Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Friday, 20 June 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Klaus Iohannis s-a intalnit cu Mihai Razvan Ungureanu

Presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, s-a intalnit joi, intr-un hotel din Bucuresti, cu liderul partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, informeaza Cotidianul.ro, citand Agerpres.

Intalnirea a durat aproximativ o jumatate de ora. Iohannis a evitat sa dea declaratii despre acest subiect, insa Ungureanu a afirmat ca a fost vorba de "o cafea intre prieteni" iar printre temele de discutie s-a aflat si unitatea dreptei.

Intrebat daca FC va fuziona cu PNL, el a raspuns ca exista "discutii preliminare".

El a spus ca a avut discutii pe aceleasi subiecte si cu liderul PDL, Vasile Blaga.

 

 

 

Read more...

Ponta: Basescu ar trebui sa demisioneze pentru cazul Mircea Basescu-Bercea Mondial

Presedintele Traian Basescu ar trebui sa demisioneze pentru a apara ideea independentei justitiei in cazul fratelui sau, Mircea Basescu, si a familiei Bercea Mondial, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca poate fi luata in calcul si suspendarea lui Basescu daca s-a implicat in acest caz, informeaza Mediafax.

"Este momentul in care insusi resedintele trebuie sa sprijine prestigiul si independenta justitiei si sa renunte la functia din care orice roman poate sa creada ca, intr-un fel sau altul, influenteaza aflarea adevarului si sanctionarea celor vinovati. Independenta si prestigiul justitiei trebuie sa fie aparate de presedintele tarii chiar si prin acest sacrificiu personal, si anume de a spune OK, renunt la functia mea ca sa nu spuna cineva ca de aia nu e anchetat fratele meu intr-o situatie in care oameni care au facut mult mai putin decat Mircea Basescu sunt acum in fata legii", a spus Ponta.

Intrebat daca este luata in calcul suspendarea lui Basescu in cazul in care acesta nu va demisiona, Ponta a raspuns: "Daca presedintele a facut ceva, sigur ca luam in calcul o suspendare. Eu, din ce am vazut, nu a facut el ceva".

”Cred ca presedintele Romaniei si nu doar al Romaniei, ci orice presedinte dintr-o tara europeana, in fata unei asemenea situatii, tocmai pentru a nu arunca o umbra de indoiala asupra activitatii Justitei, ar trebui sa demisioneze imediat”, a spus Ponta.

El a aratat ca demisia sefului statului s-ar mpune pentru ca nimeni sa nu poata sa considere ca din pozita pe care o ocupa - fiind persoana care a numit in functie seful DNA, procurorul general si ceilalti magistrati -  poate sa influenteze desfasurarea normala a anchetei.

Ponta a spus ca e vorba de un caz foarte clar, care nu il acuza direct pe presedintele Bsaescu, dar il acuza direct, in mod clar, cu probe, si nu cu stenograme prin presa, pe fratele presedintelui.

”Din acest punct de vedere, orice presedinte european cu siguranta ar demisiona. Va dau cazul presedintelui Germaniei, care a demisonat din functie pentru un lucru mult mai putin grav si care de altfel a si fost achitat de Justitie dupa aceea”, a spus Ponta.

El a aratat ca decizia demisiei ar fi cea mai buna pentru ideea de Justisie, pentru credibilitatea Justitiei in fata romanilor, pentru increderea ca nimeni nu e mai presus de aplicarea legii.

”Acum e momentul in care el insusi (Traian Basescu - n.r.) trebuie sa sprijine prestigiul si independenta Justitiei si sa renunte la functia din care orice roman poate sa creada ca intr-un fel sau altul influenteaza aflarea adevarului si sanctionarea celor vinovati”, a spus Ponta.

El a mai spus ca nu a vazut o implicare directa a presedintelui Basescu in cazul in speta.

”Dar am vazut un caz foarte clar de trafic de influenta realizat de catre fratele presedintelui, de catre domnul Mircea Basescu, un caz care, daca ar fi implicat o alta persoana, acea persoana era arestata de mult. Eu nu sugerez vreo actiune a Justitiei, nici vorba. Sugerez sau spun direct un singur lucru: ca este un moment in care institutiile statului, institutiile de Justitie pot intr-adevar sa dea marele examen al independentei”, a mai spus Ponta.

El a aratat ca una este sa anchetezi oameni politici din partide care nu-i plac presedintelui Basescu si alta sa aplici legea atunci cand vine vorba totusi de fratele presedintelui.

”Este un moment extraordinar de important, un test pentru independenta reala a Justitiei din Romania si eu am incredere ca il va trece”, a mai spus Ponta.

Mircea Basescu spune ca presedintele Traian Basescu nu are "niciun fel de legatura" cu relatia sa cu membrii familiei Anghel si ca inregistrarile audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea sustin starea de fapt prezentata de el in cuprinsul plangerii penale pentru santaj.

Intr-un comunicat de presa transmis MEDIAFAX joi dimineata, Mircea Basescu arata ca presedintele Traian Basescu  nu are nicio legatura cu cazul presupusului santaj, iar atragerea sa in acest "scandal mediatic nu are niciun suport real".

"In primul rand semnalez faptul ca atragerea Institutiei Prezidentiale si a presedintelui Romaniei in acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu are niciun fel de legatura cu relatia mea cu membrii familiei Anghel. Mentionarea numelui lui Traian Basescu in dialogul purtat cu membrii familiei Anghel nu s-a facut in sensul concluzionat in cuprinsul emisiunii de televiziune. Am mentionat ca presedintele stie de cazul lui Anghel Sandu in conditiile in care dosarul acestuia era foarte mediatizat la acel moment, situatia sa fiind de notorietate. Este regretabil ca se incearca denigrarea Institutiei Prezidentiale in conditiile in care presedintele Romaniei, prin activitatea sa din ultimii ani, a incercat si a reusit sa faca Justitia sa poata functiona in Romania", spune Mircea Basescu in documentul citat.

El mai spune ca pe parcursul cercetarii acestui dosar nu va beveficia de avantajul de a fi fratele lui Traian Basescu.

"Cu privire la presupusele fapte de coruptie de care sunt acuzat, Justitia isi va spune cuvantul, fara a beneficia de avantajul de a fi fratele presedintelui Romaniei", precizeaza Mircea Basescu.

Mircea Basescu sustine ca imaginile video difuzate de postul Antena 3 sunt scoase din context, iar inregistrarile ar sprijini starea de fapte prezentata de el in plangerea penala pentru santaj.

"In al doilea rand vreau sa precizez ca toate imaginile video difuzate de postul Antena 3 vin si sustin starea de fapt prezentata chiar de mine in cuprinsul plangerii penale pentru santaj si in cuprinsul declaratiei pe care am dat-o in fata procurorului DNA. Sumele de bani respective sunt mentionate in referire la momentul restituirii acestora de catre Marian Capatana membrilor familiei Anghel, care a avut loc in prezenta mea, in biroul meu din Portul Constanta. Nu pot sa nu observ ca secventele difuzate sunt scoase din context si puse in asemenea ordine in scopul de a da impresia ca exista o legatura de cauzalitate intre discutiile care privesc banii si discutiile referitoare la dosarul lui Anghel Sandu. Fac precizarea ca aceste imagini trebuie analizate in integralitate si coroborate cu toate celelalte probe aflate in dosarul de santaj. Astfel, din interceptarea realizata de procurorii si ofiterii DGA a discutiilor purtate intre mine, membrii familiei Anghel si Marian Capatana rezulta fara echivoc natura relatiilor dintre parti.  Certitudinea este ca Marian Capatana a imprumutat o suma de bani de la familia Anghel pe care umeaza sa o restituie si cel mai important este ca eu nu am solicitat si nici nu a primit nicio suma de bani", sustine Mircea Basescu in comunicatul de presa.

El spune ca a solicitat DNA Constanta comunicarea plangerii penale depuse de Florin Anghel si a probelor ce insotesc aceasta plangere.

"Dupa ce vom primii aceste inregistrari in integralitatea lor vom putea face alte precizari cu privire la temeinicia lor", se arata in incheierea comunicatului.

Antena 3 a facut publice, miercuri seara, inregistrari audio-video din care rezulta ca fratele presedintelui, Mircea Basescu, a primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial sa scape de inchisoare si ca seful statului ar fi stiut despre acest demers.

Inregistrarile au fost difuzate in prezenta lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat ca familia acestuia a decis sa le faca publice in contextul unor "suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legata de plangerea pe numele lui Mircea Basescu, pentru un presupus trafic de influenta.

Astfel, pe post au fost prezentate mai multe inregistrari audio ale unor discutii ce ar fi fost purtate, potrivit realizatorului emisiunii si celor care le-au pus la dispozitie, de Mircea Basescu si Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, care le-ar fi inregistrat pe ascuns. Inregistrarile audio au fost prezentate impreuna cu imagini filmate intr-un birou, in care aparea fratele presedintelui, discutand cu o persoana ce parea ca inregistreaza conversatia, cu telefonul mobil sau cu o camera ascunsa, si nu apare in filmare.

Materielele audio-video au fost prezentate in sase secvente distincte, intre care realizatorul emisiunii si invitatii sai au subliniat ca acestea ar releva acuzatia de trafic de influenta adusa de Florin Anghel lui Mircea Basescu. Discutiile au fost atribuite, potrivit relatarilor din emisiune, lui Florin Anghel si Mircea Basescu, astfel ca in transcriptul lor, prezentat mai jos, interlocutorilor le sunt atribuite aceste nume.

 

 

 

Read more...

Vot anti-NSA din partea unei majoritati largi in Camera Reprezentantilor din SUA

Camera Reprezentantilor a adoptat joi seara cu o majoritate larga un amendament care restrange puterile in domeniul supravegherii electronice ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA) pe teritoriul Statelor Unite, un vot care releva amploarrea opozitiei Congresului fata de NSA, informeaza Mediafax, citand AFP.

Reprezentantii au adoptat cu 293 de voturi la 123 un amendament la o lege privind bugetul Apararii pentru exercitiul bugetar din 2015, care incepe la 1 octombrie. Acest amendament nu a fost examinat sau aprobat de catre Senat, ceea ce face ca votul de joi seara sa nu aiba un efect imediat asupra activitatilor NSA.

Insa mesajul trimis de catre reprezentanti, atat republicani, cat si democrati, este fara echivoc. Congresmenii intentioneaza, astfel, sa umple o prapastie juridica si sa interzica NSA sa exploateze date personale electronice ale cetatenior americani fara sa fi obtinut in prealabil o ordonanta judiciara in acest sens.

In prezent, NSA poate sa vizeze fara o ordonanta judiciara tinte din strainatate, pe Internet, prin programul PRISM, care-i priveste pe utilizatorii Facebook, Gmail si altor servicii. Insa agentia colecteaza in acest cadru, prin "inadvertenta", comunicatiile unor americani. De asemenea, Agentia a recunoscut in mai multe randuri ca a exploatat informatiile astfel culese, stocate pe serverele sale, fara vreo autorizare din partea vreunui judecator.

Insa Constitutia si legile americane prevad ca Guvernul sa obtina in prealabil o ordonanta din partea justitiei pentru a putea sa efectueze cercetari asupra cetatenilor americani.

Amendamentul de joi pune capat acestei falii si interzice NSA sa procedeze fara ordonante la vreo cercetare vizand americani, inclusiv in cazul in care comunicatiile lor sunt interceptate "din greseala".

Textul interzice atat NSA, cat si CIA, sa ceara producatorilor de prograne informatice sa includa "portite de intrare" secrete pentru ca NSA sa poata sa ocoleasca incodarea si sa acceada la date pesonale ale utilizatorilor, ceea ce Agentia este acuzata ca face de mai multi ani.

"Aceste doua masuri vor aduce schimbari apreciabile care vor contribui la avansarea reformarii programelor de supraveghere si vor permite sa fie recastigata increderea pierduta a navigatorilor pe Internet si a companiilor, aparand in continuare Securitatea Nationala", a subliniat miercuri, intr-o scrisoare, o coalitie de ONG-uri reformiste.

Dupa un an de la dezvaluirile fostului prestator NSA Edward Snowden, Congresul dezbate in continuare asupra celui mai bun mod de reformare a programelor americane de supraveghere. Camera Reprezentantilor a adoptat la 22 mai un proiect de reforma, iar Senatul urmeaza sa se pronunte asupra acestui dosar-cheie.

 

 

 

Read more...

Directorul Romgaz: Romania este in situatia de a nu-si cunoaste rezervele de gaze de sist

Romania este in situatia de a nu-si cunoaste rezervele de gaze de sist, desi ar fi normal sa le cunoasca, afirma directorul general al Romgaz, Virgil Metea, precizand ca Romgaz "nu are niciun obiectiv" legat de acest tip de gaze, informeaza Mediafax.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Medias, judetul Sibiu, care este pozitia Romgaz fata de gazele de sist in contextul international dat de situatia din Ucraina.

"Romgaz, la ora asta, nu are niciun obiectiv legat de gazele de sist. Activitatea pe campurile traditionale este suficient de intensa si programele noastre de investitii sunt orientate spre zona aceea", a declarat Virgil Metea.

El a precizat insa ca Romania este in situatia de a nu-si cunoaste rezervele de gaze de sist si "ar fi normal" sa le cunoasca.

"Noi suntem in situatia in care nu cunoastem nici macar potentialul rezervelor date de gazele de sist in Romania. Normal ar fi sa-l cunoastem. Diferenta este - si trebuie facuta diferenta - a-ti sti potentialul este una si cred ca este normal pentru orice tara sa-si cunoasca potentialul, a exploata sau a face programe de exploatare este altceva. S-ar putea ca, dupa ce ne cunoastem potentialul si trecem la exploatare, si din punct de vedere tehnic sa apara niste imbunatatiri sau schimbari", a declarat Virgil Metea.

El a completat ca, deocamdata, "cei care stapanesc tehnologiile spun ca riscurile sunt minime si este o zona pe care se lucreaza, tocmai pentru a diminua riscurile".

"Ce vreau sa subliniez este ca trebuie sa ne cunoastem potentialul. Apoi putem sa vorbim si cum facem si cat facem", a declarat Virgil Metea.

Directorul general al Romgaz si alti membri ai conducerii societatii au prezentat, joi, jurnalistilor, principalele directii de dezvoltare ale societatii si au facut o vizita la doua dintre statiile Romgaz din judetele Sibiu si Mures.

 

 

 

Read more...

A PARTICIPAT PRESEDINTELE ROMANIEI LA UN TRAFIC DE INFLUENTA IN JUSTITIE?

In calitate de senator al Romaniei, ii solicit presedintelui Traian Basescu ca, in nume personal si nu prin intermediul biroului de presa al institutiei pe care o reprezinta, sa raspunda urmatoarei intrebari : “Are sau nu are vreo legatura cu actiunea de trafic de influenta in scopul manipularii justitiei in care este implicat fratele sau Mircea Basescu?”

Aceasta intrebare este cat se poate de legitima, iar raspunsul este indispensabil. Inregistrarile audio si video, difuzate miercuri seara de postul de televiziune Antena 3, parte a unui dosar de urmarire penala, atesta, fara echivoc, ca, in favoarea clanului Bercea Mondialu’, in scopul de a obtine o sentinta judecatoreasca mai blanda din partea instantelor penale, domnul Mircea Basescu, fratele presedintelui, a primit o mare suma de bani. Domnia sa confirma in respectivele inregistrari acest fapt, precum si intentia sa ca, in schimbul acestei plati, a intreprins o serie de actiuni si urma sa intreprinda altele, in vederea influentarii justitiei. In respectivele inregistrari apare de mai multe ori, intr-o forma directa sau sugerata, persoana presedintelui Traian Basescu ca aflandu-se in cunostinta de cauza in raport cu respectivele demersuri ale domnului Mircea Basescu sau chiar in calitate de personaj politic care, la solicitarea fratelui, ar fi efectuat unele presiuni asupra justitiei. Un pasaj cheie al inregistrarilor difuzate il reprezinta o trimitere expresa la numele doamnei Livia Stanciu, presedinta  Inaltei Curti de Casatie si Justitie, numita in aceasta inalta functie de presedintele Traian Basescu si despre care, presedintele Traian Basescu s-a exprimat in sensul ca reprezinta una dintre cheile puterii pe care o detine.

Opinia publica este indreptatita sa primeasca, neintarziat, lamuriri din partea presedintelui Traian Basescu fie si numai in sensul delimitarii acestuia de faptele savarsite de fratele sau.

 

 

 

Read more...

Antonescu: Declaratiile presedintelui, insuficiente

Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, se declara ''socat'' de modul in care evolueaza cazul Mircea Basescu si sustine ca ''un asemenea scandal, indiferent care va fi decizia si explicatiile lui Traian Basescu, va capata amploare internationala si va prejudicia inca o data grav imaginea Romaniei'', informeaza Agerpres.

''Cred ca e o situatie de maxima gravitate si ca era nevoie de mai multe explicatii din partea lui Traian Basescu. Cred ca aceste declaratii ale presedintelui sunt insuficiente si vin prea tarziu, pentru ca, asocierea intre scandalul care ii are ca principali actori pe Mircea Basescu si Florin Anghel zis si Bercea Mondialul si domnia sa nu poate fi ocolita! Traian Basescu putea rezolva astazi tot acest scandal printr-un singur gest: demisia. Demisia nu ti-o dai atunci cand esti in pozitii foarte mari, doar daca esti vinovat de ceva sau doar daca ai o vinovatie directa. Demisia are multe semnificatii si dincolo de cei care au o parere gresita despre demisie, demisia este un act politic care nu inseamna doar retragere, demisia poate sa fie un act politic foarte ofensiv, ea are multe semnificatii'', afirma Antonescu, joi, intr-o postare pe Facebook.

El spune ca viitorul politic al presedintelui este ''unul extrem de restrans'': ''Nu vad un viitor politic presedintelui Basescu, dar imaginea Romaniei si asocierea familiei prezidentiale cu un asemenea scandal dureaza!'', conchide Crin Antonescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca nu a avut o discutie cu fratele sau, Mircea Basescu, cu privire la sprijinirea lui Anghel Sandu in ce priveste procesele acestuia.

Totodata, el a dat asigurari ca nu va face niciun fel de interventie la nicio institutie a statului pentru a-l proteja pe fratele sau, Mircea Basescu, aratand ca in cazul in care acesta a savarsit ceva ilegal va trebui sa raspunda in fata legii.

"Este major, este responsabil pentru faptele lui si daca a savarsit ceva ilegal va trebui sa raspunda ca orice cetatean al Romaniei in fata legii. Eu nu-l acuz, daca il va acuza cineva aceasta va fi justitia. Lucrul pe care il acuz deocamdata este anturajul in care a intrat", a spus seful statului la Palatul Cotroceni.

Basescu a dat asigurari ca intre nevoia de consolidare a justitiei si reflexul firesc de a-si apara fratele alege consolidarea justitiei.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686