Logo
Print this page

CIA si FBI ajuta in secret guvernul de la Kiev?

CIA si FBI ajuta in secret guvernul de la Kiev? Sursa imagine: timpul.md

O publicatie germana afirma ca mai multi agenti CIA si FBI au ajutat Kievul sa inabuse insurectia pro-rusa din estul Ucrainei. La doua zile dupa lansarea ofensivei armate in estul Ucrainei, impotriva militantilor pro-rusi din Slaviansk, saptamanalul german Bild am Sontag a scris ca noul executiv de la Kiev este consiliat in secret de zeci de agenti ai serviciilor americane.

Materialul publicat de Bild am Sontag citeaza oficiali din serviciile germane de securitate care spun ca in acest moment exista zeci de agenti secreti americani insarcinati sa ajute guvernul interimar de la Kiev si pe presedintele interimar Oleksandr Turcinov sa lupte impotriva rebelilor separatisti din estul tarii, precum si sa creeze un sistem de combatere a criminalitatii organizate.

Totodata, mai multi agenti specializati in analiza informatiilor au fost insarcinati sa depisteze unde se afla averea fostului presedinte Viktor Ianukovici, mai scrie Bild.

Toti agentii americani lucreaza de la Kiev, fara ca vreunul dintre ei sa se deplaseze in estul Ucrainei, unde au izbucnit recent violentele.

Materialul publicat de Bild a fost citat copios de presa rusa, ca o confirmare a faptului ca SUA sunt implicate in Ucraina. Aceste suspciuni au aparut imediat dupa vizita la Kiev a directorului CIA, John Brennan, in luna aprilie. Atunci, Casa Alba a precizat ca nu a fost vorba decat de o vizita de rutina a sefului spionajului american.

Articolul a fost publicat de Bild am Sontag la cateva ore dupa eliberarea observatorilor OSCE, printre care si patru germani, care a fost au fost tinuti ostatici mai bine de o saptamana de separatistii pro-rusi.

Presa occidentala arata ca acest material publicat in Germania serveste Rusiei in incercarea de a trece sub tacere faptul ca Moscova insasi este implicata in Ucraina la nivel de servicii secrete. “Este evident ca Rusia, ca si SUA, a trimis in zona oameni care sa faca ca situatia sa basculeze in favoarea ei”, spune Eric Denece, director al Centrului francez de cercetare in intelligence, citat de Le Point. Totusi, spune el, posibilitatea unei interventii militare in Ucraina este aproape exclusa, SUA fiind angajate intr-o strategie de reechilibrare diplomatica in Asia. “Chiar daca SUA nu vor sa intervina, Washingtonul are obiceiul de a folosi companiile militare private, ceea ce pare mai plauzibil decat folosirea unor agenti federali in Ucraina”, spune specialistul francez.

Acesta mai adauga ca mentinerea unei tensiuni ridicate in jurul crizei ucrainene nu este numai in interesul Moscovei. Potrivit lui Eric Denese, liderii de la Washington au tot interesul sa joace aceasta carte, insa fara a intra intr-o confruntare directa cu Rusia. “Daca Obama nu vrea sa se implice puternic in Ucraina, Pentagonul estimeaza ca aceasta criza ar putea repune in discutie numeroasele reduceri bugetare privind apararea SUA. Din punct de vedere al serviciilor de informatii americane, aceasta criza permite trecerea pe plan secund a scandalului legat de interceptarile NSA si a scandalul privind implicarea CIA in spionarea Senatului SUA, care a initiat o ancheta asupra spionajului american. In cele din urma, in timp ce NATO se pregateste sa se retraga din Afganistan si rolul aliantei este pus sub semnul intrebarii, afacerea ucraineana permite o resolidarizare a tarilor membre in jurul Statelor Unite.”

De aici si declaratia recenta a secretarului american al Apararii, Chuck Hagel, care a cerut celor 28 de state membre NATO sa investeasca mai mult in aparare, pentru a face fata Moscovei, in conditiile in care SUA asigura acum aproape 70% din bugetul NATO.

SURSA: Cotidianul.ro

© Albaiulianul. All rights reserved.