Consiliul informal pentru afaceri externe (Dezvoltare): Observații ale Înaltului Reprezentant Josep Borrell la conferința de presă

Consiliul informal pentru afaceri externe (Dezvoltare): Observații ale Înaltului Reprezentant Josep Borrell la conferința de presă

Vestea proastă este că Rusia nu-și oprește atacurile barbare și a lovit din nou infrastructura critică a Ucrainei. În timpul nopții, și în timpul întâlnirii noastre, peste 80 de rachete au fost lansate de Rusia - rachete și drone. Un alt atac masiv în timpul nopții în toată țara, ucigând civili nevinovați și provocând daune grave.

Printre aceste pagube se numără și atacul împotriva centralei [energetice] nucleare din Zaporizhzhia, care a fost deconectată din nou de la rețeaua electrică ucraineană, ceea ce crește semnificativ riscul unui accident nuclear. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar riscul unui accident nuclear a crescut foarte mult în ultimele ore. Centrala [electrică] trebuie să se bazeze pe generatoare diesel pentru răcirea reactoarelor sale.

Aceasta este o încălcare gravă a securității nucleare, cauzată de Rusia. Zaporizhzhia este cea mai mare centrală nucleară din Europa - cea mai mare din Europa - iar Rusia pune în pericol întregul nostru continent european comun, inclusiv Rusia.

Susținem misiunea de experți a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în zonă și apelul Agenției pentru o zonă de securitate nucleară în jurul centralei nucleare. Securitatea sitului trebuie să fie garantată pentru a evita orice risc de accident.

Aceste atacuri recente ale Rusiei sunt un alt exemplu al obiectivului lor. Obiectivul lor este de a teroriza poporul ucrainean și de a scădea moralul ucrainenilor. Aceasta arată că Rusia nu este interesată de pace, iar discuțiile sale despre "pace" sau despre "încetarea focului" sunt complet neserioase.

De aceea, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina. Ieri, am discutat despre sprijinul militar - acesta a fost subiectul principal al reuniunii [informale] de ieri cu miniștrii apărării.

Astăzi, cu miniștrii dezvoltării, scopul [discuției] a fost reconstrucția Ucrainei; ambele lucruri merg împreună. Trebuie să apărăm Ucraina pentru a evita distrugerea și trebuie să sprijinim Ucraina pentru a o reconstrui. Dar cu cât mai puține distrugeri, cu atât mai bine pentru efortul de reconstrucție. De aceea, trebuie să trimitem generatoare pentru a produce electricitate și trebuie să trimitem rachete antiaeriene pentru a evita ca rușii să distrugă aceste generatoare.

Făcând acest lucru, punem bazele viitorului Ucrainei. Ni s-a alăturat viceprim-ministrul [pentru restaurarea Ucrainei] Oleksandr Kubrakov, care ne-a împărtășit viziunea sa asupra priorităților noastre.

Este clar că trebuie să continuăm să [sprijinim] Ucraina pentru a câștiga acest război. Și este clar că trebuie să pregătim redresarea și reconstrucția. După cum am spus, ambele lucruri merg mână în mână, împreună cu procesul de reforme pe calea aderării la Uniunea Europeană. Aceste procese se consolidează reciproc. Ucraina trebuie să avanseze în ceea ce privește lupta împotriva corupției și reformele judiciare. Acest lucru va crește eficiența cheltuielilor în Ucraina și va crea condiții economice previzibile și favorabile, pentru a atrage investițiile private care trebuie mobilizate, pentru a se asigura că sectorul privat poate juca un rol cheie pentru societatea civilă și guvernanța locală.

Trebuie să ne mobilizăm finanțarea pentru a atrage investiții private atât din Ucraina, cât și din Europa. Să fim realiști: reconstrucția va fi următoarea sarcină uriașă. Cu cât războiul va dura mai mult, cu atât pagubele vor fi mai mari și cu atât mai impresionantă va fi munca pe care trebuie să o depunem pentru a sprijini Ucraina să se reconstruiască.

De asemenea, este clar că Rusia trebuie să compenseze pierderile și daunele enorme cauzate Ucrainei și poporului său. Trebuie să plătească pentru costurile de reconstrucție a Ucrainei.

În acest scop, ne intensificăm activitatea cu privire la modul de utilizare a activelor rusești înghețate și imobilizate, în conformitate cu dreptul internațional.

Apoi am discutat despre reforma băncilor multilaterale de dezvoltare. Există multe discuții privind modul în care aceste bănci ar trebui să fie adecvate scopului lor într-o epocă marcată de provocări globale din ce în ce mai presante, în special schimbările climatice - care nu reprezentau o problemă în urmă cu 20 de ani - și dezastrele naturale, - care, din păcate, sunt din ce în ce mai frecvente - precum și pandemiile, sărăcia și fragilitatea în multe state din întreaga lume. S-a schimbat lumea, iar noi avem nevoie ca aceste instituții să se schimbe odată cu ea. Discuția de astăzi, domnule ministru, a fost foarte necesară, oportună și interesantă.

Toată lumea vorbește despre reforma Grupului Băncii Mondiale, dar și noi avem o Bancă Mondială. Banca noastră Europeană de Investiții este mai mare decât Banca Mondială din punctul de vedere al valorii împrumuturilor. Oamenii nu știu acest lucru, dar Banca Europeană de Investiții acordă mai multe împrumuturi pentru dezvoltare decât Banca Mondială. Este brațul nostru de creditare. Avem, de asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ambele fac parte din Team Europe; sunt bănci europene și reflectă, de asemenea, asupra modelelor lor de afaceri și asupra modului de a răspunde noilor provocări. Astăzi, reprezentanți ai ambelor bănci au fost alături de noi pentru a face schimb de opinii cu privire la reformele necesare.

Am subliniat faptul că băncile multilaterale de dezvoltare trebuie să rămână angajate față de obiectivul de eradicare a sărăciei. Există preocupări legitime în rândul unor părți interesate, în special în Africa, cu privire la necesitatea de a menține accentul pe reducerea sărăciei și pe toate Obiectivele de dezvoltare durabilă. Ne pasă de Ucraina, dar ne pasă și de multe alte conflicte din întreaga lume. Acordăm asistență Ucrainei, dar oferim asistență și multor alte țări din întreaga lume. Și acum trebuie să ne uităm la următoarea problemă cu datoria, dar și la provocările globale și la modul în care țările cu venituri medii pot fi puse pe ecranul nostru de radar, fără a exclude asistența acordată celor mai săraci și mai vulnerabili oameni din întreaga lume.

Aceasta va fi o prioritate pentru următoarele noastre reuniuni și pentru următoarea reuniune oficială a Consiliului Afaceri Externe privind formatul de dezvoltare din luna mai.

Miniștrii dezvoltării din Uniunea Europeană și cu mine vom aduce, de asemenea, perspectiva noastră la discuțiile în curs de desfășurare la Bruxelles și în capitalele Uniunii Europene, inclusiv la summitul privind Pactul global de finanțare care va fi găzduit în comun de președintele Macron și de prim-ministrul Barbados, Mia Mottley, la Paris, în iunie.

Știm că este un proces de reformă complex, dar suntem foarte angajați în acest sens, iar astăzi a fost un pas important în această direcție.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686