Items filtered by date: Sunday, 24 August 2014 - Like - stiri Alba Iulia

American rapit in urma cu doi ani de Al Qaida - eliberat

Theo Peter Curtis, un cetățean american răpit în urmă cu doi ani de filiala Al Qaida în Siria, a fost eliberat duminică, a anunțat secretarul de stat John Kerry într-un comunicat, citat de AFP.

Tânărul american, descris de o sursă americană ca un cercetător originar din Massachusetts (nord-estul SUA), a fost răpit de Frontul Al-Nosra, dar răpirea a fost ținută secretă.

Eliberarea sa a fost facilitată de ONU și a avut loc duminică pe platoul Golan la 18.40 ora locală unde a fost predat "căștilor albastre", a declarat ONU.

"După o săptămână marcată de o tragedie de nedescris, suntem recunoscători să aflăm că Theo Curtis se întoarce acasă după atât de mult timp în ghearele Frontului Al-Nosra", a declarat secretarul de stat John Kerry.

După un control medical, Curtis a fost predat unor reprezentanți ai guvernului SUA, a adăugat ONU.

Eliberarea sa a fost făcută publică de canalul din Qatar Al-Jazeera, care a precizat că la punerea în libertate a contribuit Qatarul.

Potrivit Al-Jazeera, americanul a dispărut în apropierea frontierei dintre Turcia și Siria în toamna anului 2012.

"Americanii sunt fericiți să împărtășească bucuria și ușurarea resimțită de familia lui Theo", a salutat Susan Rice, consilierul lui Barack Obama pentru securitate națională.

 

Read more...

Rebelii prorusi, parada cu prizonieri ucraineni in Donetk

Rebelii proruși din Donetk au organizat o contraparadă cu prizonieri ucraineni duminică, în ziua în care Ucraina își sărbătorește Ziua Independenței.
Câteva zeci de soldați ucraineni luați prizonieri de rebeli au fost purtați într-un marș forțat pe străzile din Donetk până în piața Lenin din centrul orașului, arată publicația Toronto Sun.

Prizonierii arătau murdari și au trecut cu capetele plecate. Unii aveau brațele și capetele bandajate, fiind înconjurați de rebeli înarmați și cu baionetele fixate pe puști.

Oamenii din mulțimea care urmărea evenimentul strigau din când în când "fasciștilor!" și "ucigașilor!", iar unii au aruncat cu sticle și chiar cu ouă în prizonieri. Două mașini de curățat pavajul urmau coloana, dând cu apă pe străzi într-un gest teatral care voia să arate murdaria prizonierilor.
Parada prizonierilor a fost însoțită și de o paradă a tehnicii de luptă capturate de la armata ucraineană.

Autoritățile militare ucrainene au declarat că forțele guvernamentale înregistrează progrese pe câmpul de luptă, deși colapsul insurgenților, așa cum era anticipat în ultima vreme de surse din Kiev, nu a avut loc.
Ucraina a marcat duminică împlinirea a 23 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietica cu o paradă militară de proporții la Kiev, la care, în afară de președintele Porosenko, au participat sute de militari și s-a defilat cu echipament militar de luptă. 

Read more...

SUA: Fenomen misterios

Un fenomen misterios s-a petrecut pe coasta de vest a continentului american. Miliarde de vietăți marine asemănatoare meduzelor au ajuns pe plajele dintre SUA și Canada, fenomen care i-a uluit pe oamenii de știință.
Potrivit news.com.au., creaturile marine au ajuns pe plajele cuprinse între San Diego (SUA) și Columbia Britanica (Canada). Numele științific al acestora este "velella velella".
Oriunde ar călători, ele nu depind de curentii marini. Velella velella seamănă mult cu meduzele, atât ca aspect, cât și în privința felului în care își înțeapă prada. Totuși, acul pe care îl au nu poate trece prin pielea oamenilor. Specia se hrănește numai cu plancton și călătorește în grupuri de milioane de exemplare.
Oamenii de știință sunt îngrijorați în legatură cu această apariție, pentru că velella velella trăiește chiar și la mii de metri adâncime. Cauza apariției neașteptate poate fi încălzirea tot mai mare a apei oceanului. Specialiștii nu cunosc prea multe detalii despre specie, însă știu că aripile cu care ea înoată sunt pline cu gaz.
Aceste nevertebrate au culoarea albastră și măsoară aproximativ 7,5 cm. Mulți oameni care se aflau pe plajă au fost mirați să vadă așa ceva.

Luna trecută, viețuitoarele marine au apărut în număr mult mai mic și în nordul Californiei. 

Read more...

Serviciile secrete britanice l-au identificat pe ucigasul jurnalistului James Foley

Serviciile secrete britanice l-au identificat pe jihadistul grupării Statul Islamic (SI), care l-a decapitat pe ziaristul american James Foley, informează ediția duminicală a cotidianului The Times, care citează "înalte surse ale guvernului britanic".

"Suspectul cheie" este identificat drept Abdel Majed Abdel Bary, un fost cântăreț de rap cunoscut sub numele de "L Jinny". El a intrat în atenția poliției după ce a postat recent pe contul său de Twitter o fotografie în care apare ținând în mână un cap de om.

Până anul trecut, Bary, în vârstă de 23 de ani, locuia cu mama sa și cu cinci frați la Londra. Tatăl lui Bary, un refugiat egiptean despre care se crede că era unul dintre cei mai apropiați locotenenți ai defunctului lider al Al Qaida, Osama Ben Laden, a fost extrădat în 2012 din Marea Britanie către SUA, fiind acuzat de terorism pentru presupusul său rol în bombardarea ambasadelor americane în estul Africii în 1998,relatează site-ul Europa Press.

Potrivit publicației The Independent, pe când locuia la Londra și se ocupa cu cântatul, Bary a apărut chiar în clipuri video, iar câteva dintre single-urile lui au fost difuzate la BBC Radio în 2012. În cântecele sale, Bary face adesea referire la familia sa, dar și la consumul de droguri și la violență. Ulterior, referirile la canabis au dispărut, în locul lor apărând tirade la adresa oamenilor care aleg să-și cheltuiască banii prin cluburi, cu băutura sau cu drogurile, în loc să-și hrănească familiile. Cel mai recent clip video, care a fost postat pe YouTube în luna martie a acestui an, se numește "The Beginning" (Începutul) și conține versuri de genul: "Dă-mi mândrie și onoare așa cum i-ai dat tatei, jur că în ziua în care l-au luat pe tata mi-a venit să ucid un polițist sau doi".

În prezent nu se știe unde anume în Siria se află Bary, iar contul său de Twitter — 'Terrorist'@ItsLJinny — a fost dezactivat. Un expert în sunet a comparat înregistrarea cu uciderea brutală a lui Foley cu vocea lui Bary de pe vremea când cânta rap și a declarat pentru The Independent că există "o mare asemănare" între cele două voci.

 

Read more...

Festivalul “OPEN SAH ALBA” – Ovidiu Lupu obtine o noua victorie de etapa la SEBES

  • Published in Sport

Record de prezenţă la ultima etapă a festivalului “Open Şah Alba”, găzduită în sediul Primăriei Sebeş, la startul căreia s-au prezentat 72 de jucători! Cu siguranţă nu doar premiile oferite de Consiliul Judeţean Alba i-au atras pe participanţi, ci mai ales faptul că acest turneu le oferea ultima şansă de calificare în finalele de duminică.

Aflat într-o formă excelentă, Ovidiu Lupu (CSO Cugir) a pornit ca din puşcă obţinând 6 victorii în primele 6 partide. În ultima rundă experimentatul maestru FIDE cugirean a reuşit să reziste asaltului juniorului Adrian Sechereş şi să obţină remiza care i-a asigurat a doua victorie de etapă din cadrul festivalului, după cea de miercuri de la Aiud. Locul secund a fost obţinut de un alt jucător experimentat, maestrul Ionel Miron (Aiud), care a acumulat 6 puncte. Ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Adrian Sechereş (Teiuş) cu 5,5 puncte, acelaşi punctaj fiind obţinut şi de George Ileană (Alba Iulia) şi Mihai Vîlceanu (Cugir).

S-au acordat următoarele premii speciale:

Veterani: 1.Mihai Vîlceanu (Cugir) 2.Ioan Zaharie (Cugir) 3.Gheorghe Todor (Cugir)

Feminin: 1.Iulia Vlad (Aiud) 2.Ozana Miclea (Teiuş) 3.Bianca Tincu (Sebeş)

Jucători locali: 1.Virgil Cristea (Sebeş) 2.Cornel Vasilca (Sebeş) 3.Radu Roncea (Sebeş)

Copii sub 12 ani: 1.Nicoleta Băcanu (Sibiu) 2.Camelia Gozner (Sibiu) 3.Mădălina Lupu (Cugir)

Copii sub 10 ani: 1.Ilie Arion (Cugir) 2.Aurel Tutelea (Sibiu) 3.Darius Boeru (Cluj-Napoca)

Copii sub 8 ani: 1. Radu Ţâmpea (Alba Iulia) 2.Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca) 3.Renato Iordăchescu (Cugir)

Turneul de la Sebeş a fost arbitrat de Mihai Partenie (Giarmata Vii) şi Marius Ceteraş (Alba Iulia).

Turneele finale la seniori şi celelalte 6 secţiuni (veterani, feminin, campioni locali, copii sub 12 ani, copii sub 10 ani şi copii sub 8 ani)  se vor desfăşura duminică 24 august la Sala Unirii din  Alba Iulia începând cu orele 10. Sistemul de joc în finalele de duminică va fi eliminatoriu.

Clasamentul general după desfăşurarea celor 10 etape de calificare ale festivalului “Open Şah Alba 2014” şi alte informaţii despre festival sunt disponibile pe site-ul www.sahalba.ro

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686