Items filtered by date: Saturday, 12 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Monica Niculescu: Pot spune că am încălzit-o pe Simona pentru finala cu Vinci

  • Published in Sport

Jucătoarea Monica Niculescu a declarat, după semifinala pierdută la BRD Bucharest Open, că meciul de sâmbătă poate fi considerat unul de încălzire pentru Simona Halep în vederea finalei cu Roberta Vinci de duminică, deoarece numărul 3 WTA va avea parte de slice-uri şi de la italiancă.

"După acel meci de două ore şi 45 din sferturi m-am trezit obosită, mă doare puţin şi piciorul drept. Vremea a fost foarte schimbătoare azi, aşa că m-am bucurat de joc, cu atât mai mult cu câte am făcut un set doi foarte bun. Păcat că setul trei s-a terminat cam repede, mi-ar fi plăcut să dureze mai mult, însă Simona a jucat excelent şi o felicit. Simona are şanse foarte mari mâine, într-un fel pot spune că am încălzit-o şi eu puţin pentru că va avea parte din nou de nişte slice-uri de la Vinci. Sper să câştige Simona. Simona are foarte multă încredere după acele meciuri de Grand Slam, finală la Roland Garros şi semifinală la Wimbledon. Se simte excelent în teren, simte loviturile, are dreapta de rever, serva, deci de ce nu ar fi numărul 1 mondial?", a declarat Monica Niculescu.

Monica Niculescu, învinsă în semifinală de Simona Halep în trei seturi, a afirmat că turneul de la Bucureşti a fost foarte bun pentru ea şi susţine că sâmbătă publicul a susţinut în mod egal ambele jucătoare: "Publicul a fost egal, mi-a plăcut foarte mult. Striga când: Hai Simona, când Hai Monica. Turneul a fost excelent pentru mine, sincer nu am crezut că va fi un public atât dfe numeros, abia aştept să revin la anul".

Mediafax

Read more...

VALS de EUGEN DODA, in topul UNESCO

UNESCO a ales valsul lui Eugen Doga între primele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

Considerat cel mai mare compozitor român în viață, Eugen Doda a scris celebrul său vals pentru coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra fiară”. Celebra operă a fost aleasă de ruși, în această iarnă, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci.

Printr-o decizie specială a UNESCO, „valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv”, se arată într-un comunicat trimis de Centrul de Promovare şi Comunicare a FIE Iaşi, potrivit activenews.ro.

Supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga, născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, din Transnistria, a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale. El este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii.

Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown, cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon” - pe poziţia a 83-a și „Dulcea şi tandra mea fiară” - pe locul 94, adaugă sursa citată.

Eugen Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

Read more...

Sebes: Italian cercetat pentru evaziune fiscala

Poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul Poliţiei municipiului Sebeş au finalizat un dosar de evaziune fiscală cu propunere de trimitere în judecată a unui afacerist italian.

La data de 11.07.2014, poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul Poliţiei municipiului Sebeş, au finalizat un dosar penal şi au propus trimiterea în judecată a lui Nazzareno P. de 52 de ani, cetăţean italian, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, fapte prin care a prejudiciat bugetul de stat cu 112.324 lei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Potrivit oamenilor legii, în perioada anilor 2011 – 2012, afaceristul italian a nu a vărsat la bugetul de stat sumele reprezentând contribuţiile şi impozite cu reţinere la sursă, creând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 112.324 lei, fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală – „reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, prevăzută de art. 6 din Legea 241/2005.

Read more...

Klaus Iohannis si-a inceput campania electorala

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a renunțat pentru o zi la ținuta sobră și a trecut la celebrul BMW la mersul pe bicicletă. În calitate de primar al Sibiului, Iohannis a participat la Turul Bisericilor Fortificate din Sibiu și zona Sibiului. 

S-ar putea spune că Iohannis și-a început deja campania electorală, fiind deja o obișnuință ca politicienii să facă gesturi care să-i apropie de oameni, în timpul perioadelor electorale.

”În această dimineață am luat startul alături de cicliști profesioniști și amatori în Turul Bisericilor Fortificate din Sibiu și zona Sibiului. Am fost plăcut surprins să văd un numărul mare de participanți care s-au strâns în Piața Huet din Sibiu. Felicit organizatorii – Biserica Evanghelică CA din România- pentru ideea inedită de a promova frumoasele biserici fortificate de la Cristian, Cisnădioara, Cisnădie și palatul Brukenthal de la Avrig prin intermediul unui eveniment sportiv. Consider că acest eveniment scoate în evidență Sibiul așa cum este: un oraș dinamic, modern, dar care știe să își promoveze valorile și patrimoniul construit foarte valoros”, a scris Klaus Iohannis, pe pagina personală de Facebook.

Read more...

Ucraina informeaza Romania OFICIAL despre luptele din estul tarii

Președintele României, domnul Traian Băsescu, şi președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenco, au avut sâmbătă, 12 iulie a.c., o convorbire telefonică la solicitarea părții ucrainene, anunță Administrația Prezidențială întru-un comunicat remis redacției:

“Domnul președinte Petro Poroșenco i-a mulțumit domnului președinte Traian Băsescu pentru sprijinul constant acordat de România mai ales în această perioadă dificilă pe care o traversează statul și poporul ucrainean. Totodată, președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenco, l-a informat pe domnul președinte Traian Băsescu despre operațiunea antiteroristă desfășurată de trupele ucrainene în regiunile Doneţk și Lugansk și despre transferul de armament greu și combatanți dinspre Federația Rusă.

Domnul președinte Traian Băsescu l-a felicitat pe președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenco, pentru succesele obținute de armata ucraineană în efortul de lichidare a teroriștilor din estul țării și a condamnat ferm atacul nejustificat cu rachete GRAD asupra trupelor și cetățenilor ucraineni.

România este alături de Ucraina în efortul de stabilizare și combatere a separatismului. România înțelege și susține politic lupta armatei și a poporului ucrainean pentru integritatea teritorială a țării. România este îngrijorată de concentrarea unităților militare ruse la frontiera estică a Ucrainei și de alimentarea cu armament greu și combatanți a forțelor separatiste proruse din regiunile Doneţk și Lugansk. 
Președintele României, domnul Traian Băsescu, l-a asigurat pe domnul președinte Petro Poroșenco de faptul că România înțelege și susține deplin acțiunile legitime ale autorităților pentru apărarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Domnul președinte Traian Băsescu l-a asigurat pe președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenco, de faptul că apreciază restabilirea păcii și securității Ucrainei ca fiind un element de securitate națională inclusiv pentru România.

La final, domnul președinte Traian Băsescu i-a mulțumit domnului președinte Petro Poroșenco pentru informarea completă pe care i-a făcut-o premergător Consiliului European de la Bruxelles din 16 iulie a.c.”, se arată în comunicat.

Read more...

Exod din Donetk

Numeroşi locuitori din Doneţk părăseau oraşul, la acest sfârşit de săptămână, temându-se de un atac considerat iminent după confruntările din ultimele zile, soldate cu 30 de morţi în 48 de ore în rândul forţelor guvernamentale.

Trupele de la Kiev au avansat în această săptămână pentru a lua poziţie la circa 20 de kilometri de oraş. Dar oficialii ucraineni, inclusiv preşedintele Petro Poroşenko, au părut să excludă un atac frontal împotriva Doneţk şi a celuilalt oraş rebel, Lugansk, care ar produce în mod inevitabil numeroase victime în rândul populaţiei civile.

Totuşi, numeroşi locuitori din Doneţk au ales să nu îşi asume riscul şi să părăsească oraşul cât mai este timp şi cât trenurile încă funcţionează.

Potrivit “premierului” republicii populare Doneţk, autoproclamate, Aleksandr Borodai, peste 70.000 dintre cei 900.000 de locuitori au plecat deja.

Vineri, trenurile circulau normal, ceea ce nu este totuşi o situaţie excepţională, a precizat un angajat al căilor ferate. Plecările se fac într-o atmosferă de calm, fără enervare sau scene de exod, dar cu cozi de aşteptare lungi la casele de bilete.

Pe teren, confruntările dintre cele două părţi continuă, inclusiv pe aeroportul din Doneţk, controlat de forţele guvernamentale şi atacat de rebeli. Dar acestea rămân relativ limitate, fără să poată fi excluse pierderi importante, precum cei 19 militari ucraineni ucişi vineri dimineaţa într-un atac cu rachete Grad lansat de rebeli în regiunea Lugansk.

Cu alte patru persoane ucise în zona de conflict joi şi vineri şi alte şapte anunţate sâmbătă, bilanţul victimelor s-a ridicat la 30 de morţi în 48 de ore, fiind unul dintre cele mai grave de la începutul conflictului, în urmă cu aproape trei luni, după cel de 49 de morţi la bordul unui avion doborât de rebeli la 14 iunie.

Preşedintele Petro Poroşenko alternează declaraţiile războinice, precum promisiunea de vineri după atacul cu rachete Grad de a răzbuna fiecare soldat mort prin “zeci şi sute” de rebeli ucişi, şi afirmaţiile care le dau asigurări locuitorilor din zonele controlate de rebeli.

Vineri, el l-a primit la Kiev pe primarul din Doneţk, Oleksandr Lukiancenko şi a “analizat (împreună cu el) măsurile ce vor permite evitarea vărsării de sânge şi recursul la aviaţie şi artilerie grea în oraş, pentru a nu exista victime şi distrugeri ale infrastructurii vitale”, potrivit municipalităţii.

Rămâne însă întrebarea cum anume vor putea forţele de la Kiev să preia controlul oraşului Doneţk fără să recurgă la aviaţie şi blindate, în timp ce insurgenţii, deşi mai puţin numeroşi, sunt hotărâţi să lupte şi dispun de un arsenal abundent, inclusiv arme antitanc şi lansatoare de rachete Grad.

Diplomaţia stagnează, în pofida multiplicării contactelor între ucraineni, occidentali şi ruşi. De fapt, Kievul rezistă în faţa presiunilor europene şi ruse şi refuză să vorbească despre o încetare a focului atât timp cât rebelii nu acceptă condiţiile sale, respectiv controlul frontierelor cu Rusia şi eliberarea tuturor “ostaticilor”.

La ONU, Moscova a propus Consiliului de Securitate “elemente” ale unei viitoare rezoluţii care să ceară Kievului şi insurgenţilor proruşi o încetare a focului şi ar oferi un rol mai important insurgenţilor proruşi în est, a precizat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

Dar această idee pare dificil de acceptat pentru Ucraina, care se teme de instaurarea permanentă a unui ministat client al Rusiei, după modelul Abhaziei în Georgia sau al Transnistriei în R.Moldova. Cu atât mai mult cu cât liderii “Republicii populare Doneţk” au cerut deja recunoaşterea “statului” lor.

Mediafax

Read more...

Ministerul Finanţelor a retras proiectului privind majorările de taxe și impozite

Ministerul Finanţelor a retras, sâmbătă, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

Vineri seara, agenţia MEDIAFAX a anunţat că, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmând însă să scadă.

MEDIAFAX a mai anunţat că impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Ce se modifică:

Cresc impozitele pentru maşinile cu motoare mici

- până la 1.600 cmc

acum:8 lei/200 cmc

în viitor: 20 lei/200 cmc

- 1.601 cmc – 2.000 cmc

acum: 18 lei/200 cmc

în viitor: 30 lei/200 cmc

- 2.001 cm cubi – 2.600 cmc

acum: 72 lei/200 cmc

în viitor: 60 lei/200 cmc

Impozite mai mari pentru clădirile nerezidenţiale

- clădiri care au raport de evaluare

acum: 0,1% din valoare

în viitor: 0,25% – 1,5% din valoare

- clădiri fără raport de evaluare

acum: 0,1% din valoare

în viitor: 2% din valoare

 

Read more...

Cei care si-au luat BAC-ul nu primesc diplome anul acesta

Candidaţii care au promovat bacalaureatul anul acesta vor primi adeverinţe, în locul diplomelor pe care Ministerul Educaţiei intenţionează să le tipărească la Imprimeria Naţională, după ce DNA a demarat o anchetă privind monopolul unei companii private pe această activitate.

Problema eliberării de adeverinţe în loc de diplome a apărut în contextul anchetei procurorilor anticorupţie care cercetează modul în care compania Romdidac, ce funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, girat succesiv, după 1990, de şefii acestei instituţii.

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a determinat Ministerul Educaţiei să renunţe la colaborarea cu Romdidac şi să facă demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională.

“S-a renunţat la Romdidac, iar licitaţia pentru activitatea de furnizare a diplomelor nu este, în opinia mea, o variantă. Consider că această activitate trebuie să fie monopol de stat şi intenţionăm să fie făcută de Imprimeria Naţională. Pentru a obţine asta, e nevoie însă de cadrul legal. Mai întâi, prin recenta ordonanţă de modificare a Legii educaţiei, am stipulat ca responsabilitatea legată de diplome să revină Ministerului Educaţiei Naţionale şi rămâne să fie dată şi o hotărâre de guvern de modificare a organizării ministerului, după care ne vom putea duce la Imprimeria Naţională, care să fie unic gestionar pe furnizarea de diplome. Precizez că, astfel, se face ‘curăţenie’ şi la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii”, a explicat, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ordonanţa de modificare a Legii educaţiei prevede că “Ministerul Educaţiei Naţionale gestionează modalitatea de utilizare a formularelor actelor de studii, documentelor şcolare, prin controlarea periodică a modului de folosire a acestora de către instituţile şi unităţile de învăţământ, avizează necesarul de formulare solicitat şi comanda pentru tipărirea acestora”.

În aceste condiţii, având blocată temporar activitatea de realizare a diplomelor, MEN a decis ca toţi candidaţii care au promovat anul acesta bacalaureatul să primească adverinţe în locul diplomelor care, conform legii, trebuiau eliberate în cel mult 10 zile de la terminarea examenului.

“Diplomele de bacalaureat se completează cu datele din catalogul electronic numai de către secretarii liceelor la care absolvenţii au promovat ultima clasă şi vor fi semnate de către aceştia şi de către preşedintele comisiei din centrul de examen, în termen de cel mult 10 de zile de la terminarea examenului de bacalaureat. Pe diplome se aplică ştampila unităţii de învaţământ la care candidatul a absolvit ultima clasă de liceu”, prevede metodologia bacalaureatului de anul acesta.

Un ordin emis recent de ministrul Remus Pricopie, care modifică, între altele, cadrul general de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi
de doctorat pentru anul universitar 2014-2015, prevede însă că anul acesta, cu titlu de excepţie, “la admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă, absolvenţii de liceu care au promovat examenul naţional de bacalaureat în anul 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului naţional de bacalaureat”.

Acelaşi ordin prevede că “în anul universitar 2014-2015, candidaţii care au promovat examenul naţional de bacalaureat în anul 2014 prezintă la înscriere adeverinţa care atestă promovarea examenului naţional de bacalaureat în original sau în copie legalizată”.

În ordin se precizează şi că adeverinţa dată absolvenţilor până la eliberarea diplomei are valabilitate cel mult 12 luni, faţă de 15 zile până în prezent. Adeverinţele se eliberează de licee şi se avizează de inspectoratul şcolar judeţean sau cel al municipiului Bucuresti.

“În mod normal, nu trebuie să vină absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care adună toate adeverinţele şi le avizează la inspectorat. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul îşi poate legaliza câte copii doreşte. În fond, şi dacă ar fi avut diploma de bacalaureat, tot trebuiau copii, dacă se înscria la mai multe facultăţi”, a precizat Pricopie.

La adresa MEN vin însă şi întrebări privind absolvenţii care vor să se înscrie la universităţi din străinătate, unde le-ar putea fi necesară diploma, şi nu adeverinţa.

“Absolvenţii de liceu care sunt înscrişi la diferite universităţi din străinătate au nevoie de diplomele de bacalaureat, majoritatea având termen limită 30 iulie 2014. Când credeţi că vor putea intra în posesia lor?”, a întrebat, astfel, un vizitator al paginii de Facebook a lui Pricopie.

Ministrul Educaţiei subliniază să adeverinţele sunt documente legale, care înlocuiesc diploma până când aceasta este eliberată. “România era singura ţară care dădea diploma la câteva zile după examen. Eu, de pildă, în Belgia, am primit diploma la un an după ce am terminat o serie de studii. Până atunci, m-am putut folosi de adeverinţă”, a spus Remus Pricopie.

DNA cercetează modul în care compania Romdidac, ce funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, girat succesiv, după 1990, de şefii acestei instituţii.

“Pe rolul DNA există o cauză în care se efectuează acte de urmărire penală in rem (cu privire la fapte) referitoare la suspiciunea comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de evaziune fiscală”, arăta DNA, în februarie, într-un răspuns formulat la solicitarea MEDIAFAX.

Procurorii anticorupţie verifică modul în care Ministerul Educaţiei a încheiat un contract cu actuala societatea pe acţiuni Romdidac, în baza căruia compania a devenit unicul furnizor de diplome. În acest sens, sunt analizate convenţiile încheiate între instituţie şi firmă.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu spunea atunci că toţi miniştrii postdecembrişti, începând cu Liviu Maior, Andrei Marga şi Mircea Miclea, au avut convenţii cu Romdidac, pentru furnizarea diplomelor de studii.

Referitor la faptul că nu s-a pus problema organizării unei licitaţii pentru acest serviciu, fostul ministru aduce ca argumente asigurarea elementelor de siguranţă ale diplomelor de studii şi confidenţialitatea acestora.

“Când vorbim despre diplome, vorbim despre o cutie a Pandorei, pentru că aceste acte au un caracter special. Nu pot fi făcute de oricine. Niciun ministru nu s-a angajat să renunţe la serviciile Romdidac, fiind vorba despre un document realizat pe un anumit tip de hârtie cu filigran, cu elemente de siguranţă, aceste elemente nefiind publice. Apoi, după ce erau tipărite, se depozitau la sediul societăţii, de unde le luau unităţile de învăţământ. Ministerul nu ar fi avut unde să le depoziteze”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andronescu.

Tot Ecaterina Andronescu a ţinut să sublinieze că “niciodată în România nu a dat altcineva diplome”, raţiunea fiind tot ca acestea să aibă elemente de siguranţă. “În 2009, au fost găsite diplome false tocmai pentru că lipseau elementele de siguranţă, iar hârtia era diferită. Pentru realizarea diplomelor Romdidac, se folosea un anumit tip de hârtie. Societatea are o experinţă de peste patru decenii în producerea diplomelor. Mai mult, când au apărut diplomele false, am cerut Romdidac să transmită Ministerului Educaţiei numele de pe diplome, aşa cum au fost transmise instituţiilor de învăţământ. În acest fel, Ministerul Educaţiei a avut continuu evidenţa repartizării diplomelor. Mai mult, ministerul a interzis societăţii să elibereze numărul de diplome cerut de unele instituţii, înainte de adoptarea cifrei de şcolarizare”, a explicat Andronescu.

Printre şefii din Ministerul Educaţiei care au girat, prin convenţii sau note, colaborarea cu Romdidac se mai numără Daniel Funeriu (ministru), Cătălin Baba (secretar de stat), Oana Badea (secretar de stat) şi Sorin Ionescu (secretar de stat).

Potrivit site-ului oficial al Romdidac SA, compania a fost înfiinţată în 1962. Până în 1989, aceasta a funcţionat ca departament în subordinea Ministerului Învăţământului, având ca obiectiv furnizarea de aparatură de laborator, truse, echipamente audiovizuale, modele, mulaje, material grafic, tipizate şcolare şi alte materiale necesare instituţiilor de învăţământ.

“După 1990, s-a transformat în societate comercială pe acţiuni, sub denumirea actuală, diversificându-şi activitatea”, se arată pe site-ul companiei.

Contactat de MEDIAFAX, directorul general al Romdidac, Nicolae Bolboaşă, a spus că nu poate da detalii privitoare la anchetă, având în vedere că dosarul este instrumentat de DNA.

“Firma Romdidac realizează formularele de peste 30 de ani, încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Este un fel de tradiţie pe care am realizat-o atâţia ani şi am realizat-o bine, pentru că nu am avut niciun fel de probleme”, a declarat, tot pentru MEDIAFAX, Bolboaşă.

Read more...

Teius: Un sofer a oferit mita, dar a dat peste un politist onest

Un şofer din Mediaş a fost a fost prins în flagrant, vineri, în timp ce îi dădea bani unui poliţist din cadrul Poliţiei oraşului Teiuş pentru a-l convinge să-l scape de amendă. Poliţistul a anunţat procurorii, iar şoferul are acum dosar penal dare de mită.

La data de 11.07.2014, Adrian B. de 35 ani, din oraşul Mediaş a fost prins în flagrant în timp ce oferea bani unui poliţist din cadrul Poliţiei oraşului Teiuş, aflat în executarea serviciului de supraveghere şi control al traficului rutier, pentru a-l determina să nu aplice sancţiunile prevăzute de lege.

În fapt, la data de 11.07.2014, la nivelul Poliţiei oraşului Teiuş a fost organizată o acţiune pe linia poliţiei rutiere având ca scop creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la trafic prin prevenirea şi combaterea încălcării normelor legale care reglementează regimul de viteză şi efectuarea manevrei de depăşire, principale cauze ale accidentelor rutiere grave, soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale însemnate.

Astfel, în jurul orei 11.00 poliţiştii rutieri acţionau cu aparatul radar pe DN 14B pe un sector de drum unde efectuarea manevrei de depăşire era interzisă, restricţie semnalizată corespunzător prin indicator şi marcaj rutier. La ora 11.30, Adrian B., în timp ce conducea un autoturism, nu respectă regulile de circulaţie şi efectuează manevra de depăşire pe sectorul de drum cu restricţie, fapt pentru care poliţiştii au procedat la oprirea acestuia în vederea luării măsurilor legale care se impuneau.

La solicitarea documentelor, conducatorul auto a încercat să-i ofere poliţistului o sumă de bani pentru a-l determina să nu-I sancţioneze şi să nu-i reţină permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. 

 

Read more...

Israel: Razboiul continua. SUA pregatita sa intervina

Şapte palestinieni au fost ucişi în mai multe raiduri aeriene israeliene efectuate sâmbătă dimineaţa în Fâşia Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf al-Qudra, revizuind în creştere bilanţul anunţat anterior.

Primele patru victime au fost ucise într-un raid efectuat la Jebaliya, în nordul Fâşiei Gaza.

Ulterior, doi palestinieni au fost ucişi mai la sud, la Deir el Balah. La puţin timp după acest raid, un tânăr în vârstă de 17 ani a decedat în urma unui raid efectuat în oraşul Gaza.

Aceste atacuri, survenite în a cincea zi a campaniei efectuate cu scopul de a pune capăt lansării unor tiruri de rachete din Fâşia Gaza înspre Israel, ridică la peste 110 numărul plestinienilor ucişi.

Începând de marţi, aproximativ 660 de obuze şi rachete au fost lansate din Fâşia Gaza, 140 fiind interceptate de sistemul de apărare Iron Dome, a anunţat armata israeliană în cursul serii de vineri.

Într-o conversaţie la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele american Barack Obama a propus medierea Statelor Unite pentru restabilirea calmului, exprimându-şi temerea în privinţa unei “escaladări” a tensiunilor în regiune.

SUA pregatita sa intervina

Washingtonul a anunţat vineri că este pregătit să apeleze la contactele pe care le are în Orientul Mijlociu pentru a favoriza încheierea unui armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Joi, preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a-şi exprima temerea în privinţa unei escaladări a tensiunilor şi pentru a-i propune medierea Statelor Unite în vederea încheierii unui armistiţiu.

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat deja cu peste 100 de morţi în patru zile.

“Avem contacte în regiune şi am dori să apelăm la ele pentru a favoriza încetarea tirurilor de rachete din Gaza şi (…) Liban”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

O rachetă lansată din sudul Libanului a vizat vineri dimineaţă nordul Israelului, antrenând o ripostă israeliană, fără să producă victime sau pagube, au anunţat pentru AFP surse militare libaneze şi israeliene.

Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, l-a sunat la rândul său vineri pe ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, pentru a-i transmite un mesaj similar.

“Am fost foarte clari, atât preşedintele Obama aseară, cât şi eu însumi în cursul conversaţiei cu ministrul Yaalon, asupra faptului că vrem să facem tot posibilul pentru a ajuta la încetarea (confruntărilor) şi pentru a încuraja toate părţile (implicate) să nu lase ca aceste ostilităţi să scape şi mai mult de sub control”, a declarat Hagel în faţa unor jurnalişti.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686