Items filtered by date: Friday, 26 June 2020 - Like - stiri Alba Iulia

Turneul "Pianul Călător", ediţia a zecea, în Piaţa Cetăţii

În cea mai lungă zi a anului, pe 24 iunie, pianistul Horia Mihail a pornit la drum în turneul său naţional pentru a zecea oară. „Pianul călător” va cânta în 2020 în aer liber, online şi on air, pentru un public dornic de emoţie live după o primăvară îngheţată, pentru un public care aşteaptă ca muzica clasică să revină la viaţă. Horia Mihail va cânta din 24 iunie în întreaga ţară, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250, pe clapele pianului călător, relatează Hotnews.ro.

Concertele vor avea loc între 24 iunie şi 5 iulie, în aer liber, în mai multe oraşe din ţară, unele dintre acestea gazde ale pianelor călătoare. Anul acesta, turneul “Pianul călător” a ajuns la ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România.
Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.
“Pianul călător a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional şi nu numai, fiindcă, dacă îmi aduc bine aminte, în 2010, înainte de prima ediție a Pianului călător, aveam la activ un singur recital solo într-o perioadă de 10 ani, poate chiar şi mai mult de 10 ani. Așa că a fost în primul rând o provocare pe care am acceptat-o şi care s-a dezvoltat în timp într-un fel de a fi din punct de vedere profesional. Mai mult decât atât, Pianul călător a devenit un brand, apreciat de tot mai mulți oameni, lucru care m-a făcut să îmi dau seama că ceea ce facem este bine. Categoric a existat acel moment de creștere, plecând de la idee până la realizarea primului turneu. Până la urmă, turnee se tot fac si s-au tot făcut. Este vorba de un concept puţin altfel decât ceea ce făceau pianiștii sau muzicienii în general. Țin minte că în 2011, după ce am pornit împreună de la ideea călătoriilor lui Franz Liszt – comparația cu el este forţată, fiindcă Franz Liszt a fost şi va rămâne un nume de anvergură în istoria internațională a muzicii – am profitat de exemplul lui ca să aduc un fel de replică sau motivație pentru acel prim turneu. Apoi, lucrurile au venit oarecum firesc, având în vedere că am primit un feedback excepțional din multe locuri şi de la foarte multe suflete. Am înțeles că au nevoie de ceea ce fac şi am înţeles că prin ceea ce fac aduc bucurie unor oameni.”
n urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.
Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistică mondială, anul 2020 este unul esenţial şi pentru turneul Pianul călător, iar faptul că ediţia a zecea se va petrece în aer liber este o declaraţie de rezistenţă în faţa presiunilor cărora le sunt supuşi artiştii şi mesajul lor de speranţă în vremurile pe care le trăim.
Ediţia a 10-a
Beethoven 250
 

Miercuri, 24 iunie – Caracal, Parcul Constantin Poroineanu

Duminică, 28 iunie – Alba Iulia, Piaţa Cetăţii

Luni, 29 iunie – Deva, Esplanada Pro Arte plein air a Colegiului Naţional “Decebal“

Miercuri, 1 iulie – Bucureşti, Sala Radio, EXCLUSIV ON AIR şi ONLINE pe Radio România Cultural şi Radio România Muzical

Joi, 2 iulie – Sibiu, Esplanada Sălii Thalia

Vineri, 3 iulie – Bucureşti, Grădina cu Filme - Cinema & More (CREART)
Sâmbătă, 4 iulie – Tulcea, Casa Avramide
Duminică, 5 iulie – Constanţa, Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”
Program muzical

Ludwig van Beethoven
Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” - partea I
Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”
32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80
„Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

 

 

 

 

Read more...

NASA, premiu pentru cea mai bună idee de toaletă lunară

NASA oferă un premiu un bani pentru cel mai bun proiect de toaletă lunară, sperând să primească o soluție inovatoare pentru misiunea Artemis care urmează să aselenizeze în 2024, scrie Guardian, potrivit Hotnews.ro.

”Cu siguranță că nu este țelul principal al misiunii. Nu mergem pe Lună ca să putem spune că am făcut caca pe Lună, dar nici nu vrem ca situația din misiunea Apollo să se repete”, a declarat Mike Interbartolo de la NASA.

Interbartolo este managerul de proiect al Lunar Loo Challenge (Provocarea Toaletei Lunare), o competiție pe care NASA a lansat-o joi, sperând că va atrage soluții inovatoare pentru problema reșinerii și păstrării excrețiilor umane în spațiu.

Participanții concurează pentru premiul de 35.000 de dolari, dar și pentru mândria de a contribui la tehnologia toaletei pentru Artemis, programul prin care NASA vrea să revină pe Lună până în 2024.

Tehnologia toaletelor spațiale a evoluat deja mult de la dificilii ani ai misiunilor Apollo, când pungile lipite cu scotch pe fundul astronauților nu erau tot timpul atât de încredere cum se spera.

Stenograma uneia dintre misiuni consemnează un dialog pe această temă între membrii echipajului: ”De unde a apărut ăla? (…) E un rahat care plutește prin aer”.

Stația Spațială Internațională are o toaletă rusească de mari dimensiuni, cu aspect industrial, ce folosește o tehnologie de aspirare pentru a rezolva problema în microgravitație.

NASA, însă, caută o soluție care să funcționeze și pe suprafața Lunii, unde gravitația este aproximativ o șesime din cea de pe Pământ.

Hotnews.ro

 

 

 

Read more...

Valabilitatea cardurilor de sănătate a fost PRELUNGITĂ cu șapte ani de zile

E anunț de ultimă oră de la CNAS, pentru toți românii care au asigurare medicală de sănătate. Valabilitatea cardurilor de sănătate emise până în 31 decembrie 2014 se prelungește cu 7 ani, a anunțat, vineri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În acest fel, se fac economii de până la 30 de milioane de euro, potrivit CNAS, conform Mediafax, citat de Știripesurse.ro.

Conform unui comunicat al CNAS, Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.

„Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 de mii de lei, față de 165,4 milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.

„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, a mai transmis CNAS.

Știripesurse.ro

 

 

 

 

Read more...

South Korea church hit by COVID-19 says members to give plasma for research

SEOUL (Reuters) - Around 4,000 recovered COVID-19 patients from a religious group at the centre of South Korea’s largest outbreak will donate plasma for research, an official said on Tuesday, a day after local officials filed a lawsuit against the church.

In February and March, a massive outbreak among members of the Shincheonji Church of Jesus made South Korea the scene of the first large outbreak outside of China.

At least 5,213 of the country’s total 12,484 cases have been linked to the church outbreak, according to the Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC).

Church founder Lee Man-hee had internally advised recovered members to donate their plasma, which is badly needed for coronavirus research, Shincheonji media coordinator Kim Young-eun told Reuters on Tuesday.

Many of recovered church members wanted to donate to express thanks to the government and medical staff, she said.

The city of Daegu - where most of the church infections were centred - filed a civil lawsuit against the church on Monday, seeking 100 billion won ($82.75 million) in damages.

Daegu authorities had previously filed a complaint against the church accusing it of not submitting a full list of members and facilities, and not cooperating with city health efforts.

Shincheonji says it fully complied with government efforts.

The National Institute of Health said 185 people have so far come forward to donate plasma as of Monday and said they were in talks with Shincheonji for donations.

South Korea health officials have said that in the absence of other treatments or vaccines, plasma therapy may be a way to lower the death rate, especially in critical patients.

At least 17 South Koreans have received the experimental therapy, which involves using plasma from recovered patients with antibodies to the virus, enabling the body to defend against the disease.

South Korea has reported 281 deaths from COVID-19.

Health authorities said they were testing 176 people who came into contact with crew members on a Russian fishing vessel docked at Busan after 16 aboard the vessel were tested positive.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686