Items filtered by date: Monday, 10 March 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Merkel - Putin, dialogul surzilor in cazul Crimeea

Cancelarul german, Angela Merkel, care a purtat duminica o discutie la telefon cu presedintele rus Vladimir Putin, i-a spus acestuia ca referendumul prevazut sa aiba loc in Crimeea este ''ilegal'', a anuntat, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert, informeaza Cotidianul.ro, citand AFP.

"Cancelarul federal a facut cunoscuta cu fermitate pozitia germana, declarand ca pretinsul referendum din 16 martie din Crimeea este ilegal. Desfasurarea lui contravine Constitutiei ucrainene si dreptului international", a declarat Steffen Seibert.

De asemenea, Angela Merkel "si-a exprimat regretul ca nu s-a facut niciun progres in constituirea unui grup international de contact, ce ar permite gasirea unei politici care sa duca la solutionarea conflictului din Ucraina", a adaugat purtatorul de cuvant al cancelarului federal german, precizand ca Angela Merkel a subliniat "nevoia urgenta de a inregistra un rezultat substantial in acest domeniu".

La randul sau, Kremlinul transmite ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin a explicat, intr-o convorbire telefonica purtata cu Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, ca masurile adoptate de conducerea din peninsula Crimeea sunt bazate pe dreptul international.

Putin "a subliniat in special faptul ca masurile luate de autoritatile legitime ale Crimeei sunt fundamentate pe normele de drept international" si a discutat de asemenea despre referendumul prevazut sa aiba loc in Crimeea la 16 martie, a precizat Kremlinul in comunicat.

 

 

 

Read more...

Ponta: Revenirea TVA la 19% este sustenabila doar cu un ritm de crestere PIB de peste 3%

Revenirea taxei pe valoarea adaugata la nivelul de 19% este sustenabila daca Romania va continua sa inregistreze aceeasi crestere economica de anul trecut, de peste 3%, a declarat premierul Victor Ponta, informeaza Mediafax.

"Daca avem un ritm de crestere, asa cum am avut in 2013, de 3,5%, este sustenabila", a spus Ponta la Romania TV.

Intrebat ce sanse sunt sa mai fie atins acest nivel de crestere economica, premierul a amintit ca pentru acest an este estimat un nivel de "2 virgula", dar ca pentru anul trecut a fost prognozat un avans PIB de 1,6%, mult sub rezultatul final, adaugand: "Sa dea Dumnezeu sa se intample la fel si anul asta, sa ajungem undeva spre 3".

O cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar si revenirea la TVA de 19% in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului.

TVA a fost majorata de Guvern, in vara anului 2010, de la 19% la 24%.

Ponta: As opta pentru reducerea TVA la fructe-legume decat la carne, dar poate le facem impreuna

"Din punctul meu de vedere, trebuie sa mergem, atat cat se poate, tot spre zone tintite (...) Eu as vrea la fructe si legume, pentru ca acolo avem iarasi o evaziune uriasa si o competitie neloiala intre producatorii locali si fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare", a spus Ponta la Romania TV.

El a adaugat ca este si o varianta in care TVA sa fie redusa la 9% atat pentru carne, cat si pentru fructe-legume, daca va fi posibil.

"Haideti sa incercam sa vedem, poate le putem face impreuna", a spus Ponta, intrebat daca asta inseamna ca fructele-legumele se afla inaintea produselor din carne in ceea ce priveste reducerea TVA.

El a precizat insa ca sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind incasarile din TVA la paine.

O cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar si revenirea la TVA de 19% in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului.

La finele lunii decembrie, premierul Ponta declara ca o eventuala reducere a taxei pe valoarea adaugata la alte produse decat painea va fi analizata doar dupa 1 iulie.

Cu doua luni inaintea acesei declaratii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

El a precizat ca masura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luata dupa evaluarea efectului reducerii TVA la paine.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

 

 

 

Read more...

Dragnea: Nu cred ca PSD il va sustine pe Tariceanu la sefia Senatului sau la prezidentiale

Presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat duminica seara ca nu crede ca PSD il va sustine luni pe Calin Popescu Tariceanu pentru functia de presedinte al Senatului, el aratand ca va fi greu pentru PSD sa il sustina pe acesta la prezidentiale, informeaza Mediafax.

"Va fi greu pt PSD sa sustina ( la prezidentiale, n.r.) un candidat din alt partid, imi vine greu sa cred ca PSD ar putea sa il sustina pe Tariceanu. Nu cred ca PSD il sustine maine pentru sefia Senatului, nu stiu daca ar fi corect pentru PSD sa faca lucrul asta", a spus Dragnea, la B1 Tv.

El a aratat ca functia de presedinte al Senatului a apartinut ACD si, "scriptic", a apartinut PC.

"Ca noi sa sustinem candidatura unui parlamentar independent (Tariceanu, n..r) ar trebui sa avem argumente foarte serioase, ori pana la ora asta eu nu le am. E posibil ca si liberalii sa aiba un candidat la sefia Senatului", a spus Dargnea.

El a aratat ca PSD nu si-ar dori presedintia Senatului.

Intrebat daca PSD va ceda functia PC, Dragnea a raspuns: "Nici asta nu e exclus, o sa discutam maine cuDaniel Constantin".

 

 

 

Read more...

La Artmark se joacă un spectacol al artei românești acompaniat de artă europeană

Palatul Cesianu-Racoviță devine gazda geniului creator al celui mai semnificativ discurs artistic al momentului: Licitația de Primăvară 2014. Ca în fiecare an, această expoziție este un omagiu adus Marilor Maeștri ai artei naționale, oferind iubitorilor de artă ocazia de a se delecta vizual cu opere de patrimoniu și de a regăsi spiritul autohton consacrat. În plus, față de edițiile anterioare, expoziția va aduce în atenția publicului o serie de lucrări de artă europeană create de artiști precum Salvador Dalí sau Pierre Bonnard.

București, 10 martie 2014

Ediţia din acest an numără aproape 200 de loturi, reprezentând creaţii însemnate ale celor mai apreciaţi artişti români ai tuturor timpurilor. Autorii celor mai impresionante opere din expoziție sunt Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Francisc Șirato, Oscar Han, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, pentru a numi doar o parte. Surpriza expoziției constă în adăugarea unei secțiuni de Artă Europeană, în care publicul va putea admira lucrări de artă realizate de Salvador Dalí, Pierrre Bonnard, Amedeo Morello sau  Karl-Johan Börjesson.

Între capodoperele de Tezaur (15 la număr), se distinge pictura "Flori la fereastră" de Nicolae Dărăscu (est. € 14.000 – 24.000), datată în a doua jumătate a anilor '20, una dintre imaginile reprezentative pentru perioada de maturitate artistică a pictorului. Tot la secțiunea de Tezaur întâlnim lucrări de o valoare deosebită realizate de trei artiști din binecunoscuta grupare artistică "Grupul celor 4": Tonitza, Șirato și Han. Operele celor trei artiști au o proveniență cu totul aparte, Colecția Dona. Atât în cazul operei lui Tonitza, "Natură statică cu legume" (est. € 30.000 – 45.000), cât și în cazul creației lui Șirato, "Femeia cu pisică" (est. € 25.000 – 35.000), dr. Iosif Dona le-a achiziționat direct din atelierele artiștilor. O altă pictură de Nicolae Tonitza, "Tătăroaică" (est. € 30.000 – 50.000) este vedeta expoziției.

Salvador Dalí, al cărui stil inconfundabil poate fi admirat în sculptura "Minotaur" (est. € 4.000 –7.500), este cel mai reprezentativ artist pentru secțiunea de Artă Europeană. Remarcabilă este și prezența lui Pierre Bonnard,cofondator al grupării avangardiste "Les Nabis",prin două litografii(fiecare cu valoarea estimată între € 200 – 300).

Din celelalte secțiuni de curente artistice se remarcă artiști precum Gheorghe Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Iosif Iser, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Samuel Mützner, dar și Sorin Ilfoveanu, Ion Pacea sau Ștefan Câlția etc. Astfel, timp de 12 zile Palatul Cesianu-Racoviță devine principala atracție a bucureștenilor în materie de artă românească importantă și artă europeană. Acestea pot fi vizitate începând cu sâmbătă, 8 martie și până miercuri, 19 martie, la sediul Artmark, iar pe 20 martie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, unde, la ora 19:00, va începe și Licitația de Primăvară 2014.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.

Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.

Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.

 

 

 

Read more...

Juriul FIFE Zlatna

 

 

 

La a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna au fost desemnaţi membrii juriului. Anul acesta ne-a făcut onoarea să accepte să fie preşedintele juriului, maestrul Dorel Vişan. Alături de el se află alte şase personalităţi: cunoscutul actor Sebastian Papaiani; compozitorul şi interpretul Marian Stere – specialist în muzica de film -; regizorul Cristi Toporan - premiat la ediţia I a FIFE Zltana; reprezentantul ICR Bucureşti - Horia Barna - cunoscut jurnalist, profesor şi traducător;  doctor în Arte Florin Toader - conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Hyperion din Bucuresti; interpretul de muzică populară Ioan Fulea – reprezentantul autorităţilor locale din Zlatna.

Amintim cu această ocazie, că a început înscrierea filmelor în competiţia FIFE Zlatna, Ediţia a II-a, care se va desfăşura în perioada 6-8 iunie 2014. Sesiunea de înscriere este deschisă tuturor cineaştilor independenţi sau profesionişti, până pe data de 15 mai 2014. Regulamentul festivalului este disponibil pe site-ul FIFE Zlatna: www.etnofilmzlatna.ro.

Vă prezentăm câteva date despre membrii juriului FIFE Zlatna, Editia a II-a.

Maestrul Dorel Vişan, o stea a filmului şi teatrului românesc, este preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a II-a. Născut în Tăuşeni, judeţul Cluj, marele actor a interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 60 de roluri, în cea mai variată gamă. Măiestria artistică a celebrului actor este apreciată deopotrivă în România, dar şi în Europa.

Născut în Piteşti, Sebastian Papaiani este o figură marcantă a teatrului şi filmului românesc. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960, iar în 1963, debutează în filmul „Un surâs în plină vară”, unde se face remarcat atât de critici, cât şi de public. Filmează an de an, atât în drame, cât şi în comedii şi rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile: Gogu a lu' Pupăză – Nea Marin Miliardar, Plutonier Căpşună – BD…, Alecu - Astă seară dansăm în familie, Păcală, Pompei - Toamna bobocilor şi, mai ales, Ieremia - Toate pânzele sus.

Redactorul Radio România Internaţional, Marian Stere este specialist pentru muzica de film. Marian Stere a debutat în vremea copilăriei sale, în anul 1976, la Televiziunea Română, într-o emisiune realizată de mult regretatul Alexandru Bocăneţ. De atunci, s-a lăsat cucerit de arta spectacolului şi a continuat drumul către muzică şi cuvintele bun simţ şi de bun gust.

Cunoscut jurnalist, profesor şi traducător, Horia Barna este reprezentantul ICR Bucureşti. Horia Barna a absolvit Facultatea de Limba şi literatura română a Universităţii din Bucureşti, cu a doua specializare pe limba spaniolă. Ca jurnalist, acesta a lucrat la Tineretul Liber, Evenimentul Zilei, Radio Total, Grupul Nord-Est Media Net, Agerpres, iar ca traducător a publicat mai ales traduceri de literatură din spaniolă.

Doctor în Arte, Florin Toader este conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, la catedra Imagine de Film şi Televiziune - Facultatea de Arte. Pasionat de film şi artă, în general, Florin Toader a lucrat ca director de imagine pentru mai multe filme de lung metraj sau scurtmetraje.

Regizorul Cristi Toporan esteun tânăr ale căror pelicule au fost apreciatiate de către specialiştii în cinematografia românească. La prima ediţie a FIFE Zlatna, din anul 2013, Cristi Toporan a fost distins cu premiul pentru Cea mai bună regie a unui film românesc “Pâinea la ţest”. Membru al Uniunii Cineaştilor din România, Toporan este şi regizorul artistic al postului de televiziune Digi 24.

Unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi de muzică populară din Ardeal, Ioan Fulea este reprezentantul autorităţilor locale în juriul FIFE Zlatna. Născut în localitatea Sebeş, din judeţul Alba, Ioan Fulea este o personalitate complexă: inginer metalurg, dar şi rapsod al Ardealului recunoscut ca fiind un „ambasador de suflet al României”.

 

 

 

Read more...

Ziua Femeii sărbătorită în aşezămintele care oferă servicii pentru vârstnici din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

 

 

 

Ziua Femeii a fost sărbătorită la sfârşitul săptămânii trecute în aşezămintele care oferă servicii pentru vârstnici din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia. Doamne ocrotite sau care primesc servicii de îngrijire în cadrul reţelei social-filantropice din judeţele Alba şi Mureş, care formează Arhiepiscopia Alba Iuliei, au primit flori, mici cadouri şi felicitări.

La Alba Iulia, spre exemplu, femeile care beneficiază de serviciile socio-medicale de îngrijire la domiciliu au fost vizitate zilele trecute de asistenţii sociali ai Asociaţiei Filantropia Ortodoxă şi au primit flori şi felicitări.

„Primăvara este luna în care femeile trebuie sărbătorite astfel încât am vrut şi noi să fim alături de beneficiarele noastre. Sperăm că o floare şi un gând bun a adus primăvara şi în sufletul acestor bunici încercate de ani şi de greutăţile vieţii ” a spus Maria Cengher, coordonatorul Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Alba Iulia.

Peste 800 de vârstnici din judeţele Alba şi Mureş sunt ocrotiţi sau beneficiază de servicii socio-medicale de îngrijire la domiciliu prin aşezămintele patronate de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

Cu binecuvântarea ierarhului nostru Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, în cele două judeţe funcţionează  şapte centre rezidenţiale care au 125 de vârstnici beneficiari, un centru de zi pentru vârstnici cu 50 de beneficiari şi 17 servicii socio – medicale care oferă îngrijire la domiciliu pentru un număr de peste  600 de bătrâni.

 

 

 

Read more...

În urma verificărilor făcute la faţa locului, s-a constatat că exploatarea forestieră de la Ocna Mureş nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor

 

 

 

În urma dispoziţiei prefectului Gheorghe Feneşer, în data de 5 martie a.c. s-au deplasat la Ocna Mureş reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei Silvice şi Ocolului Silvic Aiud pentru a verifica şi constata la faţa locului dacă  exploatarea forestieră din zonă ar putea determina  alunecări şi surpări de teren. La întâlnire  a fost prezent şi primarul oraşului Ocna Mureş, domnul Vinţeler Silviu.

În urma verificărilor efectuate s-au constatat următoarele aspecte:

- exploatarea masei lemnoase, care a fost cumpărată în urma unei licitaţii organizate de Direcţia Silvică Alba, se face în baza unor autorizaţii de exploatare şi de mediu emise conform legislaţiei în domeniu;

- efectuarea lucrărilor s-a făcut cu respectarea normelor tehnice pentru îngrijirea arboretelor şi evaluare a masei lemnoase;

- arboretul inclus în suprafaţa exploatată nu face parte din arii naturale protejate.

„ Specialiştii prezenţi în teritoriu au constatat că exploatarea forestieră de la Ocna Mureş nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor. După cum am menţionat anterior, restricţia de tonaj auto este foarte clar definită, de 3,5 – 7,5 tone. Dacă nu se poate respecta această limită la încărcătură, atunci ruta de transport va evita zonele cu aceste restricţii. Astfel transportul se va face pe ruta Uioara de Sus spre Hopârta. De asemenea, se vor lua în considerare şi alte variante de transport, de către reprezentanţi ai administraţiei publice locale, firmei de exploatare şi Ocolului Silvic Aiud în ceea ce priveşte scoaterea masei lemnoase din pădure până la locul de încărcare ( drum auto). Transportul se va efectua numai în perioade lipsite de precipitaţii” a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

 

 

 

Read more...

Moarte violentă, fără suspiciuni

La data de 09.03.2014, orele 2256, poliţiştii Postului de Politie Galda de Jos, au fost sesizaţi prin 112, de către un cetăţean din comuna Unirea, cu privire la faptul că l-a găsit pe fratele său, spânzurat în camera sa.

Echipa de cercetare deplasata la fata locului, a identificat cadavrul lui U.C.G., de 31 de ani, din Galda de Jos, care era spânzurat de lustra din tavanul camerei.

Cu ocazia examinării sumare a cadavrului, nu au fost identificate urme de violenţă.

Acesta a fost transportat la morga Spitalului Judeţean Alba, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzei morţii.

Cercetările sunt continuate.

Read more...

Infracţiuni rutiere

În data de 09.03.2014, ora 21.37, poliţiştii rutieri din Cugir, au oprit, pentru control, pe strada Rozelor din Cugir, un autoturism condus de D.P.Ş., un bărbat de 50 de ani, din Cugir.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,52%  alcool pur în aerul expirat, ulterior acestuia fiindu-i recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de D.P.Ş., cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii  „conducere unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.

Read more...

Cercetat, în stare de arest preventiv, pentru furt calificat

La data de 08.03.2014, poliţiştii din cadrul Poliţiei Orașului Abrud, l-au identificat şi reţinut pe T.F.G., un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Abrud, cunoscut cu antecedente penale, despre care există suspiciunea că este autorul unei infracţiuni de furt prin care a cauzat un prejudiciu  în valoare de 1.021 lei.

Din primele cercetări efectuate de poliţişti, a rezultat că în noaptea de 07/08.03.2014, T.F.G. a pătruns prin efracţie în biroul unei societăţi comerciale din Abrud de unde a sustras suma de 1.021 lei. Bărbatul mai este cercetat şi într-un dosar penal privind o infracțiune de furt calificat, comis în formă continuată, motiv pentru care, poliţiştii  l-au reţinut şi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, cu propunere de sesizare a instanţei de judecată. 

Parchetul şi-a însuşit propunerea poliţiştilor iar Judecătoria Cîmpeni a dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

        Cercetările sunt continuate.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686