Items filtered by date: Wednesday, 20 August 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Oamenii de stiinta, in fata unui mister. Ce s-a descoperit pe statia spatiala

Oamenii de știință sunt uimiți de descoperirea unor mici creaturi marine, forme de viață găsite la o altitudine de 330 de kilometri deasupra Pământului, pe suprafața Stației Spațiale Internaționale.
Aceste forme de viață microscopice au fost identificate ca fiind plancton, potrivit Daily mail.

Microorganismele de pe Stația Spațiala Internațională (ISS) nu sunt forme de viață extraterestră și existența lor acolo rămâne un mister, neștiindu-se modul în care aceste creaturi au ajuns în spațiu.
Planctonul este de obicei microscopic, dar specia include și meduze.

Oamenii de știință ruși încearcă să descifreze misterul acestor microorganisme care supraviețuiesc fără oxigen, în gravitație zero, pe temperaturi extreme și expuse radiației cosmice.
"Rezultatele experimentului sunt unice. Am găsit urme de plancton și particule microscopice pe suprafața iluminată. Acest lucru ar trebui studiat în continuare", a spus astronautul rus de pe ISS, Vladimir Soloviev.
Organismele vii nu numai că pot exista, dar se și dezvoltă în condiții ostile. Ele au fost găsite pe suprafața ISS cu ajutorul unor "echipamente de înaltă precizie", în timpul unei operațiuni de curățire a stației.
Organismele nu sunt întâlnite în Baikonur, Kazahstan, locul de unde au fost trimise în spațiu componentele stației spatiale.

Read more...

Italia: Roman acuzat ca intentiona sa comita un atac cu bomba

Un român şi un albanez au fost arestaţi miercuri, în sudul Italiei, sub acuzaţia că intenţionau să comită un atac cu bombă la sediul unei companii, în apropierea unei zone de servicii, pe o autostradă, relatează site-ul LatinaToday.it.

Cei doi suspecţi - un român în vârstă de 28 de ani şi un albanez de 27 de ani - au fost opriţi pe Autostrada A14, în sudul Italiei, având în vehicul un dispozitiv exploziv artizanal.

Imigranţii au fost arestaţi sub acuzaţia că intenţionau să comită un atac cu bombă la sediul unei companii de import-export din localitatea Molfetta, situată în regiunea Puglia, în apropierea oraşului Bari.

"Atentatul ar fi implicat în mod sigur o staţie de alimentare cu carburanţi situată în apropierea companiei vizate, situaţie care ar fi generat riscuri enorme pentru siguranţa publică, dat fiind că în zonă este un spaţiu de servicii", a comunicat Garda Financiară din Italia, care a preluat investigaţia.

În acelaşi caz sunt cercetaţi pentru complicitate alţi doi cetăţeni albanezi.

 

Read more...

Mii de romani sunt obligati sa dea inapoi ajutoarele sociale primite in Spania!

Situație tensionată pentru mii de români care au părăsit Spania fără să anunțe. Aceștia rămân fără ajutorul social sau cel de șomaj și trebuie să înapoieze banii pentru toată perioada în care au fost ajutați de statul spaniol.

Situația vine în contextul în care multiple fraude au fost descoperite în sistemul asigurărilor sociale, cei mai mulți vinovați fiind români.

Mare atenție! Conform noilor legi, toți străinii care sunt asistați social sau sunt șomeri indemnizați trebuie să anunțe autoritățile iberice și să obțină o autorizație pentru a părăsi Spania. Dacă încalcă aceste prevederi, riscă să li se suspende sprijinul financiar și chiar să înapoieze toți banii pe care i-au primit de la stat până în acel moment.

De unde această măsură care ar putea produce probleme pentru mii de români?

Decizia a fost luată după ce mai mulți emigranți plecau să muncească sau să trăiască în alte țări, perioadă în care ei continuau să primească sume din Spania, bani care nu li se mai cuveneau.

În acest fel, mii de români au fost descoperiți că ar încasa sume de bani necuvenite. Au fost obligați să dea înapoi banii încasați astfel.

Teoretic, cei care refuză să plătească banii, vor avea sechestru pe bunuri: conturi bancare, autoturisme și bunuri.

"Au fost momente în care li s-a arătat ca au plecat românii pentru că aveau un decedat în familie sau pentru că spaniolii le cereau un document în România. Ca să obțină acest document, trebuiau să vină personal în Romania. Au plecat din Spania și când s-au întors li s-a tăiat ajutorul de șomaj. Statul i-a pus să plătească și retroactiv toată perioada în care au primit ajutor de șomaj", a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

"Nu ni s-a spus că pe această perioadă nu putem să părăsim Spania. La terminarea șomajului, au descoperit că am fost plecat o perioadă de o lună de zile și mi s-a zis că trebuie să returnez toată suma primită până în acel moment: 11.000 de euro", declara Marius Pisa, un român stabilit în Spania.

În momentul de față, în Spania sunt stabiliți cca 1 milion de români. Dintre aceștia 80.000 de români nu dețin locuri de muncă și reprezintă o povară pentru stat.

sursa: Incont.ro

Read more...

Drapel ucrainean, arborat pe o cladire langa Kremlin

Persoane încă neidentificate au arborat drapelul Ucrainei în vârful stelei în cinci colțuri de pe turnul uneia din cele mai înalte clădiri construite pe vremea dictatorului Iosif Stalin pe cheiul Moscovei - chiar în centrul capitalei ruse - și au vopsit în albastru o parte din steaua ce amintește de perioada sovietică, relatează Interfax și Ria Novosti.

"Drapelul a fost arborat de răufăcători neidentificaţi, pe un zgârie-nori de pe cheiul Kotelniki", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Roman Kilkeev.

Drapelul a fost amplasat, miercuri dimineaţă, pe steaua aurie gigantică aflată în vârful clădirii şi a rămas acolo timp de trei ore, înainte de intervenţia autorităţilor.

"Alpinişti specializaţi, obişnuiţi să lucreze la altitudine, au înlăturat deja" drapelul, a declarat purtătorul de cuvânt spre prânz.

Mai mulţi muncitori lucrau miercuri dimineaţă pentru a înlătura vopseaua galbenă şi albastră - culorile naţionale ucrainene - cu care aceleaşi persoane necunoscute au vopsit steaua de pe clădire, moştenită din epoca sovietică, potrivit unui fotoreporter al AFP.

Conform unei surse din poliţie, mai multe persoane echipate cu material necesar escaladării au fost arestate la Moscova, toate originare din capitala rusă sau din împrejurimi.

"Persoane neidentificate au urcat pe scările interioare până la ultimul etaj al clădirii, înainte de a agăţa drapelul cu ajutorul materialului specific escaladării", potrivit sursei citate de agenţia Interfax.

Tensiunile s-au intensificat între Moscova şi Kiev în ultimele şase luni, după înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, anexarea în martie a Crimeei de către Rusia şi patru luni de conflict între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene în estul Ucrainei. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că înarmează separatiştii, în timp ce Moscova neagă.

 

Read more...

Festivalul “Open Sah Alba” – Juniorii in top la turneul de la Cugir

  • Published in Sport

Oraşul Cugir are o bogată tradiţie şahistă, fiind mult timp principalul centru şahist judeţean. Cei mai cunoscuţi dintre reprezentanţii săi în plan sportiv din ultimele decenii, candidaţii de maeştri Ioan Zaharie şi Mihai Vîlceanu, sunt activi şi astăzi, participând regulat şi cu succes la turneele organizate în judeţul Alba, dar şi la competiţii naţionale, iar profesorul Vasile Lupu, de numele căruia se leagă iniţierea în tainele sportului minţii a mii de copii cugireni, îşi continuă şi astăzi cu pasiune activitatea de promovare a şahului în rândul tinerilor din Cugir. Datorită eforturilor sale şi sprijinului permanent acordat de Primăria şi Consiliul Local Cugir, secţia de şah a Clubului Sportiv Orăşenesc Cugir a fost în ultimii ani o prezenţă constantă în competiţiile judeţene şi naţionale de şah.

Toate acestea explică prezenţa a nu mai puţin de 59 de jucători la startul etapei a 6-a a festivalului “Open Şah Alba”, găzduită marţi 19 august de Casa de Cultură din Cugir. Startul turneului a fost dat primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, care a efectuat prima mutare la masa 1 împotriva favoritului principal al turneului, multiplului campion de juniori Mihnea Costachi (Alba Iulia). Ca o curiozitate, unul dintre primii adversari ai lui Mihnea a fost bunicul său Ilie Paşca, care este cugirean şi care şi astăzi joacă adesea cu plăcere rolul de “sparring-partner” pentru nepotul său. Mutarea edilului cugirean, 1.d4, nu l-a luat însă deloc prin surprindere pe Mihnea, care şi el la rândul lui obişnuieşte să înceapă partidele cu această mutare, aşa că juniorul albaiulian s-a impus fără probleme în runda inaugurală, iar apoi şi-a continuat parcursul sigur pănă la final, acumulând 6 puncte în 7 partide (5 victorii şi 2 remize). Singurul care a reuşit să ţină pasul cu Mihnea a fost un alt cunoscut junior, Adrian Sechereş (Teiuş), care a acumulat acelaşi număr de puncte, dar a trebuit să se mulţumească cu locul secund datorită coeficientului Bucholtz inferior. Interesant este faptul că cei doi s-au aflat într-o situaţie identică şi cu două zile în urmă, la Festivalul Internaţional de Şah de la Timişoara, singura diferenţă fiind că la Cugir premiile pentru primele două locuri, 200 lei, respectiv 150 lei, au fost de zece ori mai mici decât la Timişoara J. Oricum cei doi juniori au posibilitatea să-şi completeze câştigurile financiare la etapele viitoare al festivalului de la Aiud, Teiuş, Blaj şi Sebeş, precum şi în finala de duminică de la Alba Iulia în care ambii sunt deja calificaţi. Pentru ca succesul şahului juvenil să fie complet, ultima treaptă a podiumului în turneul de la Cugir a fost ocupată de un alt junior, George Ileană (Alba Iulia) cu 5,5 puncte, acesta devansându-i la coeficienţii de departajare pe Ovidiu Lupu (Alba Iulia/CSO Cugir), Pau Voina (Unirea Rîtişor – Serbia) şi Ioan Zaharie (Cugir)

S-au acordat premii speciale la următoare secţiuni:

Veterani: 1.Zaharie Ioan (Cugir) 2.Victor Cojocaru (Cugir) 3.Radu Cormoş (Alba Iulia)

Feminin: 1.Nicoleta Băcanu (Sibiu) 2.Bianca Tincu (Sebeş) 3.Maria Ileană (Alba Iulia)

Jucători locali: 1.Mihai Vîlceanu (Cugir) 2.Iosif Cotoară (Cugir) 3.Nicolae Dicu (Cugir)

Copii sub 12 ani: 1.Daniel Armenciu (Teiuş) 2.Vlad Domşa (Teiuş) 3.Mădălina Lupu (Cugir)

Copii sub 10 ani: 1.Ilie Arion (Cugir) 2.Matei Roncea (Sebeş) 3.Andrei Călinici (Cugir)

Copii sub 8 ani: 1.Radu Ţâmpea (Alba Iulia) 2.Ianis Tarciuc (Sebeş/CSO Cugir) 3.Cătălin Marina (Teiuş)

Turneul a fost arbitrat de prof.Mihai Partenie (Giarmata Vii - Timiş), care a fost sprijinit în activitatea organizatorică de prof.Vasile Lupu (Cugir) şi ing.Radu Cormoş (Alba Iulia).

Programul următoarelor etape ale festivalului este următorul: Aiud (Pensiunea Melinda – miercuri 20 august), Teiuş (Căminul Cultural – joi 21 august), Blaj (Disco Opera – vineri 22 august) şi Sebeş (Primăria Sebeş – sâmbătă 23 august). Toate vor începe la orele 16, înscrierile urmând a fi validate în intervalul orar 15.30 – 16.00. La aceste turnee au dreptul să participe atât jucători legitimaţi, cât şi jucători nelegitimaţi. Turneele finale se vor desfăşura duminică 24 august la Sala Unirii din  Alba Iulia începând cu orele 10.

Regulamentul festivalului “Open Şah Alba 2014” şi alte informaţii despre turneele festivalului sunt disponibile pe site-ul www.sahalba.ro

Read more...

Cum iti dai seama daca un produs este traditional sau nu?

Directorul general al mărcii CEFF (Certified E-Friendly Food), Daniela Niculescu, prezintă 5 moduri prin care consumatorul de rând poate verifica dacă un produs este într-adevăr tradițional sau nu.

1. Logo-ul
"Cea mai simplă metodă de a verifica dacă un produs este unul tradițional atestat este să cauți logo-ul național pe etichetă", arată Daniela Niculescu.
Începând cu luna decembrie 2013, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a impus marcarea produselor tradiționale românești cu un logo care menționează faptul că produsul respectiv este atestat de MADR, în partea de sus având însemnul de "PRODUS TRADIȚIONAL", iar în partea de jos "ROMÂNIA" pe un fundal tricolor.
2. Fă-ti temele!
"Dacă ești un consumator convins de produse tradiționale românești, înainte de a pleca de acasă, un lucru foarte simplu pe care îl poți face este să verifici dacă ceea ce intenționezi să cumperi se află pe lista de produse atestate", amintește Daniela Niculescu.
Această listă poate fi găsită pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și prezintă exact producătorul și numele produsului care a fost atestat ca respectând ingredientele și rețeta produsului tradițional.
3. Întreabă la punctul de vânzare
"Dacă nu ești convins de autenticitatea produselor, nu te sfii să întrebi comerciantul unde sunt produse sau din ce sunt produse. Este dreptul tău să afli și responsabilitatea lui să îți răspundă.
Atenție! Piețele nu oferă neapărat produse tradiționale. Întreabă vânzătorul despre proveniență, producție sau ingrediente și chiar și atunci, urmărește regulile de etichetare și de conformitate cu rigorile produsului tradițional menționate mai sus", avertizează Daniela Niculescu.
4. Caută în magazinele de specialitate
"Au început să apară din ce în ce mai multe magazine specializate în comercializarea de produse bio și tradiționale, atât în domeniul online cât și fizic. Atenție la magazinele online! Pot fi foarte multe site-uri care pretind că vând produse tradiționale. Informează-te înainte de a comanda", a declarat Daniela Niculescu.
De asemenea, datorită cererii din ce în ce mai ridicate de produse tradiționale și a noilor reglementări, supermarket-urile și hypermarket-urile îți pun la dispoziție rafturi speciale cu aceste produse. Însă unele produse sunt numite "tradiționale", doar datorită rețetei sau a genului de produs, a adăugat Daniela Niculescu.
5. Scapă de prejudecățile privind aditivii alimentari
În momentul în care auzim despre E-uri, deja ne gândim la aditivi alimentari dăunători.
"Ei bine, nu toate E-urile sunt dăunătoare. Ca exemplu, extractul de paprika, roșul de sfeclă sau cărbunele negru sunt extrase din natură și încadrate în categoria aditivilor coloranți.
Celuloza este folosită ca și agent de îngroșare. Dacă un produs conține E-uri, nu înseamnă că nu este tradițional. Citește cu atenție eticheta sau informează-te despre E-urile dăunătoare și cele permise în cantitățile recomandate", a punctat Daniela Niculescu.

Read more...

Statul Islamic revendica decapitarea unui jurnalist american

Statul Islamic, un grupare jihadistă extremă, a declarat că l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley ca represalii pentru loviturile aeriene americane din Irak, informează AFP.

Într-un videoclip postat marți pe internet, SI arată un bărbat mascat îmbrăcat în negru care pare să taie gâtul jurnalistului.

James Foley a fost răpit de bărbați înarmați în Siria în noiembrie 2012. Familia sa a postat un mesaj online după publicarea înregistrării video cerând timp "pentru a găsi răspunsuri".

Foley, care la 40 de ani era un reporter cu experiență, a acoperit în special conflictul din Libia înainte de a se duce în Siria, de unde a relatat despre revolta împotriva regimului lui Bashar Al-Assad pentru Global Post, AFP și alte media.

Potrivit mai multor mărturisiri, James Foley a fost răpit în nordul Siriei la 22 noiembrie 2012. Familia sa, care a lansat o campanie de informare, nu a mai auzit nimic despre el de atunci.

Videoclipul, de mai puțin de cinci minute și care este intitulat "Mesaj pentru America", a fost filmat într-o zonă de deșert fără a se ști unde.

Bărbatul mascat ce pare să procedeze la execuția jurnalistului vorbește în engleză cu accent britanic.

Gruparea extremistă care provoacă teroare în teritoriile pe care le controlează, este vizată de aproximativ zece zile de atacuri aeriene americane în nordul Irakului.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686