Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Tuesday, 24 June 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Macovei: Toata povestea cu Mircea Basescu este un nou puci

Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat duminica seara, la B1 TV, ca este un nou puci toata povestea cu fratele presedintelui Traian Basescu, acuzat ca ar fi luat mita de la fiul lui Bercea Mondial, informeaza Cotidianul.ro.

„Sunt convinsa ca presedintele nu a intervenit si nu a luat bani. Poate ca numele lui a fost invocat. Tinta lui Voiculescu din nou este presedintele. Nu este intamplator ca au aparut aceste secvente inainte de termenul lui Voiculescu, pe 1 iulie, care numara zilele pana la decizia definitiva”, a spus Monica Macovei.

Potrivit acesteia, „Dan Voiculescu ar face absolut orice ca sa scape de aceasta condamnare”.

„Putem sa numim acest caz un nou puci”, considera Monica Macovei.

„Sunt convinsa ca Bercea nu stia cum o cheama pe presedinta ICCJ, e clar ca i s-a spus ce sa spuna”, a mai spus europarlamentarul.

 

 

 

Read more...

FMI analizeaza schimbarea regulilor pentru acordarea de imprumuturi mari tarilor cu probleme

Fondul Monetar International (FMI) analizeaza schimbarea regulilor pentru acordarea de imprumuturi mari tarilor cu probleme financiare si eliminarea exceptiei care a permis creditarea Greciei in 2010 fara o restructurare in prealabil a datoriei statului elen, informeaza Mediafax.

Exceptia a fost introdusa la declansarea crizei datoriilor din zona euro pentru a permite unor tari sa primeasca ajutor financiar de la Fond, chiar daca institutia internationala nu putea afirma "cu probabilitate ridicata" ca datoria acestora era sustenabila, , potrivit Bloomberg.

Un raport recent al Fondului propune ca in schimbul sprijinului FMI creditorii unei tari sa fie de acord cu "prelungirea pentru o perioada relativ scurta a maturitatilor" la imprumuturi.

"A devenit clar ca exceptia din 2010 nu ofera o solutie coerenta si pe termen lung la problema. Schimbarile propuse ar permite statului membru o imbunatatire a capacitatii de rambursare a datoriei fara sa fie obligatoriu necesara reducerea semnificativa a datoriei", au afirmat expertii Fondului.

Raportul incearca sa foloseasca experienta dobandita de FMI prin participarea la pachetele financiare pentru mai multe tari din zona euro, dar mai ales cele pentru Grecia. Al doilea pachet de imprumuturi pentru statul elen de la zona euro si FMI, din 2012, a inclus cea mai mare restructurare din istorie a datoriei unei tari.

Expertii Fondului vor intocmi mai multe studii, inainte ca board-ul institutiei sa decida asupra unor noi reguli pentru acordarea de sprijin financiar.

Schimbarile propuse de raport ar trebui sa acorde mai multa flexibilitate tarilor care vor sa obtina ajutor financiar peste limita normala. Pana la introducerea exceptiei din 2010, FMI avea doar doua variante, respectiv sa decida ca datoria are un grad ridicat de sustenabilitate si sa acorde un imprumut sau sa forteze restructurarea datoriei tarii respective.

Noile masuri s-ar aplica tarilor care nu se mai pot imprumuta de pe piata financiara, dar au un nivel de indatorare considerat acceptabil din perspectiva sustenabilitatii. FMI va cere creditorilor concesii care nu vor implica "in mod obisnuit" reducerea principalului sau dobanzilor pe care acestia le au de incasat.

In cazul in care exista temeri privind extinderea unei situatii de criza, FMI recomanda sprijinul unor alti creditori, precum bancile de dezvoltare sau formarea unui mecanism precum fondul infiintat in zona euro in perioada crizei datoriilor.

 

 

 

 

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESA

Consiliul National de Integritate afirma, in mod eronat, ca nu a gresit. Printr-un comunicat difuzat azi, institutia Consiliului National de Integritate afirma ca nu se face responsabila in niciun fel de ultimele demersuri ale domnului Horia Georgescu, presedintele ANI, prin care incearca sa blocheze exercitarea de catre domnul Mircea Diaconu a mandatului sau de parlamentar. Dimpotriva, membrii Consiliului National de Integritate, asa cum reiese din comunicat, se solidarizeaza cu acesta si afirma ca eu ma fac vinovat de o tentativa de decredibilizare a respectivei institutii.

In acest fel, o institutie aflata in subordinea Parlamentului Romaniei, respectiv Consiliul National de Integritate, care vrea sa ne dea de inteles ca s-a intrunit si a luat o decizie democratica imediat dupa ce eu am initiat acest demers public, legat de statutul domnului Mircea Diaconu, se manifesta ca si cand, de fapt, nu ar trebui sa fie supus niciunui control. Ei bine, in calitate de senator al Romaniei, eu solicit, dincolo de acest comunicat de raspuns, o dovada prin proces-verbal, ca a avut loc o sedinta legala, statutara a Consiliului National de Integritate in care sa fi fost dezbatuta aceasta situatie. Continui sa sustin ca ultimele demersuri prin care domnul Horia Georgescu, in numele ANI, incearca sa blocheze activitatea de europarlamentar a domnului Mircea Diaconu, sunt nedemocratice, intrucat incearca sa anuleze nu mai putin decat 7% din voturile romanilor si antinationale, intrucat vrea sa forteze pierderea de catre Romania a unui vot in Parlamentul European.

 

SENATOR

SORIN ROSCA STANESCU

 

Read more...

PNL ii cere demisia ministrului Fondurilor Europene. Sau demiterea

Luni, in plenul Senatului, s-a dezbatut motiunea propusa de PNL, intitulata „Guvernul Ponta este incapabil sa scrie dupa dictare”. Cu acest prilej, domnul Sorin Rosca Stanescu a rostit un scurt discurs prin care a solicitat, argumentand de ce, demisia sau demiterea ministrului Fondurilor Europene. Publicam in cele ce urmeaza aceasta interventie.

Stimati colegi din PSD,

Domnule ministru Eugen Teodorovici, nu dezonorati Senatul, al carui membru sunteti chiar daca nu il onorati cu prezenta dumneavoastra de prea multe ori. Nu semnatarii acestei motiuni va cer demisia, ci chiar cifrele pe care le-ati invocat. Atentie, domnule ministru Teodorovici, iata cifrele Eurostat de la mijlocul anului 2013. Cand, in Romania, a exista o rata a absorbtiei de 26%, mai mare decat in trecut, Estonia a avut 70.95%, Lituania 70.83%, Portugalia 68.81%, Polonia 59.14 %, Bulgaria 40%, iar Grecia a absorbit 4,6 miliarde de euro doar in 2013. Cat Romania in 7 ani.

Pentru mine, ca senator al Romaniei, dar si ca simplu cetatean, este un mare mister cum a fost posibil, domnule Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene, sa nu fi demisionat sau sa nu fi fost demis pana in prezent. Sunt perfect constient de acuzatiile pe care i le aduc in cele ce urmeaza. Chintesenta acestora este ca anii 2014 si 2015, ca urmare a gravelor deficiente din activitatea domniei sale, sunt morti in ceea ce priveste accesarea banilor europeni. Ca sa fiu mai exact, in acest an, Romania va pierde 3 miliarde de euro. Acesti bani, care nu mai pot fi atrasi, nu pot fi rostogoliti intr-un nou calendar. Practic, Romania va fi supusa asa-numitei dezangajari. Din aceasta uriasa cifra de fonduri pierdute, Transporturile detin recordul cu un miliard, iar Mediul va pierde intre 500 si 800 de milioane de euro.

Pariul Guvernului Ponta este asa-numitul Acord de parteneriat cu Uniunea Europeana privind accesarea fondurilor. Atentie, stimati colegi din Senatul Romaniei! Proiectul transmis de guvernul Romaniei a primit 250 de obiectii de fond chiar si dupa a treia ciorna. Comisia Europeana acuza, din aceasta perspectiva, Guvernul Ponta de lipsa de coerenta, de lipsa de viziune, de lipsa unei strategii in ceea ce priveste cofinantarea. Practic, nu sunt definite institutiile care urmeaza sa se ocupe de implementare.

Iar bomboana pe coliva accesarii fondurilor europene, cel putin in acest an, ne vine in ziua de 8 mai, cand Guvernul a aprobat un memorandum confidential si criminal in acelasi timp de blocare a fondurilor destinate cofinantarii. Sub pretextul ca altfel s-ar depasi deficitul. De altfel, in luna mai, incasarile din fonduri europene au fost zero. Si in aprilie au fost tot zero. Cum ar putea depasi cifra zero in luna iulie si in lunile urmatoare, de vreme ce nu exista bani pentru cofinantare?

Stimati colegi, Uniunea Europeana, din banii cetatenilor statelor continentului, inclusiv din sumele oferite in acest scop de statul roman, ne-a rezervat pentru intrevalul 2014-2020 nu mai putin de 21,8 miliarde de euro. Nu este oare o adevarata crima ca o suma atat de mare, care ar putea asigura repornirea economiei Romaniei, sa fie pierduta? Cum de este posibil ca un ministru care a dat asemenea rateuri sa nu fie scos imediat din guvern? Nu pe usa din spate, nu pe usa din fata, ci direct pe fereastra. Demisia, domnule Eugen Teodorovici!

 

 

 

 

 

Read more...

Obama avertizeaza ca insurgentii sunniti irakieni ameninta si alte state

Presedintele american Barack Obama a avertizat, intr-un interviu difuzat duminica, in legatura cu pericolele pe care le creeaza ofensiva fulgeratoare a insurgentilor sunniti in Irak la adresa stabilitatii intregii regiuni, informeaza Mediafax.ro.

Jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic in Irak si levant (SIIL), care au lansat o ofensiva-fulger in Irak pe 9 iunie, isi consolideaza pozitiile in vestul tarii, la frontiera cu Siria, o zona in care vor sa proclame un califat.

Insa presedintele Obama, care a indepartat ideea unei interventii a trupelor americane, se teme ca veleitatile insurgentilor sunt mai mari, afirmand ca "ideologia lor extremista constituie o amenintare pe termen mediu si lung" la adresa Statelor Unite.

"Este necesar, in general, sa fim vigilenti. Problema actuala consta in faptul ca (luptatorii) din SIIL destabilizeaza tara (Irakul), dar ei pot sa se extinda in tari aliate ca Iordania", a declarat presedintele intr-un interviu acordat vineri postului CBS si difuzat duminica.

In opinia sa, populatia locala irakiana ii va respinge, pana la urma, pe extremistii sunniti, "din cauza violentei si extremismului lor".

"Am vazut acest lucru de in mai multe randuri. De exemplu, in provincia occidentala Al-Anbar, in timpul Razboiului din Irak, unde triburi sunnite s-au ridicat brusc la lupta impotriva lor, din cauza ideologiei lor extremiste", a precizat Barack Obama.

Presedintele american a subliniat de asemenea asupra pericolelor pe care le reprezinta alte organizatii extremiste, ca de exemplu Al-Qaida in Yemen sau Boko Haram in Nigeria. "Sunt pe cale sa se transforme intr-o provocare la nivel mondial, pe care Statele Unite este necesar sa o accepte. Dar nu o putem accepta singuri", a continuat el.

Fostul vicepresedinte american Dick Cheney, care il invinovateste pe presedintele Barack Obama de haosul din Irak, a criticat din nou, duminica, trimiterea a 300 de "consilieri militari" americani in Irak.

"Cand discutam depre trimiterea a 300 de consilieri militari, atunci cand ar trebui de fapt vreo 20.000 ca sa faca treaba bine, nu cred ca atacam problema cu adevarat", a declarat el, acuzandu-l pe presedinte ca a "decimat bugetul Apararii", ci "nu (reteaua terorista) Al-Qaida".

"Cred ca ne paste un mare pericol in urmatori ani, din cauza refuzului sau de a privi realitatea in fata si a dorintei sale de a retrage Statele Unite din aceasta parte a globului", a subliniat Cheney.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686