Items filtered by date: Friday, 11 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Familia Ponta, weekend la Neptun

Victor Ponta a ales să părăsească Palatul Victoria pentru câteva zile și să meargă la mare. Premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana, au sosit, vineri, pe litoral, la vila de protocol de la Neptun, unde îşi vor petrece sfârşitul de săptămână.

Potrivit unor surse locale, șeful Executivului a ajuns la Neptun vineri dimineață, împreună cu familia, pentru a-și petrece weekend-ul la mare.

Premierul și soția sa ar urma să rămână la vila de protocol a Guvernului din Neptun până la sfârșitul săptămânii, scrie Mediafax.

Reamintim ca și președintele Traian Băsescu  obișnuiește să-și petreacă sfârșitul de săptămână pe litoral, tot la Neptun.

Read more...

SRI, de patru ori mai multi agenti decat serviciul german

În cei 10 ani de prezidențiat ai  lui Traian Băsescu, Serviciul Român de Informații a ajuns să aibă de patru ori mai mulți angajați decât are serviciul intern de informații al Germaniei, Bundesamt fur Verfassungsschutz (BfV), scrie lumeajustitiei.ro.

Serviciul Român de Informații are în prezent, potrivit sursei citate, circa 10.000 de angajați, în timp ce   BfV, serviciul Germaniei numără doar 2.776 angajați, asta la o populație de circa 82 de milioane de locuitori.

Datele oficiale privind numărul de salariați din SRI lipsesc cu desăvârsire, iar aceeași situație se regăsește și la Serviciul de Informații Externe, institutie care, pe pagina sa de Internet, îi anunță pe cetățeni că, "din motive de securitate, nu face referiri la numărul angajaților săi".

În SRI ar activa între 9.000 și 12.000 de angajați. De cealalta parte, în Serviciul intern de informații al Germaniei lucrurile sunt transparente. Conform datelor oficiale pentru 2013, în Bundesamt fur Verfassungsschutz (BfV) lucrează 2.776 de oameni, iar instituția a avut un buget total de 205 milioane euro. Adică exact cât a alocat SRI, în 2014, doar pentru salarii.

Personalul SRI are bugetul pentru salarii cu 20% mai mare decât Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor oficiale furnizate la sfârșitul lui 2013, cu prilejul publicării bugetului pe 2014 al României, subvenția de care beneficiază Serviciul Român de Informații pentru anul în curs se ridică la 1.148.368.000 lei, din care a fost alocată cheltuielilor cu personalul suma de 880.958.000 lei.

SIE ține la secret numărul angajaților. Serviciul german omolog precizează pe propriul site că are 6.500 de salariați permanenți.

În schimb, Serviciul de Pază și Protecție (SPP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au 1.515, respectiv 2.747 de salariați.
Și pentru ca efectivele numeroase de personal trebuie susținute, cele doua servicii au alocat pentru salarii, în 2014, 188.822.000 lei (STS), respectiv 119.937.000 lei (SPP).

 

Read more...

Transalpina este deschisă circulației

Transalpina este deschisă circulației, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a menționat că aceasta are statut de drum în lucru, cu restricțiile de rigoare.

Întrebat de jurnaliști dacă DN67C, cunoscut ca și Transalpina, este deschis în prezent circulației, ministrul Transporturilor a răspuns afirmativ: 'Este deschisă, atâta doar că e un statut de drum în lucru, adică cu restricțiile de rigoare, atenționat fiecare să umble cu grijă acolo, că nu-s finalizate chiar toate chestiunile', a declarat Ioan Rus.

Ministrul Transporturilor a opinat că Transalpina este în situația unui 'copil orfan', căruia îi trebuie găsită o soluție.

'Transalpina este în situația de copil orfan. Adică ea n-a fost preluată de către CNADNR de la constructor, constructorul e în faliment sau nu știu exact cum e, a preluat-o o firmă de insolvență, o primă firmă de insolvență care a renunțat, și-au dat demisia din insolvență și a luat-o a doua, care nici aia...Transalpina, deci, e un copil orfan, care n-are tată, n-are mamă în acest moment și încercăm să vedem prin 'serviciile de protecție socială, de asistență, de casa copilului' să-i găsim o soluție în acest moment. Ăsta e adevărul-adevărat', a declarat ministrul Transporturilor.

În urmă cu câteva zile, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a anunțat că pe DN 67C Transalpina, traficul rutier este deschis doar între localitățile Bengești și Rânca și că sectorul de drum cuprins între Rânca și Sebeș este închis circulației publice pe toată perioada anului, din cauza nefinalizării lucrărilor de construcție și a imposibilității asigurării condițiilor de siguranță a traficului rutier.

CNADNR preciza, printr-un comunicat de presă, că, în cazul producerii unor accidente rutiere pe acest sector de drum, declarat închis circulației publice, responsabilitatea aparține în totalitate conducătorilor auto care se deplasează pe traseul menționat, în conformitate cu prevederile legale.

De asemenea, CNADNR menționa că se află în proces de evaluare a lucrărilor de modernizare a DN 67C Transalpina, executate de către compania Romstrade, în vederea rezilierii contractului și că se va adresa Justiției pentru recuperarea prejudiciilor.

"Ordinul de începere a execuției lucrărilor a fost emis în data de 22 septembrie 2008, iar antreprenorul SC Romstrade SRL nu a respectat termenul contractual de 18 luni prevăzut. Pe parcursul derulării contractului, antreprenorul nu a demonstrat că are capacitatea tehnică de a finaliza lucrările de modernizare în termenele stabilite. În data de 5 octombrie 2012, CNANDR SA a suspendat lucrările", se menționa în comunicatul CNADNR.

Compania a angajat experți pentru realizarea unui raport prin care să se stabilească eventualul prejudiciu cauzat de SC Romstrade, acest raport urmând a fi opozabil în acțiunea în instanță.

"Având în vedere faptul că lucrările au fost abandonate de constructorul SC Romstrade SRL, neasigurându-se în tot acest timp și conservarea lucrărilor, în prezent se înregistrează degradări ale structurii de rezistență a drumului, provocate de scurgerea necontrolată a apei provenite din precipitații și din topirea zăpezilor. Aceste degradări pot constitui un potențial pericol de cedare a drumului sub acțiunea traficului", mai preciza comunicatul.

Reprezentanții CNADNR menționează, totodată, că sectorul de drum nu a fost echipat de către constructorul SC Romstrade SRL cu elementele de siguranță obligatorii — parapeți de siguranță, semnalizare verticală și marcaj rutier. Astfel, în cazul unor condiții dificile meteo-rutiere, acest sector de drum prezintă un grad sporit de risc pentru toți participanții la trafic.

După rezilierea contractului de execuție a lucrărilor de modernizare a DN 67C încheiat cu Romstrade, CNADNR va organiza o procedură de achiziție publică pentru atribuirea contractului de lucrări rămase de executat. Reluarea lucrărilor de modernizare a DN 67C se va face după finalizarea procedurilor de atribuire și semnarea contractului de execuție.

De asemenea, CNADNR SA va interveni pentru asigurarea siguranței rutiere pe sectorul de drum național DN 67C Transalpina, de îndată ce contractul va fi reziliat, independent de licitația privind atribuirea contractului de modernizare, se mai menționa în comunicatul CNADNR.

Transalpina face legătura între Transilvania și Oltenia, de la Sebeș, județul Alba, până la Bengești, județul Gorj. Până în prezent, drumul, lung de 148 de kilometri, a fost asfaltat pe cea mai mare parte, dar nu au fost finalizate lucrările de reabilitare, acestea fiind sistate din 2012. Șoseaua ajunge la o altitudine record de 2.107 metri, pe Vârful Păpușa.

Se pare că drumul a fost construit în timpul romanilor, având o importanță strategică, și a fost modernizat în perioada interbelică, în timpul lui Carol al II-lea, fiind cunoscut și ca "Drumul Regelui".

AGERPRES

 

Read more...

Razboi total intre Israel si Fasia Gaza

Aproape 100 de palestinieni au fost uciși și alți 670 au fost răniți, în majoritate civili, inclusiv femei și copii, de la declanșarea operațiunii israeliene ”Protective Edge” în Fâșia Gaza, la frontiera căreia Israelul a dislocat trei brigăzi de infanterie în cadrul pregătirilor pentru o posibilă ofensivă terestră în enclava palestiniană, relatează vineri DPA și AFP.

Potrivit unor surse palestiniene, atacurile aviației israeliene s-au soldat până în prezent cu 98 de morți în Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență din Fâșia Gaza, Ashraf al-Kidra, a declarat vineri că 670 de persoane au fost rănite în ofensiva israeliană și că majoritatea răniților sunt civili, inclusiv femei și copii.

Aviația israeliană a întreprins 210 raiduri în decurs de 24 de ore în Fâșia Gaza, dintre care 50 în noaptea de joi spre vineri, împotriva unor obiective având legătură cu mișcarea palestiniană radicală Hamas, care controlează enclava, a indicat purtătorul de cuvânt militar israelian Peter Lerner.

În același interval de timp au fost trase 194 de rachete dinspre Fâșia Gaza către sudul Israelului, dintre care 43 au fost distruse în zbor de sistemul israelian de interceptare ”Iron Dome”.

Potrivit ediției de vineri a cotidianului The Jerusalem Post, care citează surse din domeniul securității, Israelul ”a lovit 1.100 de ținte aparținând Hamas și altor grupuri teroriste” de la declanșarea, luni, a operațiunii ”Protective Edge”, fiind vizate 600 de lansatoare de rachete subterane, 95 de centre de comandă și control, 61 de tuneluri subterane și 22 de clădiri ale regimului din teritoriul palestinian.

”La fiecare patru minute și jumătate este lovită o clădire în Gaza. Aceasta este cadența noastră de foc în acest moment și mă aștept la aceeași tendință în următoarele ore”, a afirmat o sursă citată de cotidianul israelian, precizând că nave ale Marinei statului israelian aflate în largul Fâșiei Gaza au tras și ele asupra unor ținte aflate pe coasta enclavei palestiniene.

Un corespondent al AFP a văzut mai multe vapoare în flăcări în portul Gaza, îndeosebi ”Gaza Ark”, o mare navă de pescuit care aparține unei organizații internaționale propalestiniene și care urma să încerce să străpungă blocada maritimă israeliană.

Televiziunea libaneză Al Manar a relatat însă vineri că în fiecare minut are loc un atac al aviației israeliene asupra Fâșiei Gaza, cu o populație de aproape două milioane de locuitori, în majoritate tineri sub 18 ani.

”Forțele de ocupație sioniste comit o crimă de război oribilă de pedepsire colectivă nejustificată împotriva civililor palestinieni nevinovați din Gaza lansând sute de atacuri cu rachete trase din elicoptere, drone și avioane de luptă F16, pe lângă abuzurile în ce privește drepturile omului în Cisiordania”, afirmă televiziunea Al Manar.

Între timp continuă pregătirile pentru o operațiune israeliană terestră în Fâșia Gaza. Circa 33.000 de rezerviști au fost deja mobilizați pentru a-i înlocui pe soldații contingentului din regiunile militare Nord și Centru în scopul de a putea fi desfășurați în apropiere de Fâșia Gaza.

”În total, dispunem de trei brigăzi de infanterie în apropiere de Gaza și una sau alte două brigăzi suplimentare vor fi desfășurate în următoarele zile”, a afirmat Peter Lerner.

Semn că s-ar putea să se extindă conflictul, rachete trase dinspre Liban au căzut pe teritoriul Israelului. Surse libaneze din domeniul securității au indicat că două rachete au fost trase de militanți necunoscuți de la periferia orașului Mari, situat în nord-vestul Libanului. Atacul n-a fost revendicat deocamdată.

Peter Lerner a confirmat atacul dinspre Liban, precizând că el a avut loc în apropiere de orașul israelian de graniță Metullah și că artileria statului israelian a ripostat. ”Armata israeliană este în alertă și pe frontul de nord”, a conchis Lerner, potrivit DPA.

Agerpres

Read more...

Papa Benedict al XVI-lea si Papa Francisc, suporteri adversi la FINALA CM 2014

  • Published in Sport

GERMANIA și ARGENTINA își vor disputa, duminică, FINALA CM DE FOTBAL 2014. Doi dintre cei mai cunoscuți suporteri ai celor două naționale vor fi Papa Francisc, de origine argentiniană şi cunoscut ca suporter de fotbal, şi Papa Benedict al XVI-lea, de origine germană. Cei doi au devenit protagoniștii caricaturilor publicate pe Twitter de fani ai fotbalului din lumea întreagă, înainte de FINALA GERMANIA - ARGENTINA.

Papa Francisc, Jorge Bergoglio, născut în Argentina şi în vârstă de 77 de ani, este cunoscut ca un suporter al fotbalului. El a fost primul papă ales din America Latină. Papa Benedict al XVI-lea, Joseph Ratzinger, în vârstă de 87 de ani, s-a născut în oraşul bavarez Marktl și s-a retras în februarie anul trecut. "El obişnuia să meargă la stadion în Munchen, pentru a urmări meciurile lui Bayern, când era arhiepiscop acolo", relatează Piero Schiavazzi, un jurnalist care scrie despre Vatican, potrivit Mediafax.

"Amândoi vor să câştige echipa mai bună", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. Cei doi papi probabil că nu se vor întâlni pentru a urmări meciul la 13 iulie, deşi Francisc "ar putea să îl vadă", a adăugat el.
Read more...

CANOTAJ:Romania participa cu patru echipaje la Cupa Mondiala de la Lucerna

  • Published in Sport

România va fi reprezentată de patru echipaje la regata de canotaj de la Lucerna (Elveția), etapă din Cupa Mondială, care va avea loc în perioada 11-13 iulie.

La dublu rame feminin vor concura Cristina Grigoraș și Laura Oprea, la dublu rame masculin vom fi reprezentați de Ionel Strungaru și George Palamariu, Petru Codău va participa la simplu vâsle, iar a patra barcă va fi cea feminină de 8+1, formată din Mihaela Petrilă, Nicoleta Albu, Cristina Grigoraș, Irina Dorneanu, Adelina Cojocariu, Ioana Crăciun, Cristina Ilie, Andreea Boghian și Daniela Druncea.

Vineri sunt programate calificări și recalificări, sâmbătă au loc semifinale și recalificări, finalele urmând să se desfășoare duminică.

AGERPRES

 

Read more...

Alba: Apa de la robinet in parametrii de potabilitate

În cursul zilei de astăzi, 11.07.2014, reprezentanții DSP Alba au recoltat 5 probe de apă din diferite zone ale municipiului Alba Iulia, zone cu populaţie densă și implicit cu consum mai mare de apă, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit purtătorului de cuvânt, din partea DSP Alba, Dr. Cristina Galos, rezultatele analizării acestor probe de apă relevă următoarele:  turbiditatea apei pentru toate cele 5 probe analizate se încadrează în parametrii normali de potabilitate.

În 2 din probele recoltate concentrația cantității de fier depășeşte minimal valorile admise, în celelalte 3 probe concentraţia de fier încadrându-se în limitele normale.

Zonele în care consumul de apă este mai mic pot înregistra fluctuaţii ale valorii fierului în apă, spre maxima admisă de 200 micrograme/ litru.

În acest moment, apa se încadrează în parametrii de potabilitate.

Read more...

Elvetia: Eroare in cazul carnii de porc din Romania

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au intervenit pe lângă autoritățile elvețiene de la Berna și oficialii de la Bruxelles pentru clarificarea situației privind presupusa interdicție introdusă de Elveția la importul cărnii de porc din România, context în care autoritățile din Țara Cantoanelor au confirmat eroarea produsă din cauza confuziei între pesta porcină africană, recent detectată în Polonia și Lituania, și pesta porcină clasică.

“Dintr-o eroare regretabilă, Agenția Telegrafică Elvețiană (ATS) a emis un comunicat privind interdicția menționată, preluat de mass-media, inclusiv din România. Din păcate, ATS în comunicare a confundat pesta porcină africană, recent detectată în Polonia și Lituania cu pesta porcină, rezultând astfel că, în acest context, s-ar interzice importul de carne de porc și produse din acesta și din România. În urma confuziei create, MADR a efectuat demersurile necesare clarificării situației, pe lângă autoritățile elvețiene de la Berna și de la Bruxelles. Acestea ne-au confirmat că eroarea s-a produs în contextul în care Elveția a adoptat recent un act legislativ care preia prevederile Deciziei 20013/764 — act ce stabilește condițiile în care Statele membre ale UE, care nu sunt considerate încă libere de pesta porcină clasică (inclusiv RO), pot exporta în Elveția”, se arată într-un comunicat al MADR.

Acest act legislativ a fost din eroare asociat de ATS cu Decizia privind restricțiile introduse pentru statele membre care au identificat recent pesta porcină africană. Potrivit sursei citate, autoritățile veterinare din Elveția au confirmat că pentru exportul de carne de porc și produse din aceasta provenite din România se impun aceleași reguli cu cele aplicate pe teritoriul UE, respectiv porcinele și carnea de porc să provină de la fermele comerciale care respectă condițiile de biosecuritate, așa cum sunt precizate în art. 4 al Deciziei 2013/764.

‘În fapt, această Decizie este baza legală care a permis României, după 7 ani de la aderare, să poată comercializa carne de porc pe piața europeană și pe piețele terțe”, se menționează în comunicat.

De asemenea, autoritățile veterinare elvețiene au solicitat ATS să retragă comunicatul privind interdicția importului de carne de porc și produse din acesta din România.

În data de 9 iulie, Elveția a anunțat că interzice importul de porci vii și orice fel de carne de porc provenind din mai multe țări europene unde au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană. În acest context erau vizate și importurile din Bulgaria și România, precum și cele din anumite regiuni din Croația și Letonia, au precizat autoritățile sanitare elvețiene.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reacționat în aceeași zi, afirmând că România nu se confruntă cu pesta porcină africană și nici cu pesta porcină clasică.

‘Autoritățile elvețiene nu au făcut altceva decât să anunțe implementarea, prin acte normative naționale, a legislației europene, respectiv a Deciziei CE nr. 764/2013. În consecință, comerțul continuă în aceleași condiții, Elveția respectând prevederile stabilite de legislația europeană. Comerțul cu carne de porc și produse produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveția, așa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea condițiilor stipulate în Decizia CE nr. 764/2013″, afirmă reprezentanții ANSVSA.

Conform Autorității, comerțul comunitar cu porcii vii din România nu este deocamdată permis în țările UE, iar instituția ia toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerințele necesare pentru deblocarea și a acestui tip de schimb comunitar. ANSVSA a subliniat că România nu a exportat produse din carne de porc în Elveția în anul 2013 și nici în acest an.

România nu s-a confruntat niciodată cu virusul pestei porcine africane, care poate provoca pagube economice importante, deși nu este periculos pentru om. Virusul este diferit față de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea și mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare și poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.

Specialiștii Autorității menționează că transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploatații contaminate, cât și prin porcii mistreți. Mai există și un alt vector de transmitere, o căpușă specifică porcului, dar aceasta nu este prezentă pe teritoriul României.

Agerpres

Read more...

Bucharest Open. Doua romance in sferturi de finala, Monica Niculescu si Simona Halep

  • Published in Sport

Singurele românce rămase pe tabloul principal de simplu al turneului de tenis BRD Bucharest Open, Monica Niculescu și Simona Halep, vor juca, vineri, în sferturile de finală ale competiției WTA cu premii de 250.000 de dolari, la Arenele BNR, pe Terenul Central.

Monica Niculescu va susține primul meci de pe arena centrală, de la ora 15,00, contra slovenei Polona Hercog, cap de serie nr. 8, în timp ce partida Simonei Halep, principala favorită, cu Lara Arruabarrena (Spania), va avea loc nu înainte de ora 19,00. Pe Terenul 2, de la ora 15,00, Irina Begu și argentinianca Maria Irigoyen vor juca în sferturi la dublu cu cuplul Cagla Buyukakcay (Turcia)/Karin Knapp (Italia), urmat de altă partidă de dublu, între perechea româno-rusă Raluca Olaru/Valeria Solovieva și româncele Elena Bogdan/Alexandra Cadanțu.

Read more...

Infrangere pentru Voiculescu la ICCJ

Surse judiciare susțin ca judecătorii ICCJ au respins cererea de strămutare a dosarului ICA depusă de Dan Voiculescu.

Astfel dosarul ICA rămâne la Curtea de Apel București.

În sala de judecată Gheorghiță Mateuț le-a cerut magistraților de la instanța supremă strămutarea dosarului de la Curtea de Apel București la o altă instanță din țară, declarând că presiunea mediatică excesivă a afectat imparțialitatea judecătorilor de la CAB.

În acest sens, avocatul a depus peste 300 de pagini cu articole negative din presă cu referire la Dan Voiculescu și dosarul ICA.

El a mai arătat că emisiunile televizate și articolele din presă au inoculat opiniei publice ideea falsă că Dan Voiculescu ar fi fost implicat în săvârșirea unor infracțiuni de corupție a judecătorului Stan Mustață de la CAB.

Avocatul a adăugat că, tot prin intermediul mass-media, anumite persoane au transmis că trebuie urgentată judecarea dosarului ICA, deoarece faptele se prescriu în luna decembrie 2014, lucru care nu este adevărat.

Gheorghiță Mateuț a contestat și modul în care au fost numiți în dosarul ICA judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, susținând că decizia Colegiului de Conducere de la CAB nu ar fi legală.

La final, avocatul a cerut ca, pe lângă mutarea dosarului, instanța supremă să anuleze și decizia CAB de impunere a sechestrului asigurător pe bunuri și acțiuni ale familiei Voiculescu

"Tot ce a spus domnul Mateuț este corect. Într-un stat de drept, instituțiile statului trebuie respectate, lucru pe care eu l-am făcut întotdeauna", a spus Dan Voiculescu în sala de judecată.

La ieșirea din sediul instanței, Dan Voiculescu a spus că el respectă Administrația Prezidențială, chiar dacă nu este de acord cu tot ce a făcut Traian Băsescu, iar "instituțiile nu trebuie confundate cu persoanele".

"Faptul că eu nu sunt de acord cu tot ce a făcut Băsescu în mandatele pe care le-a avut ca președinte, nu înseamnă niciun moment că nu respect instituția prezidențială. Pentru că Băsescu a fost, a venit și va pleca. Instituția prezidențială rămâne și trebuie să avem încredere în ea. Să nu mai confundăm persoanele care sunt vremelnic pe niște funcții cu instituțiile", a precizat Voiculescu.

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC "Bioprod" SA București.

Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.

AGERPRES

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686