Items filtered by date: Monday, 28 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Cel mai mare vapor cu energie solara - misiune arheologica in Marea Egee

Cea mai mare ambarcațiune din lume propulsată cu energie solară, catamaranul PlanetSolar, începe la 11 august o misiune de arheologie submarină în Grecia, în estul Peloponezului, informează luni AFP, care precizează că vaporul a traversat deja canalul Corint, care leagă Marea Ioniană de Marea Egee.

În cadrul proiectului 'TerraSubmersa', un colectiv de cercetători greci și elvețieni va efectua, timp de o lună, scufundări în apropiere de grota Franchthi, un sit preistoric cunoscut, a explicat pentru AFP profesorul Julien Beck, de la universitatea din Geneva, care este conducătorul expediției.

"Caracteristica acestei grote este că se știe că a fost locuită timp de aproximativ 35.000 de ani, din Paleolitic până în Neolitic, și avem motive serioase pentru a crede că, spre sfârșitul Neoliticului, locuitorii de acolo s-au stabilit în apropiere, într-o zonă care în prezent este acoperită de ape", a explicat profesorul. "Dacă se va descoperi acest sat, ar putea fi unul dintre cele mai vechi din Grecia și din Europa", a mai adăugat el.

PlanetSolar, care a făcut în 2012 înconjurul lumii folosind doar energie produsă de panouri solare, a mai luat parte și la alte campanii științifice. La actuala misiune, va participa alături de un vapor aparținând centrului elen de cercetări marine.

PlanetSolar navighează sub pavilion elvețian, iar căpitanul său este navigatorul francez Gérard d'Aboville. Nava este dotată cu 825 de module cu 38.000 de celule fotovoltaice desfășurate pe o suprafață de 537 de metri pătrați și se deplasează cu o viteză medie de 7,5 noduri pe oră (14 km/oră

Read more...

Peste 40 de jurnalisti de la Prima Tv, pe Valea Sebesului

Echipa Focus Prima Tv pe Valea Sebesului

Peste 40 de jurnalisti de la Prima Tv, in frunte cu directorul de la Focus, Vlad Sterescu, directorul artistic Lucian Balasescu si sefa corespondentilor, Oana Ghiorghieasa,s-au intalnit luni si marti la Complexul de Cabane M.A. Transalpina (http://mahotels.ro/?page_id=20 ,) din Sugag, in cadrul unui team building. Gazda, Marcel Avram, impreuna cu Master Chef Mihai Toader le-au gatit mancaruri traditionale de pe Valea Sebesului dar au avut grija sa nu lipseasca nici tuica intoarsa, vinul de Jidvei si berea la halba. Jurnalistii, veniti din toate colturile tarii, s-au aratat incantati de Valea Frumoasei si de ospitalitatea oamenilor din zona. Reporterii prezenti au discutat si analizat, timp de doua zile, transformarile pe care le va suferi principala emisiune de stiri de la Prima Tv, Focus, in viitorul apropiat! Sa fie intr-un ceas bun!
Adi Ghimpeanu

Read more...

Romanii din Cernauti refuza mobilizarea

Protestele din ultimele zile ale românilor din regiunea Cernăuţi împotriva mobilizării anunţate oficial de Kiev, în contextul conflictului din estul Ucrainei, au atras atenţia observatorilor OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) care desfăşoară o misiune în zonă, informeaza AGERPRES.

Potrivit portalului de ştiri bucpress.eu din Cernăuţi, reprezentanţi ai acestei misiuni s-au întâlnit cu protestatarii din satul Ostriţa Herţei, după ce locuitorii au blocat autostrada Cernăuţi-Herţa solicitând o garanţie din partea autorităţilor că înrolarea în armată va ocoli minoritatea românească din regiune. Etnicii români din satele aflate în regiunea Cernăuţi sunt revoltaţi faţă de decizia autorităţilor de la Kiev de a cere băieţilor peste 18 ani să se înroleze în armată pentru a fi trimişi în provincile estice, Doneţk şi Lugansk, unde separatiştii proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale.

Observatorii OSCE au dat asigurări populaţiei din Ostriţa, în cadrul acestei întâlniri, că vor lua în considerare opiniile protestatarilor în timpul formulării raportului de activitate al misiunii privind situaţia din regiunea Cernăuţi.

Etnicii români din regiunea Cernăuţi au organizat începând de vineri seara proteste de stradă împotriva mobilizării la război decisă de autorităţile de la Kiev, blocând autostrăzi şi mai multe drumuri centrale. "Cine şi cu cine luptă în estul Ucrainei?", se întreabă românii din această regiune, ei neînţelegând de ce tinerii din nordul Bucovinei, cu o importantă comunitate românească, trebuie să fie antrenaţi în operaţiunile militare din estul Ucrainei, unde deja şi-au pierdut viaţa mai multe persoane din regiunea Cernăuţi.

În satele Ţureni, Mamorniţa Românească şi Radgospovca, 126 de tineri erau pe listele întocmite de comisariatul militar raional Herţa-Hliboca pentru a fi mobilizaţi în estul Ucrainei. Înainte de a ajunge vestea la tineri, mamele acestora au ieşit în stradă, scandând ‘Nu vrem război!’ şi ‘Lăsaţi-ne copiii acasă!’.

Acelaşi portal scrie că locuitorii din ţinutul Herţa s-au adresat preşedintelui ţării, parlamentului, ministrului apărării, conducerii regiunii şi altor instituţii superioare ucrainene, solicitând anularea acelui ordin de mobilizare a tinerilor, subliniind că românii din regiunea Cernăuţi au fost întotdeauna oameni paşnici şi ei nu doresc ca în Ucraina să fie vărsare de sânge.

Read more...

Coreea de Nord ameninta SUA

Un înalt responsabil militar nord-coreean a amenințat cu lansarea unui tir nuclear asupra Casei Albe și Pentagonului, acuzând Statele Unite ale Americii (SUA) că exacerbează tensiunile în Peninsula coreeană cu manevrele lor militare comune cu Coreea de Sud, relatează luni AFP și Yonhap.

"Dacă imperialiștii americani ne amenință suveranitatea și supraviețuirea, trupele noastre vor lansa rachete nucleare asupra Casei Albe și a Pentagonului, care sunt sursa tuturor relelor", a declarat Hwang Pyong-so, directorul Biroului de politică generală din cadrul armatei, într-un discurs pronunțat duminică și transmis luni la televiziunea de stat.

Viceamiralul Hwang Pyong-so a avertizat că țara sa va lansa o rachetă cu încărcătură nucleară împotriva unui important oraș din SUA, în cazul în care Washingtonul continuă să submineze suveranitatea țării, a relatat cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun.

Nu este prima dată când Phenianul amenință cu tiruri nucleare Statele Unite sau bazele lor din Pacific. Totuși, în opinia experților, Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord) nu a pus încă la punct o rachetă balistică intercontinentală capabilă să atingă continentul american.

Coreea de Nord a realizat trei teste nucleare, dar după toate semnalele nu dispune încă de tehnica de miniaturizare necesară pentru instalarea unei bombe nucleare pe o rachetă, menționează France Presse.

 

Read more...

MH17: Ancheta arata o "decompresie" legata de o explozie puternica

Ancheta asupra prăbușirii avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei dezvăluie o "decompresie" legată de o "explozie puternică", a indicat luni Consiliul Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, relatează AFP.

"Experții comisiei responsabile cu elucidarea circumstanțelor prăbușirii Boeingului 777 au informat că datele înregistratoarelor de bord indică faptul că prăbușirea avionului a fost provocată de o depresurizare cauzată de schije de rachetă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean de Securitate Națională și Apărare, Andrei Lissenko, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Ria Novosti.

Marea Britanie a fost cea însărcinată cu descărcarea datelor de la cele două cutii negre recuperate de la locul tragediei și cu predarea informațiilor anchetatorilor internaționali pentru a fi analizate.

Prăbușirea avionului malaezian în Ucraina, doborât de o rachetă într-o zonă controlată de separatiștii proruși, ar putea fi comparată cu o "crimă de război", a declarat comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, potrivit AFP, scrie Mediafax"Această încălcare a legislației internaționale, ținând cont de circumstanțe, s-ar putea compara cu o crimă de război", a declarat Pillay într-un comunicat publicat luni."Totul se va face" pentru ca aceia responsabili de această dramă, "oricine ar fi ei, să fie aduși în fața justiției", a subliniat ea.

Read more...

Muzeu virtual:„Povestea nespusa. O istorie orala a romilor din Romania”

Grație ideii unui grup de cercetători clujeni populația romă din România va beneficia de o istorie proprie și de un muzeu virtual.

“Obiectivul principal al proiectului este realizarea unei istorii orale a populației rome din România, prin colectarea, conservarea și interpretarea narațiunilor individuale ale membrilor acestei comunități.

Prin intermediul interviurilor de istorie orală, proiectul va oferi o voce comunităților de romi, va explora modalitățile prin care patrimoniul cultural (in)tangibil al acestora, respectiv muzica, meșteșugurile, alimentația, sărbătorile, educația, pot deveni instrumente de demitizare și creștere a stimei de sine a romilor în context național și european”, se arată într-un comunicat de presă remis de Universitatea “Babeș-Bolyai”

Ideea cercetătorilor clujeni, numită „Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România” va fi pusă în aplicare printr-o colaborare între Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Institutul de Istorie Orală și Universitatea din Islanda.

Proiectul are o durată de desfăşurare de 34 de luni și beneficiază de o finanțare în valoare de 750.000 euro oferită din partea Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European.

Cercetătorii își propun, ca în cadrul acestui proiect, să creeze pentru comunitatea romă din România, o arhivă de istorie orală de aproximativ 600 de interviuri, un muzeu virtual al romilor din România, realizarea unor teze de doctorat, lucrări postdoctorale, articole și cărți de specialitate.

Read more...

"Cer deschis": Zbor de inspectie romano-american in Rusia

 În perioada 28 iulie - 1 august, inspectori americani și români vor participa la o misiune în Rusia și Belarus în perioada 28 iulie - 1 august în cadrul activităților prevăzute de Tratatul internațional "Cer deschis", a anunțat luni directorul Centrului național pentru diminuarea amenințărilor nucleare din Rusia, Serghei Râjkov, informează agenția de presă RIA Novosti.

O misiune de inspecție comună româno-americană va survola Rusia și Belarus la bordul unui avion românesc AN-30, din 28 iulie până în data de 1 august, conform Tratatului internațional "Cer deschis", a comunicat Râjkov.

Specialiști ruși vor participa, de asemenea, la această inspecție pentru a monitoriza respectarea parametrilor de zbor.

Avionul AN-30 nu este destinat să fie echipat cu armament, amintește în acest context agenția rusă de presă. Aparatul de zbor și echipamentele sale foto aeriene au fost certificate la nivel internațional, cu participarea Rusiei, ceea ce garantează absența mijloacelor tehnice interzise la bordul său.

Semnat la 24 martie 1992, la Helsinki, Tratatul "Cer deschis" a început să fie pus în aplicare la 1 ianuarie 2002. Documentul vizează creșterea transparenței și a încrederii între statele semnatare în domeniul activităților militare și de control al armelor și stabilește un regim de survol liber al teritoriilor diferitelor state semnatare.

Tratatul a fost semnat de 34 de țări din Europa și America de Nord. Rusia a aderat la acest tratat la 26 mai 2001.

AGERPRES

 

Read more...

Alerta in Europa.Virusul hepatitei E descoperit in sangele donatorilor

În Marea Britanie, un donator de sânge din 3.000 este purtător al virusului hepatitei E care poate provoca o boală de ficat, potrivit unui studiu care ridică problema inițierii unei depistări sistematice a donatorilor infectați, în Europa, informează luni AFP.

Publicat luni de revista medicală The Lancet, cu ocazia zilei mondiale împotriva hepatitei, studiul, o analiză sistematică a donatorilor de sânge, a relevat că 79 de donatori din 225.000 erau infectați cu o tulpină a virusului (VHE, în engleză HEV), genotipul 3, predominantă în țările dezvoltate.

Hepatita E poate fi contractată prin intermediul animalelor infectate (fermieri, veterinari), prin alimente (consumul de carne de porc, sau vânat — porc mistreț, cerb — fiartă sau prăjită insuficient) sau prin apă contaminată (transmitere oro-fecală), în țările în dezvoltare, și prin transfuzie sangvină. Transmiterea de la mamă la făt poate avea loc în perioada de sarcină.

Virusul a fost transmis la 18 din 43 de pacienți (42%) care au primit transfuzii cu sânge găsit pozitiv la teste, au declarat autorii studiului. Specialistul Richard Tedder, de la Unitatea de virusologie din cadrul serviciului de sănătate publică din Londra, și colegii său au apreciat că există între '80.000 și 100.000' de infecții cu virusul hepatitei E anual în Marea Britanie. O frecvență similară a fost raportată în Suedia și în Germania, ceea ce sugerează, potrivit lor, că acest virus s-a răspândit pe continentul european.

Majoritatea bolnavilor se vindecă fără tratament, dar virusul poate fi periculos, mai ales pentru femeile gravide sau pentru cei imunodeficienți, bolnavii de cancer sau cei care sunt supuși unui transplant, categorii care riscă să dezvolte o boală gravă de ficat. O concluzie surprinzătoare, a declarat revistei The Lancet Jean-Michel Pawlotsky, specialist în hepatite virale la spitalul Henri Mondor din Paris.

El a sublinia necesitatea punerii în practică a unei depistări sistematice a donatorilor de sânge pentru virusul heptitei E în regiunile unde acesta a devenit endemic, precum Uniunea Europeană, inclusiv Franța. În lume, numărul infecțiilor provocate de virusul (VEH/HEV) este estimat la 20 de milioane în fiecare an, cazurile acute de hepatită E la peste 3 milioane, iar numărul deceselor la 56.000, potrivit OMS.

China a produs și a omologat un vaccin împotriva hepatitei E, care nu este însă disponibil în întreaga lume. În lipsa unui tratament specific, specialiștii recurg la ribavirin, medicamentul antiviral folosit și pentru alte infecții.

AGERPRES

 

Read more...

Franta: Drapele coborate in berna

Drapelele au fost coborâte în bernă luni și vor rămâne în această poziție trei zile pe toate edificiile publice în Franța în semn de doliu pentru victimele zborului AH5017, președintele Francois Hollande urmând să prezideze o nouă reuniune la Elysee consacrată accidentului, relatează AFP.

Coborârea în bernă a drapelelor a fost hotărâtă sâmbătă de președintele francez, care a exprimat aproape trei ore la sediul Ministerului Afacerilor Externe solidaritatea națională cu rudele celor 54 de pasageri francezi din avionul Air Algerie care s-a prăbușit joi în Mali. În total, 118 persoane au decedat în accident.

Luni dimineața, șeful statului va prezida o nouă reuniune consacrată acestui accident.

În fața familiilor victimelor, președintele Hollande a anunțat că corpurile tuturor pasagerilor vor fi aduse în Franța. De altfel, rudele care doresc vor fi însoțite, 'la momentul potrivit', la locul catastrofei unde va fi ridicată o stelă 'pentru ca nimeni să nu uite că, în acest loc, au dispărut 118 persoane'.

Șeful statului a amintit sâmbătă că 'o serie de indici duc la presupunerea că în accident condițiile meteorologice au fost determinante, subliniind însă că Franța nu exclude 'nicio ipoteză'.

Experții care anchetează prăbușirea avionului și-au continuat munca duminică în zona dificil accesibilă în care aparatul s-a dezintegrat în impactul cu solul.

Cele două cutii negre ale avionului au fost transferate duminică la Bamako, de unde au fost trimise spre Franța.

Prima cutie fuses recuperată de armata franceză la locul accidentului în zona Gossi, la circa 100 km de Goa, cel mai mare oraș din nordul malian, iar a doua — sâmbătă, de experții misiunii ONU în Mali (Minusma).

AGERPRES

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686