Items filtered by date: Tuesday, 02 August 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Zilele Medievale ale Balgradului

 

 

 

Se împlinesc anul acesta 400 de ani de la trecerea în nemurire a lui Shakespeare – anul 2016 este un an internaţional dedicat marelui dramaturg. Iată de ce, la Alba Iulia, Societatea Cultural Artistică de Tineret CONCRET, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti şi Asociaţia Grupul Skepsis vor organiza în weekendul 06 - 07 August, 2016 un eveniment deosebit.

„Zilele Medievale ale Bălgradului” este un eveniment care reuneşte mai multe companii şi grupuri artistice de tineret din România prin proiectul Curtea Comedianţilor şi prin proiectul Stagiunea cu Skepsis 2016. Proiectele conlucrează în lansarea şi experimentarea unui concept de eveniment mai amplu care să devină o propunere viabilă pentru organizarea anuală a unui festival medieval la Alba Iulia în viitor.

Proiectul Curtea Comedianţilor este conceput ca un atelier de artă medievală, renascentistă şi tradiţională care reuneşte tineri artişti într-un atelier de creaţie, descoperire şi cultură, într-un spaţiu atemporal în care se caută revitalizarea rădăcinilor culturale europene. Se readuce în mileniul trei viaţa şi spectacolul trupelor ambulante ale evului mediu, renascentist şi baroc, dar şi tradiţiile acelor vremuri rămase în conştiinţa populară – reprezintă aşadar o ofertă de regăsire şi conştientizare a identităţii culturale europene, pusă sub semnul înţelegerii interculturale, a artei şi bunei dispoziţii.

Curtea Comedianţilor aduce la Alba Iulia tineri actori din trupele TRUVERII (C.C.S. Bucureşti), STUDIO 24 (C.C.S. Bucureşti), MEDIEVAL ART (Bucureşti), LUDIC (C.C.S. Iaşi), SIRIUS (Bistriţa), TERRA ULTRASILVANA (Braşov), cărora li se alătură şi SKEPSIS (Alba Iulia). Tinerii lucrează împreună pe parcursul acestei săptămâni în cadrul unor ateliere de formare şi creaţie pentru a oferi publicului albaiulian şi turiştilor două zile de activităţi şi manifestări artistice cu specific medieval: teatru, muzică, dansuri, jonglerii cu foc, ateliere deschise şi demonstrative, iniţieri în heraldică şi în arta mânuirii armelor medievale.

Sâmbătă, 06.08.2016 şi Duminică, 07.08.2016 vor fi transformate de trupele prezente pentru publicul spectator în Zilele Medievale ale Bălgradului – toate activităţile desfăşurându-se în faţa Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, unde vor fi montate pavilioanele cavalerilor şi comedianţilor.

Vă invităm la o întâlnire inedită cu viaţa cavalerilor şi actorilor ambulanţi din trecut! Vor răsuna paşii cavalerilor, care vor încrucişa spade lungi şi grele în demonstraţii de mânuire a armelor! Va răsuna muzica trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii!  Comedianţii vor juca farse vesele, vor jongla cu foc şi se va simţi aroma secolelor trecute

Organizatori eveniment: Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti; Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET; Asociaţia Grupul Skepsis.

Parteneri: Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultura a Studenţilor din Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Program:

Sâmbătă, 06.08.2016                                 

Ora 10.00 – Montarea pavilioanelor comedianţilor şi cavalerilor;                       

Ora 15.30 -  Ateliere deschise                             

Ora 18.00 – Visul unei nopţi de vară  - spectacol de artă medievală susţinut de actori din trupele participante (Skepsis, Studio24, Ludic, Truverii) cu participarea grupurilor Tera Ultrasilvana şi Sirius, având ca temă opera lui Shakespeare repovestită prin lupte, comedii, dansuri, cântece şi jonglerii cu foc.

Duminică, 07.08.2016

Ora 10.30 – Curtea Comedianţilor pentru copii - ateliere deschise şi demonstrative pentru copii; spectacole scurte pentru copii.

Ora 16.30 – Arta mânuirii armelor medievale (grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana, Braşov)

Ora 17.30 – Farse medievale (Compania de Artă Studio 24, Bucureşti)

Ora 18.00 – Dansuri Medievale şi Renascentiste

Ora 18.30 – Spectacol teatru: Farsa Maestrului Pathelin (Grupul Skepsis, Alba Iulia)

Ora 19.30 – Concert muzică medievală (Truverii, Bucureşti)

Ora 21.00 – Jonglerii cu foc

 

Grupul Skepsis - Alba Iulia

 

 

 

 

Read more...

Casa de vacanta care functiona ilegal in comuna Vadu Motilor, sanctionata de inspectorii DSP Alba cu 30.000 de lei

Asociația Evanghelistă și de Caritate ”Isus Speranța României”, care deține o casă vacanță în comuna Vadu Moților, din Munții Apuseni, unde se află cazați un grup de 25 de copii și trei adulți, a fost sancționată, marți, de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Alba pentru lipsa avizului și autorizației sanitare de funcționare.  

Direcția de Sănătate Publică Alba a deschis o anchetă după ce mai mulți localnici au semnalat că o casă de vacanță din comuna Vadu Moților, sat Necșești, funcționează ilegal, un grup de copii instituționalizați, cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, fiind cazați aici, aflându-se într-o tabără.

În urma controalelor efectuate, inspectorii DSP Alba au constat că această unitate aparține Asociației Evangheliste și de Caritate ”Isus Speranța României” cu sediul la Timișoara. 

Directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat că s-au acordat două sancțiuni, în cuantum de 30.000 de lei, pentru lipsa avizului și autorizației sanitare, cât și pentru refuzul de a permite accesul inspectorilor sanitari în vederea unei verificări amănunțite a unității de cazare.  

”Inspectorii au sancționat asociația care deține această unitate de cazare cu două amenzi contravenționale pentru lipsa autorizației și pentru refuzul de a permite accesul în vederea efectuării controalelor prevăzute de lege. Totodată, în această unitate, se interzice efectuarea oricărei activități publice. Precizăm că unitatea nu avea asigurată asistența medicală profilactică și curativă”, a declarat Alexandru Sinea.

Potrivit DSP Alba, Asociația Evanghelistă și de Caritate ”Isus Speranța României” a cumpărat această casă de vacanță, care este formată dintr-o clădire mai veche și o clădire mai nouă, dar neterminată.

Read more...

Casa Regala anunta programul funeraliilor Reginei Ana a Romaniei

 

 

 

În ziua de marți, 9 august 2016, la ora 15.15, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor statului și a membrilor Casei Majestății Sale Regelui. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

De marți, 9 august 2016, ora 17.00, până miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, corpul neînsuflețit al Reginei va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. În acest răstimp, Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș, în ziua de miercuri, 10 august 2016, este următorul:

- Ora 10-12: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.

- Ora 12-14: Reprezentanții Instituțiilor Statului.

- Ora 14-16: Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.

- Ora 16-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite.

Publicul și presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Miercuri, 10 august 2016, în cursul serii, corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces.

Joi, 11 august 2016 și vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

- Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, în culori închise.

- Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de niciun fel.

- Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

- Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei

- Să aibă la ei un document de identitate.

- Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.

- Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.

- În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

La ora 11.30, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

La ora 15.00, în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Ceremonia se va desfășura în două părți: ora 15.00-15.50, în fața Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Presa va avea acces la Aeroportul Otopeni, în Sala Tronului de la Palatul Regal (joi și vineri, la orele menționate), în Piața Palatului Regal din Calea Victoriei și în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Presa nu va avea acces la Castelul Regal Peleș. Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

 

 

 

Read more...

Ajutoare alimentare pentru persoane defavorizate

Prefectura Alba anunţă demararea programului de întrajutorare a persoanelor defavorizate – POAD, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Guvernul României.

În cadrul POAD 2015/2016, fiecare beneficiar final primește 2 cutii cu conținut identic. Fiecare cutie conține următoarele produse alimentare,  unități de ambalaj si cantități,  așa cum sunt detaliate în tabelul de mai jos.:

Produs

Ambalare

Număr ambalaje

Greutate     (kg sau litri)

Faină albă de grâu

punga de 1 kg.

1

1,000

Mălai

punga de 1 kg.

2

2,000

Paste făinoase

punga de 400 g.

1

0,400

Ulei

sticla din plastic de 1 l.

2

2,000

Zahăr

punga de 1 kg.

1

1,000

Conserva carne de vita

cutie metalica de 300 g.

1

0,300

Conserva pateu  de ficat de porc

cutie metalica de 200 g.

1

0,200

Orez

punga de 1 kg.

1

1,000

Conserva de pasta de tomate

cutie metalica  de 400 g.

1

0,400

Fasole boabe

punga de 500 g.

1

0,500

Cine beneficiază?

Prefectura Alba precizează că legislaţia a suferit câteva modificări faţă de anul trecut, prevăzând  criteriile de acordare a ajutoarelor în HG 627/2015, în articolul 3:

” (1) Categoriile de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de ajutoare alimentare distribuite în cadrul POAD şi care au calitatea de destinatari finali în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 223/2014 sunt:

  1. a) familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  3. c) şomerii care beneficiază în condiţiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, de indemnizaţie de şomaj în cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale de până la 450 lei, inclusiv, şi şomerii care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
  4. d) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, sunt de până la 450 lei/lună inclusiv;
  5. e) pensionarii sistemului public de pensii, beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit este de până la 450 lei/lună inclusiv;
  6. f) persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, cu modificările şi completările ulterioare,Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare, Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, republicată,Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, cu modificările ulterioare, dacă nu realizează alte venituri în afară de cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi, ale căror cuantum cumulat este de până la 450 lei/lună inclusiv;
  7. g) persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private;
  8. h) persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană, inclusiv, şi nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la lit. a) – g), stabilite prin dispoziţie a primarului.

(2) Persoanele care fac parte din mai multe categorii menţionate la alin. (1) beneficiază de ajutoare alimentare pentru o singură categorie căreia îi aparţin la data distribuţiei ajutoarelor.

(3) Persoanele care la data distribuţiei ajutoarelor alimentare aparţin categoriilor prevăzute la alin. (1), dar nu figurează pe listele iniţiale prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. a), vor fi adăugate de autorităţile executive ale autorităţilor publice locale pe aceste liste, cu anexarea documentelor justificative.

(4) Primesc ajutoare alimentare în cadrul POAD toţi membrii familiilor prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi h), menţionaţi în dispoziţia scrisă a primarului.

(5) Moştenitorii beneficiarilor înscrişi pe listele iniţiale care au decedat până la data distribuţiei ajutoarelor alimentare nu pot primi ajutoarele la care ar fi avut dreptul beneficiarii respectivi până la deces.

(6) Persoanele care se află în perioada de satisfacere a stagiului militar, execută pedepse privative de libertate, au domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private, nu beneficiază de ajutoare alimentare distribuite în cadrul POAD.

Până la data de 1 august 2016 au fost livrate alimente următoarelor unități administrativ teritoriale Alba Iulia Aiud, Blaj, Sebeş, Abrud, Baia de Arieş, Cîmpeni, Cugir, Ocna Mureş,Teiuş, Zlatna, Albac, Almaşu Mare, Avram Iancu, Bistra, Ciuruleasa, Crăciunelul de Jos, Hopîrta, Horea, Ighiu, Jidvei, Lopadea Nouă, Lunca Mureşului, Lupşa, Mihalţ, Pianu, Poiana Vadului, Rădeşti, Roşia Montană, Roşia de Secaş, Săliştea, Săsciori, Sîncel, Sîntimbru, Stremţ, Unirea, Valea Lungă și Vidra, urmând ca și celelalte comune să primească alimente conform graficului prestabilit de către Ministerului Fondurilor Europene.

Rugăm pe această cale ca persoanele beneficiare ale Programului să se prezinte cât mai repede la primării pentru ridicarea pachetelor cu alimente întrucât temperaturile ridicate din această perioadă nu permit păstrarea pentru mult timp a alimentelor.

Read more...

Olimpiada Internationala de Chimie: Olimpicii romani au luat trei medalii de aur si una de argint

 

 

 

Elevii români au obţinut cel mai bun rezultat din istoria participării României la Olimpiada Internaţională de Chimie: trei medalii de aur şi una de argint, ocupând locul doi în lume după China, iar un elev român s-a clasat primul în lume, cu cel mai mare punctaj obţinut la această olimpiadă, informează Mediafax.

Olimpicii români au cucerit trei medalii de aur şi o medalie de argint la a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată în perioada 23 iulie - 1 august, la Tbilisi (Georgia).

Rezultatul este cel mai bun din istoria participării lotului olimpic român la această competiţie şi plasează România pe locul I in Europa şi pe locul al II-lea în lume în clasamentul neoficial al ţărilor participante (75).

Cei trei elevi români medaliaţi cu aur sunt Andrei Iliescu (absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti), Paul Haidu-Gerea (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa), premiat cu „argint” în 2015, şi Robert Cristian Râclea (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi).

De asemenea, lui Andrei Iliescu, laureat cu aur şi la ediţia anterioară, i-a fost decernat premiul IUPAC (The International Union of Pure and Applied Chemistry) pentru cel mai mare punctaj din concurs.

Medalia de argint a fost obţinută de Alexandra Dima, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

La ediţia din acest an au fost prezenţi 264 de competitori din 75 de ţări.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686