Items filtered by date: Thursday, 10 October 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Infiintarea la Alba Iulia a Forumului de Incluziune a Romilor din Judetul Alba

In data de 9 octombrie 2013, la sediul asociatiei Pakiv Romania din Alba Iulia , un grup de initiativa civica si dialog social pentru romi format din Asociatia Gypsy din Jidevei , reprezentata de domnul Vitan Constantin, Asociatia Casa Nadejdei din Aiud , reprezentata de domnul Bogdan Ciprian, Asociatia Rom Cruc din Cugir reprezentata de domnul Lup Ioan, Asociatia Cultura si Traditie ROM&GAL din Cugir reprezentata de Roman Cristian , Asociatia Alternative Sociale Millenium reprezentata de Crisan Adriana si Asociatia Pakiv Romania reprezentata de Gruia Ioan Bumbu, au hotarat de comun acord infiintarea Forumului de Incluziune a Romilor din Judetul Alba.  

Forumul de Incluziune a Romilor va functiona fara personalitate juridica, va fi un grup de lucru care va actiona pentru imbunatatirea  politicilor pentru romi, cu accent pe dezvoltarea strategiilor de dezvoltare durabila a comunitatilor de romi. Acest forum va fi un partener de baza al autoritatilor publice locale si judetene, in monitorizarea si influentarea actiunilor, activitatilor si politicilor publice pentru romi.Organizatiile partenere, vor functiona independent, analizand la firul ierbii problemele comunitatilor de romi, propunand solutii comune , bazandu-se pe schimburi de bune practici reciproce.

„Cred că acesta primul proces de conștientizare a importanței modului în care se adresează soluțiile necesităților persoanelor de etnie roma  la excluziunea socială”, a declarat președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.

 

 

 

Read more...

Gradinita, obligatorie de la cinci ani! Vezi ce alte modificari ale legii pregateste Ministrul Educatiei

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a sustinut astazi, in cadrul unei intalniri cu directorii de unitati de invatamant din Bucuresti si din Ilfov, ca intentioneaza sa modifice legea astfel incat incepand cu anul 2015, inscrierea la gradinita sa fie obligatorie pentru copiii de 5 ani.

Gradinita va deveni obligatorie incepand cu 2015, copii in varsta de 5 ani fiind obligat sa intre in grupa mare. Totodata, scolile post-liceale vor incepe dupa terminarea clasei a opta si nu vor dura doi ani ca pana acum, ci trei ani. O alta modificare importanta anuntata de ministrul Remus Pricopie este si cea legata de admiterea la liceu, elevii care vor avea note sub cinci nu vor mai putea sa intre la liceu. Conform oficialului, media de admitere în liceu a fost calculată, pana anul trecut ca medie aritmetica dintre media notelor de la evaluarea natională si media generală a anilor de gimnaziu. de anul viitor, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea natională va reprezenta 75 la suta, scazand astfel la 25 la suta ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Sursa foto: Libertatea.ro

Read more...

Preţurile la cereale sunt în scădere!

  O analiză recentă efectuată de casa de brokeraj Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding, relevă faptul că pe plan internaţional s-a observat o scădere a preţurilor la principalele cereale."După ce în iunie- iulie 2012 atât porumbul, cât şi grâul au înregistrat creşteri de preţ abrupte şi semnificative, ulterior, în ultima parte a anului trecut, ambele mărfuri au intrat pe un trend de depreciere, continuat apoi în 2013. Totuşi, în timp ce cotaţia porumbului a scăzut inclusiv luna trecută (până la minimul ultimilor 3 ani), preţul grâului a marcat o creştere în trimestrul al treilea al acestui an (cca 3,6% apreciere la sfârşitul lui septembrie comparativ cu nivelul avut la 1 iulie), iar tendinţa s-a menţinut şi în prima decadă a lunii octombrie. Per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent insa, cotaţiile grâului şi porumbului au scăzut consistent pe pieţele internaţionale; astfel, preţul grâului a coborât cu cca 13% la finele lui septembrie comparativ cu nivelul avut la începutul lui 2013, iar cotaţia porumbului a marcat la sfârşitul lunii trecute o scădere de 37% faţă de valoarea sa din ianuarie", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

  Preţul porumbului a scăzut în 2013 pe baza aşteptărilor unei recolte globale în creştere substanţială şi în contextul în care cererea pentru porumbul american (SUA fiind cel mai mare producător de porumb din lume) este în scădere în acest an. În ceea ce priveşte grâul, estimările privind producţia au fost, în general, pozitive, reflectând recolte peste aşteptări în Europa; în ultima perioadă însă, preţul grâului a fost susţinut de temerile că ploile abundente din Rusia şi Ucraina vor afecta viitoarele recolte.

  Cotaţia orezului a variat puţin până în prezent pe anul în curs (o scădere de cca 0,6% per ansamblul primelor nouă luni). "Merită precizat însă că, dacă în primele două trimestre din acest an am asistat la uşoare aprecieri ale preţului orezului, în cel de-al treilea trimestru cotaţia orezului a coborât cu cca 3% pe fondul estimării unei producţii mai mari în India, SUA şi alte ţări, care ar compensa scăderea recoltei din China (cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile din acest an) ", a precizat Silviu Pojar.

  După 5 trimestre consecutive de scădere, cotaţia zahărului "a schimbat direcţia". Luna trecută, preţul zahărului a crescut cu cca 10%, fapt ce a condus la o apreciere de aproximativ 7% per ansamblul trimestrului al treilea din 2013; totuşi, această evoluţie nu a fost suficientă pentru a compensa scăderile din prima jumătate a anului curent, aşa încât cotaţia zahărului a marcat o scăderea de aproape 8% la sfârşitul lui septembrie faţă de nivelul avut în ianuarie. "Creşterea preţului zahărului de luna trecută se datorează în principal scăderii producţiei globale de zahăr, în contextul în care cererea este în continuă creştere", a arătat Silviu Pojar.

  Cafeaua Arabica se îndreaptă, cel mai probabil, în 2013, spre al doilea an consecutiv de scăderi spectaculoase de preţ pe pieţele internaţionale; astfel, după ce în 2012 cotaţia sa s-a prăbuşit cu aproximativ 37%, pe primele 9 luni ale anului curent preţul său a scăzut cu aproape 22%, ca urmare a producţiei globale "generoase".

  Preţul soiei a scăzut la finele lui septembrie cu aproape 10% faţă de începutul anului.

  Cotaţiile pentru cacao au fost în creştere cu cca 17% la sfârşitul lui septembrie comparativ cu începutul lui 2013, ca urmare a faptului că ploile abundende ameninţă serios producţia din Africa de Vest, cea mai mare regiune din lume cultivatoare a arborelui de cacao.

"Perspectiva de ansamblu a mărfurilor cuprinse în analiză arată pe primele nouă luni ale anului curent o scădere a cotaţiilor porumbului, grâului, orezului, soiei, zahărului şi cafelei Arabica, în timp ce preţul la cacao a crescut. De altfel, indexul privind preţurile alimentelor, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a înregistrat în septembrie cea de-a cincea lună consecutivă de scădere, atingând cel mai redus nivel din ultimii 3 ani, pe fondul scăderii preţurilor internaţionale la cereale", a precizat Silviu Pojar.

 

Read more...

Ce e de facut cand avem dintii sensibili!

 Sensibilitatea dentara poate afecta pe oricine, insa trebuie sa luam masuri imediat cum aceasta se instaleaza. Sensibilitatea dentara se manifesta ca o durere atunci cand consumam alimente sau bauturi prea reci sau prea calde. Chiar daca durerea este de scurta durata, acesta este primul semn prin care dintii tai incearca sa iti spuna ca sunt prea sensibili si ca au nevoie de o ingrijire mai atenta.

Cauze. Dentina este structura poroasa alcatuita din milioane de canale, care trec prin dinte pana la nervul din centrul acestuia. Atunci cand dentina este expusa, sensibilitatea dentara isi face aparitia. Atunci cand consumam bauturi reci sau calde, temperaturile in continua schimbare au un efect negativ asupra dentinei, care duce la iritarea nervului dintelui si la sensibilizarea acestuia. De aici si senzatia de durere destul de puternica.

Cauze ale expunerii dentinei sunt multiple si includ: retragerea gingiilor de la un periaj prea agresiv, excesiv sau efectuat cu o periuta cu perii duri, uzura naturala a dintilor, eroziunea smaltului dentar cauzata de consumul de bauturi si alimente acide, tratamentele de albire a dintilor sau bruxismul (scrasnirea dintilor in special in timpul somnului).

Ce e de facut? Atunci cand simti ca dintii tai incep sa devina sensibili, cel mai indicat este sa programezi o vizita la medicul dentist, care iti poate oferi un plan de tratament, o pasta de dinti speciala pentru problema ta si iti poate da cateva sfaturi cu privire la igiena orala pe viitor. Pana atunci iata care sunt sfaturile noastre.

Pe piata exista o multime de paste de dinti special create pentru dintii sensibili, care amelioreaza durerile, protejeaza dintii impotriva sensibilitatii, curata si ofera prospetime. In ceea ce priveste periuta de dinti, persoanele cu sensibilitate nu pot folosi orice periuta de dinti. Acestia vor alege periutele cu perii mai moi si cu o duritate mai mica, deoarece o periuta de dinti aspra, chiar daca ai impresia ca iti curata mai bine dintii, aceasta nu face decat sa zgarie gingia si sa duca la cresterea sensibilitatii dintilor.

La fel de importanta este si tehnica de periaj pe care o folosesti. Multi medici stomatologi recomanda periajul de sus, de la gingie, spre jos, catre varful dintilor (pentru dintii de jos miscare este tot de la radacina catre varfuri). In acest fel nu iti vei mai impinge resturile de mancare sub gingii si vei curata mai bine toata suprafata danturii. Este recomandabil ca periajul dintilor sa aiba loc in fiecare dimineata si seara.

Si folosirea unei ate dentare este de real folos, deoarece, utilizata dupa fiecare masa, ata dentara are rolul de a curata spatiile dintre dinti, mai greu accesibile si in care se pot bloca resturi de mancare, care pot duce la aparitia cariilor.

Nu in ultimul rand, dantura ta ar trebui sa fie intr-o stare perfecta pentru ca sensibilitatea sa nu persiste. Asta inseamna sa mergi regulat la medicul dentist si sa te ocupi de fiecare carie imediat cum aceasta apare. O igiena orala corecta si consultatiile periodice sunt drumul catre o dantura mai frumoasa, mai sanatoasa, mai curata si mai putin sensibila.(reginele.ro)

Read more...

Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 18.00, CSU Alba Iulia- CSM Târgovişte

  • Published in Sport

  CSU Alba Iulia se află la primul meci din actuala ediţie a campionatului în faţa propriului public. Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 18.00, în sala de sport a Universităţii „1 Decembrie 1918”, CSU va întâlni echipa CSM Târgovişte, într-un meci care contează pentru etapa a II.a a Campionatului Naţional de baschet feminin. Partida este considerată a fi un derby întrucât formaţia din Târgovişte este considerată principala contracandidată la titlu, fiind vicecampioana de anul precedent şi o echipă de marcă în campionatul românesc.

  Totuși, gazdele ar putea avea unele atuuri, date de faptul că joacă în fața propriilor suporteri și sunt o echipă mai omogenă, reunindu-se cu câteva săptămâni înaintea dâmbovițencelor.

  În ceea ce privește debutul de sezon, ambele formații sunt neînvinse, reușind calificări fără probleme în sferturile Cupei României, dar și victorii mai mult decât convingătoare în prima etapă din campionat. Chiar mai mult, în etapa inaugurală din Liga Națională ambele echipe au reușit performanța de a marca 100 de puncte, CSU, în victoria din deplasare cu BCM Danzio Timișoara, scor 100-37, iar vicecampioanele în succesul de pe teren propriu, scor 111-28, cu Nova Vita Tg. Mureș.

  În întâlnirile directe, avantajul este clar de partea trupei din județul Dâmbovița, care conduce cu scorul de 11-1, reușind să câștige și ultima partidă face to face, cea decisivă din semifinala campionatului precedent, disputată în Sala Sporturilor din Târgoviște.

  În pauza competițională, ambele formații au suferit importante modificări de efectiv. Astfel, la CSU au sosit nu mai puțin de 9 jucătoare noi în lot, continuitatea rămânând însă pe banca tehnică, formată în continuare din Miroslav Popov, antrenor principal și George Lăncrănjan, antrenor secund, ajutați de directorul sportiv Nicușor Marcu, revenit după două sezoane la echipă. De cealaltă parte, în tabăra CSM-ului se regăsesc nu mai puțin de 10 sportive noi, dintre care cinci din Statele Unite ale Americii, una din Ungaria și patru românce. La echipa din Târgoviște, schimbarea s-a petrecut și pe banca tehnică, noul antrenor principal fiind sibianul Dan Fleșeriu, ultima oară la CSM Satu Mare, care îl înlocuiește pe Florin Nini, trecut în campionatul național masculin, la Energia Rovinari.

  Miroslav Popov, antrenorul echipei CSU Alba Iulia a declarat: Este primul meci din campionat pe teren propriu și întâlnim chiar vicecampioana, este foarte important să jucăm bine. Târgoviște are o echipă bună, am vizionat jocurile lor, au doi pivoți masivi, plus Ancuța Stoenescu, jucătoare care și-a revenit după accidentare și practică un baschet bun. Cu toate acestea noi avem o echipă puternică și ne dorim să câștigăm, va fi un meci interesant. Sper doar ca fetele să lupte, să dea totul în teren și în aceste condiții nu ar trebui să avem probleme”. (comunicat CSU Alba Iulia)

Read more...

2014: APIA decontează facturi de motorină pentru lucrări agricole în valoare de 430 de milioane de lei

  Pentru anul în curs, fermierii vor putea beneficia de decontări de facturi pentru motorină folosită la muncile agricole, în limita valorii de 125 de milioane de lei. În anul 2014 vor fi decontate în limita de 430 milioane de lei, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
  Bugetul Ministerului Agriculturii, a fost suplimentat cu suma de 555 milioane de lei. Această decizie a fost luată, miercuri, 9 octombrie, de Guvernul României şi are ca scop subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură.
Tot prin hotărâre de guvern, cuantumul total al plăţilor directe unice pe suprafaţă, a plăţilor separate pentru zahăr şi a plăţilor specifice pentru orez, pentru cereri depuse în acest an, a fost stabilit la 1,2 miliard euro, din fonduri europene, un avans de 50% urmând să fie achitat începând cu 16 octombrie.
Sursa: zf.ro

Read more...

Amplasarea radarelor în data de 11.10.2013

  Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba informează şoferii că vineri, 11 octombrie, vor fi amplasate radare în următoarele locaţii:
Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea
Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Șibot - limită judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana
Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac
Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Micești - Ighiu
Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş
Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa
Drumul Județean 750 C - Teiuş – Stremţ
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir - strada Victoriei

Read more...

OTV va emite de la Vatican

  • Published in Monden

  OTV ar putea emite din nou, în jurul datei de 15 octombrie, a declarat Dan Diaconescu, într-un interviu acordat paginademedia.ro. Pentru a „dribla” CNA-ul, Diaconescu va realiza emisiunea sa dintr-un studio aflat în Vatican.
„Am obţinut deja licenţa în Italia. În principiu, ne propunem să dăm drumul postului în jurul datei de 15 octombrie. Dacă nu e 15, e 30 octombrie, dar tot îi dăm drumul. Studioul este chiar într-o clădire a Vaticanului, este un fel de biserică, iar la parterul acestei biserici avem noi 500 mp. Este cam cât aveam înainte în garsoniera din Piaţa Romană. Oricum, din Italia va fi realizată doar emisiunea mea. În Bucureşti, în studiourile de la Preciziei, va fi un punct de lucru al OTV, de unde se vor face toate emisiunile, mai puţin a mea”, a declarat Dan Diaconescu.
  Patronul OTV a spus că noua grilă a postului va include şi o emisiune dedicată italienilor, iar toate emisiunile în română ale OTV ar putea fi subtitrate în italiană.
  Deocamdată, Diaconescu a negociat numai cu operatorii de cablu mici din România, urmând să discute şi cu furnizorii mari. În cazul în care negocierile eşuează, românii pot vedea OTV dacă îşi iau antene parabolice, mai spune Dan Diaconescu.
Sursa: www.gandul.info

Read more...

Şoferii din Ocna Mureş "filtraţi" de Poliţie şi de Registru Auto Român

  În ziua de miercuri, 09.10.2013, intre orele 10.00-14.00, poliţiştii din Ocna Mureş împreună cu lucrători ai Registrului Auto Român, au organizat, pe raza oraşului Ocna Mureş şi a comunei Unirea, o acţiune ce a avut drept scop prevenirea accidentelor rutiere datorate defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor.
  În cadrul acestei acţiuni, au fost depistate 14 autovehicule care prezentau defecţiuni tehnice, conducătorii acestora fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de peste 2.000 de lei. Totodată, pentru 5 dintre autovehiculele depistate cu defecţiuni, a fost luată măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686