Vizita oficială a Primului ministru Victor Ponta în Republica Moldova si Georgia

Vizita oficială a Primului ministru Victor Ponta în Republica Moldova si Georgia

 

 

 

Primul-ministru al României Victor Ponta va efectua, în perioada 14-15 martie 2014, o vizită oficială în Georgia. Este prima vizită oficială la nivel de Prim-ministru al României în Georgia.

Vineri, 14 martie, înainte de deplasarea în Georgia, domnul Victor Ponta va merge la Chișinău, unde va avea o întrevedere cu domnul Iurie LEANCĂ, Prim-ministru al Republicii Moldova, moment urmat de declarații comune ale celor doi premieri.

In ceea ce priveste Georgia, Primul-ministru va fi primit de Președintele Georgiei Giorgi Margvelaşvili și va avea convorbiri cu omologul său georgian Irakli Garibaşvili. De asemenea, va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului David Usupaşvili.

Vizita se înscrie în dialogul politic româno-georgian la cel mai înalt nivel şi reprezintă o expresie a interesului României de consolidare a relaţiilor de cooperare cu Georgia în toate domeniile, cu accent pe cooperarea comercială, în domeniul energiei şi a transporturilor. Georgia este principalul partener comercial al României din Caucazul de Sud, schimburile comerciale dintre cele două ţări  înregistrând o creştere constantă în ultimii trei ani.

Vizita Primului-ministru al României se constituie, de asemenea, într-un mesaj clar de sprijin pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, având în vedere și contextul dat de evoluțiile actuale din regiune. Vor fi abordate cu oficialii georgieni modalitățile concrete de sprijin de către România în ceea ce privește parcursul european al Georgiei.

În perioada 2013-2014, Ambasada României la Tbilisi desfăşoară mandatul de Ambasadă Punct de Contact (CPE) NATO în Georgia. România este principalul contributor, cu 38 de persoane dislocate în teren, la activitatea Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene Georgia, care monitorizează implementarea Acordului de Încetare a Focului, încheiat în august 2008.

 

 

Programul oficial al prezenței premierului în Republica Moldova și Georgia (orele sunt cele locale):

Vineri – 14 martie

REPUBLICA MOLDOVA

09.35-10.05            Întrevedere tête-à-tête cu domnul Iurie LEANCĂ,Prim-ministru al Republicii Moldova

10.05-10.15            Declaraţii de presă

 

GEORGIA

14.45                      Aterizare pe Aeroportul Internaţional Tbilisi

(ora locală)             

15.00                        Deplasarea delegaţiei oficiale spre sediul Guvernului, în vederea pregătirii pentru ceremonia oficială de primire

15.30 - 15.40           Ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare

15.45 - 16.15           Întrevedere tête-à-tête cu domnul IrakliGARIBASHVILI,

Prim Ministru al Georgiei

16.55 - 17.10           Conferinţă comună de presă a celor doi premieri

17.15 - 17.45           Întrevedere cu domnul Giorgi Margvelashvili, Preşedintele

Georgiei

18.30 - 19.00           Întrevedere cu domnul David Usupashvili, Preşedintele

Parlamentului

20.00 - 21.30           Dineu oficial oferit de domnul Irakli GARIBASHVILI, Prim Ministru al Georgiei, în onoarea domnului Victor PONTA, Prim   Ministru al României

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686