Items filtered by date: Tuesday, 21 February 2023 - Like - stiri Alba Iulia

TIFF 2023 HIGHLIGHTS: Kingdom Exodus de Lars von Trier, Cate Blanchett în Tár și Isabelle Huppert în La syndicaliste

Noile producții ale lui Lars Von Trier și Fatih Akin, filmele care au câștigat marile premii la festivalurile de la Veneția sau Locarno, dar și mult așteptatul Tár, cu Cate Blanchett în rolul principal, vor face parte din programul celei de a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj-Napoca).  

Riget Exodus / The Kingdom Exodus (Danemarca, 2022) a treia parte a trilogiei horror cult regizată de Lars von Trier a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția 2022. Serialul urmărește viața plină de absurd și supranatural a pacienților și a personalului din secția de neurologie a spitalului Rigshospitalet din Copenhaga. Un organism enorm din carne și sânge s-a materializat pe coridoarele și în saloanele instituției, interferând cu destinele deja încercate ale celor care îl populează. La 28 de ani de la lansarea primului sezon creat pentru televiziunea daneză, The Kingdom a ajuns rapid o senzație internațională, iar în acest sezon final, von Trier se întoarce la o parte dintre personajele și poveștile originale, aducându-le în prezent cu și mai mult umor, dar și grotesc: „Încercând să recreeze cu ușurință ceea ce pentru mulți era deja perfect, The Kingdom Exodus abundă în atmosfera vintage, atât de aplaudată de fanii din toată lumea" (Cineuropa). Toate cele 5 episoade ale seriei vor fi prezentate la TIFF într-o proiecție-maraton unică, parte din Focus Nordic.
 
 
„Interpretarea ei străpunge ca bagheta unui dirijor: direct în inimă" (The Guardian). Cate Blanchett este poate una dintre cele mai apreciate actrițe ale sezonului, atât de critici cât și de public, pentru rolul din filmul Tár (r. Todd Field, SUA, 2022) unde o interpretează pe Lydia Tár, compozitoare și dirijoare de geniu. Cu 6 nominalizări la Oscar – inclusiv pentru cel mai bun film și cea mai bună actriță în rol principal – Tár este o dramă psihologică despre un personaj excepțional, dar chinuit de paranoia și insomnii. De la zvonurile despre relațiile nepotrivite pe care le are cu femei mai tinere din orchestră și până la stilul ei de viață similar cu al vedetelor rock, destinul Lydiei Tár este unul violent, amplificat obsedant de muzica pe care o compune și o dirijează.
 
Un obișnuit al TIFF-ului, celebrul regizor, scenarist și producător german Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven sau Soul Kitchen) își va prezenta noul film – Rheingold (Germania, 2022) – în iunie la Cluj-Napoca. Inspirat de viața rapperului Xatar, Rheingold e o poveste captivantă despre succes și muzică, dar și violența străzilor, toate spuse cu umor, pe ritmuri de hip-hop. Celebru în Germania pentru muzica lui, mai ales pentru primul album pe care l-a scris în închisoare, Xatar, pe numele lui adevărat Giwar Hajabi, co-semnează scenariul, alături de Akin. Filmul va fi ulterior distribuit în România de Transilvania Film.
 
Și noul film cu Isabelle Huppert în rolul principal va fi văzut la TIFF 2023. La syndicaliste (r. Jean-Paul Salomé, Franța, 2022) este un thriller inspirat din realitate: personajul interpretat de Huppert este angajata unei companii de energie nucleară care denunță o serie de practici ilegale din interiorul instituției. Fapta ei declanșează un război fără scrupule între angajat și angajator, care culminează cu un atac violent asupra femeii în propria casă. Decisă să își găsească dreptatea, ea intră într-un joc al acuzațiilor în care compania, dar și guvernul, încearcă să o transforme în suspect și să o înlăture. Din distribuția filmului face parte și actrița de origine română Alexandra Maria Lara.

 

Read more...

Aplicația ce ajută HoReCa să calculeze ușor valorile nutriționale ce vor deveni obligatorii

Incepand cu 15 martie 2023 afacerile din HoReCa vor trebui să afișeze în meniu și valorile nutriționale ale produselor. O aplicație simplă din România le poate ajuta.

 

Valori Nutriționale, aplicația ce ajută restaurantele și toate unitățile de alimentație publică să se conformeze cu Ordinul 201/2022 al ANPC referitor la declarația nutrițională, a fost lansată la inceputul lunii februarie și este disponibilă la adresa https://valori-nutritionale.ro.

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a publicat in data de 19 aprilie 2022 un Ordin ce obligă unitățile ce comercializează produse alimentare ce nu sunt preambalate și nu au etichetă nutrițională, să calculeze și afiseze consumatorului declarația nutrițională pentru fiecare preparat. Ordinul fost publicat în Monitorul official la data de 21 septembrie 2022.

 

Inițial Ordinul trebuia să intre în vigoare incepând cu 20 decembrie 2022, dar după consultarea cu actorii implicați, ANPC a decis să amâne intrarea în vigoare a obligațiilor până pe 15 martie 2023.

Pentru a veni în sprijinul antreprenorilor din HoReCa, am dezvoltat soluția https://valori-nutritionale.ro ce le ușurează munca conformării cu ordinul 201/2022.

Aplicația Valori Nutriționale respectă toate cerințele ordinului:

- Afișarea tuturor ingredientelor ce depăsesc 20 de grame pentru fiecare preparat din meniu;

- Calcularea declarației nutriționale pentru fiecare preparat din meniu;

- Adăugarea aditivilor folosiți in rețete;

- Adăugarea alergenilor și potențialilor alergeni pentru fiecare ingredient din rețete;

- Marcarea ingredientelor ce au fost sau sunt congelate.

 

Alte avantaje ale folosirii aplicației sunt:

- Bază de date de peste 50.000 de ingrediente;

- Posibilitatea adăugării de ingredinte care nu există in baza de date a aplicației;

- Posibilitatea creării de retete compuse. Daca exista o retetă care se refolosește pentru alte rețete, aceasta nu trebuie adaugată de mai multe ori. Se marchează rețeta ințtiala si apoi poate fi refolosită in alte rețete;

- Achizitionarea de credite pentru rețete. Adăugarea de rețete se face pe baza de credite achiziționale in avans;

- Există două planuri pentru credite: 10 credite sau 99 de credite. Ambele planuri se pot suplimenta dupa necesitate;

- Rețetele adăugate se pot exporta in format PDF pentru a putea fi folosite pe site-ul propriu, în aplicațiile de livrare sau printate pentru a eticheta produsele livrate.

- Pentru a fi mai simplu, poți genera un QR code, direct pe site-ul nostru pentru a nu avea grija publicării lui online, tot ce trebuie sa faci este sa expui link-ul clienților tăi.

 

“Am creat aceată aplicație având ca obiectiv ca tot procesul de înscriere în aplicație și adăugare a rețetelor să fie simplu, rapid și intuitiv pentru ca antreprenorii sa nu aibă batai de cap, să se poata concentra pe business-ul lor. Ne-am asigurat și vom continua să ne asigurăm că respectăm toate cerințele ANPC, iar în cazul în care acestea se schimbă, vom modifica rapid aplicația pentru a respecta noile cerințe.” a declarat Valentin Krancevik, co-fondator al aplicației Valori Nutriționale.

 

“Mă bucur ca am identificat o aplicație care răspunde tuturor nevoilor noastre, având în vedere noile reglementari in vigoare. Ne-a ajutat mult simplitatea și eficiența acestui soft. În plus, acest pas face parte din strategia noastră de dezvoltare, respectiv o companie 100% transparentă și orientată către nevoile oaspeților noștri” – Lucian Badila – Co-fondator 5 to go.

 

Reprezentanții ANPC au declarat că pentru calculul declarației nutriționale nu este nevoie de un nutriționist, valorile trebuie să fie unele medii, ce se găsesc pe internet.

Read more...

Pizza, burgeri și shaorma: Mâncărurile preferate de români au avut peste 5 milioane de căutări în 2022

Ce vor românii să aibă cel mai des în farfurie? Care sunt fast food-urile cele mai frecventate? Care sunt cele mai folosite aplicații de food delivery din România? Iată ce a reieșit din studiul actual.

Pizza, burgerii și shaorma sunt de departe mâncărurile noastre preferate. Pe lângă faptul că sunt delicioase, mai sunt și ușor de găsit. Shaormerii există la fiecare colț de stradă, pizzerii, peste tot, iar un burger, cel puțin varianta clasică, avem în majoritatea restaurantelor din țară. Odată ce ingredientele sunt pregătite, montarea unui burger, coacerea unei pizza sau pregătirea unei shaorma nu durează mult. 

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte spre mâncarea de tip fast-food. E gata repede și se poate mânca “pe fugă”, în mașină, în pauza de la birou, sau într-o seară de Netflix & chill petrecută acasă. Poate fi o opțiune convenabilă atunci când nu ai timp sa gătești, ești prea obosit să faci asta după serviciu, nu ai în casă ingredientele necesare și mersul la supermarket ar lua timp, iar lista poate continua la nesfârșit. Deși suntem conștienți că fast-food-ul nu e cea mai sănătoasă opțiune, trebuie să recunoaștem că, de cele mai multe ori, e cea mai la îndemână. 

Am analizat preferințele culinare ale românilor și într-un studiu anterior, pe perioada 2019-2020. Atunci am aflat că burgerul și pizza sunt competitori serioși pentru preparatele tradiționale. Acum vrem să vedem dacă lucrurile s-au schimbat, și dacă da, în ce fel. Ce vor românii să aibă cel mai des în farfurie? Care sunt fast food-urile cele mai frecventate? Care sunt cele mai folosite aplicații de food delivery din România? Iată ce a reieșit din studiul actual.

În 2022, shaorma ajunge în top 3 mâncăruri favorite ale românilor, fiind cu 52% mai căutată decât în 2021 

Pe primul loc în topul celor mai iubite mâncăruri ale românilor se află pizza, cu mai bine de 3 milioane de căutări în 2022. Preparatul își păstrează locul în fruntea clasamentului încă de acum 4 ani, fiind și favoritul românilor în pandemie.

În acest sens, restaurantele din România vin cu fel și fel de rețete – de la clasicele Margherita, Diavola și Quattro Formaggi, la pizza vegetariană și vegană, până la pizza desert, cu Nutella sau unt de arahide. 

Pizza e atât de populară pentru că se potrivește oricărei ocazii: întâlnire romantică, ieșire cu prietenii în oraș, comandă de grup la birou, sau o felie la pachet, când ești pe grabă. În 2020, România a trecut de 2,600 de pizzerii, semn că într-adevăr ne place pizza. 

Al doilea cel mai iubit fast food al românilor e burgerul, cu peste de 1 milion de căutări anul trecut. Fiind o cerere atât de mare, pe lângă lanțurile americane renumite pentru burgerii lor, și restaurantele cu specific internațional au adăugat acest fel de mâncare în meniu. Clasicul burger e în prezent reinterpretat în mii de feluri în România: de la chiftelele din vită, pui sau curcan, la cele din conopidă, ciuperci sau tofu (pentru vegani și vegetarieni), cu diverse toppinguri de legume și sosuri. 

Pe locul al treilea se află shaorma, care a fost cu 52% mai căutată decât cu un an în urmă. Fast food-ul arăbesc a detronat sushi-ul, care ocupa locul al treilea în topul mâncărurilor preferate ale românilor în 2021. Cu toate acestea, bucătăria asiatică rămâne la mare căutare printre noi. 

Sushi se clasează pe locul al patrulea în top, cu peste 660,000 de căutări – asta înseamnă cu 20% mai mult decât în anul anterior. Și interesul pentru noodles a crescut cu 12% - un alt fast food care întărește ideea că românilor le place mâncarea asiatică. În top se află și un reprezentant din bucătăria turcească: kebabul. Acesta prezintă cea mai mare creștere procentuală – cu 56% mai mult față de anul trecut. 

Totuși, există și un trend ascendent al românilor care preferă un stil de viață sănătos. Asta ne arată cele peste 57,000 de căutări pentru salată, cu 8% mai mult decât în anul anterior. Chiar și așa, alternativa aceasta mai sănătoasă e la coada clasamentului.

McDonald’s întrece KFC: Peste 4 milioane de căutări pentru fast-food-ul preferat al românilor

Într-un singur an, McDonald’s a vândut în România peste 46 milioane de burgeri, deci putem spune că românii sunt întru totul de acord cu sloganul "I’m lovin’ it". Anul trecut, 36% din totalul căutărilor pe fast-food au fost pentru popularul lanț american. 

Interesul ridicat e cu atât mai evident cu cât, din 2021 până în 2022, căutările pe McDonald’s au crescut cu 25%, comparativ cu doar 1% pentru rivalii de la KFC. Dacă mai demult era o luptă strânsă între KFC și McDonald’s, acum e clar că McDonald’s e favoritul nostru. 

Când românii spun fast food, cafea și prăjituri, spun de fapt Starbucks. Brand-ul american se clasează pe locul al treilea în topul celor mai iubite lanțuri de fast-food prezente în România, și își păstrează acel loc încă din 2021. Atunci a crescut enorm, ajungând la peste 1,300,000 de căutări, și întrecând Pizza Hut. Tot de atunci, clasamentul brandurilor de fast food a rămas neschimbat: pe locul 1, McDonald’s, pe locul 2, KFC, pe locul 3, Starbucks, și pe 4, Pizza Hut.

Iar dacă mai existau dubii despre cât de mult le place românilor shaorma, acestea au fost spulberate anul trecut, când au fost peste 300,000 de căutări pentru Mesopotamia – cu 93% mai mult decât în 2021. Asta a adus Mesopotamia în top 10 companii de fast food din țară. 

Interesul ridicat al românilor pentru fast food e evident și prin prisma lanțurilor nou deschise din țară. Popeyes a apărut în anii ‘70 în Louisiana și a devenit cunoscut pentru puiul crocant, cartofii prăjiți și… orice e deep fried. Primul Popeyes s-a deschis în București în 2022 și n-a durat mult până să intre în radarul românilor. Cu 613% mai mulți au căutat brandul american, față de anul anterior.

Glovo este aplicația de livrare preferată a românilor

Stilul de viață pe care îl avem ne face pe cei mai mulți dintre noi să fim într-o goană continuă. Mâncarea de tip fast-food ne salvează. La fel și serviciile de delivery, care au devenit tot mai populare în România în ultimii 4 ani. 

Foodpanda, Glovo, Takeaway, Bolt Food, Uber Eats și Tazz by Emag au fost doar câteva dintre companiile care ne-au adus mâncarea la ușă. Să vedem cum s-au schimbat lucrurile în ultima vreme. 

Glovo a crescut cu 24% anul trecut, ajungând la aproape 1 milion și jumătate de căutări. Asta se explică prin faptul că în februarie, cei de la Glovo au cumpărat Foodpanda – competiția lor principală.

Cea mai mare creștere din zona serviciilor de delivery a fost vizibilă în cazul Bolt Food. Aplicația a fost cu 44% mai populară decât în anul precedent, ajungând la aproape 84,000 de căutări. Totuși, față de Glovo și Tazz by Emag, Bolt Food rămâne un jucător destul de mic din această industrie. Un motiv pentru asta ar putea fi lipsa McDonald’s-ului de pe platformă. Faptul că lanțul american e preferatul românilor și nu e disponibil în aplicație, poate avea un impact negativ asupra traficului de pe Bolt Food. 

Dacă Glovo, Tazz și Bolt Food sunt cele mai folosite aplicații de delivery la români și au crescut foarte mult în ultima perioadă, nu putem spune același lucru și despre Uber Eats și Takeaway. Uber Eats a plecat de pe piața din România chiar în pandemie, iar Takeaway, la jumătatea anului 2022.

Metodologie

Pentru studiul de față, echipa Bookingham a analizat trendurile de căutare ale românilor în 2021-2022 în materie de preparate, aplicații de food delivery și branduri de fast food. Datele au fost extrase cu ajutorul Keyword Planner, atât pentru studiul de față, cât și pentru studiul anterior din 2019-2020. Au fost analizate atât cuvintele și frazele folosite de români, cât și numărul total de căutări pe food delivery, în română și engleză.

https://bookingham.ro

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686