Summit NATO in Marea Britanie

dailymail dailymail

Summitul NATO se deschide, joi, la Newport (Marea Britanie) pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de agresiune militară în Ucraina, în timp ce presiunea se accentuează asupra Moscovei, Parisul luând decizia de a suspenda livrarea unei nave de război.

Alianța Nord-Atlantică va lua măsuri pentru a-și consolida apărarea la frontiera estică și își va exprima sprijinul pentru Kiev cu ocazia summitului ce începe joi, văzându-se nevoită de criza ucraineană să efectueze cea mai radicală modificare de strategie față de Rusia de după încheierea Războiului Rece, scrie agenția Reuters.

Într-un context internațional exploziv, summitul care se deschide la sfârşitul dimineții, în prezența a 60 de șefi de stat și de Guvern, va aborda și alte crize, în special cea creată de gruparea Stat Islamic în Irak și Siria, a cărei amenințare este din ce în ce mai presantă.

Printre participanții la summit se numără președintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei,Angela Merkel, președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, dar și președintele Ucrainei, Petro Porosenko, care s-a pronunțat recent pentru reluarea procesului de apropiere la NATO a țării sale.

De asemenea, la summitul din Țara Galilor vor participa și președintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean. Traian Băsescu va fi prezent la primirea oficială a șefilor de stat și de guvern a țărilor aliate și partenere NATO, a șefilor de delegații și a șefilor de organizații internaționale de către secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, și de către prim-ministrul al Marii Britanii, David Cameron.
De asemenea, va participa la ceremonia de deschidere a summit-ului, la sesiunea cu tema Afganistan, la lucrările Comisiei NATO - Ucraina la nivel de șefi de stat și de guvern, la recepția oferită de prințul Charles, precum și la dineul de lucru al delegaților.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top