Items filtered by date: Thursday, 29 October 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Bani de la Guvern pentru programele operationale finantate din fonduri structurale

Ministerul Finanțelor Publice a alocat temporar, printr-o Hotărâre de Guvern, suma de 1.100 milioane lei, în scopul asigurării parțiale a necesarului de finanțare pentru luna noiembrie 2015 al Autorităților de management pentru programele operaționale finanțate din fonduri structurale și de coeziune în cadrul Obiectivului Convergență.

Suma de 1.100 milioane de lei va fi repartizata astfel:

  • 250 milioane de lei pentru Programul Operațional Sectorial Mediu
  • 206 milioane de lei pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice,
  • 408 milioane de lei pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane,
  • 236 milioane de lei pentru Programul Operațional Regional

Autoritățile de management pentru programele operaționale au obligația efectuării plăților în contul beneficiarilor, din sumele transferate de Autoritatea de certificare și plată, în termen de 10 zile, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie 2015.

Acești bani vor fi rambursați Ministerului Finanțelor Publice în euro, până la data de 31 martie 2016.

Sursa: Guvernul României

Read more...

Votul prin corespondenta, adoptat

”AM OBȚINUT ASTĂZI UN MARE SUCCES. A FOST VOTATĂ LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ. Sunt convins că există deja mulți cârcotași care o să comenteze că legea nu este perfectă. Ce pot să vă spun este că nu ne-a fost deloc ușor să determinam PSD să voteze aceasta lege, chiar și în forma în care a fost adoptată, pentru ca românii din diaspora au o orientare politică preponderentă anti PSD, care s-a accentuat după umilințele la care au fost supuși de guvern în alegerile prezidențiale de anul trecut, și cei din coaliția de guvernare au votat practic împotriva interesului lor electoral”, a afirmat aseară Ludovic Orban pe pagina sa de facebook.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în plen, proiectul de lege privind votul prin corespondență, proiect care se referă doar la alegerile parlamentare, nu și cele europarlamentare și prezidențiale, așa cum a fost textul inițial. Legea se referă doar la românii care au domiciliul sau reședința în afara țării și presupune o perioadă de preînregistrare, care se poate face personal la ambasadă sau consulat sau prin poștă, nu și online, în urma modificărilor aduse de către comisie. 
Au fost 257 voturi "pentru", 30 "împotrivă și 12 abțineri.

Proiectul de lege a ajuns pe ordinea de zi la votul final după multe luni de zile de tergiversări și acuzații politice între PSD și PNL, ambele partide adjudecându-și acum îndeplinirea angajamentului de a trece aceasta lege.  De altfel, liberalii s-au aflat într-o grevă japoneză pe aceasta temă, prin purtarea de banderole albe cu "votul prin corespondență". 
Mai mult, liberalii au avut și o moțiunea de cenzura în sesiunea parlamentară trecută pe aceasta temă. 
O altă formă de protest a acestora la adresa PSD, pe care îl acuză că lipsa de voință politică, a fost să renunțe la presedinția Comisiei de cod electoral, care era condusă de deputatul Mihai Voicu. Acest lucru a generat un blocaj de câteva săptămâni, ulterior PSD și-a asumat președinția prin deputatul Gabriel Vlase. 

 

 

 

Read more...

Mihnea Costachi si George Ileana isi continua evolutiile bune la Campionatele Mondiale de juniori la sah din Grecia

  • Published in Sport

Mihnea Costachi și George Ileana și-au continuat evoluțiile bune la Campionatele Mondiale de juniori la șah care se desfășoară în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie la Porto Carras (Grecia).

După 4 runde, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) are 3 victorii împotriva lui Airat Sadubayev (Kazahstan), John Doknjas (Canada) și Benjamin Haldorsen (Norvegia) și o remiză împotriva lui Zhandos Agmanov (Kazahstan), fiind clasat pe locul 7 din 154 de participanți, la o jumatate de punct în spatele liderului solitar al categoriei sale de vârstă, Adham Fawwzi (Egipt). În runda următoare Mihnea Costachi, care este elev al Colegiului National “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, îl va întâlni pe Cameron Wheelers (SUA).

George Ileana (CSU Alba Iulia) are și el 3 victorii obținute împotriva lui Fiachra Scallan (Irlanda), Hugo Carneiro Sousa (Portugalia) și Tomi Kugappi (Finlanda), elevul Școlii gimnaziale “Avram Iancu” din Alba Iulia pierzând o partidă împotriva favoritului principal al turneului Amin Tabatabaei (Iran). Clasat în acest moment în grupul de jucători care ocupă locurile 12-41 din 187 de participanți la categoria sa de vârstă, George Ileana îl va întâlni în runda a 5-a pe Julian Martin (Germania).

“Turneul este unul extrem de dificil, probabil cel mai puternic campionat mondial din ultimii ani. Aproape la toate categoriile de vârstă sunt peste 150 de participanți, iar nivelul multora dintre aceștia, în special acela al jucatorilor asiatici, americani și a celor din spațiul ex-sovietic este foarte ridicat. Deoacamdată Mihnea Costachi este singurul junior român clasat în primii 10 la categoria sa de vârstă, însă cred că la sfârșitul turneului vom avea 2-3 juniori români care să intre în Top 10.” Marius Ceteraș (CSU Alba Iulia)

Read more...

Arestari in dosarul "Cautatorilor de aur"

Unsprezece persoane din cele 16 reţinute după percheziţiile care au vizat exploatarea ilegală de aur din galerii miniere din Munţii Apuseni au fost arestate preventiv miercuri seară, iar ceilalţi cinci suspecţi, între care şi un nepot al edilului din Roşia Montană, au fost puşi sub control judiciar,,  cu interdicția de a părăsi județul Alba în următoarele 60 de zile, informeaza Mediafax.

Tribunalul Alba a dispus, miercuri seară, arestarea preventivă a 11 persoane anchetate într-un dosar privind executarea de activități miniere fără drept în Roșia Montană, unde a fost exploatat fără autorizație zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.

Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de suspecţi la Curtea de Apel Alba Iulia.

Poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 64 de percheziţii în Alba, Cluj, Bihor şi Mureş, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani şi care ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni, prejudiciul în acest caz depăşind 600.000 de lei.

Astfel, în judeţul Alba au avut loc 59 de percheziţii, în Mureş - trei şi câte una în Bihor şi Cluj.

În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.

De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două  kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.  

Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.

În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.

Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

S-a constatat că zăcământul a fost sustras din fosta uzină de preparare de la Gura Roșiei. Uzina este momentan în conservare și aparține exploatării de stat. Din lipsa de fonduri, aceasta nu mai era păzita de doi ani.

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686