Items filtered by date: Friday, 03 October 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Paris: Un film mut din 1916, cu Sherlock Holmes, descoperit intr-o arhiva

Un film mut cu Sherlock Holmes, lansat în 1916, care include singura apariţie pe marele ecran a actorului de teatru William Gillette, a fost descoperit în arhiva Cinematecii Franceze din Paris.

Filmul, considerat pierdut pentru totdeauna, a fost catalogat eronat în urmă cu multe decenii de angajaţii de la Cinemateca Franceză, informează bbc.co.uk.

Actorul american William Gillette a interpretat personajul Sherlock Holmes de foarte multe ori pe scenele de teatru. În 1916, a fost primul actor profesionist care a interpretat pe marele ecran acest personaj, celebru pentru pălăria şi pipa sa.

Filmul este în prezent restaurat şi va fi prezentat într-un festival francez anul viitor.

De asemenea, pelicula va avea premiera în SUA, la San Francisco Silent Film Festival, în mai 2015.

Gilette, care a murit în 1937, la vârsta de 83 de ani, a interpretat de multe ori rolul Sherlock Holmes, inventivul detectiv creat de scriitorul Arthur Conan Doyle, adoptând multe dintre trăsăturile personajului literar în performanţele sale de pe scenă, ce au fost apoi preluate şi au supravieţuit până în zilele noastre în interpretările altor actori de cinema.

William Gillette era şi dramaturg şi este scenaristul filmului lansat în 1916, al cărui titlu este "Sherlock Holmes".

Pelicula a fost realizată la Chicago, în 1915, de studiourile Essanay, cunoscute în epocă pentru realizarea unei serii de scurtmetraje cu Charlie Chaplin.

Filmul conţine numeroase elemente de mister din romanele lui Arthur Conan Doyle cu celebrul detectiv. Materiale de promovare afirmă că pelicula a fost turnată în şapte acte.

Versiunea descoperită la Paris conţine subtitrări în limba franceză şi urma, în epocă, să fie montată în culori, special pentru piaţa din Franţa.

Filmul a fost plasat, dintr-o eroare, alături de alte pelicule cu Sherlock Holmes, cu care nu avea nicio legătură, şi, din acest motiv, a fost catalogată în mod eronat în arhivele franceze.

Pelicula a fost descoperită de angajaţii de la Cinemateca Franceză care lucrează la un proiect extensiv de recatalogare a miilor de filme pe suport de nitroceluloză aflate în arhivele instituţiei.

Institutul de Film Britanic (BFI) se află în căutarea unui film cu Sherlock Holmes din 1914, intitulat "A Study in Scarlet", care reprezintă prima ecranizare britanică a acestui personaj literar.

 

Read more...

Londra: Expozitie dedicata costumului popular romanesc

O expoziție etnografică intitulată '"Revăzând România. Îmbrăcăminte și identitate" ("Revisiting Romania: Dress and Identity"), cuprinzând peste 500 de costume populare, covoare, ștergare, țesături și obiecte casnice din diferite zone ale României va fi deschisă vineri, 3 octombrie, la Muzeul Horniman din Londra.

Exponatele au fost adunate de muzeografii britanici în ultimii o sută de ani sau donate de diferite persoane particulare de-a lungul timpului. O parte dintre obiecte, printre care și un costum care a aparținut Reginei Maria a României, provin din alte muzee londoneze care au colecții similare, printre care şi un superb costum ce a aparţinut Reginei Maria a României.

Rezultat al colaborării dintre Muzeul Horniman şi Institutul Cultural Român din Londra, expoziţia este curatoriată de muzeograful Fiona Kerlogue, care, în timpul celor 3 ani de pregătire a proiectului, a beneficiat de consilierea specialiştilor din marile muzee de gen din România. Expoziţia va putea fi vizitată până în septembrie 2015.

Alături de această mare expoziţie, va fi deschisă şi Expoziţia Români din Londra (Portraits from London), o galerie de 35 de portrete ale românilor care trăiesc în capitala britanică, semnate de fotograful londonez de origine română Ion Paciu. Fotografiile, prezentând o selecţie diversă de români care trăiesc în Londra, de toate vârstele şi provenind din sfere sociale diferite, vor fi însoţite de scurte fragmente de istorie orală, narând poveştile de viaţă ale acestora. Printre protagoniştii expoziţiei se numără Sir George IacobescuŞerban CantacuzinoAnda AnastasescuAnamaria Marinca,Alexandru Bălănescu.

Cele două expoziţii vor fi deschise simultan în seara zilei de vineri, 3 octombrie, prin intervenţii susţinute de Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, Fiona Kerlogue, curatorul expoziţiei, Dorian Branea, directorul ICR Londra, precum şi, ca invitaţi din România, de Ioana Drăgan, directorul general al Direcţiei Generale a Reprezentanţelor în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român, şi Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Pentru a completa această incursiune în cultura românească tradiţională, ICR Londra şi Muzeul Horniman au pregătit o serie de concerte, demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale, proiecţii de filme şi expoziţii culinare, care vor avea loc în parcul muzeului în cele două zile de weekend de după deschiderea expoziţiilor.

Invitaţi speciali vor fi Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini, alături de: Ioana Ieronim, Fiona Sampson, Mihaela Bădescu, Paul Buţă, Daniel Leş, Irina Sârbu, Matt Bacon, Vasile Cozma, Paul Moylan şi Bogdan Văcărescu.

„Un eveniment de asemenea anvergură va oferi publicului britanic încă o ocazie de a ne cunoaşte şi înţelege mai bine, într-o ipostază admirabilă, spectaculoasă a culturii noastre. Iar asta, în contextul unuia dintre cele mai importante muzee de antropologie din Londra. În acelaşi timp, weekendul românesc va fi şi o sărbătoare comunitară, o revenire acasă, într-un acasă esenţial, profund, a tuturor conaţionalilor noştri din Londra şi Marea Britanie”, spunea directorul ICR, Dorian Branea, în Ziarul Românesc, publicat la Londra. Dorian Branea a adăugat că expoziţia dedicată costumului popular românesc este cu siguranţă cea mai mare organizată vreodată în Marea Britanie, iar weekendul românesc are o anvergură care îl face, probabil, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de acest gen.

Muzeul Horniman, înființat în ultimii ani ai secolului al XIX-lea prin generozitatea unui magnat al ceaiului din Epoca Victoriană, este un celebru muzeu de antropologie culturală din Londra, având importante colecții de artizanat european, amerindian și african și de pe alte continente. Situat pe unul dintre dealurile care mărginesc Tamisa, în mijlocul unui parc foarte pitoresc, unde sunt organizate evenimente cu public, muzeul este vizitat anual de sute de mii de iubitori ai folclorului și culturii tradiționale.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686