Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Monday, 08 February 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Cu ce documente vor atesta romanii resedinta in strainatate

Începând de luni, 8 februarie 2016, Ministerul Afacerilor Externe supune consultării publice un proiect de ordin de ministru prin care, în pregătirea alegerilor parlamentare, se stabilesc documentele care atestă reședința în străinătate pentru cetățenii români.

Ministerul Afacerilor Externe informează că pe site-ul instituției, la secţiunea Transparenţă decizională, a fost publicat, în vederea consultării publice în perioada 8 februarie 2016 – 8 martie 2016, proiectul de Ordin al ministrului afacerilor externe prin care se stabilesc documentele care atestă reşedinţa în străinătate.  

Ministerul Afacerilor Externe dorește să precizeze faptul că, în conformitate cu noile prevederi legislative în materie electorală, respectiv Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015, documentele care atestă reşedinţa în străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe prin ordin

Proiectul postat pe site-ul MAE  conține date despre documentele care atestă reședința în străinătate în cazul a 143 de state. El se va afla în consultare publică, timp de o lună, până în 8 martie.

Read more...

ALEGE VIATA!

COMUNICAT DE PRESĂ

Poliţiştii rutieri din Alba acţionează, cu efective mărite pentru prevenirea accidentelor rutiere. Sunt vizate principalele artere rutiere ale judeţului şi în special, cele două drumuri naţionale DN1 şi DN7.

Poliţia recomandă respectarea limitei legale de viteză şi adoptarea unui comportament rutier preventiv.

În scopul prevenirii producerii de accidente grave de circulaţie în perioada 06 – 11.02.2016, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba acţionează cu efective mărite pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere care au avut consecinţe grave.

În zilele de 06 şi 07 februarie 2016, s-a acţionat în zonele în care au fost înregistrate accidente rutiere grave produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză. Au fost folosite 12 aparate radar, aşezate în cascadă, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale, axate în principal pe depăşirea limitei legale de viteză. 

În cadrul acţiunii, poliţiştii rutieri din judeţul Alba au depistat şi sancţionat contravenţional 347 de conducători auto care nu au respectat normele legale privind viteza de circulaţie pe drumurile publice. Doi dintre aceștia au fost depistaţi conducând cu o viteză mai mare cu 50 de kilometri la oră decât limita maximă admisă, motiv pentru care, complementar sancţiunii aplicate le-au fost reţinute permisele de conducere, pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea a fost constatată şi o infracţiune de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto să conducă preventiv şi reaminteşte că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave, produse pe drumurile publice din ţara noastră.

 

Read more...

"Prima Casa trebuie exceptata din Legea darii in plata"

Programul Prima Casă trebuie exceptat din Legea dării în plată, întrucât ar afecta disproporționat tinerii, iar BNR nu anticipează că la bănci vor ajunge multe apartamente, dar acestea vor fi obligate oricum să facă provizioane, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, informează cotidianul.ro, citând Bursa.

"Nu ne așteptăm, în mod special, să existe foarte multe dări în plată.(...) Consecințele bilanțiere asupra băncilor nu se produc în momentul dării în plată, ele se produc în momentul adoptării legislației, pentru că băncile sunt reglementate prudențial, printr-o directivă europeană, care obligă instituțiile de credit să provizioneze la momentul la care un credit nu mai are garanțiile necesare. Consecințele legii în actuala formă nu s-ar vedea la momentul la care un debitor s-ar duce să ceară darea în plată, ci se vor vedea la momentul adoptării legii", a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
Cerințele mai restrictive privind creditul ipotecar pot duce la un blocaj al pieței, a spus el. Băncile ar putea cere aducerea de garanții imobiliare suplimentare, iar garanțiile personale nu vor putea fi solicitate, pentru că nu mai pot fi luate în calcul, fiind revocabile de către debitor.

"Nu se acceptă garanții revocabile. Băncile sunt obligate să mărească avansul, în măsura în care instrumentul acesta al dării în plată va fi reglementat astfel. Există probabilitatea ca pe piața liberă a creditului, un număr mai mic de persoane să se califice pentru împrumut, dacă este adoptată legea în forma actuală", a afirmat el.

Cel mai puternic afectați vor fi tinerii, care nu dețin în general sume mari pentru avans, a spus guvernatorul.
"Este și aici un transfer de avere ca și în cazul altor politici publice, un transfer de resurse dinspre cei care și-au luat deja creditul și acum poate doresc să plătească mai puțin pentru el și care sunt în general generația mea sau cele mai mature, către generațiile mai tinere. Generațiile tinere nu mai au acces la credite în aceleași condiții mai facile, pe care le-au avut generațiile anterioare, datorită instituirii genului acestuia de reglementare", a declarat viceguvernatorul.

Pe piața creditului Prima Casă condițiile sunt diferite, fiind pusă sub semnul întrebării existența programului.

Avansul redus, de 5% la creditele Prima Casă este posibil în condițiile în care există un risc mai redus pentru bancă, datorat garanției statului: "O garanțíe nu poate fi decât irevocabilă. În momentul în care o garanție a statului poate fi anulată prin voința unui terț, care este debitorul, atunci ar însemna că băncile dau credite prima Casă fără garanția statului, ceea ce este imposibil", a adăugat oficialul BNR.

Prima Casă nu poate exista decât în măsura în care garanția este menținută, a spus el: "De aceea, unul dintre primele lucruri care considerăm noi oportun să fie modificate în această legislație este exceptarea explicită a creditului prin Prima Casă", a declarat Olteanu.

De asemenea, viceguvernatorul a mai afirmat că legea dării în plată ar putea conduce la apariția în România a unor "soluții de finanțare supuse legislației altor state", în contextul în care piața Uniunii Europene este liberă pentru serviciile financiare.
"Capacitatea și inventivitatea cetățeanului care dorește să ia credit, respectiv a industriei care dorește să facă afaceri sunt mari. Putem să întâlnim foarte multe scenarii. Este util să realizăm că ne aflăm pe o piață a Uniunii Europene care este liberă pentru serviciile financiare și că este posibil să apară soluții de finanțare supuse legislației altor state, dacă acelea vor fi mai atrăgătoare pentru consumatori. Pot să apară foarte multe formule complicate. Ceea ce noi ne-am dori și am sugera este ca în urma legiferării să fie soluții simple, clare și transparente, mai curând decât soluții extrem de complicate care evite o legiferare care împiedică creditarea. De aceea preferăm să definim foarte clar și cine este cel care are nevoie să fie ajutat, pentru ce și, de asemenea, să găsim acele soluții care să permită ca și după adoptarea unei asemenea legislații să poată să existe credite cu avans suficient de mic, încât generațiile tinere să și le permită", a declarat Olteanu, într-o conferință de presă.

Viceguvernatorul a refuzat, însă, să afirme explicit, răspunzând unei întrebări, dacă bănci din alte țări UE vor putea să dea credite în România, în baza pieței libere a serviciilor financiare din UE, fără a i se aplica legea dării în plată.

"Serviciile financiare circulă liber în întreg spațiul european. Cei care vor dori să gândească o asemenea schemă, o vor gândi. (...) Depinde după caz. O bancă (străină, n.r.) nici nu trebuie să vină în România, ea poate să opereze inclusiv de acolo. (...) Nu trebuie să-ți înființezi bancă în România pentru a da credite în România, așa cum o bancă din România nu trebuie să-și înființeze o societate bancară proprie în Italia ca să dea credite în Italia. Le poate da de aici. Sau alte operațiuni bancare. (...) Și acum puteți lua credit de la o bancă străină. Răspunsul este după caz și în funcție de legislația din țara străină și din România. Nu există un răspuns standard, există diverse ipoteze", a spus el.

Potrivit Legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.

În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".

Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia Juridică a Senatului, însă discuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

Reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România au susţinut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuţii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

surs: corectnews.com

 

Read more...

Mihnea Costachi premiant in Bulgaria

  • Published in Sport

Juniorul albaiulian Mihnea Costachi a debutat cu dreptul în noul an competițional, aflându-se printre premianți la Openul Internațional al Bulgariei care s-a desfășurat în perioada 31 ianuarie – 7 februarie la Plovid. Pe parcursul celor 9 runde, Mihnea a obținut 5 victorii cu Kaloyan Popvasilev, Dimiter Pelitov, Nikolay Hristov, Rosen Ilchov (toți din Bulgaria) și maestrul internațional Alexandros Grigoriadis (Grecia), a remizat cu Odyseas Kesidis (Grecia), marea maestră internațională Adriana Nikolova (Bulgaria) și marele maestru internațional Vasil Spasov (Bulgaria), pierzând o singură partidă cu maestrul FIDE Viacheslav Tilicheev (Rusia). Cu 6,5 puncte juniorul albaiulian în vârstă de 16 ani a obținut premiul special pentru cel mai bun junior sub 18 ani din turneu, dar și locul 14 din 238 de participanți în clasamentul general al seniorilor.

Turneul a fost caștigat de marele maestru Alexandr Fier (Brazilia) cu 8 puncte, urmat la o jumatate de punct de marele maestru internațional Vladislav Nevednichy (România), un component de bază al naționalei noastre de seniori, pe care publicul albaiulian va putea să îl urmărească luna viitoare la Openul Internațional de Șah al României, găzduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia în perioada 16-23 martie.

Următorul turneu al lui Mihnea Costachi va fi în perioada 19-21 februarie, când elevul Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia va lua startul în Festivalul Internaţional de Şah de la Bunratty (Irlanda).

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686