Items filtered by date: Thursday, 17 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Sala Unirii, 1 noiembrie: simpozionul „Regionalizarea şi descentralizarea competențelor administrației publice în contextul revizuirii Constituției României“

  Sala Unirii din Alba Iulia va fi gazda simpozionului cu tema „Regionalizarea și descentralizarea competențelor administrației publice în contextul revizuirii  Constituției României“, ce se va desfăşura pe data de 1 noiembrie, de la ora 10.00.

  La acest simpozion vor fi prezenţi, atât reprezentanţi ai autorităţilor locale, cât şi cadre universitare de la instituţii de învăţământ locale sau regionale. 

Iată programul simpozionului:

                                               

09.30-10.00     Primirea invitaților.

10.00-10.20     Cuvânt de bun venit:

                        •  ing. Gheorghe Feneșer - Prefectul Județului Alba,

                        •  ing. Ion Dumitrel - Președintele  Consiliului Județean Alba,

                        •  ing. Mircea Hava - Primarul municipiului Alba Iulia,

                        •  prof.univ.dr. Daniel Breaz - Rectorul Universității „1 Decembrie 1918" Alba Iulia. 

10.20-12.30     Prezentarea temelor:

                        •„Alba Iulia - Simbol al formării și continuității poporului român“.

                                    Academician Răzvan Teodorescu.

                        •„Regionalizarea României. Impact istoric și de actualitate“.

                                    Prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop - Universitatea „Petru Maior“ Tg. Mureș.

                        • „Regionalizarea României în viziunea parlamentarilor de Alba și Hunedoara.“

                        • „Contextul legislativ al proiectului de regionalizare a României“.

                                    Av.  Ioan Rus - Decanul Baroului Alba.

                        • „Alba Iulia – Capitala Transilvaniei Voievodale și a Principatului Autonom“.

                        Conf. univ. dr.  Octavian Tătar - Universitatea „1 Decembrie 1918" Alba Iulia.

                        • „Mihai Viteazul, întregitor la Alba Iulia“.

                                    dr.  Gabriel Tiberiu Rustoiu - Directorul Muzeului Național al Unirii  Alba Iulia.

                        • „Alba Iulia – Rezidența Ținutului Mureș“.

                        Conf. univ. dr.  Valer Moga - Universitatea „1 Decembrie 1918" Alba Iulia.

                        • Alba Iulia – Model  al conviețuirii etnice și religioase“.

                                    prof.  Ciul Gheorghe - Directorul editorial al SC Unirea Press SRL.

                        • „Alba Iulia – Argumente  instituționale pentru reședință regională“.

                        dr.  Simion Crețu - Directorul general al  Agenției de Dezvoltare Regională Centru.

                        • „Alba Iulia – Argumente  de natură logistică pentru reședința regională“.

                                    Ing. Ion Dumitrel - Președintele Consiliului Județean Alba.

                        • „Alba Iulia – Pol  de dezvoltare economico-socială regională“.

                                    ing. Mircea Hava - Primarul  Municipiului  Alba Iulia.

                        • „Regionalizarea administrativă în Franța“.

                        Lect. univ. dr. Ioan Lazăr - Universitatea „1 Decembrie 1918" Alba Iulia.

12.30-13.00     Pauză de cafea.

13.00-14.30     Discuții.

                        Mesajul participanților la simpozion.

14.30               Cuvânt de încheiere.

                        Conferință de presă.

 

Read more...

19-20 octombrie: "Patrimoniu fără frontiere" la Sala Unirii din Alba Iulia

  În perioada  19-20 octombrie 2013, Sala Unirii din Alba Iulia va găzdui expoziţia, Patrimoniu fără frontiere. Cu această ocazie vor fi expuse 45 de postere care surprind complexul proces de restaurare. De fapt întreaga manifestare se  doreşte a fi o pledoarie pentru conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural universal.

  Vernisajul va avea loc sâmbătă, 19 octombrie 2013, ora 18, la Sala Unirii.

  Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Asociația Conservatorilor şi Restauratorilor din România, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

în colaborare cu Asociaţia Muzeelor din Slovenia şi Societatea pentru Conservare şi Restaurare din Slovenia.

Read more...

A circulat cu un automobil neînmatriculat şi este cercetat de poliţişti pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat

  În dimineaţa zilei de joi, 17 octombrie, poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Sebeş, au oprit pentru un control pe raza municipiului Sebeş, un autoturism condus de S.M., de 46 de ani, din Sebeş.

  În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că autoturismul condus de bărbat nu este înmatriculat în circulaţie, motiv pentru care pe numele lui S.M. au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

Read more...

Acţiune a poliţiştilor de prevenire a accidentelor rutiere datorate nerespectării regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată

  În cursul zilei de miercuri, 16 octombrie, poliţişti din structurile de poliţie rutieră din Alba, împreună cu poliţişti Serviciului Transport Feroviar şi cei ai Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere datorate nerespectării regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată.

  Conducătorilor auto le-au fost reamintite regulile ce trebuie respectate la trecerea la nivel cu calea ferată şi le-a fost atrasă atenţia asupra riscurilor la care se expun prin nerespectarea acestor reguli precum şi cu privire la prevederile legale care sancţionează acest tip de abatere.

  Cu ocazia acestei acţiuni ce s-a desfăşurat în zona trecerilor la nivel cu calea ferată, poliţiştii au constatat 32 de abateri de la normele rutiere, pentru care au aplicat amenzi în valoare de 5.720 lei. Nu au fost constatate abateri privind trecerea la nivel cu calea ferată.

  Poliţiştii ţin să reamintească participanţilor la trafic câteva reguli valabile la trecerea la nivel cu calea ferată:

-opreşti atunci când întâlneşti indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”;

-respecţi semnalele luminoase constând în lămpi cu lumina roşie şi funcţionare intermitent-alternativă şi lampa cu lumină albă intermitentă, precum şi semnalele acustice;

  De asemenea, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda (9-20 puncte-amendă 720- 1.600 lei) şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Read more...

COMUNICAT DE PRESA „SA SCHIMBAM IMPREUNA LEGEA AUDIOVIZUALULUI”

Sub acest tilu, joi, incepand de la ora 10:00, la Palatul Parlamentului, Sala Mihail Kogalniceanu, Corp A1, nivelul P, intrarea din Calea 13 Septembrie, organizez o importanta dezbatere la nivel national, la care i-am invitat sa participe pe toti cei interesati. Din domeniul educatiei, din mass-media, reprezentanti CNA, ai proprietarilor retelor de distributie, parlamentari, reprezentanti ai societatii civile.

Aceasta dezbatere incheie alte patru evenimente de acelasi fel, are au fost organizate in zonele importante ale Romaniei, avand drept centre: Cluj, Iasi, Constanta si Targoviste.

Organizatorul care va fi initiator al noului act normativ porneste de la convingerea ca o lege atat de importanta nu poate fi scrisa nici in Guvern, nici in Parlament si nici la CNA. Ea trebuie sa fie rezultatul unor consultari nu numai profunde, ci si ample, cu toti benefiaciarii mediei audiovizuale. Si, nu mai putin, cu realizatorii emisiunilor.

Invitam intreaga presa sa participe la acest eveniment.

Va multumesc pentru interesul dumneavoastra si va astept!

Sursa: corectnews.com

Read more...

Vremea continuă să fie instabilă

  Vremea rea continuă să ne creeze probleme. Agenţia Naţională de Meteorologie a oferit informaţii noi privind evoluţia fenomenelor meteorologice pentru intervalul 17 octombrie, ora 12- 18 octombrie, ora 10.
  Conform ANM ” în intervalul menţionat, în Dobrogea, sudul Moldovei, estul Munteniei, Transilvania şi Maramureş va ploua şi se vor cumula local 15 l/mp şi izolat 20 l/mp. În regiunile sud-estice şi în zona de munte, vântul va avea intensificări cu viteze de 45...50 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali şi Munţilor Banatului se vor depăşi la rafală 80...90 km/h şi trecător va mai ninge slab”.
Sursa:meteoromania.ro

Read more...

Jandarmeria Alba a continuat campania naţională de informare “Jandarmeria pe înţelesul tuturor”

  Jandarmii din Alba, au continuat campania de informare în instituţiile de învăţământ de pe raza judeţului nostru. Locaţia aleasă de aceştia a fost Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud, unde în cursul zilei de 16 octombrie, au oferit informaţii elevilor şi cadrelor didactice.
  Evenimentul aflat sub sloganul „ Te vrem în siguranţă”, s-a bucurat de participarea elevilor şi părinţii acestora, precum şi conducerea şcolii, cadre didactice şi personal administrativ. Inspectoratul Şcolar  Judeţean Alba a fost reprezentat de inspectorul şcolar Codruţa Lodroman, iar Primăria Municipiului Aiud de şeful Biroului Comunicare şi Relaţii Publice, Alin Florea. Acţiunea a avut parte şi de prezenţa lui Călin Radu, consilier local la Aiud şi preşedinte al Asociaţiei “Bunici şi Nepoţi”.
  Directorul adjunct al liceului, Delia Căpâlna, a deschis evenimentul de ieri, subliniind faptul că “prevenirea violenţei şcolare, precum şi asigurarea protecţiei elevilor şi a personalului didactic este unul dintre obiectivele majore ale instituţiei, de care se preocupă, în egală măsură, atât conducerea şcolii şi consilierul şcolar, cât şi diriginţii şi profesorii. Drept dovadă, liceul organizează frecvent activităţi la orele de orientare şi consiliere şcolară şi există planuri de măsuri, dar şi parteneriate cu instituţiile care au atribuţii pe linia asigurării unui climat de siguranţă în şcoală”.    
  În calitatea sa de preşedinte al asociaţiei „Bunici şi nepoţi”, Călin Radu le-a vorbit elevilor şi părinţilor despre alternativele pe care le au la îndemână pentru petrecerea timpului liber şi prin care cei mici sunt feriţi de pericole. În acest sens, a precizat că asociaţia pe care o conduce este iniţiatoarea unor  cercuri de literatură, desen – pictură, muzică, sport şi hand – made la care pot participa, deopotrivă, copiii şi părinţii, şi unde aceştia îşi pot petrece timpul liber într-un mod util şi plăcut.   Reprezentanţii Jandarmeriei Alba au distribuit materialele informative referitoare la modalităţile concrete de prevenire şi combatere a violenţei în liceu. În acest sens s-a vorbit despre rolul, importanţa şi locul Jandarmeriei în cadrul forţelor de ordine publică, a fost evidenţiată preocuparea instituţiei pentru asigurarea unui climat de normalitate pentru elevi şi cadre didactice De asemenea, elevii şi părinţii au fost informaţi referitor la limitele răspunderii penale a minorului, fiind aduse în discuţie faptele de natură penală cel mai frecvent întâlnite în cadrul instituţiilor de învăţământ. Ca de obicei, echipamentul de intervenţie al jandarmilor a suscitat interesul copiilor, mai ales că acesta a fost purtat de un “mascat”. Acesta a explicat elevilor că jandarmii nu bat ci intervin, a făcut diferenţa între bătaie şi intervenţie şi le-a expus ce fel de pregătire şi antrenament trebuie să urmeze un jandarm pentru a interveni eficient pe timpul unor misiuni cu grad ridicat de risc. Explicaţiile nu i-au descurajat pe adolescenţi, mulţi dintre aceştia exprimându-şi la final dorinţa de a deveni jandarmi.     
  Proiectul informativ „Te vrem în siguranţă” se desfăşoară la nivel judeţean şi alături de iniţiatorul acestuia – Jandarmeria Alba -  se află Instituţia Prefectului - Judeţul Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Fundaţia Comunitară Alba, Consiliul Judeţean al Elevilor şi opt primării (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna). Scopul comun, asumat de către toţi partenerii implicaţi în proiect, este acela de a oferi copiilor informaţiile care îi pot ajuta să prevină singuri şi să combată orice fel de comportamente violente, discriminatorii şi infracţionale.
  Toţi cei interesaţi de siguranţa copiilor în instituţiile de învăţământ au posibilitatea să acceseze platforma siguranta.fundatiacomunitaraalba.ro unde sunt postate informaţii referitoare la campanie şi la derularea acesteia şi unde există facilitatea oferirii unui  feed-back prin completarea unui formular. Prin intermediul acestuia şi, sub protecţia anonimatului, elevii, părinţii şi cadrele didactice îşi vor putea exprima şi în scris trăirile, dar şi problemele care îi frământă. În acest fel, autorităţile, şcoala şi familia vor putea avea o imagine concretă asupra felului în care se desfăşoară viaţa reală a elevilor şi vor şti care sunt măsurile pe care trebuie să le ia, conjugat, pentru diminuarea fenomenelor de violenţă şi discriminare, precum şi a infracţionalităţii.

Read more...

Tichetele de masă vor apărea în format electronic

  Camera Deputaţilor a adoptat, cu 252 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 41 abţineri, propunerea legislativă privind introducerea tichetelor de masă în format electronic. Iniţiatorii acestui proiect sunt parlamentarii Florin Iordache, Bogdan Ciucă, Marian Neacşu, Gabriel Vlase, Aurel Vlădoiu, Ion Chelaru.
  Potrivit proiectului, tichetele de masă emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere în numerar, sunt folosite numai pentru cumpărarea produselor alimentare, fără tutun sau alcool. Unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic sau de hârtie sunt obligate să deschidă conturi sau subconturi de plăţi distincte, prin care se vor derula sumele reprezentând încasările şi plăţile aferente valorii nominale a tichetelor de masă, astfel încât să permită o evidenţă clară a sumelor utilizate în temeiul contractelor încheiate cu angajatorii şi unităţile de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantinele restaurant şi bufetele.  
  În termen de trei luni, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor vor elabora normele de aplicare a legii, se mai prevede în textul legislativ.
  Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că tichetele de masă în format electronic permit cumpărătorului să plătească exact valoarea din magazin, fară să fie obligat să cumpere şi altceva. "Cumpărătorul va plăti exact valoarea din magazin. Spre exemplu, dacă valoarea tichetului de masă este de 10 lei, iar el cumără de 7 lei, i se ofereau alte produse pentru a ajunge la valoarea de 10 lei. Deci, diferenţa de bani rămâne pe card", a explicat Iordache.
  El a mai spus că legea permite un termen de trei luni până la intrarea în vigoare a tichetelor de masă electronice, cei care doresc putând opta şi pentru tichete în format de hârtie. Iordache a mai spus că magazinele vor trebui să fie dotate cu POS-uri speciale pentru tichetele de masă electronice. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect. Senatul, prima cameră sesizată, respinsese proiectul.
Sursa: Mediafax

 

Read more...

Apocalipsa financiară a evitat în ultimul moment Statele Unite ale Americii.

  Barack Obama, i-a chemat, miercuri seara, pe toţi angajaţii federali care au intrat în concediu fără plată din cauza crizei bugetae să se întoarcă la muncă joi, după ce Congresul a votat o lege temporară privind finanţele, relatează AFP."Acum că legea a fost aprobată de Senat şi Camera Reprezentanţilor, preşedintele o va promulga încă din această seara, iar angajaţii (federali) trebuie să îşi reia activitatea mâine dimineaţă", a declarat Sylvia Matthews Burwell, directoarea biroului pentru buget de la Casa Albă.
  Miercuri seară a fost dat votul final pe acest proiect de către Congres, cu doar câteva ore înainte de data limită fixată de Trezoreria americană pentru ridicarea limitei legale a îndatorării publice. Acest vot încheie mai multe săptămâni de confruntări politice pe această temă.
 Compromisul prevede ridicarea plafonului datoriei până la 7 februarie, redeschiderea totală până la 15 ianuarie a agenţiilor federale şi convocarea unei comisii pentru negocierea unui buget pentru restul anului 2014.

Read more...

10.000 de euro pentru steagul de luptă al lui Avram Iancu!

  Casa de licitaţie Artmark a scos la vânzare în străinătate, steagul de luptă al lui Avram Iancu, considerat de istorici ca fiind o raritate absolută, datând din perioada 1848-1849.
  Reprezentanţii casei de licitaţii recunosc faptul că evaluatorii au avut dificultăţi în stabilirea unei valori, datorită încărcăturii istorice şi emoţionale ale acestui steag, esenţial revoluţiei de la 1848 din Transilvania.
  Licitaţia va avea loc la Bucureşti, marţi,22 octombrie, la Athenee Palace Hilton, începând cu ora 19.00, iar preţul de pornire al licitaţiei va fi de 10.000 de euro.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686