Items filtered by date: Monday, 06 February 2023 - Like - stiri Alba Iulia

UN COȘ DE FUM ROMAN DESCOPERIT LA APULUM, RESTAURAT ȘI RECONSTITUIT 3D - Exponatul lunii februarie la Muzeul Național al Unirii

 

Cum arăta un coș de fum utilizat în epoca romană? O descoperire recentă din situl roman Apulum aduce noi informații cu privire la aspectul și dimensiunile acestor piese care nu aveau doar un rol funcțional, ci și unul decorativ.

Exponatul lunii februarie, care va fi vernisat miercuri, 8 februarie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia începând cu ora 11, este un coș de fum (horn) roman de la Apulum. Vă vom prezenta un artefact deosebit a cărui formă reflectă atât pragmatismul funcționalității, al utilității, cât și estetica arhitecturală și preocuparea romanilor pentru frumos.

Piesa a fost descoperită în anul 2022, în cursul cercetării arheologice preventive efectuate de un colectiv de arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia (Dr. Anca Timofan, drd. Anca Matiș, Dr. Ilie Lascu, Dr. Ovidiu Oargă, Cristian. T Florescu) alături de absolvenți și masteranzi ai Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia (Andrei Buta, Darius Groza, Iulian Florea, Nicolae Pâclișan) pe terenul fostei tipografii „Altip”. Ne aflăm într-o zonă importantă a sitului Apulum, în așezarea civilă (canabae) a castrului legiunii a XIII-a Gemina, care a fost ridicată la rangul de municipium Septimium Apulense în timpul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.).

Coșurile de fum romane sunt descoperiri destul de rare, a căror funcționalitate a iscat de-a lungul timpului numeroase controverse. Timp de aproape 70 de ani au existat diverse teorii privind rolul acestor piese: felinare, lămpi sepulcrale, obiecte ritualice, modele miniaturale ale turnurilor romane etc. Descoperirea câtorva piese care făceau corp comun cu olanele de acoperiș i-a făcut pe cercetători să ajungă la adevărata utilitate, cea practică. Coșuri de fum au fost descoperite în mai multe provincii romane (Britannia, Germania, Pannonia, Dacia) și provin din aprox. 30 de situri arheologice. În Dacia romană au fost descoperite coșuri de fum la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Turda (Potaissa), Apulum, Drajna de Sus, Tibiscum, Țaga.

Prin aceste coșuri de fum (hornuri) se degaja fumul generat în instalațiile de încălzire amenajate de romani sub pardoseală (hypocaustum), ele fiind fixate direct pe tuburile de aer cald amplasate vertical în pereți.

Coșul de fum de la Apulum, fiind descoperit fragmentar, a fost restaurat în laboratorul muzeului de către Sorin Șerban, Valentin Deleanu și Dr. Dan Anghel, acest important proces presupunând metode de curățare, asamblare a fragmentelor, completări și încadrare cromatică. Astfel, s-a putut constata maniera complicată în care romanii realizau aceste piese și materialul folosit care este lutul local, amestecat cu nisip, ca degresant. După restaurare, coșul de fum a fost scanat 3D de către Dr. Călin Șuteu (Gigapixel Art SRL). Pentru a se putea oferi o imagine cât mai apropiată de forma inițială, artefactul a fost apoi reconstruit integral prin modelare 3D de către Andrei Buta. Reconstituirea 3D reprezintă pentru Muzeul Național al Unirii Alba Iulia un nou pas în evoluția utilizării tehnologiilor digitale în scopul valorificării patrimoniului arheologic în mediul virtual.

Ce veți vedea la vernisaj? Cu ocazia prezentării exponatului, Dr. Anca Timofan alături de specialiștii implicați în cercetarea și prelucrarea muzeală a piesei vă vor oferi mai multe informații despre această inedită descoperire. De asemenea, va rula un montaj foto-video cu prezentarea tuturor etapelor de cercetare și documentare, cu interesante secvențe filmate în timpul descoperirii arheologice, restaurării și documentării digitale 3D. Un ecran tactil va permite vizitatorilor accesarea modelelor 3D reprezentând hornul roman, atât în forma păstrată, cât și în varianta reconstituită digital. Modelele 3D au fost încărcate pe platforma Sketchfab, în cadrul colecției virtuale a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

https://skfb.ly/oDFSK (model 3D fragment)

https://skfb.ly/oDFSQ (reconstrucție 3D)

 

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Read more...

Cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută în Turcia

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei

 

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Menționăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.

Read more...

Unul dintre cele mai populare și premiate filme spaniole ale anului, premieră în România: Bestiile de Rodrigo Sorogoyen

Transilvania Film anunță intrarea în cinematografele din România a
filmului Bestiile, cea mai noua producție a regizorului spaniol nominalizat la Oscar Rodrigo Sorogoyen.
Parte din Selecția Oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2022, Bestiile este un thriller
psihologic inspirat de un caz real petrecut în provincia Galicia: un cuplu de orășeni, care își doresc să
facă downshifting, se mută la țară pentru a duce o viață mai aproape de natură. Dar ceea ce trebuia să
fie o schimbare minunată se lovește de ostilitatea sătenilor și a unei comunități mult mai puțin idilice
decât și-au imaginat-o cei doi. Filmul va fi distribuit în cinematografele din toată țara
începând cu 10 februarie.
„Cel mai puternic film pe care l-am văzut anul acesta”
Catherine Deneuve
Cu peste 17 nominalizări la Premiile Goya (care vor avea loc pe 11 februarie), inclusiv pentru Cel mai
bun Film, Bestiile a fermecat spectatorii și criticii din Europa și din lume: a câștigat Premiul Publicului la
Festivalul de Film de la San Sebastián și Grand Prix la Festivalul de Film de la Tokyo, are un scor de 100% pe
platforma Rotten Tomatoes și a strâns în fața marelui ecran 1 milion de spectatori în Spania și Franța, cu
încasări de peste 2,5 milioane de dolari.
Trailer – https://youtu.be/J-yIqEGSP5I
Dincolo de conflictul urban vs. rural, Bestiile pune în lumină, într-un ritm captivant, și teme precum
naționalismul și xenofobia, gentrificarea sau diferențele de clasă. Pentru Sorogoyen este o ilustrare a
societății de astăzi, împărțită în două tabere: „Trăim într-o lume în care nu îl ascultăm cu adevărat
pe celălalt și ne poziționăm în alb sau negru, nu mai e loc de gri. E nevoie de dialog real, dar asta se
întâmplă din ce în ce mai puțin pentru că primează fanatismul și argumentele sunt ignorate”.
În rolurile principale joacă actorii francezi Denis Ménochet (cunoscut pentru Inglourious
Basterds regizat de Quentin Tarantino sau Peter Von Kant, cel mai nou film al lui François Ozon) și
Marina Foïs. Scenariul este scris de Isabel Peña (premiată la San Sebastián în 2016 pentru
scenariul de la Que Dios nos perdone) și de Rodrigo Sorogoyen.
Bestiile a fost și filmul surpriză al ediției din acest an a Festivalului Internațioanl de Film Transilvania,
unde a fost proiectată într-o sală sold out.
Rodrigo Sorogoyen, a fost nominalizat la Oscar în 2017 pentru Madre și e cunoscut publicului pentru
producții precum Stockholm (2013), Dumnezeu să ne ierte /Que Dios nos perdone (2016) sau
Jocuri de putere /El Reino (2018).
Parteneri: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Institutul Cervantes din București
Mai multe detalii despre filmele distribuite de TRANSILVANIA FILM:
https://www.facebook.com/TransilvaniaFilm
https://www.instagram.com/transilvaniafilm/

Read more...

Doi copii, tații lor și un câine blocați în zăpadă au fost salvați de jandarmii montani din Alba

Doi copii în varstă de 11 ani împreună cu tații lor și un câine, care rămăseseră blocați în zăpadă, au fost transportați cu snowmobilul de jandarmii montani din Alba

 

Doi bărbați în varstă de 40 și 33 de ani, împreună cu doi minori, toți din Cugir, județul Alba, au rămas înzăpeziți în apropiere de Poarta Raiului.

Cei patru doreau să își petreacă sfârșitul de săptămână în proximitatea Domeniului Schiabil Șureanu, dar au rămas înzăpeziți pe un drum forestier, impracticabil în această perioadă a anului. În zonă zăpada măsoară peste 1 metru și, deși mașina cu care se deplasau era echipată corespunzător, nu au mai putut înainta.

Au solicitat telefonic ajutor și în circa 30 de minute au fost preluați de jandarmii montani de la Postul Montan Șugag și transportați pe rând cu snowmobilul printre troiene până la autospeciala de intervenție. Ulterior au fost conduși până la locul de cazare. Niciuna din persoanele implicate nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686