Items filtered by date: Monday, 30 November 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Mihnea Costachi campion national de seniori la blitz! Clasari fruntase pentru sahistii de la CSU Alba Iulia si in probele de sah rapid si dezlegari

  • Published in Sport

Municipiul Cluj-Napoca a fost in perioada 27-29 noiembrie gazda ultimei competitii sahiste nationale majore a anului 2015, Campionatele Nationale de sah rapid, blitz si dezlegari pentru seniori. Si la acest turneu sahistii de la CSU Alba Iulia s-au aflat in lupta pentru medalii, obtinand clasari fruntase la toate cele trei probe de concurs.

In proba de dezlegari, care presupune rezolvarea unor probleme de sah foarte dificile si cu tematica variata (mat in 2 mutari, mat in 3 mutari, mat in 4 mutari, studii de final, mat ajutor si mat invers) juniorul Mihnea Costachi s-a aflat foarte aproape de medalia de bronz, ocupand locul 4 cu 25,2 puncte, podiumul fiind ocupat de Vlaicu Crisan (Potaissa Turda) 37,5 puncte, Radu Toma (AEM Luxten Timisoara) 28,75 puncte si Daniel Baratosi (CSU Ploiesti) 26 puncte. La aceeasi proba Marius Ceteras s-a clasat pe locul 6 cu 16,25 puncte.

A doua proba de concurs, cea de sah rapid, i-a adus din nou in prim-plan pe sahistii de la CSU Alba Iulia, 3 dintre reprezentantii clubului aflandu-se la final in primii 10 clasati. Campion national in aceasta proba in urma cu un an, Marius Ceteras nu a reusit sa repete performanta de anul trecut terminand pe locul 4 cu 7 puncte din 9 partide, in urma lui Radu Toma (AEM Luxten Timisoara) 8 puncte, David Gavrilescu (Medicina Timisoara) 7,5 puncte si Teodor Anton (Medicina Timisoara) 7 puncte. Juniorii albaiulieni Mihnea Costachi si George Ileana au acumulat cate 6 puncte, clasandu-se pe locurile 7, respectiv 9 din cei 69 de concurenti care au luat startul in aceasta proba.

Ultima proba de concurs, cea de blitz, in care jucatorii au la dispozitie doar cate 3 minute de gandire pentru toata partida, la care se adauga cate un bonus de 2 secunde dupa fiecare mutare efectuata, avea sa aduca delegatiei albaiuliene si mult asteptata medalie. Jucand excelent pe tot parcursul celor 9 runde, in care a obtinut 6 victorii si 3 remize, juniorul albaiulian Mihnea Costachi, in varsta de doar 15 ani, a obtinut primul sau titlu de campion national de seniori! O performanta remarcabila, care completeaza un palmares national si international cu care ar fi mandru orice junior roman.

“Ma bucur ca am reusit sa obtin primul meu titlu national de seniori la varsta de 15 ani si chiar in preajma zilei de 1 Decembrie, o zi foarte importanta pentru noi albaiulienii. Mi-au placut intodeauna probele rapide. Anul trecut am obtinut argintul in finala nationala de seniori la sah rapid, dar aurul inseamna mult mai mult. Sper sa obtin si in continuare rezultate foarte bune pentru Alba Iulia si Romania” (Mihnea Costachi)

Alaturi de Mihnea Costachi, pe podiumul probei de sah rapid au mai urcat marele maestru international Ciprian Nanu (Dinamo Bucuresti) si maestrul international Dorel Oltean (CSM Cluj-Napoca), ambii cu 7 puncte. Merita amintita si evolutia foarte buna la aceasta proba a unui alt junior albaiulian foarte talentat, Iustin Ciorgovean (14 ani), clasat pe locul 13 din cei 57 de participanti, cu 6 puncte.

“A fost un turneu foarte reusit pentru noi. Nu doar performanta excelenta a lui Mihnea Costachi, dar si evolutiile foarte bune ale celorlalti juniori albaiulieni participanti la turneu ne dau sperante pentru viitor. Multumesc Primariei si Consiliului Local Alba Iulia pentru sprijinul pe care ni l-au acordat in ultimele luni, sprijin care a facut posibil ca Mihnea Costachi, George Ileana, Iustin Ciorgovean, Radu Tampea si toti ceilalti juniori albaiulieni de mare valoare sa reprezinte in continuare Alba Iulia.” (Marius Ceteras, antrenor CSU Alba Iulia)

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686