Si in acest an, „Accademia di Romania in Roma”, gazduieste a VI-a editie a Festivalului de teatru “TeatROmania_emersioni sceniche”, ce se va desfasura in perioada 27-29 iunie, organizat impreuna cu Compania de teatru “Telluris”, “FIRI” (Forumul Intelectualilor Romani din Italia) si sustinut de Institutul Cultural Roman din Bucuresti, informeaza Cotidianul.ro.
Editia din 2014 are scopul de a consolida continuitatea initiativei estivale in Roma, dedicata dialogului intercultural si pluralismului limbajului scenic.
Proiectul s-a nascut in anul 2010 din initiativa comuna a celor doua asociatii culturale din Italia in colaborare cu “Accademia di Romania”, care gazduieste manifestarea in frumoasele sale spatii. Provocarea este aceea de a stimula dialogul italian-roman in ceea ce priveste teatrul ca loc privilegiat de studiu, comparatie si partajare: o posibilitate de intalnire intre companii teatrale, artisti si public care permit aprofundarea cunostintelor reciproce. Nu este vorba doar de a gazdui o serie de spectacole ale teatrelor straine sau din Est, ci de a aduce pe aceeasi scena companii si artisti proveniti din teatre traditionale diverse, capabili sa ofere publicului din Roma evenimente culturale de calitate si relevante pentru compararea criticii cu contemporaneitatea.
Dupa marele succes de anul trecut, propunerea artistica a celei de a patra editii include spectacole care evidentiaza alegeri dramaturgice inovatoare; este cazul piesei “Del sesso della donna come campo di battaglia nella guerra di Bosnia” (“Despre sexul femeii ca un camp de lupta in razboiul din Bosnia”) de Matei Visniec, interpretata de extraordinarele Irina Bodea Radu si Bianca Holobut, de la Teatrul “ I.D. Sirbu” din Petrosani, regia Muriel Manea, o drama despre femei si razboiul din Bosnia. Monologuri si dialoguri se intrepatrund trecand de la citirea lecturilor directe la comunicarea cu publicul. Fluxurile mnemonice si sedimentarile psihice atrag doua portrete de femei, Kate si Dora, care se lupta sa se impace cu starea lor, intr-o forma neobisnuita de terapie.
Schimbare de registru pentru un alt spectacol, “Aspettando Alice” (“Asteptand-o pe Alice”), de si cu Oana Mardare, in regia lui Doru Talos, apartinand companiei independente “Atelier45” din Cluj. Cu aceasta piesa, concentrandu-se pe nevinovatia ludica a copilariei vazuta ca o economie de resurse, se reconfirma caracteristica Festivalului de a da vizibilitate productiilor independente de excelenta ale tinerei generatii a teatrului romanesc.
Noutatea acestui an este spectacolul dedicat copiilor si familiilor, “Ombre nel bosco” (”Umbre in padure”), al companiei “Telluris Associates”, inspirat din lumea de vis a basmelor traditionale ale Europei de Est. Un spectacol fascinant de lumini si umbre, de si cu Tazio Torrini, imagini si regie Letteria Giuffre, in care personajele reale sau imaginare ne vorbesc de o posibila intamplare, in care intuitia si instinctele sunt necesare pentru a descoperi lucrurile adevarate si pentru a deveni gardienii focului de creatie a unei noi si aprofundate cunoasteri ale ciclurilor de viata, moarte si renastere a naturii. O atentie indreptata asupra publicului tanar al Festivalului “teatROmania”, caruia compania “Telluris” isi dedica o mare parte din activitatile sale de formare si de productie.
O alta intalnire cu lumea de basm este reprezentata de spectacolul “Giovinezza senza vecchiaia e vita senza morte” (“Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”) in premiera absoluta, de si cu Vlad Scolari, Alice Protto voce, muzica live de Federico Branca Bonelli, spectacol produs de compania “Wasabi Milano”, in colaborare cu “teatROmania_emersioni sceniche”. O poveste unica in cultura romaneasca, prezentata sub forma unui studiu initial – o lectura cu muzica si voci care ne vor permite sa exploram basmul, pentru a intelege sensul sau si pentru a ne cufunda intr-o noua imaginatie fantastica. In acest fel compania “Wasabi” continua calatoria in spatiul de mediere culturala intre Est si Vest, care este cultura romana. In cele din urma, “La favola di un’altra giovinezza” (“Tinerete fara tinerete”, un spectacol genial, regizat si interpretat de Eliana Cantone, castigator al Premiului “Kilowatt” la Festivalul “Visionari 2013”), propune o interactiune intre literatura, film si teatru pornind de la naratiunea lui Mircea Eliade si filmul omonim regizat de Francis Ford Coppola. O poveste neobisnuita si paradoxala, o calatorie intr-un mod ironic si visator pentru a cauta o doua sansa la viata, la o alta tinerete. Un basm al eternei reintoarceri, care analizeaza dimensiunea mistica si metafizica a vietii de zi cu zi. Vocea actritei reda drumul printr-un experiment sonor incepand de la dialect, trecand la melodie, apoi de la incantatie la sunetul pur. Muzica este interpretata live de Elisa Fighera.
„Calatoriile lui Gulliver”, in turneu la Omsk
Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu prezinta sambata, 28 iunie si duminica, 29 iunie, de la ora 19.00, spectacolul „Calatoriile lui Gulliver”. Cele doua reprezentatii vor avea loc la Omsk, in Rusia, in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului International de Teatru “Academia”.
„Calatoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat in parteneriat cu Festivalul International de la Edinburgh si finantat cu sprijin de la Administratia Fondului Cultural National. Acesta este cel de-al optulea spectacol montat de Silviu Purcarete alaturi de actorii Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu si una dintre cele mai compacte productii ale acestuia. Seria de exercitii scenice coordonate de Silviu Purcarete isi propune o abordare inedita a romanului lui Swift, in care fantezia se intalneste cu o aspra satira politica. Regizorul a facut o lectura fidela a textului, utilizand insa imagistica baroca proprie stilului sau. Avand ca suport o partitura originala semnata de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, productia lui Silviu Purcarete reuneste aspecte sociale si culturale ale lumii din jurul nostru.
Productia Teatrului National din Sibiu a fost desemnata drept cel mai bun spectacol al anului, in cadrul celei de-a XXI-a editii a “Galei Premiilor UNITER”. Pe langa cele cinci reprezentatii speciale ale spectacolului de pe scena “King’s Theatre” din Edinburgh in perioada 17 – 20 august 2012, actorii sibieni au mai prezentat acest spectacol, in data de 13 martie 2013, pe scena Teatrului “Powszechny” din Łódź, orasul gazda al “Festivalului International de Piese Placute si Neplacute” din Polonia.
Presa britanica lauda spectacolul actorilor sibieni. Publicatia „The Daily Telegraph” a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman” si „The Herald” cate patru stele, pentru abordarea inovativa a romanului lui Jonathan Swift.
Criticul Dominic Cavendish noteaza in articolul sau, din 20 august 2012, din „The Daily Telegraph” ca „Fara a fi dramatica, in orice caz, aceasta versiune este mai mult fantasmagorica, as spune chiar pesimista si trista. Cei care doresc obisnuita fidelitate fata de satira din 1726 a lui Swift trebuie sa o caute in alta parte. Purcarete se inspira si din alte texte ale lui Swift, inclusiv din eseul «A Modest Proposal». Scenele din Lilliput sunt evocate stralucit prin folosirea celor mai simple mijloace – umbre pe ecran alb, ce corespund micilor figuri ale lui Gulliver”.
Sub titlul „The Swift route to success”, Mark Brown, de la „Sunday Herald”, noteaza: „Regizorul Silviu Purcarete este un artist cu o viziune extraordinara. Ultima sa propunere din Festival, o adaptare stralucitoare dupa satira lui Jonathan Swift, nu face decat sa intareasca reputatia regizorului si a companiei sale, Teatrul National «Radu Stanca» din Sibiu. (…) Purcarete reflecta, cu un umor nebun, uimirea lui Gulliver in fata abilitatii cailor de a comunica unii cu altii”.
“The Scotsman” scrie in editia din 20 august: „Au intitulat «Calatoriile lui Gulliver» aceste 80 de minute formidabile si uneori luminoase, atat de aclamate, ale spectacolului lui Silviu Purcarete cu Teatrul «Radu Stanca». (…) acest spectacol puternic, coregrafic se prezinta ca un remarcabil tribut adus de secolul XXI unui scriitor care a anticipat dezgustul de sine al epocii noastre…”.
„Calatoriile lui Gulliver“ a avut premiera pe 26 mai 2012, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. „Foarte rar mi-a fost dat sa vad ovatii, aplauze, tropaituri dupa un spectacol care este profund tulburator si care nu se duce in zona teatrului popular”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului National din Sibiu.
Scenografie si light design: Dragos Buhagiar.
Distributia (in ordine alfabetica): Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Muresan, Adrian Neacsu, Eduard Patrascu, Catalin Patru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Visinescu. Copilul: Alexandru Nicoara.
Organist: Radu Iancu / Teodora Circiumaru.