Logo
Print this page

România va folosi transferul de plasmă cu anticorpi pentru tratamentul COVID-19

România va folosi transferul de plasmă cu anticorpi pentru tratamentul COVID-19

Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a confirmat într-un interviu pentru Digi24 că în România va fi recoltată plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19 pentru a fi transferată altor persoane, aflate în stare critică, pentru a le ajuta în lupta cu virusul.

Ministrul a spus că România a primit o donație de trei aparate de plasmafereză, iar în prezent există 1.000 de persoane vindecate, potrivit Digi24.

Această plasmă se va recolta în trei centre, urmând ca ea să fie folosită la pacienții critici.

Plasma va fi prelevată de la cei care deja și-au făcut anticorpi și care sunt negativi la Covid-19 prin testarea moleculară.

„Pacienții donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor”, a explicat Nelu Tătaru.

Tehnica nu este nouă, ci dimpotrivă, a fost folosită și în combaterea epidemiei de gripă din anul 1918. Este o metodă de transmitere a anticorpilor dezvoltați de o persoană care s-a vindecat către o alta care încă se luptă cu virusul. Și China, dar și Statele Unite și  din ce în ce mai multe țări apelează la terapia aceasta. „Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități”, explica de curând doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă. 

Pe de altă parte, ministrul Nelu Tătaru spune că ventilatorul rămâne o ultimă speranță pentru bolanvii aflați în stare critică, iar România urmărește să crească numărul acestor aparate, fie din importuri, fie din donații, fie din producție proprie, pe cale să se realizeze.

Pentru tratamentul Covid-19, avem mai multe studii clinice în desfășurare în România. În ceea ce privește vaccinul, așteptăm o stabilizare a virusului. „Un vaccin se face după ce avem un virus stabil la nivel de ARN, și nu modificări, pentru a putea identifica și o secvență pe care să o putem la un moment dat folosi în nașterea acestui vaccin”, a explicat ministrul.

Întrebat despre teoriile potrivit cărora românii ar avea o genă care îi avantajează în lupta cu coronavirusul sau că vaccinul BCG ar putea ajuta imunitatea, ministrul sănătății a spus că „ne punem speranța în orice, dar trebuie să rămânem precauți. Testele vor evidenția dacă într-adevăr sunt și tratamente adjuvante. În acest moment, mergem pe un tratament simptomatic, un tratament cu antivirale, cu imunomodulatoare, cu antibiotic, ne adaptăm la fiecare etapă de evoluție și la fiecare pacient în parte”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru în interviul pentru Digi24

 

 

 

 

Last modified onFriday, 17 April 2020 12:43

Latest from Redactia Stiri Albaiulianul

© Albaiulianul. All rights reserved.