Items filtered by date: Wednesday, 09 May 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Premieră la cea de a 38-a ediție a festivalul internațional Lucian Blaga: Spectacolul eveniment "Tulburarea apelor" de Lucian Blaga

Festivalului Internațional „Lucian Blaga", aflat la cea de a 38-a ediție și organizat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga" Sebeș, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga" Alba, va culmina în această duminică, 13 mai, cu premiera națională a piesei „Tulburarea apelor" de Lucian Blaga. Intrarea este liberă.

Spectacolul eveniment este realizat sub îndrumarea doamnei Ana Dorica „Dorli" Blaga, fiica scriitorului. Piesa se va juca în sala de spectacole a Centrului Cultural ˝Lucian Blaga˝ (Sebeș), începând cu ora 19:00, și va avea o distribuție impresionantă de actori premiați la festivaluri internaționale și soliști de muzică tradițională românească și de operă.
„Tulburarea apelor" (1923) continuă proiectul lui Lucian Blaga de a configura o matrice a spiritualității românești. Critica este de părere că aici este reluată viziunea din Zamolxe, pe care, tematic, scriitorul o așază într-un spațiu și într-un timp definite: „în timpul reformațiunii, în Ardeal, veacul al XVI-lea".
Piesa de teatru este regizată de Cosmin Pleșa - actor, regizor, teolog și profesor de teatru. Cosmin Pleșa a primit în  2011, în cadrul Festivalului Internațional de Artă „Cavalerul de Aur" de la Moscova, trofeul „Cavalerul de Argint", pentru spectacolul Manole, după piesa „Meșterul Manole" de Lucian Blaga


 
Distribuția: Adrian Titieni, Grigore Leșe, Ioana Abur, Iulia Lumânare, Constantin Dinulescu, Alexandru Beteringhe, Valeriu Andriuță, Mircea Gheorghiu, Mircea Constantinescu, George Remeș, Tiberiu Alexandru Hârșan, Marius Alexandru Iordache, Rusalina Bona, Mihai Hurduc, Irina Baianț, Alice Minoiu și Marina Minoiu.
Costume: Dorin Negrău; Scenografia: Laurențiu Toma; Coregrafie: Liana Iancu; Muzica: Doru Todoruț.

 

 

 

Read more...

Elevi jandarmi în practică la Jandarmeria Alba

Șapte elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani și cinci elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, aflaţi în anul I de studiu, seria  2018, vor executa stagiul de practică în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba, în perioada 09 mai - 31 august a. c.

Elevii vor deprinde tainele muncii de jandarm în cadrul structurilor teritoriale de ordine şi siguranţă publică și pază si protecție instituțională ale Inspectoratului de Jandarmi Județean”Avram Iancu” Alba, unde vor fi repartizaţi.

Fiecare elev îşi va desfăşura activitatea pe lângă un subofițer jandarm cu experienţă vastă în domeniul de activitate, care îi va fi tutore profesional pe toată perioada stagiului de practică, astfel încât, noţiunile teoretice şi deprinderile practice dobândite să fie completate prin confruntarea cu situaţiile concrete întâlnite în teren.

Cei 12 elevi vor avea ca și principale obiective formarea și dezvoltarea deprinderilor de a acționa în cadrul elementelor de dispozitiv pe timpul misiunilor de ordine și siguranță publică, aprofundarea cunoștințelor teoretice prevăzute în actele normative cu incidență în domeniul ordinii și siguranței publice precum și perfecționarea deprinderilor practice privind executarea procedeelor de imobilizare și conducere a persoanelor și perfecționarea deprinderilor practice privind aplicarea procedeelor de autoapărare.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686