Items filtered by date: Friday, 09 October 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Propunere legislativa privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup

Propunere legislativa privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grupa fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 septembrie 2015.

În data de 29 septembrie 2015, propunerea a fost trimisă pentru punct de vedere la Guvern.

Pe data de 7 octombrie 2015, propunerea legislativă a fost adoptată de Senat cu 52 de voturi DA, 23 de voturi NU si 3 abțineri.

Dacă această propunere legislativa se va aproba și vom avea o lege oficial adoptată, atunci defăimarea socială va constitui contravenție și se va sancționa cu amendă de la 1000 de lei la 30.000 de lei, dacă este vizată o personă fizică. Dacă este vizat un grup social, amenzile sunt de 2000 de lei - 60.000 de lei.

Conform propunerii legislative, persoanele care se considera vizate de defăimare socială pot formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimarii sociale sau anularea situației create prin discriminare, conform dreptului comun. 

Defăimarea socială va fi considerată, practic, orice faptă sau afirmație prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate în baza apartenenței sale la un anumit grup social. Mai exact, așa cum dispune actul amintit, un grup social reprezintă o categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, disabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Aceasta cerere este scutită de taxa judiciară de timbru și nu este condiț
ionată de sesizarea Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței sau a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

sursa:http://legislatiamuncii.manager.ro/

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686