Items filtered by date: Wednesday, 12 February 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Silvan Stâncel la Eurovision

  Cunoscutul interpret de folk din Alba Iulia, Silvan Stâncel este pe lista artiştilor aflaţi în preselecţie pentru faza naţională a cunoscutului concurs Eurovision. Pentru această competiţie muzicală, care se va desfăşura în luna martie la Braşov, Stâncel a pregătit piesa „O clipă nebună“ scrisă de el. Visul albaiulianului este să cucerească juriul competiţiei şi să reprezinte România la Copenhaga, unde are loc Eurovisionul 2014, la începutul lunii mai.

  Silvan Stâncel recent înscris în cursa pentru Eurovision 2014: " ... O clipă nebună este o piesă scrisă recent, cu totul diferită ca text și muzică față de tot ceea ce am compus până acum. Este inspirată din viața mea reală și cred într-adevăr ce spun acolo... Nu e multă filosofie, ci  doar un crez simplu: "Viața-i o clipă, o clipă nebună..." E un cântec de dragoste care se poate potrivi oricui și, spun eu, probabil unul dintre cele mai sensibile cântece pe care le-am scris până acum. Tot ce-mi doresc legat de acest cântec și Eurovision 2014 este ca el să ajungă la inimile a cât mai multor oameni și să-i bucure. Sunt 3 minute de dragoste și intimitate. Sper să placă. Îmi doresc și un videoclip însă e prematur să mă pronunț acum legat de acest aspect. Cât despre Eurovision, e o surpriză și pentru mine :) Deși am câștigat 7 concursuri naționale de muzică recunosc că Eurovizionul poate fi o cu totul altă experiență. Anul trecut am cântat în Anglia, Italia, Slovacia însă o intrare la vârf de Eurovision ar fi ceva minunat. Eurovision este un festival care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Sugestia de participare a venit de la prietenul și colegul de scenă, Ovidiu Scridon, care, după ce a ascultat-o, mi-a spus simplu: "Înscrie piesa la Eurovision!". Am analizat ideea și apoi exact asta am și făcut. Nu știu dacă va trece sau nu de preselecție, însă e o piesă care îmi place, în care cred și pe care o voi promova de acum înainte. Până una alta, sunt invitat împreună cu Ovidiu Scridon să particip cu un recital pe data 22 martie 2014 la Brasov Business Park în cadrul Târgului Internațional de Carte și Muzică Brașovunde vom cânta și această piesă. Lucrurile bune se întâmplă, trebuie să ai curaj, să te lupți și să acționezi acum pentru că, vorba cântecului... viața-i o clipă, o clipă nebună!”. Oare va merge piesa mai departe, oare va fi pe gustul juriului și a publicului??! Nu știu, ascult-o și tu și spune-ți părerea https://www.youtube.com/watch?v=Zmd69qKvA5s !!!" 

  Selecţia Naţională Eurovision 2014 cuprinde o perioadă de înscriere, o preselecţie şi o finală, în cadrul căreia se va desemna melodia câştigătoare care va reprezenta România la Copenhaga. În perioada de înscriere la concurs 15.01.2014 – 14.02.2014 (data de primire a materialelor, dovedibilă prin documente oficiale: ştampilă, mail de confirmare, bon de inregistrare), autorii unor creaţii muzicale originale (muzică şi versuri), care ar putea reprezenta România la Eurovision 2014, sunt invitaţi să se înscrie. Toate detaliile legate despre acest concurs sunt de găsit la http://eurovision.tvr.ro/.

 

Read more...

O tânără din Alba Iulia este cercetată pentru tentativă de omor

  Marţi seara, în jurul orei 23:27, Politia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată prin 112 de către M.M.F., o tânără în vârstă de 20 de ani, din Alba Iulia, cu privire la faptul că în timp ce se afla în apartamentul în care locuieşte împreună cu concubinul său B.S., de 24 de ani, din comuna Zau de Câmpie, judeţul Mureş, l-a tăiat pe acesta cu un cuţit în zona toracică.

  Victima, care prezenta o plagă înjunghiată la nivelul hemitoracelui, a fost transportată Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă.

  În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale împreună cu poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, s-a stabilit că fapta lui M.M.F. ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă de omor, motiv pentru care dosarul penal întocmit în cauză a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pentru competentă soluţionare.

  Unitatea de parchet şi-a însuşit propunerea făcută de către organele de cercetare penală ale poliţie judiciare şi a dispus începerea urmăririi penale faţă de suspecta M.M.F. pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, luând faţă de acesta măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 ore.

  Tânăra a fost depusă în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Read more...

Un fenomen neobisnuit observat de Galileo Galilei, descifrat dupa 400 de ani

  Acum peste 400 de ani, celebrul om de stiinta Galileo Galilei observa un fenomen neobisnuit pe bolta cereasca: planeta Venus parea mai mare decat Jupiter, atunci cand era privita cu ochiul liber si nu prin telescop.
  Acum, cercetatorii au descifrat acest mister, ei sustinand ca efectul este doar o iluzie optica, ce apare datorita modului in care ochii nostri vad lumina si intunericul, potrivit Daily Mail.
  Rezultatele oamenilor de stiinta explica intelegerea noastra a modului in care creierele umane vad obiectele albe pe un fond negru.
  Lucrarea a fost realizata de catre Jens Kremkow si colaboratorii sai, Jose Manuel Alonso si Qasim Zaidi, de la Universitatea de Stat New York College.
  "Galileo a fost primul care a spus ca ochiul nostru a denaturat realitatea. El a putut vedea ca Venus pare mult mai mare decat Jupiter, atunci cand este vazut cu ochiul liber, iar opusul acestui fapt este cand se observa cu ajutorul telescopului", a spus dr. Jose Manuel Alonso.
  Galileo a spus ca efectul a fost un fel de iluzie optica, datorata ochiului uman. "Cele mai recente cercetari demonstreaza ca senzatia Hermann folosita pentru a explica iluzia de iradiere este un raspuns 'non-liniar' al sistemului vizual atunci cand obiectele sunt prezentate pe fonduri intunecate", a declarat Alonso.
  Cercetarile au relevat faptul ca petele albe de pe un fundal negru arata mai mari decat aceleasi pete negre pe un fundal alb, iar planetele stralucitoare observate de Galileo nu sunt cu adevarat la fel de mari, ca in cazul in care le privim cu ochiul liber.
Sursa: ziare.com

Read more...

Problema uriasa la Jocurile Olimpice: Planul B trebuie folosit de urgenta!

  • Published in Sport

  Organizatorii de la Jocurile Olimpice de la Soci se confrunta cu o problema uriasa la doar 5 zile de la startul celei mai importante competitii de iarna. Rusii au investit 50 de miliarde de dolari pentru organizarea Jocurilor Olimpice, insa planurile lor sunt date peste cap de temperaturile ridicate de la Soci.
  Marti au fost 14 grade Celsius in Soci, iar prognoza arata ca temperaturile vor trece de 20 de grade. Situatia este cu atat mai critica, mai ales ca temperaturile incep sa le depaseasca pe cele de la Jocurile Olimpice de vara de la Londra 2012. Din cauza caldurii, zapada din jurul partiilor s-a topit, insa sportivii acuza ca si cea ramasa este foarte moale si le incurca evolutiile.
  Rusii au prevazut aceasta situatie si se pregatesc sa apeleze la zapada rezervata din anii precedenti. Organizatorii au depozitat 700 de mii de metri cubi de zapada care este pe cale sa fie folosita in caz de urgenta.
  Din cauza caldurii, sportivii au inceput sa faca plaje, in timp ce turistii se relaxeaza la un gratar.
Sursa: ziare.com

Read more...

Un dispozitiv mic și ieftin ajuta la identificarea cancerului pancreatic in doar cateva minute

  O echipa de cercetatori de la Universitatea din Washington (UW) a creat un dispozitiv nonelectronic, cu mijloace simple, care simplifica extrem de mult procesul de identificare a cancerului pancreatic din laboratoarele medicale, informeaza stiintasitehnica.com.    
  Cancerul pancreatic este o afecțiune cu o dezvoltare rapida și efecte devastatoare. Conform Physorg.com, cel puțin 94% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic mor in maximum cinci ani. Examinarile de rutina pentru cancer de san, colon și plamani au dus la imbunatațirea tratamentelor și a deznodamantului pentru pacienții care sufera de aceste afecțiuni, pentru simplul fapt ca au putut fi detectate mai devreme.
In prezent, un medic patolog preleveaza o mostra de țesut și o trimite apoi la laborator unde este taiata in fașii subțiri și așezata pe placi pentru a fi analizata optic (la microscop) pentru identificarea anomaliilor.
  Prototipul de dispozitiv al echipei de la UW poate procesa biopsia cu ajutorul transportului de fluid, fara a trece prin mainile medicilor. Mai mult, tehnologia permite analiza intregului țesut al biopsiei in imagistica 3D, care ofera o imagine mult mai completa a constituției celulare a unei tumori.
  Culmea este ca dispozitivul este extrem de simplu de facut, cu mijloace prezente chiar in laborator. Americanii au dat cateva gauri mici pe marginile unui vas Petri și au conectat intre orificii niște tuburi din teflon. Apoi au umplut pur și simplu vasul cu silicon. Dupa ce siliconul s-a intarit, au taiat excesul de tubulețe și au scos mulajul din vas.
Realizarea este cea ca au reușit sa introduca in tuburi tot țesutul biopsiei, intr-o soluție, cu ajutorul unei seringi, pentru a-l putea analiza cu atenție. Bineințeles, dispozitivul minimalist ar putea simplifica și procesarea și analizarea altor biopsii și asta, cu un efort minim, intr-un timp mult mai scurt.
Sursa: corectnews.com

Read more...

Proiect local de prevenire a consumului de droguri derulat în şcolile de conducători auto din municipiul Alba Iulia

  Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog şi Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba desfăşoară în perioada  februarie - decembrie 2014 proiectulul local de prevenire a consumului de droguri „Siguranţă Rutieră şi Antidrog” având tematica principală urmările consumului de droguri, respectiv reducerea capacităţii de a conduce autovehicule şi accidentele rutiere.
  Obiectivul general al acestui proiect constă în creşterea nivelului de informare pentru un număr de 300 de cursanţi (viitori participanţi la traficul auto rutier) din cadrul a 6 şcoli de şoferi din municipiul Alba Iulia, privitor la efectele consumului de droguri, conducerea autovehiculului sub influenţa drogurilor şi accidentele rutiere, prin desfăşurarea unui număr de 30 de activităţi de informare cu tematică antidrog şi rutieră.
  Rezultatele analizelor în domeniu indică faptul că drogurile ilegale pot avea o influenţă asupra capacităţii de a conduce autovehicule şi efectele acestora variază în funcţie de doza administrată. Consumul cronic al oricărui drog ilegal este asociat cu un anumit grad de deteriorare cognitivă şi/sau psihomotorie şi poate duce la o scădere a capacităţii de a conduce autovehicule, chiar şi când subiectul nu se mai află sub influenţa acestuia.

Read more...

Un bărbat din Alba Iulia a încercat să determine o tânără să practice prostituţia. A fost prins de jandarmi şi acum riscă să fie cercetat penal

  Fapta s-a petrecut pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia marţi, 11 februarie a.c. şi a fost semnalată prin apel la 112 chiar de potenţiala victimă. La faţa locului jandarmii au gasit o femeie care le-a relatat că un bărbat a încercat, prin ameninţări cu acte de violenţa la adresa sa şi a soţului, să o determine să practice prostituţia. Cel indicat de femeie a fost identificat în scurt timp de jandarmi ca fiind Cornel B. ( 22 de ani ), domiciliat în municipiul Alba Iulia. Acesta a fost condus la sediul Jandarmeriei Alba unde, în urma verificărilor efectuate, existând suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârşit infracţiunea de ameninţare, pe numele lui  a fost întocmit un proces verbal despre împrejurările constatate. Urmează ca acesta să fie înaintat organelor de urmărire penală, ca act de sesizare.

Read more...

Victorie lejeră pentru CSU Alba Iulia în CEWL

  • Published in Sport

  Victorie în ultima reprezentație din grupă în Liga Europei Centrale pentru CSU Alba Iulia. Echipa universitară a învins marți seară, pe teren propriu, scor 100-67 (26-14, 22-17, 25-22, 27-14), pe Valosun Brno, din Cehia, într-o partidă restanță din etapa a VII-a a CEWL. Trupa lui Popov a dominat partida de la un capăt la celălalt reușind să obțină cea de-a șasea victorie în competiția europeană.
  Disputa a debutat foarte bine pentru CSU, care a luat repede avans pe tabelă, după doar câteva minute scorul fiind de 8-0, pentru ca primul sfert să se încheie la o diferență mai mare, de 12 puncte. Partida a continuat de aceași manieră, cu universitarele la conducere, cu multe reușite de la distanță și semi-distanță, iar la pauza mare CSU avea un avantaj de 17 puncte pe tabelă. Ușor relaxate la revenirea de la cabine, sportivele antrenate de Miroslav Popov au lăsat puțin piciorul de pe accelerație, permițându-le cehoaicelor să stea aproape în cea de-a treia pătrime, câștigată însă tot de universitare la o diferență de 5 puncte. Ultimul sfert a fost un galop de sănătate pentru sportivele din Alba Iulia, care și-au demonstrat superioritatea, au reușit să atingă cota 100 și au câștigat la o diferență care nu lasă loc de prea multe discuții.
  Cu această victorie, CSU Alba Iulia își termină parcursul din grupă, pe care o încheie cu 6 succese și 2 înfrângeri, pe un parțial prim loc, pe care îl va pierde probabil după ce ICIM Arad își va disputa cele două partide restanță. De cealaltă parte, Valosun Brno încheie pe ultima poziție, reușind să câștige o singură partidă.
  Statistică CSU Alba Iulia: Breanna Salley - 25 de puncte, 3 recuperări și 2 pase decisive, Sasa Cadjo - 18 puncte, 2 recuperări și 3 pase decisive, Tiffany Brown - 15 puncte, o recuperare și 7 pase decisive, Marina Mandic - 13 puncte, 6 recuperări și 3 pase decisive, Chastity Reed - 9 puncte, 4 recuperări și 4 pase decisive, Alexandra Uiuiu - 9 puncte, o recuperare și o pasă decisivă, Khadijah Whittington - 5 puncte, 3 recuperări și 3 pase decisive, Ildiko Nagy - 4 puncte și 4 recuperări și Annemarie Părău - 2 puncte, 6 recuperări și 7 pase decisive.
  La finalul meciului, Breanna Salley, extremă CSU Alba Iulia, a declarat: "După înfrângerea de la Arad am fost foarte dezamăgite și am vrut să jucăm acest meci bine, ca o echipă, să demonstrăm că atunci a fost o întâmplare. Cred că astăzi atacul ne-a mers foarte bine, am arătat determinare, a existat o chimie foarte bună între noi și am câștigat fără mari probleme. Personal cred că astăzi am evoluat fără presiune și când fac acest lucru jocul îmi merge și mă simt mult mai bine în teren. Cred că putem să facem rezultate bune în continuare și să ajungem la forma maximă în playoff, atunci când este cel mai important".
  La rândul său, Miroslav Popov, antrenor CSU Alba Iulia, a precizat: "Am început foarte serios și cu concentrare meciul, pentru că știam că dacă dăm echipei adverse șansa să arunge, vom avea probleme. Am avut un joc foarte bun de atac, ne-au intrat aruncările de la distanță, prin Sasa Cadjo și Breanna Salley și cred că dacă am reuși mereu acest lucru adversarii nu ar reuși să apere bine două aruncătoare performante. Cred că avem încă probleme în gândire și atitudine, având în vedere că la Arad am jucat cu presiune, cu frică și am pierdut, iar astăzi am făcut un joc excelent"(CSU Alba Iulia).

Read more...

Programul competiţiilor care vor avea loc, miercuri, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci

  • Published in Sport

9.00-11.10 - Schi alpin - Coborâre feminin - Finala
10.00-12.30 - Hochei pe gheaţă feminin - tur preliminar: Elveţia - Finlanda
11.30-12.20 - Combinata nordică- Trambulină normală: sărituri
12.00-15.00 - Curling feminin - primul tur: Japonia - Rusia, SUA - China, Coreea de Sud - Suedia, Canada - Marea Britanie
12.00-15.05 - Snowboard - Half-pipe feminin - calificări feminin
14.30-15.15 - Combinată nordică - Trambulină normală: 10 km - Finala
14.30-17.00 - Hochei pe gheaţă feminin - tur preliminar: Canada - SUA
16.00-17.40 - Patinaj viteză - 1000 m masculin - Finala
16.15-18.35 - Sanie - Dublu - Finala
17.00-18.00 - Snowboard - Half-pipe feminin - turul doi
17.00-20.00 - Curling masculin - primul tur - Germania -China, Elveţia - Marea Britanie, Rusia - Canada, Danemarca - Suedia
17.45-21.00 - Patinaj artistic - Perechi - Finala
19.00-21.30 - Hochei pe gheaţă masculin - Tur preliminar: Cehia - Suedia
19.00-21.30 - Hochei pe gheaţă masculin - tur preliminar: Letonia - Elveţia
19.30-20.35 - Snowboard - Half-pipe feminin - Finala.
În cadrul concursurilor de miercuri vor fi decernate şase titluri olimpice.
Sursa: mediafax.ro

Read more...

Semnificaţii istorice pentru 12 februarie

  În 1804, a murit filozoful german Immanuel Kant, considerat unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influenţă asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne. Una dintre lucrările cele mai importante ale lui Kant, care cuprinde întreg spectrul filozofiei sale, o constituie "Critica raţiunii pure" (Kritik der reinen Vernuft, 1781), opera sa capitală, în care cercetează bazele procesului de cunoaştere. (n. 22 aprilie 1724)


1809 - S-a născut Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, cel care a abolit sclavia (d. 1865)

1809 - S-a născut Charles Darwin, autorul teoriei despre evoluţia speciilor prin selecţie naturală.

1818 - Proclamarea independenţei de stat a Republicii Chile.

1862 - S-a născut dramaturgul şi omul de teatru Alexandru Davila, fiul doctorului Carol Davila. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi regizor al companiei de teatru. Capodopera lui este drama istorică în versuri "Vlaicu Vodă" (1902) (d. 19 octombrie 1929).

1864 - Parlamentul votează proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România (12/24)

1881 - S-a născut balerina rusă Anna Pavlovna Pavlova (“Frumoasa din pădurea adormită”, “Silfidele”, “Giselle”, “Moartea lebedei”) (m. 23 ianuarie 1931).

1892 - Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenţie - aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf

1894 - S-a născut poeta şi scriitoarea Otilia Cazimir: "Fluturi de noapte", "Baba iarna intră-n sat", "Grădină cu amintiri", "Prietenii mei, scriitorii" (d. 8 iunie 1967).

1899 - S-a născut romancierul Isac Peltz („Foc la Hanul cu Tei”, „Nopţile domniţei Mili”) (m. 1980)

1901 - S-a născut actorul, regizorul şi scenaristul de film Jean Georgescu, pionier al cinematografului românesc (d. 8 aprilie 1994)

1961    - A fost lansată prima staţie interplanetară automată în direcţia planetei Venus - "Venus - 1".

1994    - Una dintre cele mai faimoase picturi ale lumii, „Ţipătul”, realizată de Edvard Munch a fost furată dintr-un muzeu norvegian.

1996    - Yasser Arafat a depus jurămîntul în calitate de prim preşedinte ales (20 ianuarie 1996) al Autorităţii Naţionale Palestiniene.

1999    - Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky

2002    - Slobodan Miloşevici s-a prezentat în faţa Tribunalului Penal Internaţional de la Haga, unde s-a deschis un proces excepţional prin amploarea, durata şi miza sa. Fostul preşedinte iugoslav, în vîrstă de 60 de ani, este acuzat că ar fi principalul responsabil de crime de o amploare neegalată în Europa după cel de-al doilea război mondial.

2004    - Cercetătorii sud-coreeni au reuşit să producă prin clonare un embrion uman şi să extragă de la acesta celule suşe identice din punct de vedere genetic cu persoana clonată, ceea ce constituie o premieră mondială.

2006    - A încetat din viaţă scriitorul american Peter Benchley, al cărui roman "Jaws" a fost adaptat într-unul dintre cele mai de succes filme de la Hollywood, regizat de Steven Spielberg. Jurnalist, Benchley era la un moment dat cel care îi scria discursurile preşedintelui Lyndon B Johnson. (n. 8 mai 1940)


În lumea muzicii:
 
1939 - s-a nascut Ray Manzarek - pian - The Doors.

1950 - s-a nascut Steve Hackett - chitara - Genesis. A parasit formatia in 1977.

1966 - s-a nascut Paul Crook - chitara - Meat Loaf, Anthrax, Sebastian Bach.

1997 - David Bowie primeste o stea pe Hollywood Walk Of Fame.

1967 - Politia intra cu mandat in casa lui Keith Richards in timpul unei petreceri. Aveau un pont ca acolo se consuma droguri. Printre cei controlati se numara si George Harrison.

1968 - Jimi Hendix porneste intr-un turneu de 60 de concerte in 66 de zile.

1977 - The Police imprima prima lor piesa - Fall Out. Platesc la studio 255 de dolari.

1977 - Blondie, Tom Petty si Ramones concerteaza impreuna in Los Angeles.

1978 - Rush canta la Birmingham Odeon in Anglia pentru a promova singleul Closer To The Heart. Caseta costa 0.99 lire.

1994 - Alice In Chains intra pe locul 1 in State cu albumul Jar Of Lies.

1995 - Van Halen ajunge pe locul 1 in State cu albumul Balance.

1997 - David Bowie primeste o stea pe Hollywood Walk Of Fame.

1997 - U2 anunta incepera turneului Pop Mart World Tour.

2003 - Tobosarul John Densmore ii da in judecata pe fostii sai colegi din Doors, Ray Manzarek si Robby Krieger, pentru ca reformasera grupul fara el, apeland la Stewart Copeland (Police). John insista ca nu are cum sa existe Doors fara Morrison.

2005 - Un tren este numit dupa solistul The Clash - Joe Strummer. Joe murise in 2002 la varsta de 50 de ani.

2007 - In timpul unei conferinte de presa la Hollywood, Sting anunta ca The Police se reformeaza.




Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686