Items filtered by date: Monday, 22 January 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Conferința publică: „100 ani România, Partea I, Unirea Principatelor Române”

Marți, 23 ianuarie 2018, ora 18.00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, va fi organizată conferința publică: „100 ani România, Partea I, Unirea Principatelor Române”, intrarea este gratuită.

Dezbaterea va fi susținută de Conf. Univ. dr. Valer Moga și Conf. Univ. dr. Laura Stanciu de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și va fi urmată de o scenetă realizată de copiii Centrului școlar de educație incluzivă și de avanpremiera expoziției ”100 de chipuri românești” realizată de către Radu Chindriș și Fugașin&Partenerii.

Manifestarea este prima dintr-o serie de patru conferințe legate de fenomenele politice care au dus la formarea României Mari: Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 (23 ianuarie 2018), Unirea Basarabiei și Bucovinei din 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918 (27 martie 2018), Războiul de independență. Dobrogea și România (9-10 mai 2018) și Unirea Transilvaniei cu România (18 septembrie 2018). În continuarea acestora, în luna octombrie sau noiembrie va avea loc o a altă conferință care, ca o concluzie a celor precedente, va avea ca și subiect viitorul României.

Evenimentul este organizat de Lions Club Alba Iulia, Cluburile Rotary din judetul Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Misiunea Cluburilor Lions și Rotary este crearea şi menţinerea unui spirit de înțelegere între toţi oamenii prin oferirea voluntară de sprijin umanitar, celor aflați la nevoie. Membrii Lions și Rotary contribuie zi de zi la realizarea acestei generoase misiuni prin implicarea în comunitate şi prin cooperare cu alte cluburi din țară și de peste hotare.

Lions Clubs International a luat naștere în 1917, în Statele Unite ale Americii, la inițiativa lui Melvin Jones. Lions este reprezentată în peste 200 de țări și regiuni geografice, cu peste 45.000 de cluburi și peste 1.400.000 de membri.

Primul club Rotary din lume a luat ființă in Statele Unite ale Americii, în anul 1905, la inițiativa lui Paul Harris, un avocat care a reușit să grupeze într-un club profesional diverse personalități. Astăzi există 33.000 de cluburi Rotary, în peste 200 țări și regiuni geografice și peste 1.200.000 de membri.

 

 

 

Read more...

Expoziția de artă monumentală: Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naționale

Joi, 25 ianuarie 2018, ora 14.00, la Museikon va fi vernisată expoziția de artă monumentală, Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice naționale.

Octavian Smigelschi (1866-1912) a fost cel mai important artist român transilvănean al perioadei, cu contribuții excepționale în pictura religioasă și o operă laică programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, Smigelschi și-a desăvârșit pregătirea artistică la Școala de desen de la Budapesta și apoi și-a cizelat maniera prin excursiile de documentare și studiu în marile centre artistice ale Europei Centrale și ale Italiei. O impresie puternică i-au făcut mănăstirile din Oltenia și Moldova.

Talentul și sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate și tentația experimentărilor, dar și capacitatea de identificare a sursei excepționale a artei românești tradiționale și a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare și de sinteză a dat naștere unei creații laice ce poate fi plasată stilistic la confluența dintre academism, naturalism și simbolism, impresionantă prin diversitatea abordărilor tehnice, stilistice, compoziționale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarelă combinată cu guașă, ulei și foiță de aur, colaje de hârtii de diferite tipuri, culori, texturi), într-o coerență și unitate a ansamblului.

Pictura religioasă i-a oferit posibilitatea și aria de dezvoltare și consacrare, la numai treizeci și opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului românesc. Cu penelul său ne-a reînvățaț ceea ce înseamnă cu adevărat pictura bisericească. Naturalismul apusean de sorginte clasică trecut prin filtrul Renașterii a însuflețit figurile sale sacre, într-o dulce comuniune între clasic și bizantin.

Nici până astăzi o asemenea armonie în programul iconografico-iconologic, și nici concepția stilistico-formală a picturii sale religioase, nu au mai fost atinse.

Expoziția având  drept curator pe dr. Alexandru Constantin Chituță reunește, pentru prima dată în prezentare la Alba Iulia, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903 pentru Catedrala Mitropolitană din Sibiu și Catedrala unită din Blaj, cât și creații laice, documente originale, fotografii. Cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi încântă prin rafinament, prin bogația compozițională și prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment expozițional inedit pentru public.

Evenimentul finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale este organizat de Consiliul Județean Alba, Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

Formularul 600 va fi modificat!

Începutul de an a fost paralizat de o discuție care nu ar fi trebuit să existe - FORMULARUL 600. Cum totul a devenit o adevărată nebunie și riscă să aibă efecte perverse și să cauzeze mari daune de imagine Coaliției și noului Guvern Dăncilă, surse politice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că deja se pregătesc ajustări importante la legislația fiscală pentru a corecta problemele generate de Formularul 600.

Potrivit acestor informații lideri importanți ai PSD și ALDE au solicitat intervenție de urgență în acest caz. Se pare că în acest moment la ANAF se lucrează la modificări care să fie implementate prin acte guvernamentale chiar în primele zile de după investirea Guvernului Viorica Dăncilă.

PSD a cerut deja lămuriri de la Guvern și de la ANAF cu privire la problemele generate de Formularul 600. PSD consideră că actuala formă este inacceptabilă și solicită premierului desemnat Viorica Dăncilă să rezolve această problemă imediat după învestire. PSD insistă pe simplificarea birocrației, astfel încât persoanele cu activități independente să depună o singură declarație pe an, așa cum e în programul de guvernare.”, susțin sursele citate pentru STIRIPESURSE.RO

Ordonanța cu Declarația 600 i-a bulversat pe cei care trăiesc din profesii liberale. Pentru că nu au un venit stabil, ei vor fi obligați de stat să cotizeze la contribuțiile sociale în avans, în cazul în care depășesc un plafon stabilit de Ministerul Finanțelor. Astfel, dacă o persoană a obținut venituri peste salariul minim lunar de 1.900 de lei, va plăti trimestrial contribuții sociale la sănătate și pensii.

Situația a devenit critică și în curând sistemul fiscal românesc și-a arătat fața hidoasă - DETALII REVOLTĂTOARE AICI. Aproximativ 210.000 de ro­mâni sunt obligaţi să de­pună, până la 31 ianuarie, la Agenţia Naţio­nală de Administrare Fis­cală (ANAF) formularul 600, un document prin care aceştia tre­buie să arate ce venituri au obţinut în 2017 sau cred că vor obţine anul acesta pe lân­gă salarii, astfel încât Fiscul să le cal­cu­leze ce contribuţii sociale au de plătit.

Cine a obținut anul trecut venituri de peste 22.800 de lei din activități independente trebuie să depună la Fisc Declarația 600. Datorează statului contribuțiile de sănătate, adică 10 la sută din salariul minim pe economie și contribuțiile pentru pensii de 25%. În total, aproape două mii de lei de plată pe fiecare trimestru.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

România - 203 de recomandări privind drepturile omului

Grupul de Lucru pentru Evaluarea Periodică Universală al Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a înaintat României peste 200 de recomandări cu privire la situaţia drepturilor omului, informează România Liberă, citând Mediafax.

În cadrul acestui mecanism al Consiliului pentru Drepturile Omului, 78 de state membre ONU au transmis 203 recomandări cu privire la situaţia drepturilor omului din România.

Statele Unite recomandă ca România să adopte şi să implementeze o strategie eficientă pentru combaterea discriminării împotriva membrilor grupurilor minoritare, iar Ucraina a propus României să finalizeze procesul de acreditare al organizaţiilor pentru drepturile omului. Olanda a recomandat României să se asigure că modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor Penale nu afectează situaţia drepturilor omului şi să ia pe deplin în considerare avizele Comisiei de la Veneţia. România ar trebui să continue să asigure funcţionarea statului de drept, urmând recomandările făcute prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi să analizeze fără întârziere evaluările făcute de Comisia de la Veneţia şi de Consiliul Europei privind reforma sistemului judiciar, a fost recomandarea Franţei.

Citeste în continuare pe corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686