Items filtered by date: Friday, 30 December 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Mihnea Costachi campion european de juniori si in proba de blitz!

  • Published in Sport

5 medalii europene in 5 probe pentru juniorul albaiulian!

Final senzațional pentru Mihnea Costachi la Campionatele Europene de șah rapid și blitz pentru juniori care s-au desfășurat în perioada 27-30 decembrie la Novi Sad și la care au participat 296 de juniori din 20 de țări. În cea mai spectaculoasă probă a concursului, cea de blitz, în care jucătorii au doar 3 minute timp de gândire pentru toată partida, la care se adaugă o bonificație de 2 secunde după fiecare mutare efectuată, juniorul albaiulian legitimat la Politehnica Iași nu le-a lasat nicio șansă adversarilor, reușind o victorie categorică cu 8 puncte în 9 partide jucate, după ce a pornit ca din pușcă cu 7 victorii în primele 7 jocuri și a remizat ultimele două partide. Podiumul categoriei juniori sub 18 ani a fost completat de Valentin Dragnev (Austria) și Leon Livaic (Croatța), ambii cu 6,5 puncte puncte.

Cu acest nou titlu de campion european, bilanțul total a lui Mihnea Costachi a ajuns la un total de 5 medalii în cele 5 probe în care juniorul albaiulian a luat startul: aur în probele de blitz și rezolvari de probleme, argint în proba de șah rapid pe echipe și bronz în proba de șah rapid individual și în Superfinala Campionatului European. O peformanță excepțională, realizată în premieră de un junior român și un final de sezon cum nu se putea mai bun pentru Mihnea Costachi!

“Când am decis să particip la europenele de juniori de la Novi Sad, speram să mă întorc acasă cel puțin cu o medalie, fiindcă eram cotat printre favoriți în mai multe probe. Nu m-am gândit însă că voi reuși să obțin cate o medalie în fiecare probă de concurs, dar după un start mai ezitant în prima probă, cea de șah rapid individual, mi-am intrat treptat în formă și am reușit să evoluez din ce în ce mai bine.

Cu siguranță pot spune că anul 2016 a fost unul foarte bun pentru mine, fiindcă pe lângă aceste 5 medalii europene am mai obținut 3 titluri naționale de juniori, un foarte bun loc 7 la campionatele mondiale de juniori din Rusia și titlul de maestru internațional, mai multe premii în turnee internaționale de seniori, fiind de asemenea inclus în topul celor mai buni 10 șahisti români ai anului realizat de Federația Română de Șah.” a declarat Mihnea Costachi, care nu va avea prea mult timp să se bucure de acest succes remarcabil, urmând a lua startul în 3 ianuarie într-un turneu internațăional de seniori la Montebelluna (Italia).

Recent recompensat cu titlul de ambasador sportiv al județului Alba, în cadrul Galei Sportului Județean organizată de Consiliul Județean Alba și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Alba, Mihnea Costachi a demonstrat și la Novi Sad că merită din plin acest titlu, dar și mai mult sprijin din partea autorităților locale, astfel încât să poată juca pe viitor din nou pentru un club de șah albaiulian.

Read more...

Inca trei medalii pentru Mihnea Costachi la CE de sah rapid si blitz

  • Published in Sport

După medalia de bronz obținută la categoria juniori sub 16 ani în proba de șah rapid, Mihnea Costachi și-a continuat evoluția excelentă la Campionatele Europene de șah rapid si blitz de la Novi Sad (Serbia), obținând încă trei medalii!

Joi dimineața Mihnea a evoluat în Superfinală, o probă care este specifică Campionatelor Europene de șah rapid, similară cu o gală a laureaților, deoarece la startul acestei probe se află medaliații de la toate categoriile de vârstă din proba de șah rapid. În primele două tururi ale probei, care se desfasoară într-un sistem eliminatoriu până în semifinale, juniorul albaiulian i-a invins cu 2-0 pe Jan Subeli (Slovenia), campionul European de copii sub 12 ani, și Timur Keleberda (Ucraina), vicecampion european de copii sub 10 ani. Au urmat apoi confruntările decisive pentru medalii, în care Mihnea i-a avut ca adversari pe primii doi clasați la categoria juniori sub 18 ani. În semifinale Mihnea Costachi a fost învins cu 2-0 de Valentin Dragnev (Austria), vicecampionul european de juniori sub 18 ani, însă juniorul albaiulian și-a revenit rapid, învingându-l cu 2-0 în finala mică pe Jadranko Plenca (Croația), campionul european de juniori sub 18 ani în proba de șah rapid, obținând astfel o nouă medalie de bronz.

Joi după-amiaza a fost programată proba de șah rapid pe echipe, în care la categoria juniori sub 18 ani România a înscris două echipe. La finalul celor 7 runde ale turneului echipa Romaniei 2, în care alături de Mihnea Costachi au mai jucat David Gavrilescu, Alexandru Banzea și Malina Aciu s-a clasat pe locul 2, cu 5 victorii, un meci egal și o înfrângere în fața Austriei, echipa clasată pe locul 1 la egalitate de puncte cu echipa noastră. Juniorul albaiulian a realizat 4,5 puncte la masa 1, cele mai bune rezultate fiind obținute de David Gavrilescu și Alexandru Banzea, care au obținut cate 5,5 puncte la mesele 2 si 3.

După argintul în proba pe echipe a venit și aurul! În seara zilei de joi s-au comunicat rezultatele în proba de dezlegări (rezolvări de probleme de șah), o probă care nu este printre preferatele lui Mihnea, de multe ori acesta alegând să nu participe la această probă pentru a se odihni în vederea participării cu succes la celelalte  probe rapide. De data aceasta Mihnea a participat și a câștigat locul 1 la categoria junior sub 18 ani cu 45 de puncte din 45 posibile, devansându-i pe Konstantin Novikov (Rusia) 44 de puncte și Mihail Nikitenko (Belarus) 42 de puncte.

Un bilanț de excepție pentru Mihnea Costachi după 3 zile de concurs în care elevul Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia a obținut o medalie de aur, o medalie de argint și două medalii de bronz!

Vineri este programată ultima și cea mai spectaculoasă probă a competiției, cea de blitz, în care juniorul albaiulian va încerca să obțină o nouă medalie pentru România la categoria juniori sub 18 ani, la această probă neexistând categoria de vârstă juniori sub 16 ani.

 

 

 

Read more...

Grindeanu desemnat premier de Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată, anunță Administrația Prezidențială.

Premierul desemnat are la dispoziție 10 zile  să-și construiască echipa guvernamentală, iar apoi va merge în fața Parlamentului pentru a cere votul de încredere.

Sorin Grindeanu este a doua propunere a social democraţilor pentru funcţia de premier. Prima variantă avansată, Sevil Shhaideh, a fost refuzată de şeful statului.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686