Triplu eveniment editorial și muzical în organizarea Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba - Invitat cantautorul Adrian Sărmășan

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba organizează miercuri 10 aprilie 2019 și joi 11 aprilie 2019 un triplu eveniment cultural ce îmbină în mod fericit cartea, lectura și muzica. Evenimentele culturale îl vor avea ca invitat special pe cantautorul Adrian Sărmășan care își va lansa cu acest prilej volumele de versuri Zâmbesc fără frică și Raiul lupilor îngeri și albumul intitulat Dimineți în 2 și va susține un recital de muzică folk.

Primul eveniment va avea loc la Blaj, în 10 aprilie 2019, în cadrul priectului 4.10 Caravana literară scriitori în școală. Caravana va poposi începând cu ora 12:00 la Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” unde elevii și profesorii vor participa la lansarea celor 2 cărți și a albumului și la un recital Adrian Sărmășan. Din programul evenimentului mai fac parte un moment artistic susținut de elevii colegiului coordonați de prof. Claudia Raica Oancea și de un interviu cu cantautorul. A doua Caravană literară va avea loc în data de 11 aprilie 2019 de la ora 12:00, la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Alba Iulia. Și în această unitate de învățământ, elevii ciclului gimnazial coordonați de doamna director adjunct Mirela Ianc vor avea prilejul să se întâlnească cu muzica și versul de bună calitate, ambele purtînd semnătura artistului Adrian Sărmășan.

În ambele școli, managerul Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba, domnul Silvan Stâncel, va prezenta și va oferi din partea instituțiilor organizatoare volumul Opere – Octavian Goga, volum promovat de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 8.9 România 100.

Tot miercuri 10 aprilie 2019, cu începere de la ora 18:00, Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba, va găzdui în cadrul proiectului 4.9 Lansări de carte, un periplu lirico-muzical, în care publicul albaiulian va avea prilejul să asculte muzică live în interpretarea lui Adrian Sărmășan și un moment recitativ susținut de Felicia Colda. Despre proiecte, autor și cărțile lansate va vorbi  prof. Daniela Floroian, care va și modera cele trei evenimente. La final autorul va oferi autografe pe cărți și albume. Intrarea la evenimente este liberă.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba iar parteneri în organizare sunt Inspectoratul Școlar Județean Alba, Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” Blaj și Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” Alba Iulia.

Adrian Sărmășan este poet, compozitor, cantautor și interpret de muzică folk, pop, country și rock. A debutat muzical în anul 1979 și a primit numeroase premii la concursuri muzicale naționale. A fost nr. 1 în topurile muzicale din România iar în anul 2017 a obținut trofeul ,,Omul cu chitara” acordat la Gala Premiilor Muzicale Radio România 2017.

 

 

 

Read more...

Da pentru voluntariat! - un proiect inițiat de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba pentru a promova voluntariatul, cartea și cititul

În data de 4 aprilie 2019, voluntarii Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba, coordonați de bibliotecara Luiza Pop, vor fi implicați pe parcursul întregii zile în diverse activități menite să promoveze voluntariatul, cartea și cititul. Activitățile derulate prin proiectul 7.4 Voluntarii bibliotecii sunt reunite sub titlul generic ,,DA pentru voluntariat!” și vor avea loc după următorul program:

Prima activitate intitulată ,,Vreau să-mi citești!” va avea loc la Grădinița cu Program Prelungit Step by Step, nr.12 din Alba Iulia, între orele 11:00 și 12:00. În cadrul activității, copiii vor fi antrenați în jocuri interactive și în discuții libere pe marginea unor texte citite la fața locului de către voluntarii implicați în proiect.

Ziua va continua cu o nouă activitate ce se va desfășura între orele 12:30 și 13:30 la Asociația Stop Autism Alba. În cadrul activității denumite ,,Cartea care ajută!”, voluntarii vor desfășura împreună cu copiii cu tulburări din spectrul autist activități de modelaj și pictură și va fi lecturată povestea ,,Ridichea uriașă”, poveste prin care copiii vor fi antrenați în jocuri interactive desfășurate cu sprijinul voluntarilor și al terapeuților. Cu acest prilej se va marca și Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului ce se celebrează în fiecare an în data de 2 aprilie.

Proiectul ,,DA pentru voluntariat!” se va încheia cu activitatea ,,Prima mea carte!”, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia unde voluntarii ajutați de personalul de specialitate vor oferi cărți mamelor aflate la secția de nou-născuți. Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba va dărui proaspetelor mame câte un exemplar din volumul Ion Agârbiceanu – Opere iar bebelușilor câte un exemplar din lucrarea  Antologie de texte literare pentru copii.Lucrarea a fost realizată în anul 2017 prin contribuția a 14 scriitori din județul Alba, care au oferit bibliotecii textele ce se regăsesc în carte.

Proiectul ,,Da pentru voluntariat” se vrea a fi atât un mijloc de promovare a cărții și cititului cât și un proiect de antrenare a voluntarilor în acțiuni menite să contribuie la o mai mare vizibilitate a instituției mai ales în cadrul unor categorii speciale de public cum ar fi: mamele și nou – născuții, preșcolarii și cu copiii cu diferite deficiențe, categorii a căror prezență este mai dificilă în cadrul organizat al bibliotecii.

Evenimentele sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit Step by Step nr.12 din Alba Iulia, Asociația Stop Autism Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba iulia.

 

 

 

Read more...

Exponatul lunii aprilie: Statueta lui Iupiter Zbelsurdos, enigmaticul zeu trac al fulgerelor

Marţi, 2 aprilie 2019, ora 11, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii aprilie: Statueta lui Iupiter Zbelsurdos, enigmaticul zeu trac al fulgerelor.

Cu această ocazie va fi expusă o inedită statuetă de marmură care-l reprezintă pe Iupiter Zbelsurdos, o capodoperă sculpturală a epocii romane. Iupiter Zbelsurdos este un zeu născut din identificarea lui Iupiter al romanilor cu Zbelsurdos al tracilor.

Mai multe informații despre această statuetă vor fi oferite în deschiderea vernisajului de dr. Radu Ota, arheolog în cadrul Secţiei Arheologie-Cercetare a muzeului albaiulian.

De asemenea, în cadrul evenimentului publicul va putea admira atât sculptura romană cât şi replica ei, realizată prin imprimare 3D, în baza modelului obţinut din scanarea piesei cu ajutorul luminii structurate. Digitizarea sculpturii a fost efectuată în cadrul Programului Pantheon 3D, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Informaţii privind tehnica digitizării 3D şi importanţa documentării tridimensionale a patrimoniului cultural mobil vor fi oferite de dr. Călin Şuteu.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed