal obiectiv monetar, in august 2005.

Inflatia a scazut puternic in lunile de toamna, sub 2%, dupa ce in primele doua trimestre din 2013 a oscilat in intervalul 5-6%.

Trendul descendent al inflatiei a incurajat relaxarea politicii monetare prin reducerea dobanzii-cheie. BNR a taiat dobanda-cheie in a doua jumatate a anului trecut cu 1,25 puncte procentuale, ducand-o la minimul istoric de 4%, in speranta ca si bancile comerciale vor reduce dobanzile la creditele in lei pentru a face costul imprumuturilor in moneda nationala  comparabil cu cel al creditului in euro.

Scaderea inflatiei a fost influentata in special de anul agricol bun si reducerea TVA la produsele de panificatie incepand cu luna septembrie, de la 24% la 9%. In cazul painii, transmisia a fost semnificativa, de circa 95%. In septembrie, dinamica anuala a inflatiei a decelerat semnificativ la 1,88%, fata de nivelul de 3,67% din august. In noiembrie, preturile de consum au stagnat fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a plasat la 1,83%.

In decembrie 2013 rata inflatiei a fost de 0,3% comparativ cu noiembrie, astfel ca fata de decembrie 2012 preturile de consum au inregistrat o crestere de 1,55%. Marfurile nealimentare au inregistrat o crestere anuala a preturilor de 3,6%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 3,4%, in timp ce la produsele alimentare s-a inregistrat o scadere a preturilor de 1,81%.

Banca centrala a revizuit prognoza de inflatie pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3% (fara a lua in calcul impactul majorarii impozitelor si taxelor), anticipand o scadere a ratei sub intervalul de variatie in prima parte a anului viitor si apoi o revenire, mai ales din efect de baza. Tinta de inflatie a BNR este de 2,5% +/- un punct procentual.

Ce spun analistii despre evolutia inflatiei in 2014

Eugen Sinca, analist-sef la BCR

In lipsa reducerii TVA la produsele de panificatie si a anului agricol exceptional, rata anuala a inflatiei din 2013 s-ar fi situat undeva in intervalul 3-3,5%, deci la limita superioara a tintei BNR. Inflatia se va mentine la minime istorice de 1-1,5% in prima jumatate a anului, iar din vara va creste treptat si va atinge 3,6% in luna decembrie, pe fondul scumpirii alimentelor si energiei. O inflatie scazuta va permite bancii centrale sa relaxeze in continuare politica monetara, iar in acest sens ne asteptam la o dobanda de politica monetara de 3,5% si la o rata a rezervelor minime obligatorii la lei de 8% pana in luna martie.

Mihai Patrulescu, senior economist la UniCredit Tiriac Bank

Inflatia a avut o evolutie descrescatoare in 2013, ajutata atat de anul agricol bun, dinamica temperata a preturilor administrate, dar si modificarile fiscale precum reducerea TVA pentru paine. Insa, efectul de baza pozitiv generat de acesti factori va fi eliminat in 2014, iar inflatia va accelera la 3,7% pana la finalul anului (acciza pentru combustibili avand un impact de aproximativ 0,4-0,6pp).

Vlad Muscalu, economistul-sef al ING Bank

Inflatia a setat un nou record multumita recoltei deosebite si reducerii cotei TVA pentru produse de panificatie. Acest record va fi probabil spart in primul semestru din 2014 avand in vedere ca efectele celor doua evenimente vor persista. Anticipam o inflatie medie in primul semestru inferioara pragului de 1,5%, insa normalizarea preturilor alimentelor si cresterea accizelor pentru combustibil vor trimite probabil inflatia catre 4,5% la finalul anului 2014.

Florentina Cozmanca, senior economist la RBS Bank

Anticipam ca pe tot parcursul anului 2014 rata anuala a inflatiei se va mentine sub limita superioara de 3,5% a intervalului tintit de BNR de A/-1 punct procentual in jurul nivelului de 2,5%. Mai mult, ne asteptam ca rata inflatiei sa se reduca in primul trimestru, in ciuda cresterii preturilor produselor accizabile ca urmare a modificarii modului de calcul al accizelor (aplicarea cursului de schimb si indexarea cu rata medie anuala a inflatiei). Astfel, anticipam ca rata anuala a inflatiei sa coboare sub pragul de 1,5% in primul trimestru, deci sa iasa temporar din intervalul tintit de banca centrala, urmand sa creasca treptat spre sfarsitul anului, catre 3,3-3,4%. Consideram ca banca centrala va continua ciclul de relaxare a politicii monetare.

Rozalia Pal, economistul-sef al Garanti Bank

Inflatia va atinge un nivel minim istoric de aproximativ 1% in prima jumatate a anului 2014, dar va creste in a doua parte a anului pana la 3,5%. Factorii care vor putea influenta semnificativ dinamica inflatiei in 2014 sunt masurile anuntate de liberalizare a preturilor la energie (crestere de aproximativ 10%) si gaze (crestere de aproximativ 8%), dar si indexarea accizelor cu 4,77% incepand din ianuarie 2014 si cresterea accizelor la carburanti (pretul final crescut cu 5,5%, cu un impact asupra inflatiei de 0,5 puncte procentuale).

Sursa: corectnews.com

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686