Items filtered by date: Friday, 15 May 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Restrictie circulatie

Sâmbătă 16 mai, între orele 7.30 și 20.00, se va restricționa circulația auto la intersecțiile străzilor Calea Moților, Avram Iancu și Tudor Vladimirescu cu strada Ardealului, în vederea executării de lucrări la rețeaua de distribuție apă și canalizare. Restricționarea se va face pe un singur sens de mers, prin semnalizare rutiera temporară. Executantul lucrărilor, SC INSTALATORUL S.A. are obligația de a asigura condițiile de trafic și siguranță, dar și readucerea carosabilului la starea inițială.

Read more...

Teodorovici renunta la impozitarea bacsisului

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat, vineri, că se renunță la impozitarea bacșișului și la trecerea lui pe un bon separat. El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă, asa ca cel mai simplu este să se elimine de tot aceasta idee. Eugen Teodorovici a făcut acest anunț  după o discuție cu reprezentanții din industria hotelieră, a restaurantelor și chiar a celor din taximetrie.

Ordonanța de Urgență 8/2015 care definește bacșișul și stabilește evidențierea acestui tip de venit pe bonul fiscal a fost publicată, în 28 aprilie, în Monitorul Oficial. Până la modificare ordonanței, impozitarea bacșișului rămâne însă în vigoare, iar legea produce efecte. Cei care au fost sau vor fi sancționați pe aceasta lege nu se vor afla în situația de a li se anula sancțiunile.

Read more...

Klaus Iohannis primit la Vatican de Papa Francisc - vezi video

Președintele Klaus Iohannis a fost primit, vineri, la Vatican, de Papa Francisc, șeful statului fiind însoțit de soția sa, Carmen Iohannis, și de delegația prezidențială.

Şeful statului i-a oferit Papei o gravură cu Sibiul, realizată de artistul plastic Ștefan Orth şi o monedă de aur, emisiune numismatică dedicată împlinirii a 2000 de ani de creștinism,  şi l-a invitat în România.

La rândul său, Papa Francisc i-a facut cadou președintelui o fotografie care îl reprezintă pe îngerul păcii învingând moartea.

La finalul vizitei sale la Vatican, președintele a depus, împreună cu soția sa, un buchet de flori la mormântul Papei Ioan Paul al II-lea, aflat la Basilica Sfântul Petru.

Sursa: stiripesurse.ro

Read more...

Pacientii de scleroza multipla din cadrul Asociatiei SM SPEROMAX Alba vor beneficia inca un an de servicii de informare si consiliere prin finantarea Primariei si a Consiliului Local Alba Iulia

Comunicat de presă

În ședința de Consiliul Local din data de 28 aprilie 2015, a fost  aprobată continuarea finanțării Centrului de Informare și Consiliere în Scleroză Multiplă al Asociației SM SPEROMAX Alba.

În cadrul Asociației SM SPEROMAX Alba, din anul 2013 funcționează Centrul de Informare și Consiliere în Scleroză Multiplă, iar din luna mai a anului 2014 s-a obținut și o finanțare din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia și Consiliului Local Alba Iulia pentru susținerea serviciilor acordate persoanelor afectate de scleroză multiplă. Finanțarea a fost acordată inițial pe durata a 12 luni (mai 2014 – aprilie 2015), ca apoi să se obțină o continuare a acesteia pentru încă 12 luni, până în aprilie 2016.

Prin intermediul acestui parteneriat semnat între  Asociația SM SPEROMAX Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Consiliul Local Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia sunt asigurate servicii de consiliere psihologică, servicii de informare și consiliere socială, sprijin în activitățile zilnice pentru pacienții cu scleroză multiplă  și aparținătorii acestora. De asemenea vor fi asigurate și pachete cu materiale igienico-sanitare, vitamine și suplimente nutritive pentru  ameliorarea simptomelor specifice sclerozei multiple.

LĂSCUȘ ALEXANDRU

Coordonator

Centrul de Informare și Consiliere  în Scleroza Multiplă

Read more...

EXPOZITIE „CALVARUL DESPAGUBIRILOR DE RAZBOI”

Marți, 19 mai 2015, ora 11.00, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, va avea loc vernisajul expoziţiei „Calvarul despăgubirilor de război”.

În cadrul acestei expoziții vor fi expuse documente referitoare la despăgubirile pe care România le-a plătit Uniunii Sovietice, conform Convenţiei de Armistiţiu semnate în 12 septembrie 1944.

Read more...

Renumita regizoare Elisabeta Bostan va participa la FIFE Zlatna

Celebra scenaristă şi regizoare Elisabeta Bostan va participa la Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, din judeţul Alba. În cele trei zile ale festivalului, care se desfăşoară în perioada 5-7 iunie 2015, admiratorii doamnei Elisabeta Bostan vor avea ocazia să vizioneze trei dintre creaţiile sale – cunoscutele pelicule „Amintiri din copilărie”, „Saltimbancii” şi „Mama” -. Cu această ocazie, Elisabeta Bostan va împărtăşi spectatorilor festivalului, precum şi micilor cinefili, date şi impresii personale din culisele filmărilor.

Organizatorii FIFE Zlatna anunţă că au fost înscrise în competiţia festivalului filme atât din România, cât şi din ţări precum Turcia, Danemarca, Germania, Italia sau Cehia. Vă reamintim că filmele pe teme etnografice pot fi înscrise în competiţia festivalului până la data de 15 mai 2015. Persoanele interesate să înscrie filmele în competiţia FIFE Zlatna, ediţia a III-a, pot obţine informaţiile necesare de pe site-ul festivalului www.etnofilmzlatna.ro.

Read more...

„Neinfricatii” au castigat „Lingura de Aur”

Echipa de liceeni Bucătarii Marțieni a organizat joi, 14 Mai 2015 concursul culinar cu specific tradițional românesc Lingura de aur,  ediția I. Echipa Neînfricații, coordonată de prof. Nicolae Iacșa a plecat acasă cu marele premiu, Trofeul Lingura de aur. Bulzul ardelenesc cu cotlet și zama de salată a fost preferatele juriului format din profesioniștii Chef Toma Cosmin, Chef Mihai Popa, Țăran Tiberiu și amatoarele: Camelia Toma, jurnalistă și profesoara coordonatoare a proiectului, Lavinia Dobra. Echipa formată din Ilie Andrei, Mateiu Mihai, Segedi Narcisa și Șandru Nicoleta au primit și premiul special oferit de Agenția pentru Dezvoltare Regioală Centru.

Misiunea juriului a fost una extrem de dificilă, pentru că a presupus degustarea tuturor celor 16 preparate pregătite de elevii înscriși în concurs. Prezentarea celor două feluri de mâncare pe care fiecare echipă le-a pregătit cu mare atenție, și în special gustul au fost cele două criterii după care au fost punctați. Locul al doilea ”Lingura de argint”  a fost câștigat de echipa Best Chefs coordonată de profesoara Onea Lenuța. Bogdan Degan, Doncuț Eduard, Anghel Andrei și Muntean Olimpiu au cucerit juriul cu ciorba de ciuperci și tochitura românească. Locul al III-lea, Lingura de bronz a fost obținută de echipa the Roll`s, coordonată de profesoara Pintea Eva, iar mențiunea a fost revendicată de echipa ”Ardelence pricepute”, coordonate de profesoara Dușa Simona.

Festivitatea de premiere a fost completată cu succes de talentații elevi Mădălina Leba și Popa Ionuț, care au interpretat cântece populare românești care s-au potrivit de minune cu mâncarea tradițională.

Proiectul urmărește promovarea talentului, a profesionalismului și performanței viitorilor bucătari în comunitatea locală, pentru a fi încurajați să continue și să se perfecționeze. Proiectul poate constitui pentru elevii implicați o rampă de lansare într-o carieră din domeniul alimentației publice, completând cu succes seria experiețelor obținute prin participarea la Târgurile Firmelor de Exercițiu.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank cu suma de 3.154 de lei. Programul este coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale și are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia, Dacia Market și Giro. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” - proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România”. Proiectul a fost sponsorizat cu produse alimentare, materia primă necesară pregătirii preparatelor, de către firmele Transeuro, Lin și Ema, Supremia, Cooperativa Agricolă Horticolă Alba care au înțeles necesitatea spijinirii elevilor în alegerea unei cariere. Acestea au oferit și premii speciale consistente, echipa 10B-n Bucătărie a fost premiată cu un frumos coș cu legume de către Cooperativa Agricolă Horticolă Alba, apoi echipa Best Chef, a primit coșul cu mezeluri de la Transeuro, iar echipa Las Cocineras, premiul condimentat al firmei Supremia și un coș dulce pentru echipa Le Chef  de la firma Lin și Ema.

Echipa „Bucătarii Marțieni”, este formată din șase liceeni de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”, iar organizația gazdă care sprijină derularea proiectului este Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.  

Proiectul ”Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF” constă în desfășurarea unui concurs culinar cu specific tradițional românesc, intitulat ”Lingura de aur” și organizat pentru elevii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia. După o selecție riguroasă a rețetelor înscrise în concurs, opt echipe finaliste au pregătit două preparate în baza de practică a  colegiului albaiulian. Astăzi a avut loc prezentarea lor, degustarea și premierea celei mai bune echipe. Echipele câștigătoare au fost recompensate cu premii constând în ustensile de bucătărie profesionale, diplome și trofee. La festivitate au fost invitați șefii de restaurante din municipiu și jurnaliști, care vor avea ocazia să deguste preparatele și să asiste la prezentări. Pentru diseminarea ”rezultatelor gustoase”, echipa câștigătoare, împreună cu echipa de proiect, va organiza de Zilele Municipiului o degustare în aer liber a unuia din preparatele premiate, un număr de 300 de porții urmând să fie pregătite pentru albaiulieni și turiști. O activitate importantă a proiectului constă în realizarea unei broșuri cu preparatele pregătite de cele opt echipe finaliste, pentru a promova bucătăria românească tradițională, broșură care va fi pusă în vânzare în luna mai.

Prin acest proiect, echipele de bucătari, ajutori de bucătari, precum și chelneri (24 de persoane) vor avea șanse mai mari pentru a se integra pe piața muncii. Proiectul are scopul de a promova învățământul profesional în rândul elevilor de gimnaziu care își doresc să se pregătească pentru o carieră în acest domeniu. În plus, cetățenii municipiului (aproximativ 300 de persoane) vor avea ocazia să guste preparate tradiționale, iar restaurantele locale vor avea o resursă de informare pentru diversificarea listelor de meniuri, astfel încât să contribuie la crearea unui brand al orașului și din punct de vedere culinar.

 

Read more...

Cupa „Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis la Sah”

În dorința de a promova șahul ca sport al minții și de a-i îndemna pe cei interesați să-l practice de la o vârstă fragedă, Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis organizează, pentru al doilea an la rând, un eveniment șahistic destinat preșcolarilor și elevilor de clasele I-VIII, la care sunt așteptați să participe șahiști nu doar din Alba, ci și din țară. La competiție s-au înscris deja peste 125 de preșcolari și elevi, din Alba Iulia, Teiuș, Sebeș, Cugir, Aiud sau Mihalț, dar și din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Deva, Petroșani și Hunedoara.

Competiția va avea loc sâmbătă, 16 mai 2015 și este organizată în parteneriat cu Clubul Municipal de Șah Alba Iulia și Școala Gimnazială "Ion Agârbiceanu" din Alba Iulia, cea care de altfel va găzdui evenimentul.

În premieră, competiția de anul acesta este promovată și de Federația Română de Șah, site-ul acesteia oferind toate informațiile necesare iubitorilor șahului care doresc să participe la evenimentul albaiulian. Mai mult, rezultatele pe care le vor înregistra jucătorii cu rating mai mare de 1001 vor fi recunoscute oficial și vor conta în "zestrea" de puncte pe care fiecare șahist și-o dorește cât mai consistentă.

Competiția are două secțiuni, una pentru concurenți nelegitimați sau legitimați la Federația Română de Șah și având rating 1001, iar alta pentru competitori legitimați, având rating mai mare de 1001. În cadrul fiecărei secțiuni se va concura pe grupe de vârstă, de la preșcolari și până la elevii de clasa a VIII-a. Se vor juca cinci runde în sistem elvețian sau sistem turneu, în funcție de numărul de participanți. Timpul de joc este de 15 minute / partidă (timp de joc pentru fiecare jucător).

Organizatorii vor acorda, pentru fiecare secțiune: trofeu pentru locul întâi, medalii pentru primii trei clasați și diplome pentru toți participanții. Trebuie menționat că organizatorii nu au perceput taxă de participare, din dorința de a facilita accesul la competiție pentru toți iubitorii șahului.

Competiția va începe la orele 10, iar festivitatea de premiere se dorește a fi organizată în jurul orelor 13:30 – 14.00.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686