Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Friday, 19 February 2016 - Like - stiri Alba Iulia

MAE: “Dialog cu Diaspora pe teme consulare – editia 2016”

Ministerul Afacerilor Externe demarează, la 19 februarie 2016, ediţia 2016 a programului “Dialog cu diaspora pe teme consulare”, care are ca obiectiv informarea celor mai numeroase comunităţi de români care locuiesc în străinătate cu privire la programele și proiectele derulate de MAE pentru modernizarea activității consulare. Acest proiect de comunicare și interacțiune directă a celor 3 actori principali ai activității consulare – cetățeanul român, consuli și Centrala MAE - este la a doua ediție, fiind lansat în anul 2015, bucurându-se de un real interes în rândul comunităților românești.

Programul “Dialog cu Diaspora pe teme consulare” se va desfășura în prima jumătate a anului 2016 în statele cu comunităţi importante de români unde se desfăşoară o intensă activitate consulară: Spania, Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie. Astfel, o echipă a Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe se va deplasa pentru a prezenta cetăţenilor români, beneficiarii direcți ai acestor programe, ultimele noutăţi cu privire la sistemul de servicii consulare E-Cons. Primele întâlniri vor avea loc în cursul acestei săptămâni la Madrid.

În cadrul întâlnirilor cu românii din diaspora, reprezentanții Centralei MAE vor putea să discute direct cu aceştia problemele cu care se confruntă în plan consular, precum şi cele mai eficiente modalități de soluționare pe termen lung,precizează MAE.

Read more...

Protest spontan la evenimentul "160 de ani de la dezrobirea romilor in Principatele Romane"

La această oră premierul României, Dacian Cioloș, participă la dezbaterea cu tema "160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române", organizată la Muzeul Național de Artă al României. În timpul discursului primului ministru a avut loc un protest spontan declanșat de un grup de participanți. Protestatarii solicită drepturi egale pentru toate organizațiile de romi și reprezentare egala a acestora în Parlamentul României. Protestatarii au afișat bannere cu mesaje ca  "Romii protestează, vocea lor contează" și "Federația Romilor=Partida Romilor=Înrobirea Romilor".

"Sunt aici şi pentru a spune că istoria noastră are şi câteva părţi mai puţin onorante pentru noi, dar poate că ele pot fi înţelese până la un anumit punct dacă le punem în contextul acelor vremuri. Oricum, sclavia romilor este una dintre acele perioade pe care trebuie să ne-o amintim, mai ales că ea aluat sfârşit la un moment dat", a spus Cioloş, la Muzeul Naţional de Artă. 
Premierul a arătat că ''procesul de dezrobire'' a avut loc formal şi că, ''din păcate, nu a luat neapărat sfârşit la nivel social". 
"Societatea românească este obişnuită cu o mare diversitate culturală, cu o mare diversitatea etnică, însă din păcate au rămas în mentalitatea noastră multe urme ale acelei perioade, urme de toleranţă mai dificil de integrat, urme de reflexe care s-au perpetuat social de la o generaţie la alta", a susţinut prim-ministrul. 
În context, Cioloş a mai spus că "lucrul cel mai bun'' care poate fi făcut de fiecare este ''un efort de dezrobire'' mentală. "Această dezrobire mentală este esenţială pentru a face din integrarea socială şi din acceptarea socială o realitate", a adăugat premierul. 
El a precizat că în echipa sa are mai mulţi colaboratori de etnie romă, pe care i-a recrutat "nu pentru ca să dea bine, ci pentru că oamenii sunt competenţi şi pot să îşi aducă o contribuţie la dezvoltarea societăţii româneşti". 

În urmă cu 160 de ani, la 20 februarie 1856, a fost promulgată „Legea pentru desființarea robiei în cazul țiganilor particulari”, aflați în proprietatea boierilor. 155 de ani mai târziu, statul român a recunoscut necesitatea reparației morale a suferinței unei importante părţi a populaţiei României, ţinută în sclavie mai bine de jumătate de mileniu. Astfel, prin Legea nr. 28/2011, se marchează ”dezrobirea romilor din România la data de 20 februarie a fiecărui an”.

Read more...

Brancusi calatoreste in lume

În urmă cu 140 de ani, pe 19 februarie 1876, se năştea, la Hobiţa, marele Constantin Brâncușicel ce a fost descris ca fiind „jumătate zeu, jumătate ţăran” de către celebra colecționară de artă Marguerite " Peggy " Guggenheim.

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. 19 februarie a fost proclamată zi de sărbătoare națională prin Legea nr. 305/2015. Cu acest prilej, a fost lansat Programul național „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși" derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși".

În acest sens, Accademia di Romania din Roma organizează manifestarea cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuși - 140 de ani de la naștere". Evenimentul va avea loc la data de 19 februarie 2016 în Sala de conferințe a Institutului, constând într-o conferință despre opera lui Constantin Brâncuși, însoțită de materiale video din viaţa şi opera marelui sculptor pe fundal, susținută de criticul și istoricul de artă Grigore Popescu Arbore. La finalul conferinței va fi proiectat filmul documentar Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache în anul 1996.

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează manifestarea „Cinstirea lui Brâncuși, geniul român", la 19 februarie 2016, la sediul Institutului și la Shanghai, la sediul Asociației de Prietenie China - România, filiala Shanghai. Evenimentul va debuta cu proiecția filmului Brâncuși și va fi urmat de dezbateri. La sediul Institutului, dezbaterea va fi deschisă de către Constantin Lupeanu, directorul Institutul Cultural Român de la Beijing, în cadrul căreia vor lua cuvântul profesori universitari și artiști plastici, jurnaliști chinezi și alte presonalități culturale. La sediul Asociației de Prietenie China-România din Shanghai va lua cuvântul Zhou Mingde, profesor și traducător, reprezentantul Asociației de Prietenie China-România. Se vor purta discuții libere despre opera și personalitatea lui Brâncuși. La finalul discuțiilor va fi proiectat filmul Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin marchează Ziua Brâncuși prin manifestarea cu titlul „Centenarul Constantin Brâncuși partea 1 / Proiecție holografică cu mapare dedicată Coloanei Infinitului", care va avea loc la 19 februarie 2016 la Literaturwerkstatt (Kulturbrauerei Berlin). Evenimentul va debuta cu prezentarea unei proiecții holografice cu mapare, realizată de Modulab. Aceasta va avea ca punct central de interes Coloana Infinitului a lui Brâncuși, însoțită de diverse elemente tradiționale românești.

Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează la data de 19 februarie 2016, la sediul Institutului, primul eveniment dedicat celebrării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Seara dedicată omagierii lui Constantin Brâncuşi va cuprinde prelegerea susținută de Krisztina Passuth, istoric de artă, coordonatoare a albumului intitulat Brancusi és Brâncuşi / Brancusi şi Brâncuşi apărut la editura Noran din Budapesta, în 2005, urmată de o expoziţie de carte despre Constantin Brâncuşi, din colecţia Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Budapesta și proiecţia unor fragmente din filmul documentar Brâncuşi în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chişinău organizează trei manifestări pentru a celebra Ziua Brâncuși. Primul eveniment, cu titlul „Suită de evenimente prilejuite de inaugurarea anului Brâncuşi în Republica Moldova", va avea loc în perioada 19-21 februarie 2016, la Teatrul Republican „Luceafărul" și la Casa de cultură din Leova. Evenimentul dedicat anului Brâncuşi va cuprinde trei reprezentaţii cu spectacolul de pantomimă, poezie şi muzică Pasăre în văzduh şi expoziţia „Constantin Brâncuşi - pasărea măiastră". Cel de-al doilea eveniment, Expoziția „Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră", va avea loc la Galeria La Rond, vernisajul având loc la data de 19 februarie 2016. Expoziția aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 8 martie 2016. Cel de-al treilea eveniment, Proiecţia filmului documentar Brâncuşi de Cornel Mihalache, va avea loc la 24 februarie 2016, la cinematograful Odeon din Chişinău și se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Anului Brâncuşi în Republica Moldova.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează, cu prilejul Zilei Brâncuși, o conferință și o proiecție de film la sediul Institutului. În prima parte a manifestării va avea loc o conferință dedicată complexei personalităţi a omului şi artistului Brâncuşi, susținută de asistentul universitar de origine română Dalila Özbay, iar în a doua parte va fi proiectat filmul documentar Brâncuși, cu subtitrare în limba engleză, realizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Brâncuși, 19 februarie 2016, la sediul Institutului, cu manifestarea constând într-o prelegere cu titlul Viziuni ale infinitului - realizată de echipa Institutului, urmată de proiecția a două documentare artistice cu titlul Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit, în regia lui Laurenţiu Damian și Concert pentru clarinet, domnişoara Pogany şi Brâncuşi în regia lui Francisc Mráz.

Institutul Cultural Român de la Londra organizează, la 19 februarie 2016, la sediul Institutului, manifestarea cu titlul „Brâncuşi - o perspectivă britanică", în cadrul căruia vor avea loc o serie de evenimente: proiecția producției BBC, Tony Cragg on Constantin Brâncuși în regia lui Cristopher Swayne, urmată de o dezbatere despre influența sculptorului român, la care vor participa pictorul, istoricul și criticul de artă Eric Shanes, criticul de artă Sanda Miller, editorul Jonathan Vernon şi cineastul Bruno Wollheim.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează manifestarea cu titlul „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși", la data de 19 februarie 2016, la sediul institutului. În cadrul evenimentului va avea loc o prelegere dedicată vieții și operei artistului, suținută de prof. dr. Ileana Bucurenciu, urmată de proiecția documentarului Brâncuși regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la New York organizează proiectul cu titlul „BRANCUSI 140", care va avea loc la data de 19 februarie 2016, la The Wild Horses of Stable Island Gallery. Celebrarea Zilei Brâncuși la New York debutează cu vernisajul expoziției de fotografii ale ansamblului monumental de la Târgu-Jiu realizate de artistul Robert Dutesco, urmat de expoziția de carte cu volume aparținând Bibliotecii Institutului - volume dedicate operei și personalității lui Constantin Brâncuși și proiecția de fragmente din documentarul Brâncuși, în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Paris organizează proiecția filmului documentar Brâncuși regizat de Cornel Mihalache, la 19 februarie 2016. Acest proiect deschide seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român de la Paris pentru a marca Anul Brâncuși.

Institutul Cultural Roman de la Praga organizează Evenimentul aniversar Constantin Brâncuși, la 19 februarie 2016, la sediul Ambasadei României în Republica Cehă. În cadrul evenimentului vor fi proiectate filme de animație realizate de Mariana Pachis prin tehnica Sand Art, urmate de un worksop de modelare a nisipului prin tehnica Sand Art și de proiecția filmului Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează manifestarea „Mari români: Aniversare Constantin Brâncuşi", la 19 februarie 2016, la sediul Institutului. Evenimentul va consta într-o conferință dedicată vieţii şi întregii activităţi a sculptorului, susținută de Mircea Iliescu, conferenţiar şi fost profesor la catedra de Istoria Artei a Universităţii din Stockholm. Conferinţa va fi urmată de proiecția filmului documentar Brâncuși, în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează manifestarea cu titlul „Sărbătorirea a 140 ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi", la 18 februarie 2016, la sediul Institutului. În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziției de grafică și sculptură dedicată sculptorului Constantin Brâncuși aparținând artistului israelian Dan Reisner, urmat de proiecţia filmului documentar Brâncuşi, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Varşovia deschide seria manifestărilor organizate în Anul Brâncuși cu expoziția de fotografie în aer liber la sediul Ambasadei României la Varșovia, la 15 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei Culturii Române, în cadrul căreia sunt prezentate numeroase dintre operele lui Constantin Brâncuși. Expoziția rămâne deschisă publicului până la data de 30 aprilie 2016. Totodată, pentru a marca Ziua Brâncuși, Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza, la 18 februarie 2016, în Salonul Ambasadei României la Varșovia, evenimentul cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuși - 140 de ani de la naștere", în cadrul căruia criticul și istoricul de artă Cristian-Robert Velescu va susține o prelegere despre opera lui Constantin Brâncuși, însoțită de materiale video. După această prelegere, va fi proiectat filmul Constantin Brancusi: l'ensemble sculptural de Târgu Jiu - Roumanie, realizat de Doina Lemny.

Institutul Român De Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia va marca cei 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi la data de 19 februarie 2016, în Sala „Marian Papahagi" a Institutului, evenimentul constând într-o prelegere despre opera, viaţa şi activitatea lui Constantin Brâncuşi, susținută de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. După prelegere, va fi proiectat filmul Brâncuşi, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Viena aduce un Omagiu lui Constantin Brâncuși prin proiecția filmului documentar Brâncuşi realizat de Cornel Mihalache, la sediul institutului, la 19 februarie 2016.

Această serie sincronizată de manifestări culturale care urmează a fi organizată în data de 19 februarie 2016 de către reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate reprezintă atât marcarea unei însemnate inițiative legislative, cât și mai cu seamă un debut fecund pentru mari proiecte dedicate memoriei marelui sculptor pe parcursul acestui An Brâncuși, dar și în anii următori, conform obiectivelor fixate prin strategia multianuală a Institutului Cultural Român.

 
Read more...

Albaiulianca Andra Jurju si VEEA Music au colaborat pentru un cover inedit

Frumoasă și înzestrată cu darul muzicii, albaiulianca Andra Jurju a lansat zilele trecute un cover după celebra piesa ’’Addicted to you’’ interpretată de Avicii. Devenind viral pe internet într-un timp relativ scurt, artista s-a bucurat de peste 3000 de vizualizări pe cunoscuta platformă Youtube în doar 3 zile de la publicarea cover-ului, https://www.youtube.com/watch?v=J7Xr51dX2Rc.

Știm despre Andra că nu face muzică de câteva zile, ea fiind elevă la Liceul de Arte ’’Regina Maria’’ din Alba Iulia la profilul canto clasic, iar până la vârsta de 18 ani a mai studiat vioara și pianul, câștigând concursuri naționale dar și internaționale.

’’Am făcut vioara de pe clasa a I. Am locuit în Italia, unde am studiat pian și vioară la Școala Palmiero Giannetti și m-am întors acum trei ani în Alba Iulia. Am participat la olimpiade de vioară la Reșița și Sighetul Marmației, la concursuri de vioara în Italia, printre care și concursul județean organizat de Școala Palmiero Giannetti unde am luat primul loc’’ a declarat Andra.

Un rol important a fost jucat de casa de producție VEEA Music, care este în continuare în căutare de tinere talente, oferindu-i artistei un studio profesional, sfaturi dar și susținere în acest proiect. Despre VEEA Music este important de știut că este o casă de producție din Transilvania fondată de producătorul Alexandru Vlad (Kafu) și este reprezentată de o casă de publishing din Londra care a lucrat cu artiști precum Snoop Dogg, Nicole Scherzinger și multe alte nume cunoscute. VEEA Music are planuri mari pentru anul 2016 și target-ul ei este Billboard-ul.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686