APRECIERE AMERICANA. Catalin Grigoras - contributie majora in expertiza inregistrarilor cu decapitarea jurnalistilor

Lumea Justitiei Lumea Justitiei

SUA au apelat la ajutorul expertului român Cătălin Grigoraș pentru a afla identitatea teroriștilor islamici care au ucis până la acest moment doi jurnaliști americani. Cătălin Grigoraș coordonează, ca director al National Center for Media Forensics din cadrul Universității Denver, Colorado, expertizarea cutremurătoarelor înregistrări care surprind decapitarea celor doi ziariști.

Americanii contează pe sprijinul expertului român pentru a stabili dacă înregistrările sunt autentice, dar și pentru a descoperi cine sunt cei care i-au decapitat pe jurnaliștii americani. Este același expert român care a dezvăluit că filmul cu Traian Băsescu surprins când lovea un copil a fost deteriorat intenționat. 

Cătălin Grigoraș este singurul expert român de voce și vorbire recunoscut internațional. Este fost director adjunct al INEC și actual director al National Center for Media Forensics din cadrul Universității Denver, Colorado. El a plecat din România din cauza abuzurilor împotriva sa. A dus, la INEC, o luptă acerbă pentru a reforma sistemul expertizărilor și pentru a aduce în România experții independenți, în asa fel încât statul să nu mai dețină monopol asupra expertizelor de voce și vorbire. Cătălin Grigoraș este cel care a dezvăluit că filmul lovirii unui copil de către Traian Băsescu a fost deteriorat de directorul INEC de la acea vreme și s-a ales cu un dosar pentru abuz în serviciu, scrie Lumea Justiției. 

Expertul român Cătălin Grigoraș a avut un aport esențial în dezvăluirea identității lui Abdel Bary, extremistul care l-a decapitat în urmă cu două săptămâni pe jurnalistul James Foley. Experții de la Universitatea Denver, Colorado, având contribuția majoră a românului Cătălin Grigoraș, sunt văzuți în SUA drept singurii care pot analiza, cadru cu cadru, filmările decapitărilor jurnaliștilor americani. 

În ceea ce privește expertiza în cazul celui de-al doilea jurnalist american decapitat, până în acest moment s-a stabilit că filmarea execuției lui James Foley conține elemente comune cu cea a decapitării lui Steven Sotloff, ceea ce conduce la ipoteza că asasinii lui Foley sunt aceiași cu cei ai lui Steven Sotloff.

Experții au mai stabilit că poziția asasinilor din cele două filmări este identică, la fel ca și poziția cuțitului. Decapitările, potrivit informațiilor, au fost realizate la două săptămâni diferență.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top