Items filtered by date: Wednesday, 23 October 2019 - Like - stiri Alba Iulia

„Despre curaj și lașitate” este tema lunii octombrie a Seratelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 25 octombrie 2019, începând cu orele 18:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă ediție a proiectului 4.15.Seratele Bibliotecii, într-un spațiu al cărții ce asigură ambianța necesară unor astfel de întâlniri. Tot aici, celor prezenți, le stă la dispoziție o colecție importantă de carte și alte genuri de publicații, cunoscut fiind faptul că Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este o bibliotecă enciclopedică, putând să pună la dispoziția celor interesați, cărți și publicații seriale din toate domeniile de activitate.

Tema propusă pentru a fi dezbătută în luna octombrie în cadrul seratelor este Despre curaj și lașitate.  Subiectul a fost propus la ediția anterioară și va fi dezbătut în cadrul unui dialog moderat de părintele Pimen de la mănăstirea din Oarța de Sus. Schimbul de idei și informații pe o temă dată va fi însoțit, de momente muzicale de cea mai bună calitate, într-o atmosferă pe cât de plăcută, pe atât de interesantă.

Seratele bibliotecii se desfășoară lunar, în parteneriat cu Asociația „Sfânta Magdalena” din Oarța de Sus. Activitățile se desfășoară în cadrul programului 4.ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.15 Seratele Bibliotecii din Proiectul de management 2017-2020, program ce are ca obiectiv organizarea unor întâlniri periodice ale membrilor comunității pentru a dezbate diferite teme culturale, sociale, morale, spirituale, pentru a audia momente muzicale sau pentru a lectura proză sau poezie de calitate.

Proiectul 4.15. Seratele Bibliotecii este organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba iar tematică dezbătută de cei prezenți vizează diferite domenii din viața de zi cu zi. Seratele Bibliotecii sunt gândite de organizatori și parteneri în așa fel încât dialogul împletit cu muzică să aducă pentru toți cei prezenți liniștea și pacea unor întâlniri de suflet.

 

 

 

Read more...

Garda Apulum aniversează șapte ani de activitate

Garda Apulum, formată din Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, aniversează șapte ani de activitate. Evenimentul va fi marcat printr-o reprezentație în fața Porții IV a Cetății Alba Carolina, sâmbătă, 26 octombrie 2019, ora 13.

Proiectul de reconstituiri istorice antice a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina „s-a întors acasă”, în vechiul castru Apulum. Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis.  Un an mai târziu, războinicii daci din Apoulon, grupați sub denumirea de Lupii Apoulonului, se alăturau și ei soldaților romani și gladiatorilor.

Astăzi, Garda Apulum, denumirea sub care activează cele trei trupe și care numără peste 80 de voluntari, majoritatea albaiulieni, a devenit un cunoscut brand al orașului Alba Iulia și al județului Alba. Dezvoltarea și succesul proiectului s-a datorat în primul rând modului inedit în care fabuloasa istorie antică locală a fost prezentată publicului larg. Astfel, istoria a fost scoasă de pe rafturi, din muzeu, și a fost prezentată într-o manieră mai atractivă tuturor, reușind să îmbine partea științifiică cu reconstituirea și prezentările interactive.

În cei șapte ani de activitate, Garda Apulum a susținut sute de reprezentații de reconstiruire istorică antică, majoritatea în Cetatea Alba Carolina, în cadrul tradiționalului  spectacol de vineri, din timpul sezonului aprilie-septembrie. Reenactorii albaiulieni au promovat patrimoniul antic local la numeroase evenimente la care au participat atât în țară cât și în străinătate.  De asemenea, trupa este direct implicată în organizarea unor importante festivaluri de reconstiruire istorică antică din România: Festivalul Roman Apulum /Alba Iulia, Festivalul Cetăților Dacice / Alba, Festivalul Dacic Petrodava / Piatra Neamț și BuzăuFest/ Sărata Monteoru.

Evenimentul de sâmbătă, 26 ocotmbrie 2019, de la ora 13.00, este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686