COMUNICAT DE PRESĂ Premierul Marcel Ciolacu: Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, astăzi, o convorbire telefonică cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.  

Premierul Ciolacu a subliniat sprijinul activ pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru începerea procesului de negociere a aderării la Uniunea Europeană, în contextul Consiliului European desfășurat în 14-15 decembrie 2023.

”Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova și să fie partener de încredere în întregul proces de aderare”, a afirmat prim-ministrul României.

De asemenea, în cadrul dialogului telefonic, au fost discutate proiectele de cooperare bilaterală, în special în domeniile interconexiunilor energetice transfrontaliere și al asistenței financiare pe care România o acordă pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

 

 

 
 

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ - Intrevederi ale PM Ciolacu cu António Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite, și Dennis Frances, președintele Adunării Generale a acestui for

Premierul Marcel Ciolacu, la ONU: Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagrații mondiale ale secolului trecut, România iubește pacea și crede în negociere pentru soluționarea conflictelor

 

Necesitatea consolidării ordinii internaționale bazate pe norme, cu Organizația Națiunilor Unite în rol central, consecințele agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, securitatea alimentară globală și conflictul din Fâșia Gaza au fost principalele teme ale întrevederilor între premierul Marcel Ciolacu și António Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite, respectiv Dennis Frances, președintele Adunării Generale a acestui for.

”Susținem leadership-ul și viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv și eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare și generațiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esențiale și bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil și durabil”,  a subliniat premierul României în cadrul întrevederii cu Secretarului General al ONU, António Guterres.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a exprimat sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU și a apreciat că 2024 va fi un an esențial pentru organizația mondială, îndeosebi prin prisma necesității de a asigura un rezultat ambițios al Summit-ului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient.

În problematica Ucrainei, premierul român a arătat că România susține Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, și va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară din regiune.

”Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagrații mondiale ale secolului trecut, cu multă suferință și pierderi grele, România iubește pacea și aspiră la soluționarea tuturor divergențelor de interese între țările lumii pe calea dialogului și negocierii. Diplomația e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii”, a mai adăugat șeful Executivului de la București.

Legat de Fâșia Gaza, premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe António Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare, a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile personalului ONU care, în ciuda riscurilor cu care se confruntă, continuă să acorde asistența populației palestiniene și a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți în rândul acestuia.

”Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situație din Israel și Fâșia Gaza, bazată în mod esențial pe apelul la respectarea dreptului internațional și a dreptului umanitar internațional”, a mai transmis oficialul român, adăugând că principalele obiective aici, în opinia României, ar trebui să fie prevenirea pierderii de vieți în rândul civililor, ameliorarea situației umanitare din Fâșia Gaza, eliberarea cât mai rapidă și fără condiții a ostaticilor, prevenirea unei contagiuni regionale a conflictului și crearea unui orizont politic care să conducă la implementarea soluției celor două state.

La rândul său, António Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaților ucraineni și în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către piețele globale. De asemenea, a remarcat mobilizarea de ajutoare umanitare românești pentru populația civilă din Gaza și a menționat potențialul României în normalizarea situației din regiune, prin prisma relațiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât și cu statul palestinian.

Alte subiecte abordate în cadrul întâlnirilor cu cei doi înalți oficiali ONU, António Guterres și Dennis Frances, s-au referit la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, gestionarea schimbărilor climatice, combaterea dezinformării, întărirea prezenței ONU în România, ca răspuns la ofensiva Federației Ruse în Ucraina,  și rolul activ jucat de țara noastră în acțiunile ONU pentru pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului.

La finalul întrevederilor de la sediul ONU, premierul Marcel Ciolacu a semnat în Cartea de semnături a Organizației Națiunilor Unite și a vizitat Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU, pentru a se întâlni cu reprezentanții corpului diplomatic care activează în cadrul acesteia.

 

Informații suplimentare:

Organizația Națiunilor Unite cel mai important for internațional, creat după cel de-Al Doilea Război Mondial cu misiunea de a asigura pacea la nivel global, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.

România a devenit membru al ONU la 14 decembrie 1955, în urma deciziei luate de Adunarea Generală a organizației. În perioada septembrie 1967 – septembrie 1968, țara noastră a fost aleasă președinte al Adunării Generale și a mai deținut, de-a lungul timpului, funcții de vicepreședinte al Adunării Generale, precum și de președinte sau vicepreședinte în diferite comisii ale Adunării Generale.

Cele mai semnificative fonduri şi programe ale ONU care şi-au deschis reprezentanţe şi au pus în aplicare programe pentru România sunt Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisariatul Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Read more...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu Secretarul de stat american Antony Blinken

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Premierul Marcel Ciolacu: Ne dorim să identificăm noi proiecte comune cu SUA astfel încât Parteneriatul nostru Strategic să fie consolidat printr-un Parteneriat Economic aprofundat

 

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu Secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul vizitei de lucru pe care șeful Executivului român o efectuează în aceste zile în Statele Unite ale Americii.

Agenda întrevederii a inclus subiecte care au vizat, în principal, consolidarea relației bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, includerea României în programul Visa Waiver, precum și aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune și asigurarea securității energetice regionale și europene. O temă de interes pentru România abordată de premierul Marcel Ciolacu în discuția cu secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, rolul pe care România îl poate avea în reconstrucția Ucrainei.

”Ne dorim să identificăm cele mai bune căi pentru aprofundarea și dezvoltarea relației bilaterale și pentru lansarea de noi proiecte comune, astfel încât Parteneriatul nostru Strategic să fie consolidat printr-un Parteneriat Economic aprofundat. Guvernul României va continua să asigure un climat de investiții sigur și stabil. Considerăm Parteneriatul Strategic cu SUA și procesul aflat în curs de aderare a țării noastre la OCDE ca elemente importante pentru un rol activ al României în procesul de friendly-shoring și creare de lanțuri de aprovizionare sigure, prin atragerea de investiții americane”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În context, oficialul român a salutat continuarea trendului ascendent al schimburilor comerciale bilaterale în 2023 și excelenta cooperare în domeniul energiei în implementarea proiectului de la Doicești folosind tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR). Schimburile bilaterale au depășit anul trecut 5 miliarde de dolari și sunt pe cale să atingă un nou record în 2023, însă ne dorim ca Statele Unite să fie principalul partener economic al României din afara Uniunii Europene, a apreciat șeful Executivului român.

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat ca România este un partener foarte apropiat și aliat de încredere al Statelor Unite, iar cooperarea este mai strânsa ca niciodată. "Suntem recunoscători României pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru cooperarea la Marea Neagră. Țările noastre cooperează îndeaproape și în chestiuni civile, vom colabora foarte strâns și în viitor, iar efectele se vor vedea în progrese ce vor urma", a afirmat Secretarul de stat al SUA.

În ceea ce privește includerea în programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România contează pe sprijinul Congresului SUA în acest sens, iar semnalele de susținere venite din partea unor membri importanți al acestui for sunt în măsură să motiveze România pentru a îndeplini până anul viitor condițiile necesare.

Evocând și perspectiva încheierii războiului din Ucraina, șeful Executivului român a apreciat că România poate juca un rol-cheie în reconstrucția țării vecine, având ca principale atu-uri avantajele securității, proximității, al interconexiunilor maritime, fluviale, feroviare și rutiere - oportunități care pot fi de interes pentru companiile americane care vor dori să se implice în reconstrucția Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, a adăugat premierul român, referindu-se inclusiv la procesul de reconstrucție.

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii unde are programate întrevederi cu înalți oficiali americani și cu reprezentanți ai unor companii.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686